Spitalul Floreasca a rămas fără acreditare din cauză că nu a raportat în 24 de ore incendiul din sala de operație, așa cum prevede legea. Sancțiunea, doar pe hârtie - spitalul își continuă activitatea

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 30 decembrie 2019, 16:17 Actualitate | Sanatate


Spitalul Floreasca
Foto: AGERPRES
Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, instituția care acreditează spitalele din România în vederea funcționării, a anunțat, luni, că a ridicat acreditarea Spitalului de Urgență Floreasca din București, din cauză că incidentul din sala de operație, când o femeie a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, ar fi trebuit raportat, conform legii, în termen de maximum 24 de ore. Pacienta care a luat foc în timpul operației coordonate de chirurgul Mircea Beuran a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului și a fost timp de câteva zile în stare critică, după incident. Ea a murit aseară.

Ridicarea acreditării Spitalului Floreasca reprezintă, însă, doar o sancțiune pe hârtie. Spitalul își va continua activitatea.

Ce înseamnă concret ridicarea acreditării? Potrivit ANMCS, ridicarea acreditării reprezintă "un beneficiu indirect pentru pacienți, spitalele sunt constrânse să acorde mai multă atenție calității serviciilor medicale. În cazul concret, spitalul e forțat să își analizeze evenimentele adverse grave produse și să învețe din erori ca să prevină apariția pe viitor a vreunei situații similare".

Potrivit Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Spitalul Floreasca avea obligația să raporteze incidentul petrecut în sala de operație în maximum 24 de ore: "Conform Metodologiei de monitorizare a unităților sanitare acreditate, aprobată prin Ordinul Președintelui ANMCS nr. 639/2016, acestea sunt obligate să raporteze la ANMCS o serie de date referitoare la evoluția implementării măsurilor de asigurare și îmbunătățire a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului. Astfel, art. 8 referitor la Monitorizarea evenimentelor adverse/ santinelă/ 'near-miss' precizează că raportarea evenimentelor adverse asociate asistenței medicale 'este obligatoriu a fi făcută de către unitățile sanitare în maximum 24 ore de la apariția lor și trebuie urmată, în maximum 30 zile de la raportare, de un raport de analiză a cauzelor care au dus la apariția evenimentului și a măsurilor identificate pentru prevenirea repetării'."

În urma incidentului de la Spitalul Floreasca, Autoritatea Națională de management al Calității în Sănătate a făcut următorul anunț:
 • Cu privire la evenimentul advers asociat asistenței medicale de tip santinelă, apărut la Spitalul Clinic de Urgență București, vă comunicăm următoarele:
 • Spitalul Clinic de Urgență București a fost acreditat în ciclul I, prin Ordinul Președintelui ANMCS nr. 515/ 12.08.2016, cu un punctaj total de 70,20%.​
 • În conformitate cu cerințele standardului 2 din referință 9, legate de prevenirea și gestiunea riscurilor, precizăm că la momentul acreditării nivelul de conformitate a fost de 55% adică există „o politică de gestionare a riscului generat de aparatele, instrumentele și dispozitivele medicale cu indicatorul procedurii privind prevenirea riscurilor tehnologice pentru fiecare tip de aparat sau dispozitiv medical implementate”.
 • Conform Metodologiei de monitorizare a unităților sanitare acreditate, aprobată prin Ordinul Președintelui ANMCS nr. 639/2016, acestea sunt obligate să raporteze la ANMCS o serie de date referitoare la evoluția implementării măsurilor de asigurare și îmbunătățire a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului. Astfel, art. 8 referitor la Monitorizarea evenimentelor adverse/ santinelă/ “near-miss” precizează că raportarea evenimentelor adverse asociate asistenței medicale „este obligatoriu a fi făcută de către unitățile sanitare în maximum 24 ore de la apariția lor și trebuie urmată, în maximum 30 zile de la raportare, de un raport de analiză a cauzelor care au dus la apariția evenimentului și a măsurilor identificate pentru prevenirea repetării”.
 • Spitalul Clinic de Urgentă București nu a raportat niciun eveniment advers și niciun alt indicator de monitorizare ​din data de 01.01.2018 și pană în prezent. Evenimentul mediatizat în prezent a fost raportat pe data de 29.12.2019, la 7 zile de la producerea acestuia.
 • ANMCS a comunicat situația conformării spitalului la cerințele procesului de monitorizare Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București și Ministerului Sănătății.
 • Având în vedere constatarea de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a apariției la nivelul Spitalului Clinic de Urgentă București a unui eveniment advers grav asociat asistenței medicale neraportat de către unitatea sanitară în termenul prevăzut la art. 8 alin. (2) din Metodologia de monitorizare a unităților sanitare acreditate aprobată prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate nr. 639/2016, dar și referatul Unității de Evaluare și Acreditare a Spitalelor, din 30.12.2019, vă comunicăm că ANMCS a emis ordinul de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgență București.
 • Suspendarea acreditării unității sanitare se dispune pană la remedierea de către aceasta a deficiențelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare.
 • În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează și transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării.
 • Acest plan trebuie să conțină, pentru fiecare măsură, responsabilul desemnat de unitatea sanitară și termenul de îndeplinire a măsurii.
 • Pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămanal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităților.
 • Încetarea suspendării acreditării unității sanitare se constată prin ordin al Președintelui A.N.M.C.S. după verificarea remedierii neconformităților cuprinse în planul de măsuri.
 • Remedierea deficiențelor care au dus la suspendarea acreditării reprezintă condiția obligatorie în vederea inițierii vizitei de evaluare a Spitalului Clinic de Urgentă București în cadrul ciclului II de acreditare.
 • Menționăm că Ministrul Sănătății a fost informat despre decizia de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgentă București.

Ministerul Sănătății a acuzat Spitalul Floreasca de mușamalizarea cazului

Pacienta în vârstă de 66 de ani care a luat foc pe masa de operație, la Spitalul Floreasca, pe data de 22 decembrie, a murit duminică seara, la ora 19:50. Femeia, care a fost supusă unei intervenții chirurgicale deoarece suferea de cancer pancreatic, a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului în sala de operație și era în stare critică după incident.

Electro-bisturiul folosit în cazul pacientei de 66 de ani care ar fi luat foc în timpul unei operații la spitalul Floreasca avea interdicția de a fi utilizat în combinație cu biocidul folosit, a declarat duminică secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.

Informația privind incidentul grav petrecut la Spitalul Floreasca a fost făcută publică sâmbătă de deputatul USR Emanuel Ungureanu. Informațiile au fost apoi confirmate de ministrul Sănătății, Victor Costache, care a trimis Corpul de Control în anchetă la spital.

Emanuel Ungureanu a depus, luni dimineață, o plângere penală la Parchetul General în acest caz.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că a aflat târziu de femeia arsă de la Spitalul Floreasca și, imediat, a cerut control deoarece existau suspiciuni privind mușamalizarea cazului de către spital. Costache a mai afirmat că este surprinzătoare atitudinea unor chirurgi de la Spitalul Floreasca, care refuză să coopereze cu echipa de control.

Incidentul din sala de operație s-a petrecut duminica trecută, pe 22 decembrie, iar Ministerul Sănătății a aflat câteva zile mai târziu. Victor Costache a trimis Corpul de Control vineri, 27 decembrie.

Medicul Mircea Beuran susține că nu a fost de la bun început în echipa care a intrat în operație cu pacienta care a fost arsă în timpul procedurii de la Spitalul Floreasca, el fiind în drum spre spital când s-a întâmplat incidentul.

De cealaltă parte, deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că Mircea Beuran fie a mințit, fie a comis fals în înscrisuri.

El a prezentat public un document potrivit căruia Beuran este medicul care a făcut intervenția. „În cazul în care se dovedește că Beuran nu a fost în sală dar a semnat în foaia de observație că a participat la operație, voi depune plângere penală împotriva lui pentru fals și uz de fals!”, a afirmat Emanuel Ungureanu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a declarat, la rândul său, că „există documente, era o echipă medicală complexă, condusă de profesorul Mircea Beuran. Profesorul semnează protocolul operator al intervenției”.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17166 vizualizari

 • +26 (28 voturi)    
  Diseara Antena trei (Luni, 30 decembrie 2019, 16:26)

  un domn [utilizator]

  Va apara niste derbedei
  • +5 (5 voturi)    
   Scăpați de Ventilatorul Ciumei Rosii (Luni, 30 decembrie 2019, 18:00)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Sa Rămână Fără Publicitate !

   https://campaniamea.declic.ro/petitions/stop-publicitatii-pe-televiziunile-mincinoase
 • -26 (34 voturi)    
  O veste buna (Luni, 30 decembrie 2019, 16:39)

  Mazeta [utilizator]

  Acum pacienții în stare gravă vor fi direcționați către spitalele particulare, unde nu vor mai fi arși decât la buzunare.
  • +10 (14 voturi)    
   He he (Luni, 30 decembrie 2019, 16:52)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ce te roade grija ca in MosCow nu i Dabija !
  • +12 (12 voturi)    
   stare grava (Luni, 30 decembrie 2019, 17:01)

   .Cris.Tian [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   tie iti fac eu cinste, la stat
  • +14 (16 voturi)    
   In fata mortii, ai optiunea Catch22 (Luni, 30 decembrie 2019, 17:24)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Sa fii ars la buzunare, in Romania, pt ca asta e Doctrina PSD. Dar scapam noi de voi mazeto, nicio grija sa nu ai!!!!
 • -9 (13 voturi)    
  Masura (Luni, 30 decembrie 2019, 16:48)

  A310 [utilizator]

  corecta era , ca spitalul de uregenta , trebuia desfiintat , chiar demolat . Se gaseau ceva investitori , sa costruiasca un spital ca afara .
 • +12 (14 voturi)    
  Altceva ni s-ar parea firesc (Luni, 30 decembrie 2019, 16:56)

  Sparafucile [utilizator]

  OK, spitalul isi continua activitatea dar managerul ZBOARA. Si se instaleaza un manager interimar, care devine definitiv daca spitalul isi recapata acreditarea.
 • +11 (11 voturi)    
  Ridicarea acreditarii are consecinte! (Luni, 30 decembrie 2019, 17:15)

  nlln [utilizator]

  Asta este o masura de ochii lumii sau reala?

  Un spital nu poate functiona fara acreditare.

  Nici o firma de asigurari nu acopera vreun prejudiciu dintr-un spital care nu are acreditare la data desfasurarii incidentului( dupa cum vedeti se poate intampla orice).

  Cum deconteaza Casa de asigurari servicii medicale unui spital fara acreditare?

  Cum permiteti internarea in acel spital a pacientilor cand de fapt spitalul nu mai are acreditare?

  Asta este o masura ajunsa pe " masa negocierilor" nu este o masura reala.
  Genul… ce sa facem… ceva trebuie sa facem.. va ridicam acreditarea o saptamana.
  Toata lumea multumita( cei ramasi in viata ca de pacient nici vorba).

  Cum explica chirurgul?..."nu a rezistat biologic eforturilor "..

  Probabil " elitele " nu stiu ca este foarte greu / imposibil sa rezisti biologic unei reinterventii ( in 2 sapt parca) pt cancer de pancreas dupa ce ai fost incendiat pe 40% din suprafata corporala.
  • +4 (4 voturi)    
   In Romania se poate (Luni, 30 decembrie 2019, 19:30)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   E o tara de mafioti si hoti, cu o Justitie corupta si complice cu CRIMINALII
  • +5 (5 voturi)    
   treaba e cam asa (Luni, 30 decembrie 2019, 21:25)

   codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   toate instutiile astea, anmcs, aracis, aracip - si care or mai fi - sunt doar niste surse de sinecuri; activitatea lor e un soi de laba-n cerc, fara vreo plusvaloare obtinuta.
   toate evaluarile se fac tot de catre aia care au fost in sistem, nici vorba de impartialitate [de ex. vreo institutie de audit straina].
   • +3 (3 voturi)    
    Fizic vorbind stingatorul nu exista (Marţi, 31 decembrie 2019, 2:38)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

    in blocul operator, desi el era pe hartie
    cum se cheama asta ?
    • 0 (0 voturi)    
     "las'ca mereg si asa"! (Marţi, 31 decembrie 2019, 15:32)

     Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

     Nu-i nevoie de stingator, asa cum s-a dovedit foarte bine la Colectiv!

     Da,ca in caz imposbil, ia ceva foc, directorul se duce la masina si aduce stingatorul auto!

     Ce nevoie ar fi de stingator in sala de operatie, cand oricum este acolo galeata cu mop a femeii de servici?!
  • +3 (3 voturi)    
   statul este al secu si al bandelor criminale organ (Marţi, 31 decembrie 2019, 2:37)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   ii doare-n poz lea de acreditari si reguli de civilizatie
   nu vezi ca tov senator trece pe contrasens si aia doi bosorogi sunt criminalii ?
   copiii ucisi prin infometare si terapie cald-frig la Cighid nu au existat niciodata, nu au acte, s-au nascut si au murit insa NU exista in condicile statului rumanesc comunist multilateral dezvoltat
   cei macelariti de regimul criminal nu au fost identificati, s-a refuzat onorarea mortilor pentru ca ucigasii inca traiesc si vor liniste si consens si armonie

   ce e aia inca o neregula ?
 • +9 (9 voturi)    
  mda (Luni, 30 decembrie 2019, 17:25)

  adrian_rolland [utilizator]

  O farsa... pacaliciul care nu si-a facut treaba (sa dea un mail catre ANMCS in care sa spuna ca au avut un accident) o sa stea bine mersi, ca doar e o sugativa de la buget. Si nu are obligatii, doar drepturi.
 • +6 (6 voturi)    
  fara acreditare (Luni, 30 decembrie 2019, 17:54)

  anion [utilizator]

  In industrie, o companie care fabrica sa zicem utilaj chimic si petrochimic a ramas fara acreditare in urma unor abateri de la Manualul de Asigurare a Calitatii propus de ea si avizat de beneficiarii externi si interni. Aceasta insemna ca Asigurarea Calitatii produselor era pusa la indoiala in procesul de fabricatie. Drept urmare compania a pierdut comenzile ulterioare pana la remedierea situatiei. Pe langa o penalizare financiara au suferit si salariatii pentru ca au fost disponibilizati, fondul de premiere a fost redus, etc. Pe Beuran il doare in spate ca raportarea nu a fost facuta, poate chiar a incurajat-o. El va opera in continuare, buzunarul nu va fi cusut, pacienti exista.
 • +6 (6 voturi)    
  evident ca-si continua activitatea (Luni, 30 decembrie 2019, 18:44)

  revo [utilizator]

  si bombele tip Colectiv isi continua, nestingherite, activitatea...

  Totusi, cu cianura cand incercati?
 • +4 (4 voturi)    
  Fâsss (Luni, 30 decembrie 2019, 19:29)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pănă la o sută de morți (exterminati) nu se va lua nici o masura.
 • -5 (7 voturi)    
  bun (Luni, 30 decembrie 2019, 19:48)

  cucuveauamov [utilizator]

  de acum pacientii sa fie directionati catre sediul USR
  • +3 (5 voturi)    
   Trei decenii au murit la P$D (Luni, 30 decembrie 2019, 20:35)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Asta nu îți spune ceva ?
 • +4 (4 voturi)    
  Interesant! (Luni, 30 decembrie 2019, 20:44)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Asta e `turnesolul` functionarii sistemului medical romanesc.
  Si inca un `secret`: Daca vrei sa ai succes, ca tara, ca institutie, ca orice, trebuie sa faci ce trebuie sa faci, ce spune pe hartie va trebuie sa faci:
  Daca aici ai 0.1 mm abatere, si tu ai 0.11 nu te incadrezi si gata, nu te incadrezi, si punct!
 • +3 (5 voturi)    
  Si.... (Luni, 30 decembrie 2019, 21:30)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Am intrebat, doar de dragul stiintei, niste asistenti( adica asistenti de catedra) cum sunt studentii din (de)generatiile de vin acum.
  Raspuns:
  99% nu stiu pe ce lume se afla>
  Eu sincer daca nu ma duc acasa sa-l integhez pe medic nu am curaj sa-mi faca ceva!
  NU STIU CE SA MAI ZIC, E PREA RAU!
 • -1 (3 voturi)    
  ahaa (Marţi, 31 decembrie 2019, 13:39)

  nash pandelica [utilizator]

  asa'i trebia inchis, mama lui de spital pesedizd !
  dati afara doctorii, in special aia pesedisti, date afara surorile de caritate, date afara infirmierele, bfancardierii si externati toti bolnavii, trimisi acasa.
  ca de, fu o grava incalcare a disciplinei noii guvernari.
  n'au raportat la timp, in 24 de ore, ca veneau ministrii si indreptau situatia.
  noroc cu vigilienta ussr ista./
  interesant cum a aflat deputatul, ca nu lucreaza in spitalul floreasca.
  sursele sale, dece n'au raportat ?

  da a fost un incident, a fost o scanteie, o defectiune electrica care a a prins dezinfectantul. orice dezinfectant contine alcool, iar alcoolul este inflamabil.
  dar, ca sa vezi, divulgatorul userist a tzintit direct in profesorul doctor, sef al echipei, care, din intamplare, candva a fost ministru in guvern pesedizd, a mai tratat si somitati pesedizde....
  deci, ce mai, si'a facut datoria, a dat in gat cuibul pesedizd din spitalul floreasca.
  care, dupa unii, trebuia inchis.
  pai ! numai boc si base au inchis spitale, fapt condamnat cu tarie de pesedeaua lui dottore, dar pe care nu le'au mai redeschis niciodata.

  si la anu sa venim, tot asa sa va gasim ~!\
  • 0 (0 voturi)    
   Cred-că ai greșit. (Marţi, 31 decembrie 2019, 18:33)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Pentru tine recomand internarea la nr.9.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by