Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a susținut, într-o conferință de presă, că ea este cea care a cerut schimbarea Adrianei Cotel de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din cauză că "au fost mai multe probleme nerezolvate". Ea a refuzat să comenteze informațiile privind relația apropiată dintre Adriana Cotel și Darius Vâlcov, care a demisionat luni. În funcția de președinte al CNAS a fost numit temporar Răzvan Teohari Vulcănescu, vicepreședinte al instituției și fost președinte al CNAS, înainte de numirea Adrianei Cotel la conducere.

Sorina Pintea si Razvan VulcanescuFoto: Hotnews

Răzvan Teohari Vulcănescu a mai condus Casa Națională de Asigurări de Sănătate în perioada septembrie 2017 - ianuarie 2019.

"Colaborarea între Ministerul Sănătății și CNAS este foarte importantă", a afirmat ministrul Sorina Pintea.

Ea a spus că Răzvan Vulcănescu a acceptat să preia funcția de conducere interimară a CNAS până la numirea unui șef al instituției, după ce Adriana Cotel a fost demisă din funcție. Întrebată de ce a fost demisă Adriana Cotel, Sorina Pintea a spus că au fost mai multe probleme nerezolvate. "De aceea, am considerat că este nevoie să revenim pentru a eficientiza activitatea acestei instituții."

Pintea a mai spus că, la momentul numirii lui Cotel, la începutul anului, a considerat că "este nevoie de o persoană tânără", adăugând că a sperat ca Adriana Cotel să dea un impuls instituției.

Una dintre problemele reproșate de Pintea lui Cotel este sistemul informatic al CNAS, care de multe ori nu funcționează.

Sorina Pintea a adăugat că nu poate spune, în acest moment, când va fi numit un președinte definitiv la Casa de Asigurări.

Sorina Pintea mai spune că ea este cea care a cerut înlocuirea lui Cotel și a refuzat să comenteze informațiile privind relația apropiată dintre Adriana Cotel și Darius Vâlcov, despre care s-a scris în presă.

Președintele ANAF, Mihaela Triculescu, și Adriana Cotel, șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), au fost schimbate luni din funcție. Ambele sunt apropiate de Darius Vâlcov, proaspăt demisionar din funcția de consilier al premierului.

  • Adriana Cotel a condus în ultimele 9 luni Casa de Asigurări și Agenția Națională a Medicamentului

Adriana Cotel a condus timp de 4 luni Agenția Națională a Medicamentului (din octombrie 2018), iar pe 25 ianuarie a fost numită președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Adriana Cotel a fost numită la conducerea CNAS printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă, la 4 luni după ce fusese numită la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului.

CV-ul Adrianei Cotel nu a fost public în perioada în care a condus Agenția Medicamentului și în primele luni de la preluarea șefiei Casei de Sănătate.

Potrivit profilului de Linkedin, Adriana Cotel a studiat la "Universitatea din București", fără alte precizări. La capitolul "experiență profesională" figurează doar perioada de 4 luni în care a condus Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (octombrie 2018 - ianuarie 2019) și cea în care a condus Casa Națională de Asigurări de Sănătate (ianuarie 2019 - prezent).

Din informațiile HotNews.ro, Adriana Cotel a lucrat, înainte de a fi numită șefă a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, la Alvogen Romania, companie producătoare de medicamente.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este una dintre cele mai "bogate" instituții din România, având unul dintre cele mai mari bugete din țară - 7 miliarde de euro.

Potrivit unei investigații Recorder.ro, Adriana Cotel ar fi parcurs, în doar 3 ani, următoarele etape: licențiată în Psihologie, masterand, doctorand, asistent universitar și psiholog cu triplă specializare.

În primăvara acestui an au circulat informații potrivit cărora Adriana Cotel, susținută de Darius Vâlcov, ar fi urmat să îi ia locul Sorinei Pintea la conducerea Ministerului Sănătății, în următoarele luni. Potrivit informațiilor HotNews.ro, miza ar fi fost gestionarea bugetului de investiții alocat anul acesta Ministerului Sănătății, care, potrivit Sorinei Pintea, a înregistrat o creștere de 84% (peste un miliard de lei) comparativ cu anul precedent.