Medicii rezidenți explică ce înseamnă eliminarea monopolului UMF din pregătirea lor: Rezidenții vor ajunge în spitalele unde este deficit real de medici / Măsura ar putea vindeca, pe termen lung, sistemul nostru de sănătate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 11 decembrie 2019, 22:34 Actualitate | Sanatate


Teodor Cristian Blidaru
Foto: AGERPRES
Eliminarea monopolului deținut până acum de medicii-profesori la UMF în pregătirea medicilor rezidenți - care se înghesuiau doar în spitale din marile centre universitare, pentru că doar acolo lucrează medici care sunt și profesori la facultățile de Medicină și doar acolo aveau voie să facă rezidențiatul - ar putea vindeca, pe termen lung, sistemul nostru de sănătate, consideră medicii consultați, în ultimele zile, de HotNews.ro. "Rezidenții vor putea ajunge, de acum încolo, și în spitale unde este deficit real de medici", explică Teodor Cristian Blidaru, președintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România.


Ce avantaje aduce modificarea radicală a desfășurării rezidențiatului, potrivit medicilor rezidenți:

 • Principalul avantaj: rezidenții vor ajunge și în spitale unde este deficit real de medici. Rezidenții se vor putea îndrepta spre spitale județene din orașe mai mici, care nu sunt centre universitare și unde nu aveau, până acum, acces, explică Teodor Cristian Blidaru.
 • Creșterea calității actului medical: Odată ce medicii tineri vor ajunge și în spitalele din orașele mici, se va vedea o diferență la nivelul calității actului medical - în aceste spitale va fi un număr poate chiar dublu de medici, chiar dacă jumătate vor fi rezidenți, iar fluxul de pacienți și calitatea serviciilor medicale vor crește și ele, spune Ioan Mirea, un alt medic rezident.
 • Faptul că rezidenții nu se vor mai înghesui doar în centre universitare mari și vor merge și către spitale unde nu aveau până acum acces ar putea să vindece, pe termen lung, sistemul nostru de sănătate, consideră președintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România.
 • O mare parte dintre medicii rezidenți care studiază acum în centre universitare sunt din provincie. O parte dintre ei, care își doresc acest lucru, vor avea ocazia să se întoarcă și să lucreze în zona de unde sunt originari.
 • Numărul de rezidenți per medic va fi mai mic iar calitatea pregătirii acestora, cel mai probabil, va crește, potrivit lui Teodor Cristian Blidaru.
 • Medicii rezidenți vor putea urma rezidențiatul și în spitalele ai căror medici nu predau la facultăți de Medicină: spitale județene, spitale militare, aflate atât în subordinea ministerelor, cât și a autorităților locale, precum și în spitale private și în cabinetele medicilor de familie, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate ieri.
 • Rezidențiatul (pregătirea medicilor rezidenți) se desfășura până acum, conform legii, doar în spitale universitare de stat și în spitale clinice de stat - care au contracte cu universități de Medicină și unde lucrează medici care predau la facultățile de Medicină.
 • Rezidențiatul durează între 3 și 6 ani, în funcție de specializarea aleasă.
 • Înaintea adoptării Ordonanței, unele voci, în special din rândul medicilor rezidenți, și-au exprimat temerea că aceasta se va lovi de opoziția Universității de Medicină și Farmacie (UMF).
 • Textul Ordonanței de Urgență nu a fost publicat, deocamdată, în Monitorul Oficial. HotNews.ro îl va prezenta îndată ce va fi publicat.
 • Ordonanța de Urgență care modifică radical rezidențiatul a fost adoptată de Guvern fără a fi postată, anterior, în dezbatere publică. În cazul OUG-urilor nu există această obligație legală (care există în cazul proiectelor de lege și Hotărârilor de Guvern).

 • Rezidenții vor putea merge în spitalele unde este cu adevărat deficit de medici

Teodor Cristian Blidaru spune că principalul avantaj al măsurii adoptate de Guvern este faptul că medicii rezidenți vor putea ajunge în spitale județene din orașe mai mici, care nu sunt centre universitare și unde nu aveau, până acum, acces: "Sunt spitale județene foarte bine dotate care își permit să primească rezidenți, cum ar fi, se exemplu, spitalul de la Suceava și Baia Mare. Spitalul de la Suceava are totul ca să poate primi rezidenți, inclusiv beneficii de cazare. Sistemul de stat ne asigură accesul la îngrijirile primare și ne asigură accesul la un serviciul medical gratuit. Așa că este foarte important să vorbim mai mult despre spitalele județene decât despre spitalele private", spune Teodor Cristian Blidaru.

Teodor Cristian Blidaru, care a trecut anul acesta prin examenul de rezidențiat și urmează să intre în pregătirea de rezidențiat la începutul anului viitor, este de părere că, în momentul în care rezidenții vor merge la nivel local și vor vedea că există facilități și poate, ulterior, vor fi încurajați să rămână acolo și să nu se mai înghesuie în centrele universitare mari, "asta s-ar putea să vindece, pe termen lung, sistemul nostru de sănătate". El speră și că, odată ce mai mulți medici vor ajunge la nivel județean, aceștia vor pătrunde mai mult, ulterior, și în mediul rural.

Ioan Mirea, și el medic rezident, crede că odată ce vor ajunge medicii tineri, rezidenți, vor ajunge și în spitalele din orașele mici, se va vedea o diferență la nivelul calității actului medical. Ioan Mirea spune că vom avea un număr "poate chiar dublu de medici, chit că jumătate vor fi medici rezidenți", dar spune că și fluxul de pacienți și calitatea serviciilor medicale vor crește: "Va fi în avantajul pacienților și în avantajul sistemului medical să intrăm în aceste spitale unde este deficitul real de medici. Pentru că deficitul real de medici nu este în București sau în centrele universitare, este în toate celelalte spitale", spune Ioan Mirea, medic rezident.

La rândul său, Teodor Cristian Blidaru, președintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, afirmă că posibilitatea ca rezidenții să își aleagă întregul program de rezidențiat într-un spital non-universitar dintr-un oraș mai mic nu este neapărat viabilă, dar ei vor avea posibilitatea să facă aici anumite stagii din cadrul rezidențiatului: "Iar un astfel de spital le va deschide posibilitatea către o cazuistică nouă, către un număr mai mare de pacienți și către un contact mai bun cu bolnavul. Ei, într-un spital mare din București, sunt 4-5-6 rezidenți pe un bolnav, în multe situații. Odată ajunși într-un spital dintr-un oraș mai mic, vor putea cu adevărat să spună că își exercită profesia de medic", subliniază Teodor Cristian Blidaru.

Teodor Cristian Blidaru mai spune că, în acest moment, mare parte dintre medicii rezidenți care studiază în centre universitare sunt din provincie. El mărturisește că "avem colegi care ar dori să meargă mai aproape de casă, să lucreze în zona respectivă".

Nu în ultimul rînd, un alt mare avantaj al noii modalități de pregătire a rezidenților va fi, potrivit lui Teodor Cristian Blidaru, acela că numărul de rezidenți per medic va fi mai mic. Iar al treilea, cazuistica: "în spitalele județene vom avea mult mai multă deschidere", spune el.

Ioan Mirea crede și că, în momentul în care unele secții din spitale mai mici vor primi rezidenți, acest lucru va însemna "o facilitare a progresului, pentru că în momentul în care vor vedea că o anumită secție primește rezidenți, va încuraja și alte secții pentru a crea condiții mai bune și a putea primi și ele de anul viitor rezidenți".

În ceea ce privește lipsa aparaturii din unele spitale/secții și dacă acest lucru va împiedica venirea rezidenților, Ioan Mirea spune că, până la urmă, "aparatura este valabilă în puține specialități, dar se poate face medicină de calitate și se poate ajunge la un act medical foarte performant și fără această apartură foarte performantă."

 • Viitorii medici, încântați de posibilitatea de a alege în premieră între rezidențiat în spitale de stat și private

Viitorii medici sunt încântați și de posibilitatea de a alege, în premieră, între spitale de stat și spitale private unde să se pregătească: "Începând cu această generație, rezidenții vor putea să vadă toate aspectele sistemului sanitar, pentru că nu vorbim despre rezidențiat cu totul în privat sau cu totul la stat, ci vorbim despre rotații la stat și la privat și e normal ca rezidentul să vadă ambele părți. Un rezident, în momentul în care selectează o specialitate, nu face timp de 4-5 ani doar acea specialitate, ci are un număr de rotații în alte specialități. În momentul acela nu le face în același spital în care este rezident de bază, ci se rotește în mai multe spitale. Și acesta este momentul în care se va diversifica această plajă și rezidenții vor putea să acceseze mult mai multe oportunități", explică Teodor Cristian Blidaru.

Teodor Cristian Blidaru mai spune că "la finalul ciclului de rezidențiat avem aceleași opțiuni în față: fie mergem într-un spital public, fie ne orientăm către privat. Este o măsură pozitivă să 'dăm cu nasul' în rezidențiat și de spitale publice, și de spitale private, să vedem diferența. Poate acest lucru va reprezenta o încurajare pentru spitalele publice să crească un pic, să calibreze în anumite locuri calitatea de predare și de practică medicală. Vom putea vedea ambele părți ale paharului, pentru că spitalele private, într-adevăr, sunt mai bine dotate, dar, pe de altă parte, cazuistica pe care o vedem în spitalele private este mult mai puțin diversificată decât cazuistica pe care o vedem în spitalele publice. Greutatea cazurilor pe care le vedem în spitalele private e mult mai mică față de spitalele publice. Va fi de discutat ulterior, în implementare, pentru că nu există încă, cum se va face acordul pacientului pentru a exista rezidenți și în spitalele private. În momentul de față, neexistând rezidenți acolo, pacientul va trebui să își dea acordul, și asta va fi probabil o birocrație nou formată."

 • Rezidenții cer timp și răbdare pentru implementarea schimbării

Teodor Cristian Blidaru consideră că schimbarea modalității de pregătire a rezidenților reprezintă în mod clar un pas pozitiv și crede că "era clar că în momentul de față sistemul nu mai putea să facă față la numărul mare de rezidenți care intră în acest proces. Noi am militat pentru ca toți cei care promovează examenul de rezidențiat, fiind dreptul lor, să își poată selecta ulterior un loc și să o poată face în mod real, nu doar pe hârtie. Suntem conștienți că este o măsură făcută într-un termen scurt și care poate va necesita calibrări pe parcursul implementării. Ne bucură că acest lucru se recunoaște și din partea Ministerului Sănătății și vom fi alături, într-un grup de lucru în care vom putea calibra măsura pe termen lung."

El admite că vor fi într-adevăr foarte multe întrebări de pus când vine vorba de implementare, privind finanțele, privind cum va fi creată resursa umană de predare în acele spitale și cum se va decide care sunt acele spitale unde se va desfășura rezidențiatul: "Nu știm aceste detalii momentan pentru că nu am văzut încă textul Ordonanței de Urgență, dar ne bucură faptul că există un dialog cu noi, rezidenții, pentru a stabili aceste lucruri de comun acord."

Teodor Cristian Blidaru subliniază însă că "noi am încurajat încă de la început un parteneriat public-privat între universitățile publice și spitalele județene, spitalele militare și spitalele private, pentru a deschide real această plajă de practică pentru rezidenți".

La rândul său, și Ioan Mirea îndeamnă la răbdare pentru ca această măsură să poată fi implemetată cu succes: "Dacă nu ne grăbim și toate lucrurile vor fi puse la punct, putem ajunge să avem mult mai multe avantaje. Trebuie să avem răbdare cu toții. Până se poate implementa ceva la nivelul acesta este nevoie de răbdare și de a nu ne arunca din nou cu capul înainte și a spune că lucrurile nu funcționează, după care să renunțăm imediat la ele."


Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14274 vizualizari

 • 0 (26 voturi)    
  Doctor rezident la Cuca Măcăii și bine pregatit (Miercuri, 11 decembrie 2019, 23:15)

  simplex1 [utilizator]

  Eu nu știu ce pregatire poate dobandi un doctor rezident la unitățile spitalicesti din Cuca Măcăii sau Cucuieţii din Deal. Ce inveti acolo? Sa expediezi pacientul la un spital judetean?!
  • -5 (19 voturi)    
   e clar ca nu stii (Joi, 12 decembrie 2019, 0:00)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Doctorul rezident deja a terminat facultatea. Rezidentiatul la un spital judetean il va pregati sa faca fata cazurilor care pot fi tratate la spitalul judetean. Ce e rau in asta?
   • -4 (4 voturi)    
    se privatizeaza rezidentiatul (Joi, 12 decembrie 2019, 8:45)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    pentru companiile medicale private e aur, vor lua forta de munca pe 3 lei in mediul privat.
    Pentru noi, muritorii de rand, care vom merge la camera de garda la spitalul universitar si nu vom gasi pe nimeni, o sa fie horror.
    • 0 (2 voturi)    
     nu se privatizeaza nimic (Vineri, 13 decembrie 2019, 12:08)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

     de ce ar opta un tanar absolvent de medicina sa faca rezidentiatul "pe 3 lei" in mediul privat?.. in grila de salarizare din legea 153/2017, in vigoare in acest moment, salariul unui medic rezident in anul I este 5700 de lei si creste treptat in fiecare an pana la 7900 de lei.

     da, poate sa opteze pentru un salariu mai mic la un spital privat curat, cu aparatura de ultima generatie, unde are ocazia sa puna in practica tratamente moderne. rezultatul - un medic roman care trateaza romani la standarde occidentale. o fi rau?..
  • +2 (16 voturi)    
   Esti praf (Joi, 12 decembrie 2019, 6:01)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   O mare parte a oamenilor nu-si permit sa ajunga intr-un spital dintr-un oras mare sa se trateze. Stiu cazuri numeroase de copii la tara care au ramas fara auz sau cu vederea distrusa pentru ca parintii nu si-au permis sa ajunga intr-un oras mare unde avea o sansa. Un medic care vrea sa invete meserie, o poate face mult mai bine intr-un spital de provincie ( desigur daca exista si o aparatura decenta) decat in Bucuresti sau alte orase mari. Sigur , ca multi prefera sa se inghesuie intr-un centru universitar dar ai foarte mari sanse sa nu inveti nimic pentru ca nu vei prelua tu cazurile cele mai complexe si in al doilea rand la cati rezidenti sunt la un medic, sanse minime fara spagi si pile sa ajungi sa inveti ceva.
  • +2 (4 voturi)    
   Ai perfecta dreptate ! (Joi, 12 decembrie 2019, 8:33)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Nu conteaza UNDE faci rezidentiatul ci DE LA CINE inveti.Din nefericire medicii din spitalele mici fac de cele mai multe ori ce spui tu:trimit pacientul la spitalul mai mare,judetean de exemplu.Uneori nici macar nu il dau jus din ambulanta pentru a-l consulta.Motivele sunt diverse,de la competenta scazuta la posibilitati tehnice reduse,de obicei ambele.Nu ai ce sa te specializezi la spitalele din Adjud,Moinesti,Motru,Ludus,Bals sau Videle etc.Iar exemplele pot continua cu spitale judetene (!) gen Slatina,Alexandria,Focsani,Vaslui,Tg Jiu etc.In ceeace priveste spitalele private,medicii de acolo nu au nicio obligatie sa specializeze rezidenti,deci nu se vor ocupa de ei.
   • -2 (4 voturi)    
    dupa logica ta, toate spitalele alea ar trebui (Joi, 12 decembrie 2019, 14:23)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    Inchise sau transformate in centre de sortare urgente, pe asta il trimitem la Bucuresti, pe asta la Craiova, etc.
    Si nu e asa. Sunt multi doctori buni in spitalele mici si faptul ca vor avea rezidenti nu va putea de cat sa le reduca incarcarea.
    • 0 (2 voturi)    
     Total fals... (Joi, 12 decembrie 2019, 16:47)

     grongobar [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     ...Ce ar trebui facut,este sa se acrediteze ANUMITE spitale care sunt capabile (prin calitatea personalului si dotari tehnice) sa formeze un rezident.Altfel acesta va invata sa scrie bilete de trimitere si sa cheme ambulanta sa duca pacientii spre centrele mari.Ce nu inteleg unii e ca rezidentul e un proaspat absolvent de facultate,cu mai multe sau mai putine cunostiinte teoretice si cu aproape 0 experienta practica.El are nevoie de un supervizor competent si dispus sa-i imprtaseasca din experienta sa.
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 decembrie 2019, 17:56)

    [anonim] i-a raspuns lui grongobar

  • -1 (7 voturi)    
   . (Joi, 12 decembrie 2019, 9:10)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   o sa invete din greseli, prin practica si fiind pregatit continuu (ultima sper eu intr-un viitor nu prea indepartat).

   doar prezenta unor medici care au terminat facultatea recent ar putea creste calitatea actului medical in provincie (cata vreme facultate de medicina inca se face ok). iar experienta practica pe care o pot castiga acolo le va fi si lor utila cata vreme de acum inainte continuam sa investim in profesionistii de care avem nevoie si sa le aratam minimum de respect cuvenit pentru misiunea pe care o au.
   • 0 (6 voturi)    
    "o sa invete din greseli"... (Joi, 12 decembrie 2019, 11:50)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui g01an

    ...Daca greseala aia ar fi facuta pe tine sau pe cineva apropiat crezi ca ai mai fi asa de multumit ca ai facut parte din procesul de formare al rezidentului respectiv ? Eu cred ca ai sari in sus si ai cere condamnarea cu executare a "incompetentului" din cauza caruia suferi.Greselile in medicina inseamna suferinta si uneori moarte.Sunt din pacate inevitabile .dar pana la a le considera "factor educativ acceptabil" e o distanta.Lunga.
    • 0 (4 voturi)    
     preferi ca ruda aia sa moara in ambulanta (Joi, 12 decembrie 2019, 14:28)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     in drum sper Bucuresti? Sau intr-o sala de asteptare fiindca medicii sunt supra-aglomerati si obositi de garzi?
     Ce e asa greu de priceput ca rezidentii in acele spitale sunt un lucru foarte bun.
    • 0 (0 voturi)    
     lol (Joi, 12 decembrie 2019, 17:54)

     g01an [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     ce treaba are asta cu orice?

     greselile sunt chestiuni pe care te poti baza ca se vor intampla, nu le poti elimina nici macar daca inlocuiesti oamenii momentan. singura pretentie pe care o pot avea, in mod rezonabil, este sa invete din greseli, nu sa persiste (si de fapt a doua parte este problema reala la multi doctori, ca nu evolueaza profesional in timp).
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 decembrie 2019, 18:14)

     [anonim] i-a raspuns lui grongobar

 • +3 (17 voturi)    
  ??? (Miercuri, 11 decembrie 2019, 23:23)

  Gaga-mic [utilizator]

  rezidentiatul e un proces de formare, de invatare a meseriei de medic
  viata de rezident nu inseamna casa si salariu, ci acces la un proces de invatare
  rezidentul e un invatacel care capata autonomie prin confruntarea cu practica sub supervizarea unui specialist
  daca un rezident merge intr-un spital unde nu exista medic senior, cine va fi asigura procesul de formare?
  cine va supraveghea activitatea medicala a rezidentului?
  cum se va imbunatati calitatea asistentei medicale daca ea va fi asigurata de medici necalificati?
  • -1 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 decembrie 2019, 6:23)

   [anonim] i-a raspuns lui Gaga-mic

 • +5 (11 voturi)    
  Da dar ... (Miercuri, 11 decembrie 2019, 23:25)

  Casargoz [utilizator]

  Ma abțin sa-mi dau cu părerea.
  As fi fericit daca as vedea părerea unor rezidenți care își vor face rezidențiatul in provincie : spitalul din moinesti de exemplu.
  Părerea pacienților o vom vedea peste ani.
  Nu cred ca profesorii universitari sunt niște prosti si politicienii stiu ce e mai bine. As vrea măcar una doua opinii de la specialiști.
  In mod normal in studiul de impact in afara de bla bla ar trebui sa fie niște cifre: câți rezidenți vor putea sa-si facă rezidențiatul in Alexandria ( oraș universitar de altfel )
  Părerea mea ca daca doar o sa fie 132 de rezidenți la un medic din Tg Jiu calitatea nu va creste.

  Oricum părerea mea nu conteaza dar:
  Politruci auzim in fiecare zi la televizor, construiesc spitale de miliarde si autostrăzi pana la soare, sunt foarte pricepuți. As vrea, ca tot vorbim de depolitizare , sa aud niște opinii avizate, de la niște specialiști neafiliați politic. Pentru ca rezidențiatul nu este nici pesedist nici liberal , e o calificare tehnica in care cel mai bine ar fi sa ascultam toate părțile. Impactul poate fi major : in sens pozitiv - relansare, vin străinii sa învețe la radauti , sau negativ, șpagă pentru locurile putine rămase in centrele universitare va ajunge la cer.
  Chiar nu stiu, dar prezentarea ninse pare una politica, si nu e cazul de abordare politica.
  • +2 (4 voturi)    
   Pai pare de bun simt solutia (Joi, 12 decembrie 2019, 6:05)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Sigur ca nu poti sa-i obligi , vor alege. Dar daca alegi in Bucuresti, pregateste-te sa te bati cu alti cateva zeci de rezidenti pentru un post intr-un spital mare ca sa inveti ceva si sa mai ai si pile. E clar ca daca vrei sa operezi pe creier, nu te duci la Moinesti.
 • +10 (10 voturi)    
  Ca fost UMFist (Joi, 12 decembrie 2019, 7:07)

  Kornell [utilizator]

  plecat voluntar de scarba de acolo, va pot da o opinie mai informata. E adevarat ca unele spitale, mai ales private, au o dotare si medici mult peste cei de stat - ce ii obliga insa pe acestia sa invete pe altii??? pt ca nu e un proces usor, desi multi anterior considera asta. Rezidentii vor fi acolo doar pe post de super-asistente, pt ca la privat NIMENI nu va lasa un rezident mana intai atunci cand el raspunde. Cat despre rezidentiat la TL, Alexandria, etc...sunt glume proaste. Adevarul e ca madam PIntea, in marea ei PROSTIE (ca sa fiu delicat) a bagat in ultimii 2 ani TOTI absolventii in rezidentiat, prinscoaterea a cate 4000 de locuri - iar acestia nu au loc acum in spitale. Cand am dat eu rezidentiat, am fost 500 pe locuri de specialitati si inca 400 MF
  • 0 (0 voturi)    
   forta de munca (Joi, 12 decembrie 2019, 9:38)

   Gaga-mic [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   platita de stat
   asta ar putea fi un rezident intr-un spital privat
   cat despre accesul real al rezidentului la actul medical, sub raspunderea supervizorului de stagiu, in mediu privat, e putin delicat, pentru ca pacientul- client trebuie sa-si dea acordul in scris de a fi tratat de un medic non specialist, intr-o consultatie platita;
   (devine interesant un ministru al sanatatii publice atat de afiliat si dependent de mediul si interesele financiare private)
   pe de alta parte, avantajul posibil al descentralizarii este spargerea monopolului marilor familii universitare, poate mai multa aplecare spre uniformizarea practicilor medicale intre centrele universitare si spitalele de provincie, cine stie....
  • +2 (2 voturi)    
   Am o cunostinta care a fost chirurg in Tulcea (Joi, 12 decembrie 2019, 9:59)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   Dar a plecat dupa vreo 2 ani, acolo e jale, evul mediu timpuriu. S-a dus in Buzau unde stau mai bine cu aparatura. Sigur, ar fi vrut in Bucuresti dar e greu. Pe de alta parte, de invatat , spune ca a invat multe la spitalele din provincie pentru ca facea de toate datorita lipsei de medici, aparatura, etc.
 • +3 (5 voturi)    
  k (Joi, 12 decembrie 2019, 8:46)

  cartofiprajiti [utilizator]

  Teodor Cristian Blidar ! explica aceasta fraza :Rezidenții vor ajunge în spitalele unde este deficit real de medici !!!!!...eu cred ca rezidenti trebuie sa INVETE ...nu sa acopere asa zisul deficit de medici ..NU ? DOMNULE REZIDENT ? ...cu cine ai votat ? intreb pentru un prieten :)
 • +3 (3 voturi)    
  o stire (Joi, 12 decembrie 2019, 8:51)

  codrean [utilizator]

  De la 3500 de locuri s-a marit cifra celor admisi la peste 8000 ! Toti cei care au obtinut nota 6 - sase ! - sunt declarati admisi. Unde vor invata-lucra toti astia ? Ca mai sunt in spitale si rezidentii din anii II-VI !
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 decembrie 2019, 9:02)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  Privata (Joi, 12 decembrie 2019, 9:29)

  mandalau [utilizator]

  Medicina privata este in multe cazuri (sunt exceptii dar sunt mult prea putine) mai praf decat aia de la stat. De cand au cumulat spagile cu salarile marite doctorii buni de la stat nu mai au chef de privat pentru ca trebuie sa munceasca mai mult pe bani mai putini. La privat ajung cei mai prosti (de ce credeti ca sunt pline clinicile private de doctori arabi/greci si sa nu-mi spuneti ca nu stiti cum au trecut prin facultate).
  Practic medicina privata este un alt fel de bussines romanesc. Nu m-ar mira ca actuala lege sa le dea cate 1000$ euro ajutor clinicilor private care angajeza rezidenti si cu ocazia asta sa aflam adevaratul motiv al acestei legi....
  • 0 (0 voturi)    
   Poate dar e mai bine asa (Joi, 12 decembrie 2019, 10:04)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui mandalau

   Faptul ca ma duceam la stat si ma trimiteau la privat apoi, nu era ok. Am intrat recent intr-un spital de stat din Bucuresti si am ramas surprins. Renovat, personalul amabil, calitatea in general foarte ok. Nu e peste tot dar spitalele care tin de primarie au fost renovate. Dar sigur, nu orice oras are veniturile Bucurestiului.
 • +6 (6 voturi)    
  Toti Prostii (Joi, 12 decembrie 2019, 10:08)

  adevaratul [utilizator]

  Vor deveni asa zisi medici specialisti. Am foarte multe cunostine care au terminat UMF intr-un chin groaznic, cu 5 pe linie la examene, cu zeci de restante, cu mii de euro date spaga pentru promovarea examenelor, care au dat examenul de rezidentiat anul asta a 2-a, a 3-a sau chiar a 4-a oara, totul dintr-o ambitie prosteasca a familiei de a transforma pe cineva incapabil in medic specialist. Cum e posibil sa pui in aceiasi oala studenti eminenti cu medii de peste 9 pe toata facultatea, cu rezultate exceptionale, cu studenti care s-au chinuit efectiv sa ia un amarat de 6. O sa se umple spitalele din provincie de acesti medici specialisti de nota 5-6. Fabulos!
  • +4 (4 voturi)    
   k (Joi, 12 decembrie 2019, 11:06)

   cartofiprajiti [utilizator] i-a raspuns lui adevaratul

   da!!! multi si prosti ...ca si restul politicenilor :))))) super gunoaie ramase aici in romania ...se asorteaza :))
 • +1 (5 voturi)    
  Rezidentiat in alte spitale... (Joi, 12 decembrie 2019, 12:55)

  satelitu [utilizator]

  Se practica fara nici o problema pe afara... unde exista protocoale si se practica rotatia pe module asa cum trebuie.
  Vad tot felul de comentarii despre spitale care mai de care, totusi era vorba de Spitale Judetene!
  Cat despre cele private mi se pare o aberatie... nu are nimeni obligatia sa pregateasca rezidentul, iar pacientul nu se duce in privat sa fie tratat de rezident.
  In concluzie: consider ca e binevenita aceasta masura, cu amendamentul scoaterii clinicilor/spitalelor private.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 decembrie 2019, 16:49)

   [anonim] i-a raspuns lui satelituAbonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by