​Alexandru Checheriţă, șeful Comisiei de Nefrologie din România, a devenit medic primar printr-o derogare inventată direct în calculatorul Ministerului Sănătății, scrie Libertatea. În februarie 2016, Alexandru Checheriţă devenea profesor universitar la UMF 'Carol Davila', cu cel puţin trei ani înainte să fie legal posibil, iar astăzi conduce Comisia de Nefrologie a Ministerului Sănătăţii şi pe cea a Colegiului Medicilor.

Alexandru ChecheritaFoto: Libertatea

În urma dezvăluirilor de astăzi ale ziarului Libertatea, profesorul care a devenit medic primar prin uz de fals a fost înlăturat de la șefia Comisiei de Nefrologie. Decizia a fost luată de Sorina Pintea în ultima ei zi de mandat, după ce a fost sunată de jurnaliștii Libertatea, care au scris despre falsul grosolan prin care medicul Alexandru Checheriță și-a obținut certificatul de medic primar cu trei ani și jumătate mai devreme decât era legal posibil.

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății a descoperit cum s-a produs falsul. Ziarul Libertatea a intrat în posesia raportului corpului de control al MS privind acest caz şi a publicat câteva pasaje care arată fraudarea concursului de medic primar.

Alexandru Ionel Checheriţă are doar 36 de ani. Este deja profesor universitar la UMF "Carol Davila", şeful clinicii de nefrologie şi dializă la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan", preşedintele Comisiei de Nefrologie a Colegiului Medicilor, membru în Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Alexandru Checheriţă are un CV impresionant: doctor în ştiinţe medicale la 26 de ani, medic primar şi conferenţiar la 31, profesor universitar la 32 de ani. Potrivit acestui CV, nefrologul a făcut un doctorat de 3 ani în doar 2 ani. Mai grav, Checheriţă a dat examenul de medic primar în iunie 2014, ca apoi să devină conferenţiar în octombrie 2014.

Ca să facă asta, trebuia să primească o derogare din partea Ministerului Sănătăţii ca să dea examenul de medic primar cu 3 ani şi jumătate mai repede decât era firesc. Însă ministrul Bănicioiu nu a dat derogarea și, de aceea, un user cu numele "Violeta", adică funcţionara Violeta Sburlea, a intrat în calculator și a falsificat fișa spre o carieră ultrarapidă a lui Alexandru Checheriță, scriu jurnaliștii de la Libertatea.