Ministerul Sănătății se va adresa instanței cu o solicitare de anulare a concursului de medic primar a prof.dr. Alexandru Checheriță, în conformitate cu concluziile din acțiunea de documentare a Corpului de Control, a anunțat miercuri instituția condusă de Victor Costache. Anunțul vine după de ziarul Libertatea a publicat, miercuri dimineață, câteva pasaje din raportul Corpului de Control al Ministerului, care arată fraudarea concursului de medic primar.

Alexandru ChecheritaFoto: Libertatea

"Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la modul în care medicul Alexandru Checheriță a obținut certificatul de medic primar, Ministerul Sănătății precizează următoarele: Urmare a mai multor sesizări privind obținerea titlului de medic primar al prof.dr. Alexandru Checheriță, în luna octombrie 2019, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a realizat o acțiune de documentare la Spitalul Clinic de Urgență 'Sf. Ioan' și de verificare a documentelor deținute de către Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică în acest caz. În urma verificărilor, reprezentanții Corpului de Control au contatat că nu au fost respectate etapele necesare cuprinse în legislație pentru obținerea gradului de medic primar", precizează Ministerul Sănătății.

"Victor Costache, ministrul Sănătății, a dispus trimiterea în cursul zilei de astăzi a raportului de documentare întocmit de Corpul de Control al Ministerului Sănătății către organele de cercetare abilitate, în spiritul transparenței și a corectitudinii, principiile acestei guvernări. De asemenea, Ministerul Sănătății se va adresa instanței cu o solicitare de anulare a concursului de medic primar a prof.dr. Alexandru Checheriță, în conformitate cu concluziile din acțiunea de documentare a Corpului de Control. Prof.dr. Alexandru Checheriță a fost exclus și din Comisia consultativă de specialitate a Ministerului Sănătății", anunță Ministerul Sănătății.

Alexandru Checheriţă, șeful Comisiei de Nefrologie din România, a devenit medic primar printr-o derogare inventată direct în calculatorul Ministerului Sănătății, a scris Libertatea. În februarie 2016, Alexandru Checheriţă devenea profesor universitar la UMF 'Carol Davila', cu cel puţin trei ani înainte să fie legal posibil, iar astăzi conduce Comisia de Nefrologie a Ministerului Sănătăţii şi pe cea a Colegiului Medicilor.

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății a descoperit cum s-a produs falsul. Ziarul Libertatea a intrat în posesia raportului corpului de control al MS privind acest caz şi a publicat câteva pasaje care arată fraudarea concursului de medic primar.

Alexandru Ionel Checheriţă are doar 36 de ani. Este deja profesor universitar la UMF "Carol Davila", şeful clinicii de nefrologie şi dializă la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan", preşedintele Comisiei de Nefrologie a Colegiului Medicilor, membru în Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Alexandru Checheriţă are un CV impresionant: doctor în ştiinţe medicale la 26 de ani, medic primar şi conferenţiar la 31, profesor universitar la 32 de ani. Potrivit acestui CV, nefrologul a făcut un doctorat de 3 ani în doar 2 ani. Mai grav, Checheriţă a dat examenul de medic primar în iunie 2014, ca apoi să devină conferenţiar în octombrie 2014.

Ca să facă asta, trebuia să primească o derogare din partea Ministerului Sănătăţii ca să dea examenul de medic primar cu 3 ani şi jumătate mai repede decât era firesc. Însă ministrul Bănicioiu nu a dat derogarea și, de aceea, un user cu numele "Violeta", adică funcţionara Violeta Sburlea, a intrat în calculator și a falsificat fișa spre o carieră ultrarapidă a lui Alexandru Checheriță, scriu jurnaliștii de la Libertatea.

Citește și: