Decizie istorică a Comisiei Europene: Statele membre, obligate să limiteze acizii trans din alimente - cele mai nocive grăsimi, responsabile de zeci de mii de decese anual

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 7 mai 2019, 8:41 Actualitate | Sanatate


Supermarket
Foto: Pixabay
​Toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi grași trans nesaturați din alimente, potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeană. Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa. Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021.

Măsura vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată sau supele la plic.


Info pe scurt:
 • Acizii grași trans nesaturați (AGTN) sunt cele mai nocive grăsimi din alimente - sunt substanțe obținute pe cale industrială, nefiind folosite niciun fel de surse naturale.
 • Acizii trans din alimente sunt considerați responsabili pentru declanșarea unor boli ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa - boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer și Alzheimer.
 • În țara noastră, se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariția unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de români.
 • Măsura luată de Comisia Europeană vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum margarina, mezelurile, produsele de tip fast food, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată, supele la plic, maioneza, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.
 • Pe piața europeană există în acest moment produse care conțin chiar și în proporție de 40-50% acizi grași trans nesaturați. Acestea sunt prezente în special pe piața sud și sud-est europeană.
 • Acizii trans sunt folosiți pe scară largă de producătorii de alimente procesate din întreaga lume, deoarece fac ca produsele să arate mai atrăgător, char și după mult timp, și le prelungesc substanțial termenul de valabilitate.
 • Regulamentul CE devine obligatoriu în toate statele membre la finalul acestei luni. Produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate până cel târziu la data de 1 aprilie 2021. După această dată, introducerea lor pe piață va fi interzisă.
 • Concret, regulamentul CE prevede că toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare.
 • Un proiect de lege inițiat de senatorul USR Adrian Wiener, ce conține prevederi identice cu regulamentul proaspăt aprobat de Comisia Europeană, este blocat de un an și jumătate în Parlamentul României.
 • Organizația Mondială a Sănătății și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară au recomandat reducerea cantității de acizi trans din alimente, arătând că cei mai importanți factori ce subminează starea de sănătate în Europa sunt legați de dietă.
 • Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte ca Bruxelles-ul să impună o regulă în acest sens. În Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans.
Ce prevede Regulamentul adoptat de Comisia Europeană, obligatoriu pentru toate statele membre

Regulamentul adoptat pe 24 aprilie de Comisia Europeană prevede că:
 • Articolul 1: Conținutul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul, nu depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
 • Articolul 2: Operatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se asigură că acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
 • Articolul 3: Partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.
 • Articolul 4:
 • Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării (25 aprilie - n.red.) în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
 • Produsele alimentare care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot continua să fie introduse pe piață până la 1 aprilie 2021.
 • Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
 • Adoptat la Bruxelles, 24 aprilie 2019.
 • În partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se inserează următorul tabel:
 • PARTEA B: Substanțe limitate
 • Substanță limitată: Acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală.
 • Condiții de utilizare: Maximum 2 grame la 100 g de grăsime în alimentele destinate consumatorului final și în alimentele destinate vânzării cu amănuntul.
 • Cerințe suplimentare: Operatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se asigură că acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.


 • Proiect de lege identic cu regulamentul CE, blocat de un an și jumătate în Parlamentul României: "Iresponsabilitate criminală"
În martie 2017, senatorul USR Adrian Wiener, de profesie medic, depunea în Parlament un proiect de lege identic cu regulamentul adoptat recent de Comisia Europeană, ce vizează limitarea cantității de acizi trans din alimente.

Proiectul de lege prevede, în esență, limitarea cantității de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare - la fel ca regulamentul UE.

Proiectul a fost adoptat de Senat câteva luni mai târziu, în octombrie 2017. De atunci, de peste un an și jumătate, este blocat la comisiile de specialitate din Camera Deputaților - for decizional în acest caz.

Într-un interviu acordat HotNews.ro, senatorul Adrian Wiener afirma că privește blocarea inițiativei sale legislative ca pe o "iresponsabilitate criminală": "Dacă vreți, este cel mai toxic nutrient la adresa sănătății umane, este responsabil de 500 de mii de morți în fiecare an în lume, de 50.000 de europeni care mor în fiecare an. Estimarea noastră este undeva între 2.500 - 3.000 de români care mor în fiecare an, strict din adăugarea acestui macronutrient care este obținut în marea lui majoritate pe cale industrială, nu există surse naturale."


Până la 5.000 de vieți ar fi putut fi salvate în țara noastră, dacă legea ar fi fost adoptată de Parlament imediat după ce a fost inițiată, acum 2 ani, subliniază Adrian Wiener. (Traseul proiectului de lege în Parlament poate fi urmărit aici)

Senatorul și medicul Adrian Wiener atrăgea atenția, în expunerea de motive a proiectului de lege pe care l-a inițiat, că alimentele bogate în acizi grași trans nesaturați (AGTN) sunt asociate cu apariția unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, obezitatea, neoplaziile (tumori canceroase) și Alzheimer.

"Aportul caloric zilnic mai mare de 2 grame provenit din AGTN crește riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, mai mult decât orice alt macro-nutrient", se arăta în expunerea de motive a inițiativei legislative. De asemenea, sublinia documentul citat, situația este cu atât mai gravă în România cu cât incidența bolilor cardiovasculare este mult peste media europeană, prevenția cardiovasculară este mult mai scăzută decât în alte țări ale Uniunii Europene, iar accesibilitatea la tratament modern și performant este scăzută în țara noastră.

De asemenea, pe piața europeană există în acest moment produse care conțin acizi grași trans nesaturați chiar și în proporție de 40-50%. Acestea sunt prezente în special pe piața sud și sud-est europeană, atrăgea atenția senatorul USR, în expunerea de motive a proiectului legislativ, citând studii și rapoarte realizate la nivel european.

Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte ca Bruxelles-ul să impună o regulă în acest sens, se mai arăta în expunerea de motive ce însoțea proiectul de lege inițiat de Adrian Wiener. Letonia a notificat în 2015 UE în legătură cu impunerea unei măsuri similare, iar în Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans.


 • Pașii făcuți până la adoptarea regulamentului Uniunii Europene
Pașii care au dus la adoptarea regulamentului UE privind limitarea acizilor grași trans, potrivit documentului adoptat de Comisia Europeană:
 • La 4 decembrie 2009, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a adoptat un aviz științific în care concluzionează că aportul de acizi grași trans ar trebui să fie cât mai mic posibil în contextul unei diete adecvate din punct de vedere nutrițional.
 • La 3 decembrie 2015, Comisia a adoptat un raport privind acizii grași trans în produsele alimentare și în regimul alimentar general al populației Uniunii. Raportul a reamintit faptul că bolile cardiace sunt principala cauză de deces în Uniune, iar un aport mare de acizi grași trans crește în mod semnificativ riscul de boli cardiace, mai mult decât orice alt nutrient cu număr de calorii similar.
 • Raportul a concluzionat că stabilirea unei limite legale pentru acizii grași trans industriali în produsele alimentare pare a fi măsura cea mai eficientă pentru sănătatea publică, protecția consumatorilor și compatibilitatea cu piața internă.
 • La 30 aprilie 2018, Comisia a solicitat autorității să compileze rezultatele consilierii științifice furnizate deja de autoritate cu privire la efectele acizilor grași trans asupra sănătății, în special cu privire la mențiunile nutriționale și de sănătate, la valorile dietetice de referință și la aditivii alimentari și să informeze Comisia cu privire la modul în care o astfel de consiliere științifică se raportează la obiectivele și recomandările actuale privind aportul de acizi grași trans care nu afectează sănătatea.
 • La 15 mai 2018, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat eliminarea acizilor grași trans produși pe cale industrială din alimentele consumate la nivel mondial.
 • La 19 iunie 2018, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și-a prezentat concluzia sub formă de asistență științifică și tehnică. Ea a concluzionat, pe baza analizei dovezilor științifice disponibile, că, în conformitate cu cele mai recente recomandări naționale și internaționale, aportul alimentar de acizi grași trans ar trebui să fie cât mai mic posibil.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

31505 vizualizari

 • +26 (30 voturi)    
  Doamne ajuta.. (Marţi, 7 mai 2019, 8:44)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. si da sanatate la UE, ca fara astia eram mancati de praduitorii din industrii.
  • +9 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 mai 2019, 13:38)

   [anonim] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   • -6 (8 voturi)    
    Pai (Marţi, 7 mai 2019, 22:02)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui

    Stii sa citesti? Da!
    Ai access la net? Ai !
    Poti sa citesti ingredientele produsului de pe raft in magazin inainte sa il cumperi? Poti!

    Problema rezolvata !
    • +3 (5 voturi)    
     Ai vazut produs alimentar... (Miercuri, 8 mai 2019, 0:45)

     Bibishor [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

     ...pe a carui eticheta scrie "contine acizi trans atat la suta"? 90% din produsele alimentare contin acizi trans, dar pe nici o eticheta nu scrie ca ii contine.
 • +12 (18 voturi)    
  De ex. crenvustii plini de aditivi si margarina... (Marţi, 7 mai 2019, 8:50)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Procesatorii de mezeluri vor obtine profit mai mic ,dar vor avea alimente mai sanatoase.
  • +10 (10 voturi)    
   Facem pariu (Marţi, 7 mai 2019, 10:53)

   Redactia HotNews [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

   ca nu li se micsoreaza profiturile?
   • +9 (9 voturi)    
    - (Marţi, 7 mai 2019, 11:33)

    adfox [utilizator] i-a raspuns lui Redactia HotNews

    Logic ca nu se vor multumii cu profit mai mic . Vor creste preturile....
    • +5 (5 voturi)    
     preturile sunt oricum mici (Miercuri, 8 mai 2019, 7:33)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui adfox

     bunicii nostri mancau carne o data pe saptamana, duminica. azi poti dintr-un salariu mediu sa manananci produse din carne de trei ori pe zi. credeti ca ei erau prea saraci sau noi suntem azi prea lacomi?...

     industria alimentara livreaza produse la toate palierele de pret. unii isi permit salam de 100 lei/kg, altii parizer de 6 lei/kg (au la Carrefour la 5.49/kg!). evident, compozitia difera semnificativ. fiecare primeste cat plateste..
  • +4 (4 voturi)    
   Aditivi DA (Marţi, 7 mai 2019, 14:40)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

   margarina NU . Slanina , emulsie de sorici , fulgi de ghiata si ceva carne .............
 • -2 (24 voturi)    
  nu va bucurati prea repede (Marţi, 7 mai 2019, 9:23)

  ContHotnews [utilizator]

  scopul acestei decizii este de a face loc unor inovatii alimentare, mai putin costisitoare ca actualele chimicale - doar ne-am obisnuit.
  voi tot mancare artificiala veti servi, nici o grija.
 • +18 (24 voturi)    
  hehe (Marţi, 7 mai 2019, 9:26)

  liviu_ [utilizator]

  "uniunea ieuropeana ie rea, ne vrea raul si trebuie sa iesi din ea" zice un psdist tinang in mana 10k euro care nu-i apartin!
 • +13 (13 voturi)    
  Produse? (Marţi, 7 mai 2019, 10:03)

  danton68 [utilizator]

  Putem citi o lista cu cele mai periculoase produse comercializate ?
  • +14 (14 voturi)    
   toate patiseriile (Marţi, 7 mai 2019, 10:21)

   mariusssss [utilizator] i-a raspuns lui danton68

   Toate patiseriile de la coltul strazii vor trebui inchise. Folosesc grasimi trans "la greu".
   • +6 (10 voturi)    
    De ce sa fie inchise? (Marţi, 7 mai 2019, 11:15)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui mariusssss

    Pot folosi produse ne-periculoase, bineinteles la un pret dublu :)
  • -3 (7 voturi)    
   Puteti citi etichetele (Marţi, 7 mai 2019, 11:48)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui danton68

   si eventual sa tineti minte ca absolut totul pe lumea este daunator sanatatii doar doza difera.
  • +8 (8 voturi)    
   grasimi hidrogenate (Marţi, 7 mai 2019, 15:01)

   paul22 [utilizator] i-a raspuns lui danton68

   orice produs care are grasimi hidrogenate; de exemplu margarina, sau produse de patiserie facute cu margarina, sau prajituri ambalate gen Magura
 • +10 (18 voturi)    
  Dovada ca se pot (Marţi, 7 mai 2019, 10:23)

  ABBV [utilizator]

  face reforme si schimbari...Era nevoie doar de politicieni din Parlamentul European sa aiba curaj. Se pare ca dl. Timmermans a dat startul sa speram ca nu isi va pierde curajul pe drum. Chiar daca vor politicieni corupti care se pun contra si ameninta cu tot felul. A se vedea tov. Dragneev si prieteni sau tov.Viktor Orban sau tov Matteo Salvini, etc. Lista este lunga si plina cu demagogi si mici dictatori plini de ambitii personale. Care au o ura viscerala pe UE atunci cand simt ca pierd din putere si influenta.
  Atat omului de rand cat si mediului de afaceri intotdeauna i va fi mai bine intr-o cumunitate mare. Nu exista exemplu mai bun de izolationism si ce face el pentru o natiune decat Korea de Nord. Din pacate demagogi si mici dictatori nu pot acepta asta, si tot din pacate sunt multi care le mananca din palma.
  • -4 (14 voturi)    
   bre (Marţi, 7 mai 2019, 10:39)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   unde dracu citisi mata de trimenmans asta nene?si ce mananca baiatu asta,grasimuri dastea trans?saracu om,ie chinuit ca toti palmasii de rand din biata iuropa.da ia zi nene ce refoarme face trimenmas asta?da si el ceva,ulei faina?ca iol votez ca mam saturat de contristii astia cu salvinu si orbanii.adevarat zici inzolatiia asta nu e buna ha sa ne cununam inpreuna petru mai bine in afaceri.
   vrei?
   • 0 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 mai 2019, 11:49)

    [anonim] i-a raspuns lui Point

    • +2 (6 voturi)    
     ejti belea (Marţi, 7 mai 2019, 13:46)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui

     multumescuti
    • +2 (6 voturi)    
     Ce să-i faci (Marţi, 7 mai 2019, 17:08)

     mopsu [utilizator] i-a raspuns lui

     sunt greu de sesizat ironiile, mai bine te arunci la minusuri...Felicitari !!!!!
   • +2 (6 voturi)    
    Pai daca incerci (Marţi, 7 mai 2019, 11:59)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Point

    un pic asa nu mult. Sa mai scotii capul sa te uiti in stanga si in dreapta ce se intampla si unde. Poate ai vedea ce si cum. Oricum nu ti se poate explica frumos. Decat la modul "ai o dacia 1300 si ai pornit cu ea pe contrasens" atat poti nu e vina nimanui.
    • -3 (9 voturi)    
     lasa bre (Marţi, 7 mai 2019, 13:51)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

     ca nentelegem noi.ia zi cu trimerrmens asta cine e?presedintele iuropii?si zici ca are dacia?pai uite domne om adevarat den popor care tine cu amaratii canoi hai cal votez cai popular cu lumea
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 mai 2019, 17:26)

   [anonim] i-a raspuns lui ABBV

 • +2 (10 voturi)    
  E de bine! (Marţi, 7 mai 2019, 10:26)

  unins [utilizator]

  Zilele trecute citeam ca Franta a luat o masura similara: a interzis circulatia trotinetelor electrice (foarte periculoase!!!) Se trezeste lumea... Acum, la modul serios, pun o intrebare: credeti ca ar mai fi nevoie de investitii de miliarde de euro in domeniul medical daca s-ar lua mai multe masuri de felul celei la care face referire articolul? Eu cred ca nu. Dar din punctul de vedere al concernelor farmaceutice, este mai bine sa tratezi decat sa previi. Un punct de vedere sustinut si de producatorii din domeniul agro-alimentar. Deh, family business.
  • 0 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 mai 2019, 13:40)

   [anonim] i-a raspuns lui unins

   • +4 (4 voturi)    
    Pai si (Marţi, 7 mai 2019, 18:24)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui

    unde sa le mai folosesti? Poate in sufragerie... Scopul lor era sa fie folosite în orasele cu trafic congestionat, pentru un transport rapid, ecologic și cheltuilei reduse . Deci....?
 • +1 (11 voturi)    
  piata sud-est europeana?? (Marţi, 7 mai 2019, 11:02)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  Hm, n-om fi chiar noi?
 • -3 (13 voturi)    
  comentarii (Marţi, 7 mai 2019, 12:04)

  vodatepes [utilizator]

  Domnul senator Adrian Wiener ne spune ca initiativa sa este blocata de 2 ani, ani in care puteau fii salvati 5000 de romani. Da initiativa CE e inceputa din 2009 si suntem in 2019 adicalea de 10 ani in care puteau fii salvati 500.000 de europeni. La aia la CE se poate in 10 ani cu un cost de 500000 de vieti? DA ii interesaza pe aia de la CE de oameni ce conteaza 500 000 de europeni morti. Nimic. Politiceni sunt la fel peste tot in lume.
 • +6 (10 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 7 mai 2019, 12:07)

  complet_ret [anonim]

 • +10 (10 voturi)    
  Danemarca le-a interzis din 2004 (Marţi, 7 mai 2019, 12:37)

  polca [utilizator]

  Danemarca le-a interzis din 2004
  10 ani mai tarziu a scazut rata deceselor in cazul bolilor cardiovasculare. In SUA au fost interzise din 2018

  https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2018/06/18/artificial-trans-fats-widely-linked-to-heart-disease-are-officially-banned/

  E bine ca se iau masuri impotriva acestor grasimi periculoase, insa interzicerea totala ar fi fost ideala. Din nefericire producatorii le vor inlocui cu alte gresimi daunatoare, uleiul de palmier, deja prezent in majoritatea produselor, cititi etichetele. Acest ulei contine cantitati mari de acizi grasi saturati care cresc colesterolul, un risc semnificativ pentru bolile de inima.
 • -2 (12 voturi)    
  acum 30 de ani (Marţi, 7 mai 2019, 15:25)

  AliKimiku [utilizator]

  Toate grasimile erau BAD.
  Dupa aia doar alea saturate, dupa aia alea nesaturate, acum bau-baul sunt astea trans -nesaturate.
  Asta desi se stie de peste 50 de ani ca 80% din colesterol e produs de ficat si doar 20% vine din surse alimentare.
  Dar se stie cu precizie cati oameni au murit din cauza ca au mancat biscuiti cu margarina.
  • -1 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 mai 2019, 17:30)

   [anonim] i-a raspuns lui AliKimiku

  • +4 (6 voturi)    
   Nu toate grasimile sunt rele (Marţi, 7 mai 2019, 21:29)

   elisan [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   mereu cele saturate s-au aflat in discutie, cele nesaturate gen uleiul de masline sunt chiar sanatoase, Margarina era facuta cu trans acum s-a schimbat reteta.
   • +2 (8 voturi)    
    ideea e ca totul evolueaza (Marţi, 7 mai 2019, 22:10)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui elisan

    Iar de la concluziile statistico-medicale pana la presa, la opinia publica, la opiniile pseudo-publicului activist si cele ale legiuitorilor e intotdeauna o distanta imensa, de timp si de substanta.
    PS cele saturate au cam iesit din vizor, nici macar Formula AS nu le mai baga in seama. Problema e ca atunci cand au fostin vizor, toata lumea a fost impinsa spre consumul celorlalte grasimi(sau spre amidonoase). Si acum se plang de obezitate si alte probleme.
    • +3 (3 voturi)    
     Ce zic nutritionistii (Miercuri, 8 mai 2019, 10:05)

     telox [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Se recomanda reducerea consumului de grasimi saturate inca din anii '80. Recomandarile apar in toate ghidurile de nutritie din ultimii 40 de ani. Nu a impins nimeni la consumarea de grasimi, s-a recomandat din contra reducerea lor. S-a recomandat si reducerea caloriilor si activitate fizica.

     Au ascultat americanii? Nu, de aia au ajuns asa grasi, mananca procesat de la fast food-uri.
     • 0 (0 voturi)    
      exact ce ziceam (Joi, 9 mai 2019, 12:09)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui telox

      Au recomandat reducerea sau chiar eliminarea grasimilor si au impins spre amidonoase.
      Iar americanii sunt grasi fiindca e mancarea ieftina si portiile imense.
      Daca ai mananci cat mananca aia nu prea mai conteaza daca e facut de bunica sau de McDonalds
 • +4 (4 voturi)    
  Problema e ca grasimile trans (Miercuri, 8 mai 2019, 1:23)

  John_english [utilizator]

  nu se elimina din organism.

  ma surprinde ca specialistii din Europa abia acum conștientizează gravitatea situatiei.
  • -3 (5 voturi)    
   esti 100% sigur de afirmatia asta? (Miercuri, 8 mai 2019, 8:39)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui John_english

   Stii, o grasime trans sau cis este o molecula complexa nu un un ion metalic, de exemplu. Si 99% din substantele chimice cu care ne hranim nu se elimina din organism din simplul motiv ca sunt metabolizate si ne dau energie si alte susbstante suport.
   Daca sustii ca acele grasimi raman pure si neatinse in organism e o mare prostie, daca sustii ca anumiti produsi metabolici ai lor se acumuleaza in organism poate ar trebui sa ne dai niste exemple clare.
   • +2 (4 voturi)    
    N-are cum (Miercuri, 8 mai 2019, 10:10)

    telox [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Daca retineam 99% ne ingrasam ca porcii. Glucidele si grasimile sunt metabolizate pana la nivel de CO2 si H20.
    • 0 (0 voturi)    
     am spus ca 99% din substante sunt metabolizate (Joi, 9 mai 2019, 9:20)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui telox

     nu ca sunt retinute ca atare.
     Randamentul cu care se transforma in energie sau substante suport e alta poveste.
     ideea e ca e ele nu parasesc organismul in forma in care au intrat si nici nu raman in organism in forma in care au intrat.
   • +1 (1 vot)    
    Trans-fats are officially banned in US (Miercuri, 8 mai 2019, 12:30)

    John_english [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    and Canada.

    Inca din anii 90 cercetatorii au tras semnalul de alarma. In anii 2000 a fost publicitate impotriva folosirii acestor grasimi iar lanturile de productie alimentara au inceput sa le retraga

    Cel mai bun exemplu este populatia in varsta din US. Aproape toti sunt obezi.

    Istoria incepe cu al doilea razboi mondial cand armata US avea nevoie de mancare ieftina si se continua cu fast-foodurile din acelasi motiv.

    Europa nu a fost afectata asa mult. Margarina si chestiile astea sintetice au ajuns mult mai tarziu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by