​​Încă un caz de meningită meningococică s-a înregistrat la Botoșani, la câteva zile după ce o elevă a Colegiului Național "Gheorghe Lazăr" din București, în vârstă de 18 ani, a murit în doar câteva ore din cauza bolii. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat luni, la Bistrița, că nu se impune introducerea obligatorie a vaccinării împotriva meningitei, chiar dacă au existat cazuri de deces, deoarece numărul îmbolnăvirilor este mic. Meningita meningococică este forma fulminantă a bolii, care a ucis-o, săptămâna trecută, pe adolescenta de 18 ani din Capitală în doar câteva ore.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

Sorina Pintea a fost întrebată luni, într-o conferință de presă la Bistrița, dacă se impune introducerea vaccinării obligatorii împotriva meningitei, având în vedere ultimul deces survenit în cazul unei eleve de 18 ani de la Colegiul Național 'Gheorghe Lazăr' din București. Sorina Pintea a spus că nu este necesară introducerea vaccinului în programul național de imunizare, numărul de îmbolnăviri fiind mic. Ministrul Sănătății a declarat că a mai apărut un caz de meningită, la o altă tânără de 18 ani din Botoșani, dar starea acesteia este stabilă.

"A fost o isterie nejustificată. Există meningită și meningită meningococică, care, la fel, este de două tipuri. Tipul acelei meningitei meningococice de care a decedat, din păcate, acea tânără se întâlnește rar. Avem aproximativ 2 - 5 cazuri pe an din acel tip. În 2017, de exemplu, am avut 63 de cazuri de meningită, 13 soldate cu deces și nu toate erau din acest tip. Vreau să vă spun că nu intenționăm în perioada următoare să introducem acest vaccin în programul național de vaccinare pentru că se introduce un vaccin nou la solicitarea comisiei de specialitate al Ministerului. Deci, medicii sunt cei care decid. Anul trecut a fost introdus vaccinul pneumococic care, din păcate, a rămas pe stoc și nu este utilizat, deși s-au făcut campanii. L-am întrebat, în momentul în care cazurile ajuns la cabinet, pe președintele comisiei dacă se impune introducerea în programul național obligatoriu și a spus că în acest moment nu, având în vedere numărul mic de cazuri. Pe de altă parte, mai avem un caz la Botoșani, o pacientă de 18 ani, venită din Italia, tot meningită meningococică, dar nu acel tip. Este tratată cu antibiotice și este bine în acest moment", a afirmat Sorina Pintea, citată de Mediafax.

Meningita poate să fie bacteriană sau virală. Cea bacteriană poate să fie produsă de meningococ, de pneumococ, de haemophilus influenzae, potrivit medicului Gindrovel Dumitra.

Forma fulminantă a meningitei, care a ucis săptămâna trecută o adolescentă de 18 ani în doar câteva ore, este cauzată de meningococ - meningită meningococică.

Ministrul Sănătății a adăugat că va fi reluată campania de vaccinare antirujeolică, după ce numărul cazurilor de rujeolă a crescut de patru ori după încheierea campaniei precedente: "Avem în creștere numărul cazurilor de rujeolă. Am făcut anul trecut acea campanie și se pare că în timp ce noi făceam campanie a fost perfect, dacă se duce ministrul, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, facem toate județele. Cum am terminat campania, a început să crească iar numărul de cazuri. Nu e simplu. De la 21 de cazuri pe săptămână ajungem la 102, din nou."

Campania ar urma să fie reluată săptămâna viitoare, în județul Ialomița, potrivit ministrului Sănătății.

  • Meningita - "boala contra timp" care ucide în câteva ore. Poate fi prevenită doar prin vaccinare

Meningita este numită chiar de către medici "boala contra timp", din cauză că poate ucide în doar câteva ore, iar primele simptome sunt de obicei banale - o simplă durere de cap, nasul curge ușor sau apar vărsături. Mai mult, adolescenții, una dintre cele mai expuse categorii, ignoră adesea aceste simptome. Așa se face că prezentarea la medic vine de multe ori după câteva ore pierdute, ceea ce în cazul meningitei poate însemna prea târziu, a explicat, pentru HotNews.ro, Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Medicul a atras atenția că singura modalitate cu adevărat eficientă de prevenire a bolii este vaccinarea, însă doar unul dintre cele două vaccinuri se găsește în România - din păcate, doar cel care previne 35% - 40% dintre meningitele cauzate de meningococ. Vaccinul care previne 60% dintre aceste tipuri de meningite nu se găsește în țara noastră. Medicii recomandă efectuarea ambelor vaccinuri, pentru protecție împotriva cât mai multor serotipuri de meningococ ce pot provoca apariția meningitei.

Vaccinul meningococic figurează pe lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății. Nu se află pe lista vaccinurilor oferite gratuit în cabinetele medicilor, însă Ministerul Sănătății le recomandă părinților să îl cumpere și să îl administreze copiilor.

Vaccinul pneumococic a fost introdus, în 2017, în calendarul național de vaccinare - vaccinuri asigurate gratuit în cabinetele medicilor de familie.

Citește și: