Premierul Ludovic Orban a comentat luni scandalul de la Spitalul Floreasca, unde o pacientă a murit după ce a fost arsă pe masa de operație, el spunând că managerul unității medicale nu trebuie să creadă că "a scăpat de orice răspundere", dacă șeful Secției de Chirurgie, Mircea Beuran, a fost demis.

Spitalul FloreascaFoto: AGERPRES

"Nu cred că un medic care a depus jurământul lui Hippocrate poate să facă așa ceva. Oricât de mult țin la domnul Beuran, oricum a fost 20 de ani acolo, dar trebuie așteptate și alte decizii. Să nu creadă domnul director al spitalului ( Ionuț Negoi -n.r.) că dacă l-a demis pe Beuran scapă de orice răspundere”, a afirmat premierul Ludovic Orban, întrebat despre protestele unor medici care și-au întrerupt activitatea în urma demiterii de la șefia Secției de Chirurgie a medicului Mircea Beuran.

Orban a mai spus că mai multe controale sunt aproape de finalizare și s-a declarat convins că ministrul Sănătății, Victor Costache, va lua măsurile necesare.

"Sigur că am ținut legătura cu ministrul Sănătății, sunt în derulare mai multe controale, care sunt aproape de finalizare, e corpul de control al ministrului Sănătății. De asemenea, e o evaluare făcută de autoritatea condusă de domnul Cepoi, există un control care a fost efectuat și de Direcția de Sănătate publică. În urma acestor controale, pe baza rezultatelor acestor controale, am convingerea că ministrul Costache va lua deciziile care se impun, astfel încât să fie sancționați toți responsabilii”, a adăugat Orban.

Incidentul de la Spitalul Floreasca unde o femeie a luat foc pe masa de operație s-a produs din cauza unei erori umane, a transmis luni Ministerul Sănătății, precizând că chirurgul Mircea Beuran a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare a secției.

"În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare a secției. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia încetării contractului de administrare al prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății va prezenta mâine concluziile raportului propriu, instrumentat de Inspecția Sanitara de Stat (ISS) și Corpul de Control al MS și salută totodată decizia managementului de la SCUB, de încetare a contractului de administrare al șefului de secție, care nu a respectat obligațiile contractuale.

De asemenea, ISS a sancționat cu amenzi unitatea spitalicească pentru neregulile găsite, cât și întreaga echipă operatorie, de la asistent, până la conducătorul echipei, cuantumul acestora fiind de aproximativ 30.000 de lei.

​Mai mulți medici de la Spitalul de Urgență Floreasca au anunțat că își întrerup activitatea și vor asigura asistență doar pentru urgențele majore, în semn de protest față de sancțiunile dispuse în urma incidentului în care o pacientă a luat foc pe masa de operație.

Pacienta care a luat foc în timpul operației coordonate de chirurgul Mircea Beuran a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului și a fost timp de câteva zile în stare critică, după incident. Ea a murit ulterior.

Săptămâna trecută, Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, instituția care acreditează spitalele din România în vederea funcționării, a anunțat că a ridicat acreditarea Spitalului de Urgență Floreasca din București, din cauză că incidentul din sala de operație ar fi trebuit raportat, conform legii, în termen de maximum 24 de ore.

Ridicarea acreditării Spitalului Floreasca reprezintă, însă, doar o sancțiune pe hârtie. Spitalul își va continua activitatea.