După președintele Colegiului Medicilor, șeful Comisiei de Sănătate din Senat sare și el în apărarea lui Mircea Beuran: Personalitățile medicale sunt sub asediu. Atacul la profesorul Beuran, șocant

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 30 decembrie 2019, 18:36 Actualitate | Sanatate


Laszlo Attila
Foto: AGERPRES
Laszlo Attila (UDMR), președintele Comisiei de Sănătate din Senat, consideră că "scandalul mediatic" la adresa medicului Mircea Beuran de la Spitalul Floreasca, șeful echipei de medici care a efectuat intervenția chirurgicală în timpul căreia o pacientă a fost arsă pe 40% din suprafața corpului la Spitalul Floreasca și a murit după câteva zile, "este menit să distragă atenția de la adevăratele probleme din sistemul de sănătate".

"Să știți că nu este un caz unic la nivel mondial. În fiecare an sunt cam 600 de astfel de accidente sau tragedii în sălile de operație, unde se folosesc niște substanțe volatile, inflamabile și se mai întâmplă accidente, mai ales în anumite condiții, când nu se respectă anumite condiții. Și este un caz extrem de nefericit ceea ce s-a întâmplat la Floreasca. Dar modul în care a evoluat toată această discuție și această focalizare spre profesorul Beuran, vă spun sincer, mă șochează, pentru că am urmărit și eu evoluția și de trei ani tot asist la scandalurile generate de acest coleg de-al meu, deputat, și de trei ani jumate, altceva nu facem decât încercăm să echilibrăm sau să refacem toate acele nenorociri îndreptate împotriva diferitelor personalități din lumea medicală românească", a afirmat Laszlo Attila (UDMR) într-un interviu pentru DC Medical, făcând referire la deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, care a semnalat public, în urmă cu două zile, cazul pacientei arse pe 40% din suprafața corpului în sala de operație, la Spitalul Floreasca.

În plus, Laszlo Attila este dezamăgit de actuala conducere a Ministerului Sănătății, care, spune el, "a intrat în această horă": "Conducerea ministerului cred că înțelege foarte greșit modul de a-și face în această postură notorietate. Poți să-ți faci notorietatea în calitatea de ministru prin simpla activitate zilnică pe care o faci și rezolvi o problemă și nu să intri într-o discuție sau într-o astfel de horă".

Laszlo Attila mai spune că Mircea Beuran nu era în sala de operație în momentul producerii incidentului: "Domnul profesor a intervenit ulterior la solicitarea colegilor care s-au confruntat cu această problemă și la un caz care a prezentat o hemoragie masivă în cursul operației și trebuia intervenit să se folosească niște tehnici de hemostază cu electrocauterul."

"Este o instituție din subordinea directă a Ministerului, deci să știți că atunci când ai astfel de situații și esti în fruntea unei instituții nu trebuie să comunici doar partea bună, atunci când sunt lucruri pozitive în acea instituție, dar în același timp ai niște responsabilități față de subordonații pe care îi ai și trebuie să comunici onest și decent în astfel de situații, astfel de tragedii", mai spune Laszlo Attila.

El consideră că prin "atacul mediatic la adresa medicului Mircea Beuran se încearcă, de fapt, distragerea atenției de la adevăratele probleme din sistemul de sănătate": "Văd că de trei ani, unii își fac un fel de stindard și se laudă cu faptul că depun plângeri penale împotriva unei persoane sau a alteia. Cred că în anii '50 se putea făli cineva cu treaba asta, nu în 2019. Nu cred că este o situație normală. Este o tragedie, care trebuie tratată ca atare și bănuiesc că medicii de la Floreasca i-au acordat toate cele necesare ca să își revină cât de repede persoana care a fost afectată, dar în același timp cred că avem o obligație de a asigura climatul necesar de funcționare și a instituției numite Floreasca, dar și a întregului sistem. Am această senzație că acum încearcă să distragă atenția de la principala problemă."

 • Ministerul Sănătății a acuzat Spitalul Floreasca de mușamalizarea cazului

Pacienta în vârstă de 66 de ani care a luat foc pe masa de operație, la Spitalul Floreasca, pe data de 22 decembrie, a murit duminică seara, la ora 19:50. Femeia, care a fost supusă unei intervenții chirurgicale deoarece suferea de cancer pancreatic, a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului în sala de operație și era în stare critică după incident.

Electro-bisturiul folosit în cazul pacientei de 66 de ani care ar fi luat foc în timpul unei operații la spitalul Floreasca avea interdicția de a fi utilizat în combinație cu biocidul folosit, a declarat duminică secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.

Informația privind incidentul grav petrecut la Spitalul Floreasca a fost făcută publică sâmbătă de deputatul USR Emanuel Ungureanu. Informațiile au fost apoi confirmate de ministrul Sănătății, Victor Costache, care a trimis Corpul de Control în anchetă la spital.

Emanuel Ungureanu a depus, luni dimineață, o plângere penală la Parchetul General în acest caz.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că a aflat târziu de femeia arsă de la Spitalul Floreasca și, imediat, a cerut control deoarece existau suspiciuni privind mușamalizarea cazului de către spital. Costache a mai afirmat că este surprinzătoare atitudinea unor chirurgi de la Spitalul Floreasca, care refuză să coopereze cu echipa de control.

Incidentul din sala de operație s-a petrecut duminica trecută, pe 22 decembrie, iar Ministerul Sănătății a aflat câteva zile mai târziu. Victor Costache a trimis Corpul de Control vineri, 27 decembrie.

De altfel, Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, instituția care acreditează spitalele din România în vederea funcționării, a anunțat, luni, că a ridicat acreditarea Spitalului de Urgență Floreasca din București, din cauză că incidentul din sala de operație, când o femeie a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, ar fi trebuit raportat, conform legii, în termen de maximum 24 de ore.

Ridicarea acreditării Spitalului Floreasca reprezintă, însă, doar o sancțiune pe hârtie. Spitalul își va continua activitatea.

Ce înseamnă concret ridicarea acreditării? Potrivit ANMCS, ridicarea acreditării reprezintă "un beneficiu indirect pentru pacienți, spitalele sunt constrânse să acorde mai multă atenție calității serviciilor medicale. În cazul concret, spitalul e forțat să își analizeze evenimentele adverse grave produse și să învețe din erori ca să prevină apariția pe viitor a vreunei situații similare".

Potrivit Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Spitalul Floreasca avea obligația să raporteze incidentul petrecut în sala de operație în maximum 24 de ore: "Conform Metodologiei de monitorizare a unităților sanitare acreditate, aprobată prin Ordinul Președintelui ANMCS nr. 639/2016, acestea sunt obligate să raporteze la ANMCS o serie de date referitoare la evoluția implementării măsurilor de asigurare și îmbunătățire a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului. Astfel, art. 8 referitor la Monitorizarea evenimentelor adverse/ santinelă/ 'near-miss' precizează că raportarea evenimentelor adverse asociate asistenței medicale 'este obligatoriu a fi făcută de către unitățile sanitare în maximum 24 ore de la apariția lor și trebuie urmată, în maximum 30 zile de la raportare, de un raport de analiză a cauzelor care au dus la apariția evenimentului și a măsurilor identificate pentru prevenirea repetării'."

 • Beuran susține că nu a fost în sala de operație

Medicul Mircea Beuran susține că nu a fost de la bun început în echipa care a intrat în operație cu pacienta care a fost arsă în timpul procedurii de la Spitalul Floreasca, el fiind în drum spre spital când s-a întâmplat incidentul.

De cealaltă parte, deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că Mircea Beuran fie a mințit, fie a comis fals în înscrisuri.

El a prezentat public un document potrivit căruia Beuran este medicul care a făcut intervenția. „În cazul în care se dovedește că Beuran nu a fost în sală dar a semnat în foaia de observație că a participat la operație, voi depune plângere penală împotriva lui pentru fals și uz de fals!”, a afirmat Emanuel Ungureanu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a declarat, la rândul său, că „există documente, era o echipă medicală complexă, condusă de profesorul Mircea Beuran. Profesorul semnează protocolul operator al intervenției”.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8318 vizualizari

 • +21 (27 voturi)    
  Personalitati UCIGASE ! (Luni, 30 decembrie 2019, 18:43)

  mirceacr [utilizator]

  Lascar !? Beuran ? Ciomu ? Irinel ?

  "Personalitati" UCIGASE ! Patate , vinovate si corupte pana in maduva oaselor !
  Astia tin sistemul medical la discretia lor,
  • +8 (14 voturi)    
   Afara cu UDMR din parlament (Luni, 30 decembrie 2019, 20:04)

   carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui mirceacr

   Astfel de indivzi nu mai trebuie sa intre vreodata in parlament sau in politica.
  • +8 (10 voturi)    
   600 / an din cate MILIARDE de operatii? (Luni, 30 decembrie 2019, 20:29)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui mirceacr

   si ce se intampl,a artunci cand cineva e omorat cu un astfel de incident, se musamalizeaza peste tot asa cum vrea UDMR sa se intample in Romania?
  • +9 (11 voturi)    
   Personulitati (Luni, 30 decembrie 2019, 20:31)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui mirceacr

   Nu opereaza decat in Republica Telorman, au o multitudine de lucrari publicate cu care oamenii isi invelesc salamul. Zero recunoastere internationala, dar Regi si Imparati pe teritoriul lui.
 • +19 (23 voturi)    
  Astia-s nebuni! (Luni, 30 decembrie 2019, 18:57)

  Cataleya [utilizator]

  Pai bine mai, Attila, daca un pacient ia foc si apoi e stins cu apa din galeti, tocmai pe masa de operatie a "marelui Beuran", ce pretentii mai poti avea de la un amarat de spital de provincie?
  Mai aveti si tupeul sa-i luati apararea si sa considerati ca e un atac nefondat?
  Chiar nu va e rusine?
  Nu v-am auzit pana acum pe niciunul rostind macar cateva cuvinte de compasiune pt biata femeie pe care ati prajit-o ca pe un pui la rotisor, in schimb sariti toti ca turbatii sa-l aparati pe Beuran?

  Ce scuza imbecila are si asta.
  Ca in lume sunt in fiecare an 600 de astfel de cazuri!
  Dar de ce nu ne spune ce se intampla in acele spitale dupa astfel de tragedii?
  Ce masuri se iau?
  Cum sunt sanctiuonati cei vinovati?
  Ca nu cred ca apare la TV toata liota de sinecuristi sa-l apere pe vinovat.

  Nemernicilor!
  • +12 (14 voturi)    
   ceata lu pitigoi, dai intr-unul striga doi (Luni, 30 decembrie 2019, 19:07)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   nu-s nebuni , asa-s ei....

   asta e fratia specialilor si cevedem e doar varful aisbergului
 • +8 (10 voturi)    
  Astia-s nebuni! (Luni, 30 decembrie 2019, 18:57)

  Cataleya [utilizator]

  Pai bine mai, Attila, daca un pacient ia foc si apoi e stins cu apa din galeti, tocmai pe masa de operatie a "marelui Beuran", ce pretentii mai poti avea de la un amarat de spital de provincie?
  Mai aveti si tupeul sa-i luati apararea si sa considerati ca e un atac nefondat?
  Chiar nu va e rusine?
  Nu v-am auzit pana acum pe niciunul rostind macar cateva cuvinte de compasiune pt biata femeie pe care ati prajit-o ca pe un pui la rotisor, in schimb sariti toti ca turbatii sa-l aparati pe Beuran?

  Ce scuza imbecila are si asta.
  Ca in lume sunt in fiecare an 600 de astfel de cazuri!
  Dar de ce nu ne spune ce se intampla in acele spitale dupa astfel de tragedii?
  Ce masuri se iau?
  Cum sunt sanctiuonati cei vinovati?
  Ca nu cred ca apare la TV toata liota de sinecuristi sa-l apere pe vinovat.

  Nemernicilor!
  • +8 (12 voturi)    
   Nimic nu-i de mirare, haos ca peste tot in sanatat (Luni, 30 decembrie 2019, 19:20)

   Entiu [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Aici se învârt bani grei! Sunt în joc mari și obscure interese! Nimic nu-i de mirare, haos ca peste tot in sanatate!!
   Ar fi bine ca politia sa-si propuna sa responsabilizeze, cu adevarat, pe acești parveniti care se sustrag legilor. Pe linga reguli si restrictii care se impun, sa se faca educatie si conștientizare asupra faptului că acolo in spital nu e un loc privat, unde se poate face orice, ignorând regulile pe motiv că „și alții fac”. Asta nu e sub nici o formă o scuză! Cu toții ne dorim un spital civilizat, însă nu știu dacă ne dăm seama că asta se poate realiza doar dacă noi toți vom face primul pas pentru o schimbare.
   Pe de alta parte eu nu sunt de acord să fie lăsați acesti dezinteresati in voia întămplării...
  • +7 (9 voturi)    
   Nu le e rusine. (Luni, 30 decembrie 2019, 20:32)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Traiesc in primul rand din obraznicie si traiesc bine din asta.
 • +10 (14 voturi)    
  asediu zice dl Attila (Luni, 30 decembrie 2019, 19:08)

  minos [utilizator]

  De ce au tinut secret incidentul domnule senator? Ar fi aflat opinia publica daca Emanuel Ungureanu tacea? Poate aceste personalitati medicale nu sunt ceea ce credeti dumneavoastra, ci doar niste parveniti oportunisti care s-au folosit de politica pentru a face cariera. Sa nu uitam, Beuran a fost dovedit plagiator, iar modul cum vorbeste este din categoria Viorica Dancila, dsi este medic si profesor universitar, titlu pe care il pieduse cand a fost declarat plagiator. Culmea tupeului, PSD l-a impins in comisia cere judeca plagiatele doctorilor in medicina. Au pus lupul sef la stana.
 • +7 (11 voturi)    
  Halal solidaritatea (Luni, 30 decembrie 2019, 19:30)

  Alfeu [utilizator]

  Despre dreptate şi responsabilitate n-aţi auzit niciodată, măi neruşinaţilor? Nici când e vorba de viaţa oamenilor? Ascude-ţi-vă undeva şi tăceţi.
  Vieţile voastre sunt preţioase, dar ale unora fără averile şi îmbuibarea voastră nu contează?
 • +9 (13 voturi)    
  Noi suntem neinformati? (Luni, 30 decembrie 2019, 19:30)

  nlln [utilizator]

  Ok.

  Atunci va rugam sa aveti amabilitatea sa publicati sursa din care v-ati luat aceasta informatie, cum ca s-ar produce circa 600 de accidente de acest gen pe an( adica cam 1,5 pe zi)

  De la accidentul produs la Floreasca , in urma cu o saptamana , deci aprox 7 zile, am tot rasfoit si nu am mai gasit ceva asemanator undeva.

  Am mai intrebat.Un anestezist, cu 25 ani vechime, spital european, a ramas socat.Mi-a explicat ca nu i-a trecut vreodata prin minte si nici nu a auzit ca un pacient sa fie incediat pe masa de operatie.

  Ajung la concluzia ca mintiti ( pana la proba contrarie ca prezentati dovada veridicitatii informatiei).

  Cat despre " personalitati".. forma fara fond.
  Un sistem medical in prabusire libera este suprapopulat de " personalitati" sau " elite medicale".

  Activitatea / declaratiile reprezentantilor Colegiului medicilor , Comisiei de Sanatate din Senat arata foarte clar spiritul promovat.Spiritul de gasca.
  Nici o abordare profesionista, nici o preocupare pentru actul medical profesionist.O singura preocupare-nu va atingeti de " elite".
  • +4 (4 voturi)    
   Acum poate va informati. (Luni, 30 decembrie 2019, 21:19)

   nlln [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   Practice Advisory for the Prevention and Management of Operating Room Fires: An Updated Report by the American Society of Anesthesiologists Task Force on Operating Room Fires
   Updated by the Committee on Standards and Practice Parameters; Jeffrey L. Apfelbaum, M.D.; Chicago, Illinois; The original document was developed by the American Society of Anesthesiologists Task Force on Operating Room Fires:; Robert A. Caplan, M.D.; Steven J. Barker, Ph.D., M.D.;
  • +3 (3 voturi)    
   Mai nou (Luni, 30 decembrie 2019, 21:20)

   nlln [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   Operating Room Fires
   Teresa S. Jones, M.D.; Ian H. Black, M.D.; Thomas N. Robinson, M.D.; Edward L. Jones, M.D.
  • +4 (6 voturi)    
   Dar (Luni, 30 decembrie 2019, 21:24)

   nlln [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   Accidentul de la Floreasca este unic.
   S-a turnat combustibil special peste pacient.

   Daca " elitele" medicale rasfoiau mai des jurnalele internationale, poate s-ar fi gandit de 10 ori inainte sa foloseasca alcool pur si simplu.
 • +8 (10 voturi)    
  Mafiotii (Luni, 30 decembrie 2019, 19:36)

  briciu [utilizator]

  Si spagarii ajuta intre ei
 • +11 (13 voturi)    
  Sariti, ne fug valorile! (Luni, 30 decembrie 2019, 19:59)

  carmen_i [utilizator]

  Vad ca individul este profund igrijorat doar de Beuran si de "marile somitati", in timp ce de femeia arsa spune ca medicii "i-au acordat toate cele necesare ca să își revină cât de repede". De revenit si-a revenit, dar pe lumea cealalta.

  Oare daca era el in locul pacientei tot atat de ingaduitor era cu "marile somitati"?
 • +6 (8 voturi)    
  Ce dement! (Luni, 30 decembrie 2019, 20:50)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Oamenii mor cu zile pe masa de operatie, din cauze evident doctori imbecili, si maimuta asta constipata ia apararea vinovatilor.....
  De fapt vinovat e sistemul prost facut.
  Pacientul e ultima grija, nu prima!
  Are vreun decident urechi sa auda?
 • +3 (3 voturi)    
  medisi (Luni, 30 decembrie 2019, 20:50)

  ------ [utilizator]

  In tara asta mereu si mereu cel mort este devina in mlastina damboviteana nimeni nu raspunde,unora li se pare ca unii sunt deasupra legilor si nu pot fi trasi la raspundere,cand vom depasi aceste concepte ,idei preconcepute lucrurile se vor schimba daca nu vom ramane acolo unde suntem si acum.
 • -4 (8 voturi)    
  noroc (Luni, 30 decembrie 2019, 21:25)

  miculescu-rucar [utilizator]

  cu fratele medical de la usere, asta e frustrat rau de tot!
  uraste medicii din toti rarunchii!
  n-a putut sa se faca si el medic, a fost doar brancardier si de atunci i s-a pus rau de tot, pata pe medici.
  • +5 (5 voturi)    
   ... (Marţi, 31 decembrie 2019, 9:59)

   dumnezeu [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   băi, tu te-ai născut idiot, sau ai devenit așa, pe parcurs?!
   ungureanu e de vină???
   păi dacă nu era ungureanu, n-am fi aflat niciodată că un criminal de pesedist, a dat foc unei paciente (care a și murit, din cauza asta), după care a încercat din toate puterile să mușamalizeze cazul!!!
   ...te întreb, fiindcă dacă nu ești idiot, ești un gunoi, la fel ca ucigașii ăștia pe care-i aperi!
 • +4 (6 voturi)    
  Deja vu! (Luni, 30 decembrie 2019, 21:42)

  Gogu27 [utilizator]

  1. Front comun jurul invinuitului/ vinovatului - parca era modul de actiune al unor partide politice ; s-a preluat modelul , desi s-a dovedit a fi pagubos sau indivizii au absolvit aceeasi scoala doctrinala??
  2. II cred pe Dl Beuran ca nu era prezent in spital in momentul declansarii accidentului, el ajungnad in sala de operatie mai tarziu , dupa ce a venit de acasa in urma solicitarii colegilor medici care participasera pana atunci la intarventia chirurgicala; dar cum poate explica dansul incasarea unor bani pentru operatii la care nu a participat - doar in baza faptului ca era mentionat pe o bucata de hartie? de cate ori s-a aplicat aceasta procedura ("bossul " nu este prezent fizic la actul medical , insa semneza statul de plata intocmit in baza documentatiei care atesta personalul medical prezent la operatie). Ar fi de mare interes o ancheta in acest sens, la nivel national .
  Este clar ca marea problema a Romaniei , indiferent ca este vorba despre servicii speciale, sanatate, invatamant , politicieni, este MORALITATEA.
 • +4 (6 voturi)    
  intrebare (Luni, 30 decembrie 2019, 21:52)

  Remarque [utilizator]

  Dar daca pe masa de operatie era o ruda de-a ta? Care era discursul in acel caz?
 • -5 (5 voturi)    
  este (Marţi, 31 decembrie 2019, 9:22)

  codrean [utilizator]

  O parere competenta si de bun-simt a senatorului medic Dr Laszlo Attila la care toti frustratii si nepriceputii reactioneaza cum stiu ei !? Trist ...
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Marţi, 31 decembrie 2019, 12:37)

   dumnezeu [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   trist ești tu, trollule, că ți-au tăiat pesediștii leafa, și ești nevoit acum să postezi pro bono!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by