Clinica de Hematologie din Craiova a primit termen de o lună pentru a rezolva problemele, iar directorul de îngrijiri a fost demis. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătății, după ce o pacientă a postat imagini incredibile în care pot fi văzute găuri în pereți, geamuri sparte, băi insalubre, rugină, uși care se leagă cu lanțuri și seringi folosite, aruncate la întâmplare.

Clinica de Hematologie CraiovaFoto: Colaj foto

UPDATE 13.29 Spitalul din Craiova a decis suspendarea internărilor la Hematologie până în 8 aprilie

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, Clinica de Hematologie are termen o lună să rezolve problemele majore constatate.

"Doamna ministru Pintea a discutat cu autoritățile locale despre situația constatată la fața locului de inspectorii sanitari și propunerea ministrului este că directorul de îngrijiri să fie demis pentru că în atribuțiile acestuia intră remedierea deficiențelor", a declarat reprezentantul Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătăţii a anunțat, miercuri, că va trimite controale la spitalul din Craiova, după ce a văzut în presă imaginile incredibile din Secția de Hematologie, și la Spitalul Județean din Deva, unde o pacientă a pozat gândaci la Pediatrie. Sorina Pintea afirma că măsurile vor fi "cele mai drastice" în cazul în care situația semnalată de pacienți și apărută în presă se va confirma.

"Vom lua măsurile cele mai drastice. Am văzut şi eu imaginile. Inspecţia va merge la Craiova, dar şi la Deva pentru că şi acolo am identificat probleme, iar eu personal voi merge în spitalele din ţară pentru a putea vedea cum se desfăşoară furnizarea actului medical", declara Sorina Pintea.

Imagini incredibile din Clinica de Hematologie a Spitalului Filantropia din Craiova au fost postate pe Facebook de o pacientă a clinicii: "Luați cu 2-3 lămâi, să nu aveți grețuri. Că de 29 de ani de la revoluție se construiesc doar biserici și catedralele mântuirii. De spitale noi romanii nu avem nevoie." Situația este cu atât mai gravă cu cât o mare parte dintre pacienții cu afecțiuni hematologice au imunitate foarte scăzută, iar condițiile de igienă ar trebui să fie extrem de stricte.

Găuri în pereți, geamuri sparte, băi insalubre, rugină și uși legate cu lanțuri

Clădirea Clinicii de Hematologie a Spitalului Filantropia din Craiova înseamnă găuri în pereți, geamuri sparte, băi insalubre, rugină, uși care se leagă cu lanțuri și seringi folosite, aruncate la întâmplare.

"Spitalele din România. Luați cu 2-3 lămâi să nu aveti grețuri. Că de 29 de ani de la revoluție se construiesc doar biserici și catedrale mântuirii. De spitale noi romanii nu avem nevoie. În acest spital sunt internată de două săptămâni și nu doar acum, la hematologie ajung foarte des, sunt pacientă și sunt ca acasă. Spitalul 2 Craiova Hematologie" este mesajul care însoțește fotografiile din spital postate pe pagina de Facebook a pacientei.

Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova se află în subordinea Consiliului Local al Municipiului Craiova.

Potrivit promisiunilor făcute de PSD în campania electorală din anul 2016 și programului de guvernare al PSD, la Craiova ar fi trebuit să înceapă, în anul 2017, construcția unui spital regional co-finanțat din fonduri europene. Doi ani mai târziu, nu se știe când ar putea începe construcția acestui spital.