- În România sunt în jur de 5.000 de copii bolnavi de cancer, iar aproximativ 400 -500 de noi cazuri sunt diagnosticate anual, potrivit estimărilor autorităților, care nu au, însă, o evidență exactă. Potrivit medicilor consultați de HotNews.ro, au nevoie anual de radioterapie un sfert dintre copiii diagnosticați cu o afecțiune oncologică - cel puțin 100 - la care se adaugă cei cu diagnostice mai vechi, care au recăderi.
- Niciun spital de stat din România nu face, în acest moment, radioterapie pentru copii.
- Radioterapia pentru copii este disponibilă în țara noastră doar la o clinică privată (Neolife), procedura fiind decontată prin CNAS. Potrivit datelor transmise de reprezentanții Neolife la solicitarea HotNews.ro, la această clinică sunt tratați anual aproximativ 30-40 de copii. Nu este clar ce se întâmplă cu ceilalți copii care au această indicație de tratament.
- Cheia problemei: copiii de până la cel puțin 10-14 ani au nevoie de radioterapie cu sedare, pentru ca procedura să fie eficientă, spun medicii consultați de HotNews.ro. Spre deosebire de adulți, copiii au nevoie de anestezie în timpul radioterapiei, pentru că trebuie să stea absolut nemișcați în timpul procedurii (pe tot parcursul ședinței să fie radiată aceeași zonă). Niciun spital de stat din România nu s-a organizat pentru a putea face această procedură - radioterapie cu sedare.
- "În timp ce fiul meu făcea radioterapia, s-a stricat aparatul. Pur și simplu intra o asistentă și ghida aparatul cu mâna. Păi ala mai avea precizie să îi țintească tumora? Că nu avea numai o tumoră, avea și două mai mici pe lângă. Iar cei de la Institutul Oncologic București ne-au convins să facem radioterapie în aceste condiții" - mărturia Nicoletei Ciobanu, mama unui adolescent diagnosticat cu cancer cerebral, pentru HotNews.ro.
- Radioterapia este una dintre cele patru mari linii de terapie în tratamentul cancerului, alături de citostatice, chimioterapie și chirurgie. În cele mai multe dintre cazuri, tratamentul pentru cancer constă într-o combinație între aceste terapii.
- "Dacă tu tratezi cancerul civilizat, ca în vest, radioterapia este o procedură uzuală. Dacă nu, este o chestie de vestul civilizat vs. România medievală." - Carmen Uscatu, fondatoarea Asociației Dăruiește Viață, care construiește primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.
- De ce nu pot copiii să facă radioterapie în spitalele de stat din România
În România, o parte dintre centrele oncologice pentru copii (București, Timișoara, Cluj) au aparate de radioterapie, însă copiii mai mici de 10-14 ani, care nu stau nemișcați în timpul procedurii, nu pot face radioterapie eficientă aici, din cauză că nu este disponibilă procedura de radioterapie cu sedare. Pragul de vârstă de la care copiii pot face radioterapie fără sedare nu este fix - poate fi 10, poate fi 14 ani sau mai mult - și diferă de la pacient la pacient, spun medicii, în funcție de cât este acesta de cooperant. Medicii consultați de HotNews.ro atrag însă atenția că există inclusiv cazuri de pacienți adulți care pot avea nevoie de radioterapie cu sedare (în funcție de stadiul bolii și de cât de cooperanți sunt).


L-am întrebat pe medicul Cristian Scurtu, oncolog pediatru la Spitalul Marie Curie, care are o experiență de peste 30 de ani în oncologie pediatrică, ce se întâmpla cu acești copii înainte ca radioterapia cu sedare, specială pentru copii, să fie disponibilă la clinica privată Neolife: "Au fost diverse etape - a fost și în spitale de stat, dar au plecat doctorii. De exemplu, era un centru la Fundeni, nu la IOB, chiar la Institutul Fundeni, unde știu că e un buncăr care nu mai e folosit. Tot în curtea institutului era un centru de radioterapie al armatei și ne-a primit doctorița de acolo un timp și am făcut, cu ani în urmă, în '90 - '90 și ceva, radioterapie. Nu știu ce s-a întâmplat cu acel centru. Era un aparat cu cobalt, nu era cu acceleratori. Cred că s-a desființat. Mai era un buncăr făcut de Ceaușescu în curtea spitalului, era tot un aparat cu cobalt. Doctorii de acolo au plecat, dar câțiva ani au primit copii acolo - asta se întâmpla prin 2000-2005. Un timp a mai primit și Institutul Oncologic București, dar s-a terminat și cu IOB. A fost și Centrul Amethyst, tot spital privat, care au primit și ei copii o vreme, o scurtă perioadă, apoi au spus că cererea este așa de mare la adulți, încât nu îi mai interesează să mai facă și pentru copii. Iar după aceea, a apărut Neolife și s-a făcut acolo".
Medicul Cristian Scurtu mai spune și că "protonterapia, o ramură nouă a radioterapiei, care presupune o construcție specială" nu este disponibilă nicăieri în România în acest moment, nici măcar la vreo clinică privată. "Sunt unele țări care o au, noi sperăm să facem o colaborare cu Italia, ca să putem trimite acolo pacienți", afirmă medicul.
- Câți copii au nevoie de radioterapie în România?
Potrivit acestuia, dintre cei aproximativ 400-500 de copii români diagnosticați anual cu afecțiuni oncologice, în jur de un sfert au nevoie de radioterapie - adică peste 100. De asemenea, spune medicul, "poate să aibă nevoie și unul mai vechi diagnosticat sau cu recădere - anumite forme de cancer, nu toate."

Aproximativ 30-40 dintre acești copii ajung, anual, la radioterapie la clinica privată Neolife, singura din România unde procedura este disponibilă în acest moment, potrivit datelor transmise de reprezentanții clinicii la solicitarea HotNews.ro. La clinica Neolife nu ajung doar micii pacienți din București, ci și cei din provincie. "În clinica Neolife este medic anestezist disponibil permanent pentru efectarea analgosedării la copii. În afară de acest aspect (particularitatea sedării), tratamentul decurge în același mod ca și la pacinții aduți, urmând protocoalele internaționale", explică reprezentanții clinicii.
Ce se întâmplă cu ceilalți copii care au nevoie de radioterapie, dar nu ajung la Neolife și nici nu pot face tratamentul în spitale de stat?
O parte dintre ei ajung la tratament în străinătate - mulți dintre ei pe cont propriu.
Totuși, există și situații în care medicii îi conving pe părinții micilor pacienți să facă radioterapie fără sedare, în spitalele de stat, chiar dacă eficiența acesteia poate fi scăzută.
- Mama lui Cristi, adolescent de 17 ani cu cancer cerebral: "Intra o asistentă și ghida aparatul cu mâna. Păi ăla mai avea precizie să îi țintească tumora?"
În timpul internării la Institutul Oncologic din București, Cristi a avut nevoie și de radioterapie.

- Șefa Secției de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic București: "Lipsa radioterapiei este o problemă, dar nu foarte mare"
"Copiii foarte mici nici nu prea au nevoie, dar cei care necesită sedare, din păcate, în regim de stat încă nu se poate face, dar putem face fără bani (tratament decontat de CNAS - n.red.) la Neolife. Toți care au avut nevoie au venit la noi și, în principiu, au putut fi primiți cât de repede s-a putut. Nu stau la coadă copiii ca adulții", afirmă Monica Dragomir.
Întrebată în ce măsură capacitatea clinicii Neolife este suficientă pentru toți copiii din țară care au nevoie de radioterapie, Monica Dragomir a răspuns că "Nu e vorba de capacitate. Nu face nici măcar unul pe lună, mai mult de 2-3 pe lună nu fac și nu e nevoie de așa ceva. "

"Dar cazurile speciale, care avem noi senzația că sunt speciale, dintr-un anumit motiv, le trimitem oricum în centrele din Europa. Nu numai pentru sedare, ci și pentru altceva. Dacă e nevoie de un plan de tratament mai special la un copil care necesită sedare, atunci îl trimitem în altă parte. Dar, ca număr, îi numeri pe degetele de la o mână pe cei pe care trebuie să îi trimitem special", adaugă Monica Dragomir.
Monica Dragomir este medicul oncolog care a intrat în atenția opiniei publice la începutul lunii februarie, după ce a declarat, pentru HotNews.ro: "Copiii bolnavi de cancer au tot ce le trebuie în România. Sunt mulți care pleacă pentru că așa vor părinții. Să nu mai discutăm cum și în ce măsură presa induce neîncredere. Sunt puține lucruri care nu se pot face în țară, iar pentru alea îi trimitem noi - adică ne ocupăm noi de dialog cu centrele de specialitate din afară, cu colegii, ba le găsim și bani de drum."
Citește aici pe larg: Ce susține unul dintre cei mai cunoscuți oncologi pediatri din România: "Copiii bolnavi de cancer au tot ce le trebuie în țară. Mulți pleacă pentru că așa vor părinții"
- "Noi facem un spital" - primul spital de stat din România cu radioterapie pentru copii
Primul spital de stat din România unde radioterapia cu sedare, specială pentru copii, va fi disponibilă este Spitalul de Oncologie și Radioterapie Pediatrică pe care ONG-ul Dăruiește Viață îl construiește în curtea Spitalului de Copii "Marie Curie" din București, exclusiv din donații și sponsorizări.

"Dacă tu tratezi cancerul civilizat, ca în vest, radioterapia este o procedură uzuală. Dacă nu, este o chestie de vestul civilizat vs. România medievală. Eu am citit o statistică internațională care spunea că foarte mulți copii au nevoie de radioterapie pe parcursul tratamentului, este o procedură uzuală", a declarat Carmen Uscatu, fondatoarea Dăruiește Viață, pentru HotNews.ro.
Pe lângă radioterapia cu sedare, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu speră să poată aduce la noul spital și Total Body Iradiation (TBI), "care este o procedură tot de radioterapie, dar se face înainte de transplantul de celule stem pentru a preveni o recidivă în sistemul nervos central." Procedura nu este disponibilă în România în acest moment.

În România se estimează că sunt, în total, 5.000 de copii bolnavi de cancer, iar încă aproximativ 400-500 sunt diagnosticați anual cu această boală. Mai mult de jumătate dintre acești copii sunt tratați în București, în cele două centre existente (Institutul Oncologic București și Spitalul Marie Curie), care nu răspund, însă, în totalitate nevoilor de tratament, spun co-fondatoarele Asociației Dăruiește Viață.
Statul român nu are nici măcar o evidență clară a cazurilor de copii bolnavi de cancer. În timp ce în Europa rata de supraviețuire este de 80%, în România nu se cunoaște cu exactitate numărul cazurilor, al deceselor, care este rata de supraviețuire și nici câți dintre acești copii pleacă la tratament în străinătate - mulți dintre ei pe cont propriu. Registrul Național al Cancerului la Copil, care își propune să conțină toate aceste date, a fost lansat abia pe data de 1 februarie, fiind un proiect inițiat de un ONG (Asociația Dăruiește Aripi) în parteneriat cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică și Institutul Oncologic 'Ion Chiricuță' din Cluj-Napoca.
"Statul paralel e aici, unde suntem noi, și e un loc grozav de trist. E un loc din secolul trecut, e un loc în care boala vine la pachet cu extrem de multă umilință. Pentru că omul ăla, când ajunge în spital, iar medicul ridică din umeri pentru că nu are să îi ofere un medicament și el începe să îl caute pe la prieteni, începe să caute bani pe la prieteni, are nevoie de un RMN și trebuie să plece din spitalul ăsta pentru că nu există acolo RMN sau computer tomograf, are nevoie de o intervenție chirurghicală și medicul îl trimite să caute un chirurg, așa, în lumea largă, are nevoie de radioterapie și află că în România, în niciun spital nu se face radioterapie, pentru că niciun spital nu s-a organizat astfel încât să îi poată face copilului anestezie - copilul sub 10 ani care nu stă fix la radioterapie, niciun spital nu s-a organizat în acest sens." - Carmen Uscatu, co-fondatoare Dăruiește Viață, pentru HotNews.ro.
firea deja ignora linistita o decizie definitiva (aia cu firmele primariei)!
In IRO Iasi a fost permanent medic cardiolog, angajat cu contract de colaborare, anul acesta s-a scos la concurs postul .
Este singurul spital DE STAT din Romania unde se face radioterapie la copii mai mici de 10 ani cu analgosedare, cu echipa mixta - radioterapeut, anestezist pediatru de la Spitalul de Copii Sf Maria , asistenti radioterapie, ATI. Aparatura, tehnica, protocoale europene.
marea onoara ca odata ca implinesti 18 ani psd si dracnea sa te invie cand vin alegerile! tu evident ca esti foarte recunoscator si o sa votezi psd... nici nu mai trebuie sa te intrebe