Ministerul Sănătății intenționează să limiteze publicitatea la pentru dispozitivele pentru fumat care încălzesc tutun, a anunțat vineri ministrul Sorina Pintea, care motivează că în urma folosirii acestor produse pot apărea efecte grave pe termen scurt.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

"Avem în vedere măsuri pentru limitarea publicităţii pentru aceste dispozitive. Dacă în cazul tutunului simplu ştim că urmările apar pe termen lung, ştim ce se întâmplă, se pare că în cazul acestor dispozitive pot apărea efecte grave pe termen scurt. De aceea chestiunea cu publicitatea o vom grăbi, astfel încât să atragem atenţia asupra consumului de tutun încălzit", a explicat Sorina Pintea.

O subcomisie înființată în cadrul Ministerului Sănătății analizează posibilitatea de a publica periodic pe site-ul instituției informări referitoare la riscurile folosirii acestor produse.

Expunerea produselor din tutun în magazine, reclamele la țigări, acțiunile de promovare și distribuirea gratuită de mostre de produse din tutun, precum și sponsorizarea de evenimente de către companiile producătoare de tutun ar putea fi interzise, prevede un proiect de lege inițiat de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, și depus în luna iunie la Parlament. Proiectul de lege a fost cerut insistent de societatea civilă, a subliniat Emanuel Ungureanu la momentul depunerii proiectului de act normativ.

Proiectul de lege vizează eliminarea expunerii și publicității produselor din tutun sau produselor conexe la punctele de vânzare și permiterea expunerii și publicității doar în magazinele special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse - modificare în legea 457/2004. Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Slovenia, Ungaria, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Islanda, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Norvegia, Portugalia, Federația Rusă, Turcia, Ucraina, Uzbekistan, Turkmenistan, Belarus, Israel, Republica Moldova și Federația Rusă au adoptat măsuri similare.

Citește și: