DOCUMENT/VIDEO Dezastru la Spitalul Județean din Craiova, ascuns de Sorina Pintea: Secția de Terapie Intensivă, invadată de "germeni peste limita admisă" - Stafilococ auriu, Piocianic și Acinetobacter, iar instrumentarul nu era dezinfectat. Vezi imagini din spital

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 18 noiembrie 2019, 19:07 Actualitate | Sanatate


Spitalul Judetean din Craiova
Foto: Facebook - Emanuel Ungureanu
Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Craiova, unde ajung, practic, pacienții aflați în starea cea mai gravă, este invadată de "germeni peste limita admisă", precum Stafilococ auriu, Piocianic și Acinetobacter, trei dintre cele mai periculoase bacterii spitalicești. În plus, în secție există "deficiențe în ceea ce privește dezinfecția", iar "instrumentarul termosensibil nu era supus operațiunilor de dezinfecție de nivel înalt în spațiu autorizat" - sunt concluziile unui control efectuat anul trecut de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, document pus la dispoziția HotNews.ro de deputatul USR Emanuel Ungureanu. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, care a avut pe masă, la finalul anului trecut, concluziile controlului, nu le-a făcut niciodată publice. Spitalul Județean de Urgență din Craiova se află în subordinea Ministerului Sănătății.

În plus, la Spitalul Județean din Craiova, aflat mereu, în ultimii ani, în fruntea listei spitalelor unde este criză de citostatice, inclusiv în secția pentru copiii bolnavi de cancer, "se remarcă o lipsă de comunicare între departamentele implicate" din unitatea medicală, aceasta fiind una dintre cauze, alături de faptul că, în anul 2018, spitalul a primit mai puțini bani decât a solicitat pentru achiziția medicamentelor din programul național de oncologie, arată raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății. La Spitalul Județean din Craiova, citostaticele lipsesc constant în ultimii ani, iar pacienții și rudele lor sunt nevoiți adesea să facă rost pe cont propriu de medicamentele care îi țin în viață.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat, astăzi, pe pagina sa de Facebook, și imagini dezastruoase din spital:

Ce a găsit Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Spitalul Județean din Craiova (raport din decembrie 2018):

 • 1. Secția ATI (Anestezie-Terapie Intensivă):

Secția clinică ATI nu îndeplinește toate cerințele legale în ceea ce privește organizarea spațial - funcțională, lipsesc multe din componentele unui serviciu ATI, nu se respectă aria utilă minimă/pat, nu există rezerve de izolare caracteristice cu 1-2 paturi şi grup sanitar propriu pentru pacienţi colonizaţi/infectaţi cu bacterii MDR, respectarea circuitelor septic-aseptic, există deficiențe în ceea ce privește dezinfecția de nivel înalt, respectarea condițiilor de sterilitate a materialelor/dispozitivelor sterile.

Organizarea deficitară la nivelul secției clinice ATI creează mari probleme în izolarea și tratarea pacienților cu boli infecto-contagioase, precum și a procedurilor de dezinfecție periodică a tuturor spațiilor, existând riscul apariției de infecții asociate actului medical.

Nu există evidențe de procesare prin dezinfecție și sterilizare pentru blocul valvă-expir, care este încadrat ca și dispozitiv critic, conform prevederilor din normele sanitare în vigoare și are recomandare de procesare prin dezinfecție și sterilizare, inclusiv și în recomandările producătorului.

În procesul-verbal întocmit în data de 9.11.2018, au fost aduse la cunoștința medicului șef secție clinică ATI, rezultatele la un număr de 21 de hemoculturi recoltate în luna octombrie 2018, 9 nedezvoltate, 6 suprainfectate și 6 pozitive cu germeni patogeni, respectiv Enteroccocus faecalis, Klebsiella, Escherichia Coli, Staphilococus haemolyticus, Acinetobacter baumani. Totodată în acest proces-verbal sunt prezentate rezultatele controlului microbiologic în secție din data de 02.11.2018, acestea relevând o contaminare a mediului din secție cu un număr de germeni peste limita admisă, prezența de Staphylococcus aureus și bacterii gram-negativ în probele de salubritate recoltate de la nivelul unor saloane precum și de la nivelul oficiului alimentar, probe de sterilitate neconforme recoltate din materialul steril, probe neconforme din apa sterilă cu prezența de bacil Piocianic, probe neconforme din lichidul barbotor, cu identificarea de bacil Piocianic, prezența de germeni hemolitici în aeromicrofloră.

Instrumentarul termosensibil (barbotoare, aspiratoare, lame de laringoscop) nu era supus operațiunilor de dezinfecție de nivel înalt în spațiu autorizat, ci în saloane, existând riscul de contaminare microbiologică în cadrul secției. Acest instrumentar, după dezinfecția de nivel înalt, este depozitat necorespunzător, în pungi sau truse, numite de urgență, care conțin și alte materiale: feșe, medicamente, mâner laringoscop, etc.

În prezența Corpului de Control de la Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică Dolj a aplicat sancțiuni contravenționale principale în valoare totală de 42.300 lei unității sanitare, personalului medical, mediu-sanitar și auxiliar, pentru problemele de pe secția ATI.

S-a dispus și cercetarea disciplinară a persoanelor responsabile în ceea ce privește deficiențele constatate de către comisia de control MS pe linia igienico-sanitară, sterilizare, deșeuri, aplicare proceduri operaționale.

 • 2. Secția Pediatrie

În secţiile clinice Pediatrie I şi II se efectuau simultan atât lucrări de reabilitare cât şi activitate medicală. Având în vedere gravitatea situaţiei, echipa de control a dispus la momentul respectiv, prelevarea de probe de sanitaţie (aero-micro-flora şi suprafeţe) în vederea determinării încărcăturii microbiene. S-a impus (în timpul controlului) conducerii SCJU Craiova sistarea lucrărilor de reabilitare şi relocarea pacienţilor în spaţii conforme din punct de vedere igienico-sanitar.

 • Alte probleme

Plata de către unitatea sanitară a concediilor de odihnă la persoanele angajate cu ½ de normă, având funcția de bază la UMF, s-a efectuat cu încălcarea legislației în vigoare, ceea ce creează în mod constant un prejudiciu financiar unității sanitare.

La ultimul control s-a constatat o lipsă de interes a autorității contractante în soluționarea problemelor identificate de comisiile de control prin cele două rapoarte de control.

În legătură cu medicamentele oncologice, se remarcă o lipsă de comunicare între departamentele implicate: coordonatori PN, Biroul Achiziții, Farmacie. Se pierde din vedere scopul principal: asigurarea tratamentului fără întârzieri pentru pacienții cu afecțiuni incluse în PN oncologie, inclusiv prin simplificarea circuitului intern al documentelor.

Bugetele alocate pentru programul național oncologie sunt insuficiente, astfel, în anul 2018 s-au alocat 1.059.779,68 lei (mai puțin cu 500.000 lei față de 2017), iar în anul 2019 coordonatorul PN a solicitat suma de 2.000.000 lei (buget minim) iar sumele alocate au fost pentru perioada ianuarie-iunie 2019: 767.511,49 lei.

 • Reacția Spitalului: Suntem în proces de reabilitare

Conducerea Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) Craiova susţine că deșeurile filmate de deputatul Emanuel Ungureanu sunt depozitate temporar în curtea instituției și că acestea au rezultat în timpul lucrărilor de reabilitare a unității medicale.

„Deşeurile rezultate din dezmembrarea/dezasamblarea echipamentelor casate, precum şi elementele de mobilier înlocuite cu ocazia reabilitării şi modernizării secţiilor spitalului sunt depozitate temporar în curtea spitalului. În baza HG 841/1995 Spitalul Clinic Judeţean de Urgentă Craiova a organizat licitaţie publică pentru valorificarea acestor deşeuri. Licitaţia a fost adjudecată de o firmă, dar contractul cu aceasta nu a putut fi semnat de către spital deoarece s-a constatat că aceasta a prezentat o declaraţie pe propria răspundere ce s-a dovedit a fi falsă, cu privire la absenţa datoriilor la bugetul de stat. Ca urmare s-a anulat şi s-a iniţiat o nouă licitaţie, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se arată în comunicatul SJU Craiova, potrivit Mediafax.

De asemenea, reprezentanţii spitalului susţin că circuitul deşeurilor „nu intersectează circuitul pacienţilor şi nici pe cel al vizitatorilor”.

„Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova se află în plin proces de reabilitare, modernizare şi înlocuire a echipamentelor uzate. Unitatea de Primiri Urgenţe se află şi ea într-un proces de reabilitare şi extindere pentru a putea satisface mai bine cerinţele pacienţilor care se prezintă de urgenţă la spital. (...) Datorită acestor lucrări, circuitele deşeurilor au suferit modificări, cu aprobarea Serviciului Supraveghere şi Prevenire a Infecţiilor asociate Asistenţei Medicale. Acest circuit nu intersectează circuitul pacienţilor şi nici pe cel al vizitatorilor, deoarece respectă programul de vizită a bolnavilor. De aceea este recomandat ca aparţinătorii să respecte cu stricteţe programul de vizită”, se mai arată în comunicat.


Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13522 vizualizari

 • +36 (44 voturi)    
  Craiova a votat cu PSD (Luni, 18 noiembrie 2019, 19:15)

  florinos [utilizator]

  Craiova a votat cu PSD pentru ca Olguta le-a facut Stadion European, se pare ca pentru olteni este mai important fotbalul decat sanatatea parintilor si a celor dragi.
  • -12 (16 voturi)    
   prost informat (Marţi, 19 noiembrie 2019, 3:05)

   ijohn [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Nu stiu cine iti aproba comentariile, trist este ca mai ai si atatea "like-uri" de la ceilalti utilizatori.

   La Craiova a castigat USR-ul la europarlamentare, iar la prezidentiale a castigat Iohannis.

   Ceea ce oricum nu are nici-o legatura cu faptul ca mor oameni. Sau pe votantii PSD ar trebui sa-i trimitem la moarte ?

   Esti un ignorant care a scrijelit putin suprafata realitatii si incepi sa emiti judecati proaste.
   Abtine-te !
   Din cauza unora ca tine s-a ajuns ca asistatii sociali + oamenii fara scoala + oamenii impinsi de la spate de un aparat politic foarte bine pus la punct (poate nu stiai dar PSD are 2,5 milioane de membri) sa faca in asa fel incat la ultimele alegeri parlamentare, in 2016, psd-ul sa puna stapanire pe Romania.

   Problemele sunt altele, nu mai duce discutia in alta directie pentru ca la viitoarele alegeri parlamentare vei avea acelasi rezultat ca in 2016.
   • +3 (5 voturi)    
    Este o vorba, (Marţi, 19 noiembrie 2019, 8:59)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui ijohn

    "mandria si prostia se platesc" In partea aia a tari oameni sunt foarte mandri. E foarte bine ca au stadion! Cat despre prostie ?.... Daca nu te-ai trezit sa observi ce a facut atati ani PSD ? Daca ai impresia ca exista o masa gratuita ? Sau functionarul ala care jefuieste efectiv bugetul, are impresia ca este imun la dezastrul pe care il creaza. Si nu se va lovi niciodata de haosul pe care si la creat cu mana lui ? Ex: a furat de la drumuri, nu ajunge salvarea la timp. Sau, a furat de la bani alocati pentru spital, si cade spitalul. Eh in cazul asta, poti avea toate scolile din lume esti la categoria "degeaba".
    Si da are dreptate florinos.
    • -1 (1 vot)    
     ??? (Marţi, 19 noiembrie 2019, 15:46)

     ijohn [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

     Omule, de la afirmatia lui florinos ca "la Craiova a castigat PSD-ul" a plecat discutia. Ce bantui pe aici? Ce mandrie si prostie visezi?

     Citeste rezultatele, la Craiova a castigat Iohannis in 1-ul tur, iar la europarlamentare a castigat USR-ul.

     Discutia asta in care totul se reduce la politica si se ajunge la aceasta ura intre oameni nu are rost.

     De-asta am si intrebat : ce facem cu votantii psd, ii omoram?

     Cand i-am zis sa nu duca discutia in alta directie, tocmai la asta ma refeream....sa nu ne strangem 10 nebuni care sa discutam de politica....sigur se vor gasi unii din psd, din pdl, din pnl..din ce-o mai fi....sa-si aduca aminte de cate si mai cate si discutia va degenera in altceva.

     Aici este gresit sa discutam DOAR de politica.

     Aici este caz de puscarie si de neglijenta grava, criminala...oamenii se infecteaza si mor bai baiatule....am vazut atatea cazuri la tv in alte spitale, la ce dezastru vad ca e in acest spital sigur au fost decese cauzate de infectii intraspitalicesti (probabil musamalizate).

     Sa spui ca oamenii aia merita sa moara de infectii intraspitalicesti doar pentru ca ar fi votat psd (desi iti repet inca odata, in Craiova psd-ul nu mai castiga), cum scrie unul mai jos care are cel putin 22 de aprobari din 26 de voturi la comentariu, inseamna ca noi ca tara nu ne mai facem bine.

     Daca ma intrebi pe mine lucrurile ar trebui sa se desfasoare in aceasta ordine:
     1. Situatia din spital trebuie remediata urgent, este caz de urgenta.
     2. Vinovatii gasiti si pedepsiti exemplar (pt ca sunt multe alte spitale care poate vor face la fel daca nu au un exemplu)
     3. Abia la urma discutam de politica, de combaterea aparatului de votat al psd. Dar pt a-l combate trebuie sa stii cu ce te lupti, iar daca afirmi ca la Craiova a castigat psd-ul inseamna ca nu stii cu ce te lupti...si risti sa pierzi, la fel ca in 2016, din pacate.
     Este alta discutie, o putem avea separat.
   • +2 (2 voturi)    
    Aha, fascinant (Marţi, 19 noiembrie 2019, 12:42)

    JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui ijohn

    Aha, foarte interesant.

    Atunci cum naiba au un primar pesedist?
  • 0 (0 voturi)    
   Nesimtirea este la zenit (Marţi, 19 noiembrie 2019, 11:44)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   iti raspund chiar cam asa: "lasa-i dreq, sa aiba strainii, a furat". Pe noi ne apara Cel de Sus. Daca ai noroc, te si bat.
   Prelucrati 50+ ani de criminali, sobolanizati, redusi in termeni de umanitate, inca cu frica de-a nu fi parat la si saltat de secu', ce vrei sa gandeasca ?
 • +13 (21 voturi)    
  Arivista s-a intors in capul trebii la BM -spital (Luni, 18 noiembrie 2019, 19:19)

  Plagarus [utilizator]

  Dormi linistita " draga " Sorina ?
 • +22 (26 voturi)    
  .... (Luni, 18 noiembrie 2019, 19:27)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  hahaha cine voteaza PSD in judetul lu' tanti Olguta ?

  asta merita !
 • -6 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 noiembrie 2019, 19:37)

  [anonim]

 • +16 (20 voturi)    
  Public? (Luni, 18 noiembrie 2019, 19:37)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Este o institutie finantata din banii publici, care serveste publucului?
  Atunci trebuie ca rezultatele `anchetei` sa fie publice.
  Orice altceva este marsavie/tradare/conspiratie/terorism(mai nou) si trebuie tratate ca atare>
  Ar trebui impuscati pe loc cei ce ascund asemenea atentate la siguranta nationala, pentru ca asta sunt, ATENTATE LA SIGURANTA NATIONALA!
  • +7 (13 voturi)    
   O (Luni, 18 noiembrie 2019, 20:47)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Ion_RoaitaDA

   infirmiera are salariu net de 2700 RON.Si va vota cu Dancila.Iar noi vom ramane si mai prosti.Sic!
 • +5 (7 voturi)    
  @ si altele (Luni, 18 noiembrie 2019, 19:56)

  aditza_1967 [utilizator]

  @
  concediu medical se acorda la toate joburile pe care le ai
  Nu doar la functia de baza.
  Ca poate cinve aciteste prostia asta si cind o avea nevoie nu stie sa isi ceara drepturile.

  @
  ij curtea spitalului au exista in toaman asta si cultuir vaste de AMBROZIE
  • 0 (4 voturi)    
   De ce-ai avea mai multe „joburi”? (Luni, 18 noiembrie 2019, 21:56)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui aditza_1967

   Ca ce chestie? Bine-nțeles, în afară de „joburile” la stat, acolo poți avea câte pile ai.
 • +5 (7 voturi)    
  Sa raspunde PENAL (Luni, 18 noiembrie 2019, 23:35)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  pentru minciuni, pentru tocalosie, pentru miile de morti pe care aceasta politruca ordinara ii are pe constiinta.
 • 0 (2 voturi)    
  ceva demisii ? (Marţi, 19 noiembrie 2019, 16:21)

  iondelaafumati [utilizator]

  sectiile nu au si ele un sef ? aratam mizeria dar seful de sectie unde este ? in tara asta doar mortul este de vina !
 • 0 (0 voturi)    
  exemple (Miercuri, 20 noiembrie 2019, 12:03)

  iq100 [utilizator]

  Nici nu e un caz atat de grav ! Sunt o multime de spitale , de obicei mai mici si total nerentabile , in care situatia e cu adevarat dezastruoasa si ar trebui investigata de comisia de criminalistica !
  Nu mai amintesc decat tangential , de asa-numitele " sectii exterioare " ,denumire care ascunde ,fara exceptie, un atentat la viata pacientilor care sunt internati aici.
  Aceste spitale trebuie neintarziat inchise ! Desi , o mare parte se afla in vecinatatea unor centre mai mari , cu spitale cat de cat functionale si care ar putea prelua fara probleme cazuistica , ele sunt totusi mentinute sub falsul pretext ca ar deservi totusi populatia locala ... si cu binecuvantarea unui ministru al sanatatii de o incompetenta manageriala, dezinteres flagrant si comoditate incredibile pentru Europa de azi !!
  Spitale ca Stei , Campia Turzii , Petrila etc.. nu au ce cauta in Europa !!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by