"Banii și datele pacienților trebuie administrate de persoane asupra cărora nu există nici o urmă de suspiciune", arată Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă. Reprezentanții medicilor de familie afirmă că "au luat cunoștință cu uimire și rezerve de numirea domnului dr. Vasile Ciurchea în funcția de Președinte Director General al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate".

Vasile CiurcheaFoto: AGERPRES

Noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, este anchetat de DNA într-un dosar ce vizează contractele privind sistemul informatic al Casei, cu prejudiciu de peste 16 milioane de euro.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că "nu există nicio acuzație la adresa lui Ciurchea" atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească, ci doar o anchetă.

Vasile Ciurchea a mai condus Casa Națională de Asigurări de Sănătate în perioadele iunie 2014-martie 2016 și februarie 2007-ianuarie 2009. El este anchetat de DNA într-un dosar de corupție ce vizează contractele privind sistemul informatic, în care prejudiciul se ridică la peste 16 milioane de euro.

Ciurchea a fost propus marți de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru a conduce din nou CNAS. Ciurchea îl înlocuiește la conducerea Casei pe Răzvan Vulcănescu, numit președinte interimar în luna iunie. Răzvan Vulcănescu își va continua activitatea în conducerea CNAS ca vicepreședinte, funcție pe care o ocupa anterior numirii ca președinte interimar.

Vasile Ciurchea este cercetat de DNA, alături de alte persoane care dețin sau au deținut funcții de conducere în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, într-un dosar de corupție în care prejudiciul este estimat la peste 16 milioane de euro. Faptele cercetate de procurori vizează contractele încheiate privind sistemul informatic.

Vasile Ciurchea a demisionat de la conducerea Casei în martie 2016 tot în urma unui scandal legat de nefuncționarea sistemului cardului de sănătate, similar cu cel de acum.

Înainte de a fi numit la conducerea CNAS în 2007, Ciurchea a fost director la Agenţia Naţională de Programe din Ministerul Sănătăţii şi director general în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate.

Redăm integral textul scrisorii deschise a Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie:

"În atenția doamnei Viorica Dăncilă, Prim-ministrul României

Stimată doamnă Prim-ministru,

Conducerea Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie a luat cunoștință cu uimire și rezerve de numirea domnului Dr. Vasile Ciurchea în funcția de Președinte Director General al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Respectăm decizia luată și motivul aducerii din nou în funcția de conducere a CNAS a unei persoane cu experiență, notând și că domnul Dr. Vasile Ciurchea este unul dintre cei mai longevivi președinți CNAS, ocupând această funcție și între anii 2007-2009 și 2014-2016. Rezultatele activității ca președinte CNAS au fost reflectate în presă, după cum arătăm și în finalul acestei scrisori.

Ne exprimăm pe această cale regretul că nu a fost numit un specialist asupra căruia să nu existe nici o urmă de suspiciune și care să fi avut rezultate pozitive notabile pe durata mandatului său, în special în privința funcționării Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate. Cu siguranță atât în rândul foștilor președinți CNAS cât și în rândul președinților caselor județene de asigurări de sănătate există profesioniști care nu au fost niciodată urmăriți penal și care sunt apreciați de furnizori și de asigurați pentru activitatea avută.

Suntem de asemenea îngrijorați în privința lipsei de deschidere spre dialog și a atitudinii ostile din trecut manifestată de domnul Dr. Vasile Ciurchea atunci când medicii de familie au semnalat problemele sistemului informatic administrat de CNAS. Timpul a arătat că toate disfuncționalitățile Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate reclamate de medicii de familie au fost și sunt și în prezent reale. Activitatea din cabinetele de medicina familiei și serviciile acordate pacienților depind de buna funcționare a PIAS, acesta fiind motivul pentru care medicii de familie au fost mereu atât de vocali pe tema PIAS. Dacă domnul Dr. Ciurchea ar fi acordat atenție în perioada 2014-2016 semnalelor de alarmă trase de medicii de familie poate nu ar fi existat blocajul de acum al PIAS.

Ne manifestăm încrederea, stimată doamnă Prim-ministru, că veți numi în cel mai scurt timp un alt președinte CNAS, înțelegând din declarațiile din spațiul public că numirea domnului Dr. Vasile Ciurchea este doar o soluție temporară.

În ceea ce ne privește, ne menținem atitudinea deschisă, orientarea spre dialog și spre găsirea de soluții pentru sistemul de sănătate și pentru accesul pacienților la servicii medicale de calitate, și speranța unei colaborări mai bune cu toți președinții CNAS. Vom apela la medierea Prim-ministrului dacă situația va impune acest lucru.

Vă rugăm să agreați, doamnă Prim-ministru, expresia înaltei noastre considerații.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie

Dr. Raluca Zoițanu

Președinte"

Citește și: