​​​Amendamentul privind introducerea "Programului vitamina D" - un program al Ministerului Sănătății prin intermediul căruia un număr estimat de 3,56 de milioane de asigurați ar urma să facă analize pentru depistarea carenței de vitamina D - a fost avizat favorabil, luni, în Comisiile de Sănătate din Senat și Camera Deputaților, reunite în ședință comună pentru a aviza bugetul Sănătății pe 2019. Ideea "Programului vitamina D" a fost lansată în spațiul public de Liviu Dragnea, iar amendamentul a fost depus chiar de liderul PSD.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

Banii pentru "Programul vitamina D" ar urma să fie asigurați prin redirecționarea unor sume de la bugetul Serviciului Român de Informații. Liviu Dragnea a propus, printr-o serie de amendamente depuse la buget, tăierea a 525 de milioane de lei de la serviciile de informații și redirecționarea acestor sume către Ministerul Sănătății și fondul de asigurări sociale de sănătate.

"Cu sau fără acest amendament, vitamina D este pe lista medicamentelor gratuite și astăzi", afirmă senatorul USR Adrian Wiener, medic și membru al Comisiei de Sănătate din Senat, care consideră că discuția pe buget de luni, din Comisiile de Sănătate reunite, nu a fost "nicio dezbatere, ci doar declarații politice emfatice - un fel de 'viitorul arată bine', dar cu supliment de vitamina D."

"Vitamina D nu e o invenție a lui Dragnea", a afirmat luni, la Parlament, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susținând că Programul vitamina D a fost "o propunere a Comisiei naționale de endocrinologie".

Pe 3 februarie, Liviu Dragnea a cerut Guvernului să reanalizeze "sumele importante" care sunt alocate serviciilor secrete în proiectul de buget pentru anul 2019 și a avertizat, la finalul ședinței conducerii PSD, că, dacă acest lucru nu se va realiza la nivelul Executivului, se va face la nivelul Parlamentului, la dezbaterea proiectului.

Liderul PSD a declarat că "sume importante de aici pot fi alocate serviciilor de sănătate" și a citat ca exemple un program național de acordare gratuită de vitamina D pentru copii - care este "tot un program de siguranță națională", sau programe pentru diabetici.