​Antoneta Ioniță, medic și deputat PNL, membră a Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, îi cere ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să îl demită "de urgență" pe secretarul de stat Cristian Grasu, care a făcut afirmații halucinante, vineri, în timpul unei dezbateri publice, despre un bolnav de cancer care a murit în luna ianuarie. "Cristian Grasu nu poate să-și continue activitatea într-un post public, în care se iau decizii ce afectează viața oamenilor", afirmă Antoneta Ioniță, medic și deputat PNL, membră a Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Cristian GrasuFoto: AGERPRES

"Solicit ministrului Sorina Pintea să-l demită de urgență pe secretarul de stat Cristian Grasu, care a dat dovadă de o lipsă crasă de umanitate față de pacienți și nu poate să-și continue activitatea într-un post public, în care se iau decizii ce afectează viața oamenilor. Prin această poziționare, Cristian Grasu demonstrează că Ministerul Sănătății nu este preocupat de soarta românilor bolnavi, care plătesc o viață asigurările de sănătate, dar, la nevoie, nu au acces imediat la investigațiile medicale, în condițiile în care multe dintre acestea se fac doar în cabinetele și clinicile private. Cine dispune de suficiente fonduri și poate suporta plata unei analize scumpe mai are o șansă, dar pentru cei mai mulți pacienți, care nu își permit să plătească din propriul buzunar și așteaptă o programare gratuită, granița dintre viață și moarte devine una tot mai subțire. Și asta, pentru că atitudinea oficialilor din sănătate este lipsită de umanitate și de responsabilitate", afirmă deputata PNL.

Un dialog halucinant a avut loc vineri, la dezbaterea pe tema coplății serviciilor medicale private, între Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și o jurnalistă. Cristian Grasu a fost întrebat ce se poate face pentru ca, dincolo ca statul să deconteze parțial și serviciile medicale private, pacienții să aibă acces la timp la analize, nu după luni de zile. O jurnalistă a dat exemplul unui pacient cu melanom programat peste 3 luni la un CT cerebral, dar care a murit după doar o lună. "A murit din cauză că nu a făcut CT? Noi aici ne-am întâlnit să dezbatem un lucru general, o lege, și acum vorbim de cazuri punctuale, singulare", a fost răspunsul lui Cristian Grasu.

"Acel pacient avea nevoie de un CT cerebral și a fost programat în luna martie. Acel pacient a murit în ianuarie. Pacienții care au nevoie de analize să nu aștepte 3 luni. Au o trimitere de la medicul de familie, cum facem să facă la timp?", a fost întrebat Cristian Grasu.

"Cine decide urgența? Noi aici ne-am întâlnit să dezbatem un lucru general, o lege, și acum vorbim de cazuri punctuale, singulare", a fost răspunsul lui Cristian Grasu.

"Da, dar singular, nesingular, omul ăla a murit", a mai spus jurnalista.

"A murit din cauză că nu a făcut CT-ul?", a continuat Cristian Grasu.

Schimbul de replici a avut loc după ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a retras de la dezbatere, motivând că are programată o întâlnire cu sindicatele, la Guvern.

Dialogul de vineri "a demonstrat o totală lipsă de empatie și de preocupare față de soarta pacienților din România. Întrebat de o jurnalistă cum vede rezolvarea problemei privind accesul la timp al pacienților la analize, secretarul de stat Cristian Grasu a avut un comportament incalificabil, care demonstrează că, pentru Ministerul Sănătății, oamenii sunt doar simple cifre în statistici, și nu cazuri care trebuie rezolvate", consideră deputata PNL Antoneta Ioniță.