Ce înseamnă suspendarea acreditării Spitalului Floreasca, o premieră în România

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 30 decembrie 2019, 21:49 Actualitate | Sanatate


Spital
Foto: Pixabay.com
​Funcționarea Spitalului de Urgență Floreasca și decontarea serviciilor de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu sunt afectate în urma retragerii acreditării spitalului de către Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, dar spitalul are obligația ca în termen de 5 zile să prezinte un plan de măsuri pentru remedierea problemelor care au dus la suspendarea acreditării, explică Ministerul Sănătății. Suspendarea acreditării unui spital reprezintă o premieră în România. Măsura a fost luată din cauză că Spitalul Floreasca nu a anunțat incidentul din sala de operație, când o femeie a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, în termen de maximum 24 de ore, așa cum prevede legea.


Ce înseamnă concret suspendarea acreditării Spitalului Floreasca, pas cu pas:
 • Suspendarea acreditării este o măsură administrativă, care nu afectează funcționalitatea unității spitalicești și nici derularea contractului cu CNAS.
 • ANMCS este autoritatea care coordonează Registrul Național al Evenimentelor Adverse Asociate Asistenței Medicale (RN-EAAAM).
 • Măsura a fost activată ca urmare a necomunirii către ANMCS, în termenul legal de 24 de ore, a evenimentului din 22 decembrie 2019, când o pacientă a ars pe masa de operație.
 • Procedura suspendării acreditării este activată în premieră, această posibilitate fiind introdusă în decembrie 2019, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al ANMCS, precizează Ministerul Sănătății.
 • Conform acestui regulament, spitalul are obligația ca în termen de 5 zile de la suspendare, managerul unității să prezente un plan de măsuri pentru remedierea elementelor ce au dus la apariția evenimentului advers.

 • În termen de 30 de zile, va urma o vizită de lucru cu experți ANMCS pentru a verifica stadiul implementării planului de măsuri și dacă rezultatele sunt pozitive, președintele Autorității poate emite ordin de ridicare a suspendării acreditării.
 • Spitalul Floreasca va funcționa normal și va asigura asistența medicală, inclusiv cea de urgență, în această perioadă a sărbătorilor de iarnă și după, dă asigurări Ministerul Sănătății.

"Nu am pus niciodată la îndoială calitatea medicilor din Spitalul Floreasca. Sunt niște profesioniști. Acel incident din sala de operație nu reprezintă un stigmat pe frontispiciul unității spitacilești. Cauzele acestuia trebuie analizate cu atenție, pentru a se lua măsurile corecte, ca pe viitor astfel de situații să nu se mai întâmple. Spitalul Floreasca rămâne aceeași unitate de elită, unde cei mai buni specialiști asigură urgențele în capitală, 24 de ore din 24, iar pacienții trebuie să știe ca aici sunt în siguranță", a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

 • Spitalul Floreasca a rămas fără acreditare din cauză că nu a raportat în 24 de ore incendiul din sala de operație

Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, instituția care acreditează spitalele din România în vederea funcționării, a anunțat, luni, că a ridicat acreditarea Spitalului de Urgență Floreasca din București, din cauză că incidentul din sala de operație, când o femeie a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, ar fi trebuit raportat, conform legii, în termen de maximum 24 de ore. Pacienta care a luat foc în timpul operației coordonate de chirurgul Mircea Beuran a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului și a fost timp de câteva zile în stare critică, după incident. Ea a murit aseară.

Ridicarea acreditării Spitalului Floreasca reprezintă, însă, doar o sancțiune pe hârtie. Spitalul își va continua activitatea.

Ce înseamnă concret ridicarea acreditării? Potrivit ANMCS, ridicarea acreditării reprezintă "un beneficiu indirect pentru pacienți, spitalele sunt constrânse să acorde mai multă atenție calității serviciilor medicale. În cazul concret, spitalul e forțat să își analizeze evenimentele adverse grave produse și să învețe din erori ca să prevină apariția pe viitor a vreunei situații similare".

Potrivit Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Spitalul Floreasca avea obligația să raporteze incidentul petrecut în sala de operație în maximum 24 de ore: "Conform Metodologiei de monitorizare a unităților sanitare acreditate, aprobată prin Ordinul Președintelui ANMCS nr. 639/2016, acestea sunt obligate să raporteze la ANMCS o serie de date referitoare la evoluția implementării măsurilor de asigurare și îmbunătățire a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului. Astfel, art. 8 referitor la Monitorizarea evenimentelor adverse/ santinelă/ 'near-miss' precizează că raportarea evenimentelor adverse asociate asistenței medicale 'este obligatoriu a fi făcută de către unitățile sanitare în maximum 24 ore de la apariția lor și trebuie urmată, în maximum 30 zile de la raportare, de un raport de analiză a cauzelor care au dus la apariția evenimentului și a măsurilor identificate pentru prevenirea repetării'."


În urma incidentului de la Spitalul Floreasca, Autoritatea Națională de management al Calității în Sănătate a făcut următorul anunț:
 • Cu privire la evenimentul advers asociat asistenței medicale de tip santinelă, apărut la Spitalul Clinic de Urgență București, vă comunicăm următoarele:
 • Spitalul Clinic de Urgență București a fost acreditat în ciclul I, prin Ordinul Președintelui ANMCS nr. 515/ 12.08.2016, cu un punctaj total de 70,20%.​
 • În conformitate cu cerințele standardului 2 din referință 9, legate de prevenirea și gestiunea riscurilor, precizăm că la momentul acreditării nivelul de conformitate a fost de 55% adică există „o politică de gestionare a riscului generat de aparatele, instrumentele și dispozitivele medicale cu indicatorul procedurii privind prevenirea riscurilor tehnologice pentru fiecare tip de aparat sau dispozitiv medical implementate”.
 • Conform Metodologiei de monitorizare a unităților sanitare acreditate, aprobată prin Ordinul Președintelui ANMCS nr. 639/2016, acestea sunt obligate să raporteze la ANMCS o serie de date referitoare la evoluția implementării măsurilor de asigurare și îmbunătățire a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului. Astfel, art. 8 referitor la Monitorizarea evenimentelor adverse/ santinelă/ “near-miss” precizează că raportarea evenimentelor adverse asociate asistenței medicale „este obligatoriu a fi făcută de către unitățile sanitare în maximum 24 ore de la apariția lor și trebuie urmată, în maximum 30 zile de la raportare, de un raport de analiză a cauzelor care au dus la apariția evenimentului și a măsurilor identificate pentru prevenirea repetării”.
 • Spitalul Clinic de Urgentă București nu a raportat niciun eveniment advers și niciun alt indicator de monitorizare ​din data de 01.01.2018 și pană în prezent. Evenimentul mediatizat în prezent a fost raportat pe data de 29.12.2019, la 7 zile de la producerea acestuia.
 • ANMCS a comunicat situația conformării spitalului la cerințele procesului de monitorizare Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București și Ministerului Sănătății.
 • Având în vedere constatarea de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a apariției la nivelul Spitalului Clinic de Urgentă București a unui eveniment advers grav asociat asistenței medicale neraportat de către unitatea sanitară în termenul prevăzut la art. 8 alin. (2) din Metodologia de monitorizare a unităților sanitare acreditate aprobată prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate nr. 639/2016, dar și referatul Unității de Evaluare și Acreditare a Spitalelor, din 30.12.2019, vă comunicăm că ANMCS a emis ordinul de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgență București.
 • Suspendarea acreditării unității sanitare se dispune pană la remedierea de către aceasta a deficiențelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare.
 • În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează și transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării.
 • Acest plan trebuie să conțină, pentru fiecare măsură, responsabilul desemnat de unitatea sanitară și termenul de îndeplinire a măsurii.
 • Pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămanal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităților.
 • Încetarea suspendării acreditării unității sanitare se constată prin ordin al Președintelui A.N.M.C.S. după verificarea remedierii neconformităților cuprinse în planul de măsuri.
 • Remedierea deficiențelor care au dus la suspendarea acreditării reprezintă condiția obligatorie în vederea inițierii vizitei de evaluare a Spitalului Clinic de Urgentă București în cadrul ciclului II de acreditare.

 • Ministerul Sănătății a acuzat Spitalul Floreasca de mușamalizarea cazului

Pacienta în vârstă de 66 de ani care a luat foc pe masa de operație, la Spitalul Floreasca, pe data de 22 decembrie, a murit duminică seara, la ora 19:50. Femeia, care a fost supusă unei intervenții chirurgicale deoarece suferea de cancer pancreatic, a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului în sala de operație și era în stare critică după incident.

Electro-bisturiul folosit în cazul pacientei de 66 de ani care ar fi luat foc în timpul unei operații la spitalul Floreasca avea interdicția de a fi utilizat în combinație cu biocidul folosit, a declarat duminică secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.

Informația privind incidentul grav petrecut la Spitalul Floreasca a fost făcută publică sâmbătă de deputatul USR Emanuel Ungureanu. Informațiile au fost apoi confirmate de ministrul Sănătății, Victor Costache, care a trimis Corpul de Control în anchetă la spital.

Emanuel Ungureanu a depus, luni dimineață, o plângere penală la Parchetul General în acest caz.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că a aflat târziu de femeia arsă de la Spitalul Floreasca și, imediat, a cerut control deoarece existau suspiciuni privind mușamalizarea cazului de către spital. Costache a mai afirmat că este surprinzătoare atitudinea unor chirurgi de la Spitalul Floreasca, care refuză să coopereze cu echipa de control.

Incidentul din sala de operație s-a petrecut duminica trecută, pe 22 decembrie, iar Ministerul Sănătății a aflat câteva zile mai târziu. Victor Costache a trimis Corpul de Control vineri, 27 decembrie.

Medicul Mircea Beuran susține că nu a fost de la bun început în echipa care a intrat în operație cu pacienta care a fost arsă în timpul procedurii de la Spitalul Floreasca, el fiind în drum spre spital când s-a întâmplat incidentul.

De cealaltă parte, deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că Mircea Beuran fie a mințit, fie a comis fals în înscrisuri.

El a prezentat public un document potrivit căruia Beuran este medicul care a făcut intervenția. „În cazul în care se dovedește că Beuran nu a fost în sală dar a semnat în foaia de observație că a participat la operație, voi depune plângere penală împotriva lui pentru fals și uz de fals!”, a afirmat Emanuel Ungureanu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a declarat, la rândul său, că „există documente, era o echipă medicală complexă, condusă de profesorul Mircea Beuran. Profesorul semnează protocolul operator al intervenției”.


Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20123 vizualizari

 • +12 (14 voturi)    
  Elita... (Luni, 30 decembrie 2019, 21:57)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Daca ramane aceeasi unitate de `elita`, trebuie inchisa, asa cum cere o lege normala, iar tu si bagabontii si criminalii pe care-i sustii sa se duca la vaselina.
  Nu vaselina puscarie, vaselina VLAD TEPES.
  • +4 (4 voturi)    
   :) (Marţi, 31 decembrie 2019, 0:39)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Ion_RoaitaDA

   asa cum cere legea peste 5 ani
 • +7 (9 voturi)    
  Mai exact (Luni, 30 decembrie 2019, 21:59)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pana nu mor câteva sutr de bolnavi, aceasta bomba biologica populata de șperțari incompetenti si indiferenti va putea sa omoare in contnuare bine mersi si nimeni nu va raspunde pentru aceste CRIME:
  • +4 (4 voturi)    
   Ba sint foarte competenti (Marţi, 31 decembrie 2019, 13:25)

   mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   in a gasi diagnostice imaginare si sa masluiasca documente medicale cu care sa scape nomenklatura de puscarie.
 • +8 (10 voturi)    
  ... (Luni, 30 decembrie 2019, 22:00)

  tirolez [utilizator]

  Alta institutie unde se toaca bani cu galeata. Daca suspendarea asta nu are efecte, ce rost mai are institutia?
  • +2 (4 voturi)    
   ce institutie (Marţi, 31 decembrie 2019, 0:40)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   ANMCS sau Floresca?
  • +3 (5 voturi)    
   Familia putea sa faca o cheta pe tor (Marţi, 31 decembrie 2019, 2:41)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   sa vina un acreditor privat sa plaseze niste chestii de acreditare li se spune C4, la fundatiile cladirii
   sa vezi foc de artificii de 31, nu chinezarii ca alea oferite pe bani grei
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 decembrie 2019, 22:54)

  [anonim]

  • +3 (7 voturi)    
   :) (Marţi, 31 decembrie 2019, 0:43)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui

   Invitat manageri din Cuba si China :)
   Ca sa ce?
   Sa stea sub ancheta pentru orice rahat?
   Unul din cei mai mari chirurgi dintr-o tara nordica marturisea public ca pentru refugiati foloseste CNP-ul fictiv al unui norvegian pentru retete :)
   In Romania lua 20 de ani de puscarie pentru frauda :)

   De ce ar veni aici? Ca sa ce ?
   • +3 (3 voturi)    
    Mein herr frei herr, un secret (Marţi, 31 decembrie 2019, 2:44)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    sunt nascut in Romania, am faimosul CNP carevasazica, insa introdus in unele baze de date ale anumitor institutii eu nu exist conform rezultatului.
    Frauda se face de sus in jos.
    • +1 (3 voturi)    
     Linia rosie (Marţi, 31 decembrie 2019, 10:28)

     Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

     Ai gasit linia Rosie dintre Frauda si Prostie.
     Prostia se propaga la fel: de sus in jos.
     Si daca frauda este linitata, prostia este infinita.
     CNP-ul tau nu exista pentru ca nu este nimic unde il cauti :)
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 ianuarie 2020, 12:12)

     [anonim] i-a raspuns lui ruskimushki

 • +8 (8 voturi)    
  Praful de pe toba (Luni, 30 decembrie 2019, 23:28)

  POMPIERUL [utilizator]

  Asta o sa le ia, cum dracu' sa se puna rau cu academicienii de la Floreasca? Pai ce mai pupa vreun bezmetic de barosan acoperire in caz ca o fac lata precum : nastase fular, iorgulescu jr racheta, chitoiu coaste rupte...
  • +4 (4 voturi)    
   Praful (Marţi, 31 decembrie 2019, 0:44)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui POMPIERUL

   In achimb institutia ca le da acreditarea va mai fi platita 4 ani , ca sa ne spuna ca nu e de acreditat :)
 • +4 (4 voturi)    
  Se prabusesc spagile? (Luni, 30 decembrie 2019, 23:31)

  Sparafucile [utilizator]

  Pai sa dam atunci navala, ne-or gasi ăia vreo boala .
  • +1 (1 vot)    
   :) (Marţi, 31 decembrie 2019, 0:49)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Se prabusesc ...
   La AKH sunt 0..
   Dar stai ala e de stat:) finantat de primaria din Viena si de CNAS-ul lor care fata de a l nostru e subfinanatat:)
 • +8 (8 voturi)    
  "Ce înseamnă concret ridicarea acreditării?" (Marţi, 31 decembrie 2019, 2:06)

  Nevermind [utilizator]

  bla bla bla

  Traducere: FRECTZIE
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 decembrie 2019, 8:47)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  de ce (Marţi, 31 decembrie 2019, 9:49)

  Toni_Romania [utilizator]

  De ce nu au facut la fel cu spitalul unde au ars cei 11 bebelusi?
 • +2 (6 voturi)    
  Desfiintati FLOREASCA ! (Marţi, 31 decembrie 2019, 10:54)

  Velma Kelly [utilizator]

  Desfiintati sistemul public !
  Sa dam banii la MEDLIFE, SANADOR (unde mor copii, dar se musamalizeaza), MEDSANA & BigFarma !
  Vrem sa fim sclavii sistemului privat !!!
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Marţi, 31 decembrie 2019, 12:21)

  dumnezeu [utilizator]

  ce înseamnă suspendarea acreditării spitalului floreasca, care de altfel continuă să funcționeze și fără ea?
  exact același lucru ca bulina roșie de pe clădirile cu risc seismic, adică NIMIC!
  statul se asigură că, în cazul în care se întîmplă ceva, mortul va fi (din nou) de vină!
 • +3 (3 voturi)    
  va functiona normal... (Marţi, 31 decembrie 2019, 18:00)

  revo [utilizator]

  Depinde ce intelege Floreasca prin normal. Din punctul de vedere al lui Beuran, normal ar fi fost ca pacienta arsa si chinuita sa reziste, arsa 40% si cu 1 litru de sange lipsa, si sa nu moara asa, nerecunoascatoare fata de "eforturile" sale.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by