Tânăra din Timișoara arsă grav într-o explozie a fost transferată la Viena cu ambulanța, iar familia a fost pusă să plătească transportul / Ministerul Sănătății: A fost transferată deși nu este asigurată medical și nu putea beneficia de îngrijiri în străinătate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 11 iunie 2019, 18:06 Actualitate | Sanatate


Mihaela Iacob
Foto: Facebook
Mihaela Iacob, femeia de 41 de ani care a suferit arsuri grave pe jumătate din suprafața corpului într-o explozie produsă vinerea trecută, în jurul prânzului, într-un bloc din Timișoara, a fost transferată după 3 zile la spitalul AKH din Viena, în condițiile în care România nu are condiții nici măcar pentru tratarea unui singur pacient cu arsuri grave - o spun medicii și o recunoaște, în declarațiile publice, și ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Un centru specializat în îngrijirea marilor arși ar fi trebuit să fie deschis chiar luna trecută la Timișoara, orașul Mihaelei Iacob, potrivit declarațiilor din luna ianuarie ale ministrului Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății a precizat, marți, că "a făcut toate demersurile necesare pentru ca pacienta din Timișoara care a suferit arsuri pe 50% din suprafata corpului să beneficieze de îngrijirile medicale necesare în acest caz".

De asemenea, instituția condusă de Sorina Pintea a transmis că Mihaela Iacob se întorsese în decembrie anul trecut din Italia, unde a lucrat o perioadă, și nu este asigurată medical nici în România, nici în Italia.

"Deși pacienta nu avea calitatea de asigurat și nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate, ea a fost transferată luni, 10 iunie, într-o clinică din străinătate în baza unui acord transmis de Ministerul Sănătății, în cursul zilei de duminică, prin care instituția s-a angajat că va suporta toate cheltuielile pentru îngrijirile medicale care îi vor fi acordate în această clinică", arată Ministerul Sănătății.

Mihaela Iacob, arsă grav pe 50% din suprafața corpului, constituie însă o urgență medicală - ar fi trebuit tratată gratuit într-un spital din România, însă niciun spital din țară nu are condiții pentru a o trata.

Chiar în orașul Mihaelei Iacob, Timișoara, ar fi trebuit să fie deschis, luna trecută, un centru specializat în tratarea pacienților mari arși - două centre pentru arși ar fi trebuit să fie inaugurate luna trecută la Timișoara și Iași, potrivit promisiunilor din luna ianuarie ale ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

Transferul pacientei la Viena s-a făcut cu ambulanța, iar familia femeii a declarat, pentru ziarul Libertatea, că a fost pusă să achite costul transportului - benzina și rovinieta. Drumul cu ambulanța a durat 6 ore. Contactat de jurnaliștii de la Libertatea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că "Viena este la o distanţă de vreo 4 - 5 ore de Timişoara" și "nu câștigam decât o oră în plus cu avionul". În plus, "mereu plătesc aparţinătorii. Dar nu cred că sunt sume importante", mai spune Raed Arafat.

 • Tratată 3 zile într-un spital care nu are condiții pentru marii arși
Mihaela Iacob a suferit arsuri grave vineri, în jurul prânzului, în urma unei explozii produse într-un bloc din Timișoara din cauza unei acumulări de gaze. Femeia de 41 de ani a ajuns, după explozie, la Casa Austria, Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Timişoara, unde i-au fost acordate primele îngrijiri necesare. Această clinică nu are însă condiții pentru a îngriji pacienții cu arsuri grave, ci doar pentru a le acorda primele îngrijiri.

"În Timişoara nu există centru de mari arşi, nu sunt facilităţi pentru îngrijirea pe termen lung a unui astfel de pacient", a confirmat Mihai Grecu, şeful SMURD Timiş, pentru Libertatea.

Mihaela Iacob a fost operată de urgenţă, după care a fost dusă în salonul de Terapie Intensivă, unde mai erau 7 pacienţi. Riscul de infecții este mare pentru un pacient cu arsuri grave pe 50%, în condițiile în care un astfel de pacient ar trebui complet izolat, singur în salon.

Familia Mihaelei Iacob a încercat să găsească un spital cu condiții mai bune în România și a apelat, pentru ajutor, inclusiv la Asociația Magicamp: "Vineri, la 11 seara, Magicamp a notificat Ministerul Sănătăţii de existenţa acestui caz la Timişoara. De sâmbătă dimineaţa, după schimbarea gărzii, am fost anunţat că pacienta a devenit netransportabilă. Duminică dimineaţă, când a intrat în tură noua echipă pacienta a redevenit transportabilă. În cele trei zile în care am oferit sprijin, pot trage concluzia că în Ministerul Sănătăţii există dezorganizare totală, că nu se cunoaşte legislaţia şi nu există proceduri", a declarat Monica Althamer, voluntar Magicamp, pentru Libertatea.

 • Ministerul Sănătății anunță că suportă toate costurile de la Viena, dar "pacienta nu avea calitatea de asigurat și nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate"
Ministerul Sănătății "a făcut toate demersurile necesare pentru ca pacienta din Timișoara care a suferit arsuri pe 50% din suprafata corpului să beneficieze de îngrijirile medicale necesare în acest caz. Menționăm că pacienta suferă și de alte afecțiuni asociate care pot genera complicații medicale", precizează marți Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Instituția condusă de Sorina Pintea arată, însă, că "aparținători pacientei au declarat că pacienta s-a întors din Italia în luna decembrie a anului trecut și nu este asigurată medical nici în România, nici în Italia. Deși pacienta nu avea calitatea de asigurat și nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate, ea a fost transferată luni, 10 iunie, într-o clinică din străinătate în baza unui acord transmis de Ministerul Sănătății, în cursul zilei de duminică, prin care instituția s-a angajat că va suporta toate cheltuielile pentru îngrijirile medicale care îi vor fi acordate în această clinică."

Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă a informat Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență despre acest caz și necesitatea transferului în strainatate în seara zilei de 7 iunie, ora 23:30. La scurt timp, DSU a contactat clinica din Viena în vederea transferului în strainatate, mai precizează MS.

În ceea ce privește temporizarea transferului, Ministerul Sănătății spune că aceasta "a fost determinată de mai multe cauze. După internarea la clinica din Timișoara și evaluarea stării pacientei, medicii au decis transferul pacientei în străinătate, însă procedura prevede că este necesar acordul unei rude de gradul I pentru acest transfer. Personalul medical a facut toate demersurile pentru a obține acest acord, contactând telefonic rudele pacientei. Prima dintre rudele de gradul I contactate a refuzat transferul, iar la momentul primirii acceptului de transfer din partea celei de-a doua rude cu care medicii au luat legatura, starea pacientei s-a degradat, fapt care nu a mai permis transferul la acel moment, conform raportului întocmit de medicii care o ingrijeau."

"Stabilizarea pacientei a fost semnalată de medicii curanți duminică, 9 iunie, data la care aparținătorii au prezentat pentru prima oară un act de identitate al pacientei (certificatul de naștere), necesar pentru întocmirea procedurilor de transfer. Duminică au fost demarate toate procedurile necesare transferului. În urma evaluării medicale realizate de medicii SMURD și DSU, a fost decisă modalitatea de transport. Menționăm că aceeași procedură a fost aplicată și în cazul pompierului care a suferit arsuri grave în urmă cu câteva săptămâni, pentru care s-a folosit ambulanța de terapie intensiva mobila SMURD pentru a fi transferat de la Casa Austria în străinătate. Mai multe detali despre alegerea modalității de transport vor fi comunicate de DSU", adaugă Ministerul Sănătății.

Mihaela Iacob a ajuns la Viena luni, în jurul orei 13:00.

"În prezent se fac demersurile necesare pentru ca pe numele pacientei să fie eliberat formularul S2, care acordă dreptul de decontareal tratamentelor în străinătate pentru persoanele asigurate. Pentru a-și produce efectele, el trebuie transmis la clinica din Viena în termen de 48 de ore din momentul în care pacienta a fost preluata. Luni, Ministerul Sănătății a fost informat că au fost plătite sumele necesare pentru dobandirea calități de asigurat a pacientei", mai precizează Ministerul Sănătății.

Ministrul Sorina Pintea a declarat, cu referire la acest caz, că "Sunt voci care acuză autoritățile și specialiștii de modul în care a fost gestionat acest caz, desi6 s-au făcut toate demersurile pentru a salva viața acestei paciente. Așa cum am mai declarat, până când vom avea suficiente locuri de mari arși în țară, pacienții care necesită îngrijiri vor fi transferați în străinătate. Însă, lucrurile nu pot fi realizate bătând din palme, mai ales dupa ce o perioada lungă de timp nu s-a facut mai nimic în acest sens. Cu tot respectul pentru acei pacienți de la Colectiv care au înființat o organizație menită să sprijine cazurile de mari arși din România, cred că experiența proprie a acestora în problemele întâmpinate în sistem ca pacienți cu arsuri este extrem de valoroasă, dar nu suficientă pentru a se putea pronunța în evaluarea măsurilor necesare ale altor pacienți. Necesitatea transferului unui pacient cu arsuri, momentul și modul în care se poate realiza sunt decizii ale specialiștilor care evalueaza fiecare caz în parte și care răspund de viața pacienților."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


9946 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Da, dar acum dam pensii speciale (Marţi, 11 iunie 2019, 18:16)

  prec [utilizator]

  si la viermusii de primari. In citiva ani vor avea pensii speciale toti bugetarii!!!!
 • -1 (9 voturi)    
  ceee??? (Marţi, 11 iunie 2019, 18:30)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  sa vad daca am înțeles bine. o persoana neasigurată, ministerul plateste benevol costurile tratamentului ca e "baiat bun", iar familia se arată indignată ca e pusa sa cotizeze la benzina și rovinietă???? facerea de bine e.....
  • 0 (2 voturi)    
   este caz de urgenta!! (Miercuri, 12 iunie 2019, 8:34)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   La etapa asta nu se pune problema ca nu esti asigurat.
   S-ar putea ca "ne-asiguratul" sa mai dea si statul in judecata daca accidentul s-a datorat unei "scapari" din cauza neglijentei functionarilor statului.
   Bine ca nu i-a cerut banii inainte.
   • 0 (4 voturi)    
    asa e... (Miercuri, 12 iunie 2019, 10:33)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    .. o sa ne dea in judecata ca nu i-am dat si bani de buzunar, sa-si ia suveniruri de prin Viena...
   • +1 (3 voturi)    
    bine bine.. (Miercuri, 12 iunie 2019, 10:34)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    ... caz de urgenta, dar urgenta pe banii cui?
    • +1 (3 voturi)    
     Ma astept sa fii mai logic, dupa nume (Miercuri, 12 iunie 2019, 11:14)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Procedura in caz de urgenta nu tine cont de starea de asigurat sau neasigurat, cat timp este in pericol viata omului. Este garantat prin constitutie: statul trebuie sa protejeze viata si integritatea cetatenilor... etc.
     Cat despre cauzele accidentului pe acelasi principiu: statul este obligat sa ia toate masurile pentru a nu pune in pericol viata cetatenilor. In principiu, daca explozia s-a datorat (SI) neglijentei unor factori care tin de stat, cetateanul poate sa dea statul in judecata, asa ca si la Colectiv.
     Nu conteaza ca unii erau sau nu erau asigurati. Daca incendiul s-a produs si s-a propagat din cauza sau cu concursul unor institutii ale statului acesta devine vinovat si trebuie sa plateasca in solidar cu toti vinovatii.

     Ca sa stim ca avem un stat adevarat, si sa tinem la el...
     • 0 (2 voturi)    
      nu ai raspuns la intrebare... (Miercuri, 12 iunie 2019, 16:19)

      Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

      .. pe banii cui? sa aud.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu am raspuns caci nu este de raspuns (Joi, 13 iunie 2019, 8:08)

       Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

       La o asemenea intrebare.
       Daca vin pompierii sa-ti stinga casa se intreaba pe banii cui?
       Este doar o intrebare de gicacontra rautacios si sper ca doar atat.
       Daca statul caruia ii platesc taxe din greu nu are alocati bani pentru interventii medicale de urgenta, guvernul trebuie sa plece acasa si sa se inscrie toti la ajutor de somaj.
       Daca trebuie sa lasam un om pe jumatate ars sa moara in chinuri drept pedeapsa ca nu a platit asigurari medicale, (inca nu stim de ce si cum, dar e vinovat nu-i asa? ...) condamnat de Martha Logu sau de tribunalul poporului intrunit in piata publica, suntem un popor de primitivi ca sa nu zic ceva mai urat.
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 iunie 2019, 18:38)

  [anonim]

  • -2 (8 voturi)    
   Asa se procedeaza??? (Miercuri, 12 iunie 2019, 1:10)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

   nu cumva e mai simplu sa ne plangem pe facebok ca statul e naspa, ca nu ne baga in traista? nu suntem asigurati dar vrem conditii si tratament pe contributia altora.
 • +1 (9 voturi)    
  Pomana electorală (Marţi, 11 iunie 2019, 19:30)

  utilizator1 [utilizator]

  Deși neasigurata e trimisa pe banii statului La Viena asta in timp ce Milioane de pensionari asigurați nu beneficiază nici de un minim de îngrijiri medicale gratuite.
  Așa își face sorana pintea reclama pe banii noștri.
 • +5 (5 voturi)    
  Virginel (Marţi, 11 iunie 2019, 20:11)

  yol [utilizator]

  s-a dus cu elicopterul pana la Bucuresti cand il taia c..rea. Dar era asigurat:))
  Aceste jeguri umane, adica PSD-istii, s-au c...at in ea de tara.... Sa nu ai UN spital pt arsi in toata tara dupa ce ai avut tragedia de la Colectiv....
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 iunie 2019, 1:59)

   [anonim] i-a raspuns lui yol

 • 0 (8 voturi)    
  ipocrita nenorocita (Marţi, 11 iunie 2019, 22:52)

  carmen_i [utilizator]

  Pintea nu stie decat sa dea din gura si sa insire verzi si uscate...

  Bun, nu transferi pacientul in afara, dar ai in Romania conditii de ingrijire a marilor arsi? Nuu, ca nu s-au facut spitale pentru arsi, banii s-au dus la pensiile speciale, la Catedrala si la firmele pesediste.

  Si ce conteaza daca pacineta nu are asigurare? este caz grav de urgenta si trebuie tarata gratuit. Daca era un senator pesedist sa vezi ce repede gaseati si elicopter, si avion, si bani.
  • 0 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 iunie 2019, 2:00)

   [anonim] i-a raspuns lui carmen_i

   • 0 (2 voturi)    
    Pai, singur te faci! (Miercuri, 12 iunie 2019, 8:40)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui

    In caz de urgenta nu se pune problema inainte CINE plateste.
    Nu e ca la bordel.
  • 0 (0 voturi)    
   Vestea buna este ca Timisoara (Miercuri, 12 iunie 2019, 8:38)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Este mai aproape de Viena deca de Bucuresti.
 • 0 (4 voturi)    
  sa fim seriosi... (Miercuri, 12 iunie 2019, 9:40)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ..numai tanara nu mai e la 41 de primaveri.
  • +1 (3 voturi)    
   In consecinta e batrana deci inutila (Miercuri, 12 iunie 2019, 11:03)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   "societatii multilateral dezvoltata".

   Asa-i ?
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 iunie 2019, 12:03)

    [anonim] i-a raspuns lui ruskimushki

    • 0 (0 voturi)    
     dpmdv, nu-i chiar exagerat (Joi, 13 iunie 2019, 10:37)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui

     :-)
 • +1 (1 vot)    
  Pintea afara (Miercuri, 12 iunie 2019, 11:00)

  ruskimushki [utilizator]

  in padure, stie ea la ce.
 • +1 (1 vot)    
  Ce sa mai spun de spre minoritati (Miercuri, 12 iunie 2019, 14:31)

  sim18 [utilizator]

  Daca ai o problema la spitalul de urgenta, adica chiar o urgenta, nu ai loc de tigani acolo. Ei sunt tratati tot timpul ca si urgente desi nu platesc un leu pentru asigurarea lor medicala. Urgenta in cazul femei e chiar mare, deci trebuie facut tot ce este posibil. Sper sa aibe sanse de viata. Daca nu o fi plecat cu vreo infectie de la noi. Rusine, Romania! Bani pentru pensii speciale date unor agramati si unor oameni needucati care ne conduc prin primarii AVETI, dar pentru a ne tine in viata pe noi NU AVETI?!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by