Transportul la Viena al femeii din Timișoara care a suferit arsuri grave în urma unei explozii a costat aproximativ 800 de lei - combustibil și rovinietă - acestea fiind singurele costuri suportate de familie, în condițiile în care "nu există o posibilitate de decontare legală a acestor cheltuieli", au precizat miercuri reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență. "Costul total al transportului cu ambulanța de terapie intensivă mobilă se poate ridica la câteva mii de euro, dacă luam în considerare tarifele practicate de serviciile de ambulanță private", adaugă reprezentanții DSU.

SMURDFoto: Facebook/ ISU Constanta

Reprezentanții DSU arată, de asemenea, că "în situații similare, aceste costuri au fost suportate fie de aparținătorii pacienților, fie de angajator în cazul accidentelor de muncă sau prin diferite ONG-uri precum Fundația pentru SMURD sau alte fundații menite să sprijine astfel de cazuri cu pacienți aflați în astfel de situații. Date fiind informațiile prezentate privind acțiunile întreprinse, pacienta a fost transfertă la Spitalul AKH din Viena în condiții de siguranță, fără a suferi complicații sau alte impedimente ce puteau să îi agraveze starea."

Mihaela Iacob, o femeie de 41 de ani care a suferit arsuri grave pe jumătate din suprafața corpului într-o explozie produsă vinerea trecută, în jurul prânzului, într-un bloc din Timișoara, a fost transferată după 3 zile la spitalul AKH din Viena. Familia femeii declarase, pentru ziarul Libertatea, că a fost pusă să plătească transportul la Viena, iar acesta s-a făcut cu o ambulanță, nu cu un elicopter sau avion.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății a anunțat marți că a luat decizia să o trasfere pe Mihaela Iacob la Viena și să suporte costurile tratamentului de la Viena cu toate că femeia "nu este asigurată medical și nu putea beneficia de îngrijiri în străinătate".

Mihaela Iacob, arsă grav pe 50% din suprafața corpului, constituie însă o urgență medicală. Ea ar fi trebuit să fie tratată gratuit într-un spital din România, însă niciun spital din țara noastră nu are condiții pentru a trata astfel de pacienți. Chiar în orașul Mihaelei Iacob, Timișoara, ar fi trebuit să fie deschis, luna trecută, un centru specializat în tratarea pacienților mari arși.

Referitor la modalitatea de transport al pacientei, Departamentul pentru Situații de Urgenșă precizează că "această decizie a fost luată ținând cont de existența autostrăzii care asigură un transport rapid în condiții de siguranță, așa cum s-a practicat și în cazul transferului pompierului de la Timișoara la Spitalul AKH din Viena, acum câteva săptămâni. Timpul parcurs cu ambulanța SMURD este similar cu timpul care se parcurge între București și Bruxelles folosind un avion de militar pentru acest tip de caz. Dacă pacienta se afla de exemplu la un spital din București sau în alta parte a țării cu siguranță, transportul s-ar fi făcut cu avionul. Prin prisma faptului că acest caz era în imediata apropiere a graniței, transportul s-a realizat cu o ambulanță de tip TIM (Terapie Intensivă Mobilă) aparținând SMURD Timiș. De asemenea, din punct de vedere al dotării și al menținerii în siguranță a pacientei pe întreaga distanță Timișoara-Viena, menționăm că ambulanța de terapie intensivă, cu care a fost transportată pacienta, deține aceeași aparatură ce se poate regăsi și la bordul unei aeronave militare."

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență arată că "la solicitarea Ministerului Sănătății, secretarul de stat, șeful DSU, dr.Raed Arafat a dispus ca pacienta, în urma unei arsuri termice prin explozie, să fie transportată în afara teritoriului țării, mai exact către Spitalul General AKH din Viena folosind o ambulanță de tip TIM (Terapie Intensivă Mobilă) aparținând SMURD Timiș, cu un echipaj format din medic specialisit în "medicină de urgență, asistent, medic rezident, paramedici, către destinația finală, Spitalul General AKH din Viena. Menționăm faptul că în decursul acestei perioade, cât timp pacienta a fost internată în Timișoara, aceasta nu putea fi transportabilă, starea generală a acesteia fiind instabilă pana în seara de duminică, când am fost informați că pacienta poate fi în final, transportabilă. Acest aspect a fost confirmat și de echipajul SMURD Timiș care urma să însoțească pacienta până la destinația finală, Spitalul AKH din Viena. În cursul nopții s-a pregătit echipa formată din medic specialist în medicină de urgentă, asistentă, medic rezident, paramedici. Ulterior, starea pacientei a fost stabilizată în urma aplicării tratamentului și astfel s-au putut pune în funcțiune demersurile privind transferul către Spitalul AKH din Viena, în siguranță."

De asemenea, potrivit DSU, femeia din Timișoara "nu a avut act de identitate valabil, astfel încât a fost necesară soluționarea trecerii graniței doar pe baza certificatului de naștere, în urma discuțiilor avute între poliția de frontiera romană și maghiară, cu scopul precis de a facilita transferul pacientei către Spitalul din Viena".

"Deciziile luate de Departamentul pentru Situații de Urgență s-au orientat numaidecât către toate aspectele privind asigurarea asistenței medicale de urgență începând de la starea pacientei, timpul necesar efectuării transferului, lipsa actelor de identitate ale pacientei, până la realizarea misiunii în condiții de siguranță", este concluzia DSU.

"Acuzațiile adresate Departamentului pentru Situații de Urgență, când informațiile nu sunt cerute în prealabil și nu sunt verificate, conduc către defăimarea imaginii unei instituții care are ca scop primordial salvarea populației în situații de urgență și inevitabil, știrbirea imaginii salvatorilor, care își dedică viața acordând ajutor necontenit semenilor lor. Aceste atacuri răspândite astăzi în mass-media au umbrit activitatea întreprinsă a tuturor celor implicați direct în drumul către ducerea la bun sfârșit a acestei misiuni, în special, medicilor, asistenților, medicilor rezidenți, paramedicilor, a tuturor echipajelor medicale. Prin eforturile depuse, sentimentele de mulțumire, de satisfacție în vederea atingerii scopului lor, a misiunii acestora în salvarea unei noi vieți, au pălit în fața unor lungi serii de comentarii, care în final nu pot fi șterse și nici uitate", încheie reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență.

Citește și: