Președintele ANAF, Mihaela Triculescu, și șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adriana Cotel, apropiate de Darius Vâlcov, proaspăt demisionar din funcția de consilier al premierului, au fost schimbate luni din funcție. La șefia ANAF revine Mirela Călugăreanu, care a mai condus instituția în perioada guvernării Tudose, iar la CNAS a fost numit interimar actualul vicepreședinte Răzvan Teohari Vulcănescu.

Adriana CotelFoto: Hotnews

Surse HotNews.ro declarau că președintele ANAF, Mihaela Triculescu, și Adriana Cotel, șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), vor fi schimbate luni din funție, iar anunțul înlocuirii celor două ar urma să fie făcut luni de ministrul finanțelor Eugen Tedorovici, respectiv ministrul sănătății Sorina Pintea.

UPDATE În Monitorul Oficial au apărut deciziile de eliberare din funcții ale lui Darius Vâlcov, Mihaela Triculescu și Adriana Cotel. În locul lui Triculescu a fost numită Mirela Călugăreanu, iar în locul Adrianei Cotel a fost numit temporar Razvan Teohari Vulcănescu, care în prezent este vicepreședinte al CNAS.

Despre Triculescu

În locul lui Triculescu ar urma să fie numită Mirela Călugăreanu, care a mai fost șef al ANAF în perioada guvernării Tudose. Triculescu a fost numită în ianuarie 2019. Pe data de 3 ianuarie, premierul Viorica Dăncilă a semnat joi decizia de numire a Mihaelei Triculescu în funcția de președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat.

A doua zi, Recorder.ro a scris că, înainte de a fi numită șefă la ANAF, Mihaela Triculescu a fost șefa compartimentului financiar-contabil al firmei de curățenie a Primăriei Cârcea din județul Dolj.

Semnătura sa, sub această titulatură, poate fi găsită pe raportul de raportul de activitate din 30 ianuarie 2017 al SC Servicii Publice Cârcea SRL, o comună cu 3.400 de locuitori din județul Dolj. Un raport similar este semnat de actuala șefă a Fiscului și în 2014.

Despre Adriana Cotel

Adriana Cotel a condus timp de 4 luni Agenția Națională a Medicamentului (din octombrie 2018), iar pe 25 ianuarie a fost numită președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Adriana Cotel a fost numită la conducerea CNAS printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă, la 4 luni după ce fusese numită la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului.

CV-ul Adrianei Cotel nu a fost public în perioada în care a condus Agenția Medicamentului și în primele luni de la preluarea șefiei Casei de Sănătate.

Potrivit profilului de Linkedin, Adriana Cotel a studiat la "Universitatea din București", fără alte precizări. La capitolul "experiență profesională" figurează doar perioada de 4 luni în care a condus Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (octombrie 2018 - ianuarie 2019) și cea în care a condus Casa Națională de Asigurări de Sănătate (ianuarie 2019 - prezent).

Din informațiile HotNews.ro, Adriana Cotel a lucrat, înainte de a fi numită șefă a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, la Alvogen Romania, companie producătoare de medicamente.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este una dintre cele mai "bogate" instituții din România, având unul dintre cele mai mari bugete din țară - 7 miliarde de euro.

Potrivit unei investigații Recorder.ro, Adriana Cotel ar fi parcurs, în doar 3 ani, următoarele etape: licențiată în Psihologie, masterand, doctorand, asistent universitar și psiholog cu triplă specializare.

În primăvara acestui an au circulat informații potrivit cărora Adriana Cotel, susținută de Darius Vâlcov, ar fi urmat să îi ia locul Sorinei Pintea la conducerea Ministerului Sănătății, în următoarele luni. Potrivit informațiilor HotNews.ro, miza ar fi fost gestionarea bugetului de investiții alocat anul acesta Ministerului Sănătății, care, potrivit Sorinei Pintea, a înregistrat o creștere de 84% (peste un miliard de lei) comparativ cu anul precedent.