Tânărul de 20 de ani care s-a electrocutat vineri dimineață în gara Chitila după ce s-a urcat pe o locomotivă și a suferit arsuri pe 70% din suprafața corpului, fiind transferat la Viena 3 zile mai târziu, a fost supus, în cursul zilei de sâmbătă, la Spitalul Universitar, o intervenție chirurgicală care să elimine aerul apărut în cavitatea pleurală în urma politraumei suferite după ce a căzut de la o înălțime de 5 metri, a explicat marți ministrul Sănătății, Victor Costache. În lipsa acestei intervenții, pacientul nu putea fi transportat pe cale aeriană, riscând decesul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Victor Costache a explicat că "s-a preferat să mergem pe această variantă de transfer în străinătate pentru a asigura toate șansele tânărului pacient", în condițiile în care ministrul Sănătății admite că "în România avem doar jumătate din necesarul de paturi de arși de care avem nevoie".

"Era un caz deosebit de grav. Era un loc liber la Spitalul de Arși, am transferat pacientul în străinătate, iar locul de la Spitalul de Arși s-a ocupat imediat", a precizat Victor Costache.

Victor Costache a explicat că este vorba despre "un tânăr de 20 de ani care a avut o arsură prin arc electric, urmată de o cădere de la aproximativ 5 metri. Deci a fost o arsură severă asociată unui politraumatism. Echipele Ministerului Sănătății s-au mobilizat exemplar, era vorba ca acest pacient să fie transferat în Belgia. Din păcate, din cauza politraumatismului existau fracturi costale care au înțepat pleura parietală și a apărut un colaps progresiv al plămânului, apariția de aer în cavitatea pleurală. Acest lucru s-a agravat de vineri până sâmbătă, iar în acest context a fost imposibilă deplasarea pe căi aeriene a pacientului, deoarece diferența de presiune aeriană duce la colaps total pulmonar și la decesul pacientului. Sâmbătă a avut loc o mini-intervenție chirurgicală în care s-au montat un dren și o valvă care au permis extragerea aerului. O să mă întrebați de ce nu se pune de la început: sunt niște criterii în care se face această intervenție, în unele cazuri plămânul se relipește de cavitatea toracică atunci când pacientul este ventilat și intubat."

Ministrul Sănătății mai spune că "pacientul trebuia să fie primit în Belgia duminică dimineață. Din păcate secția din Belgia este o secție adaptată și specializată în marii arși, dar nu girează cazuri de politraumă complexe. Astfel, nu am putut realiza transferul în Belgia și s-a transferat în Viena. Fiind vorba de o arsură de 70%, și, din experiența pe care o am în domeniul arșilor, aceste arsuri pot progresa, ați văzut că a fost 50% în prima zi, după care s-a extins la 70%".

Tânărul care s-a electrocutat vineri dimineață, suferind arsuri pe mai mult de jumătate din suprafața corpului, și a fost transferat astăzi la Spitalui AKH din Viena are 20 de ani și studiază Robotica în afara țării, a povestit luni mama acestuia, într-o întâlnire cu jurnaliștii. Femeia a acuzat faptul că transferul tânărului la Viena, cu toate că în România nu există condiții pentru tratarea unui astfel de pacient, s-a realizat "categoric la presiunea publică".

Citește și: