Sorina Pintea revine: Nivelul clorului în apă este în limitele admise, conform probelor recoltate joi. Recomandările făcute ieri se mențin: prudență în folosirea apei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 31 ianuarie 2019, 15:26 Actualitate | Sanatate


Sorina Pintea
Foto: AGERPRES
Nivelul clorului în apă este în limitele admise, conform probelor recoltate astăzi de Direcția de Sănătate Publică, a anunțat joi ministrul Sănătății, Sorina Pintea. "Avem 14 probe prelevate astăzi din sectoarele 4, 5 și 6, iar nivelul clorului este în limitele admise", spune ministrul Sănătății. Sorina Pintea a adăugat, însă, că recomandările făcute miercuri seară de Ministerul Sănătății sunt formulate de specialiști și se mențin, până când vor fi cunoscute rezultatele finale ale analizelor microbiologice ale apei, lucru care va mai dura câteva zile. Sorina Pintea a îndemnat la "prudență" privind folosirea apei, în condițiile în care "mai sunt niște rezultate de laborator care trebuie să iasă. Până când aceste rezultate vor ieși și vom vedea că sunt negative, cuvântul de ordine este prudență".

Sorina Pintea spune că au fost cetățeni care au avut crize alergice sau crize de astm în urma consumului de apă din rețeaua publică și că fotografii în acest sens au fost postate de cetățeni pe rețelele de socializare. Ministrul Sănătății a adăugat că astfel de reacții au apărut inclusiv după ce apa a fost folosită pentru a spăla copiii, nu doar pentru băut.

Recomandările de miercuri seară ale specialiștilor Ministerului Sănătății și Direcției de Sănătate Publică au fost făcute după ce au fost consultate ghidurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a mai precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a subliniat că "recoltarea probelor de apă a fost făcută de personal specializat din cadrul Direcției de Sănătate Publică București, abilitat să facă astfel de recoltări."

Sorina Pintea a explicat, de asemenea, că Direcția de Sănătate Publică "are o prevedere privind comunicarea cu mas-media, care spune că DSP și compania trebuie să se pună de acord." Sorina Pintea a adăugat că "Ministerul Sănătății nu are protocoale de acest fel și prin urmare și-a asumat comunicatul prin care informa polulația și a transmis o recomandare."

Ministerul Sănătăţii a anunțat, miercuri seară, că recomandă bucureştenilor să nu folosească apa de la robinet care miroase puternic a clor pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală, după ce analizele de laborator au arătat că s-a folosit clor peste limita legală la tratarea apei în urma unei poluări cu amoniu produse pe râul Argeş. Direcţia de Sănătate Publică a primit, în cursul zilei de miercuri, de la locuitorii din sectoarele 5 şi 6, sesizări privind calitatea apei potabile.

Sorina Pintea precizase, într-o declarație făcută joi la prânz, că Ministerul Sănătății a cerut ieri firmei Apa Nova să publice pe propriul site o adresă în care să informeze că apa distribuită în sectoarele 5 și 6 conține clor peste limitele legale, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Acesta este motivul pentru care Ministerul Sănătății a făcut, miercuri seară, bucureștenilor recomandarea să nu folosească apa care miroase puternic a clor. Sorina Pintea a mai adăugat că Ministerul Sănătății nu a afirmat că apa nu este potabilă, ci recomandarea a fost la prudență în folosirea acesteia.

Sorina Pintea mai spunea că "Ministerul Sănătății a procedat corect anunțând toți factorii, inclusiv populația. Am anunțat compania Apa Nova, dar și populația trebuia anunțată".

"Am recomandat, nu am obligat populaţia să nu folosească apa de la robinet pentru igiena personală și consum, dar am recomandat şi am considerat necesar că fiecare trebuie să ia o decizie cunoscând faptele. Pentru testarea pentru metale grele şi microorganisme durează un anumit timp, de aceea am spus şi acest lucru, că aşteptăm şi aceste rezultate de laborator pentru a le comunica populaţiei. Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apă cu un nivel de clor ridicat şi apă potabilă există o diferenţă. În cursul dimineţii, Direcția de Sănătate Publică a prelevat probe pentru a testa clorul în sectorul 3, acolo nu au fost probleme", afirmă ministrul Sănătății.

"Distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă", a anunțat miercuri seară Ministerul Sănătății, după ce Direcția de Sănătate Publică București a primit, de la locuitorii din sectoarele 5 și 6, sesizări privind calitatea apei potabile. "Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare", a anunțat miercuri seară Ministerul Sănătății.

"Până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosita pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea 'apa este bună de băut' ", a recomandat miercuri seară Ministerul Sănătății.

"În cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București( DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apă potabilă în cele două sectoare", a arătat miercuri seară Ministerul Sănătății.

Reprezentanții Ministerului Sănătății mai precizau că, potrivit specialistilor Institutului Național de Sănătate Publică în domeniul apei potabile, "rezultatele parțiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apă din rețeaua publică de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat și miros si nu există alte efecte pe termen lung".

Ministerul Sănătății a mai precizat că Direcția de Sănătate Publică București "analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare."

Bucureşteni din sectoarele 5 și 6 ale Capitalei s-au plâns miercuri pe reţele de socializare că apa furnizată de Apa Nova miroase foarte puternic a clor, nefiind adecvată pentru gătit sau băut.

Reprezentanţii Apa Nova au recunoscut miercuri că există o problemă din cauza topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă şi au anunţat că s-au luat măsuri suplimentare de tratare, dar susțineau că apa este potabilă şi respectă standardele de calitate.
"Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală. În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019", se arăta într-un răspuns transmis de Apa Nova miercuri, la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentanții companiei mai spuneau că efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și urma să dispară în după amiaza zilei de miercuri.


Apa Nova, joi dimineață: Rezultatele analizelor din ultimele ore atestă calitatea și potabilitatea apei produsă și distribuită consumatorilor din municipiul București


Rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore și atestă calitatea și potabilitatea apei produsă și distribuită consumatorilor din municipiul București, se arăta într-un comunicat transmis joi dimineața de Apa Nova. Conform legislației în vigoare, concentrația clorului rezidual liber în apa potabilă trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru. Ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezența clorului în apa potabilă este deci o necesitate și o garanție că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. Vezi aici buletinul de analiză prezentat joi de Apa Nova.

În plus, prezența clorului în apa potabilă e și o certitudine pentru consum în siguranță a acesteia, se mai arăta în comunicat. În alte state, spre exemplu, normele impun concentrații mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranță (de exemplu, SUA).

”În mod uzual, operatorii de apă mențin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l și până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură și frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruși și bacterii).

Rezultatele monitorizării calității apei în București în acest moment arată că concentrația de clor rezidual în formă liberă nu a depășit valoarea de 0.40 mg/l și nu a fost mai mică de 0,10 mg/l.

Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, a crescut concentrația de amoniu din râul Argeș, acesta fiind una dintre cele doua surse apa brută folosită de către Apa Nova în procesul de producție a apei potabile pentru capitală.

Administrația Națională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeș. Din preocuparea continuă a producătorului și operatorului de apă potabilă pentru municipiului București pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acționat conform Bunei Practici Industriale pentru situații specifice, prin creșterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăși limita maximă admisă. Efectul creșterii dozei de clor a condus la apariția disconfortului organoleptic (gust și miros) în câteva puncte din sectoarele 5 și 6.

Chiar dacă aceste măsuri au fost luate pentru a asigura furnizarea în condiții de calitate și siguranță a apei potabile, operatorul își cere scuze consumatorilor săi care au resimțit acest disconfort”, se arată în comunicatul Apa Nova.

Apa Nova București a ținut să asigure toți consumatorii săi de "preocuparea sa continuă pentru respectarea valorilor sale de bază - responsabilitate, siguranță și orientare către client".


Ce au reclamat consumatorii:

 • "Apa Nova Bucureşti să consumați voi apă de la robinet! Și hainele spălate miros îngrozitor...nu am curaj să gust așa ceva. Până atunci să lăsăm robineții deschiși că să se ducă toată apă "tratată în parametri" să va umflăm facturile? Cât o să dureze situația asta?", a postat un cetățean pe pagina de Facebook a Apa Nova.
 • "Hei, nu ne-am născut ieri, nu ne spuneți că e prima dată în 30 de ani când depunerile de gheață și zăpadă afectează râurile Argeș și Dâmbovița! Niciodată (repet, NICIODATĂ) apa nu a puțit în halul ăsta. Voi înțelegeți că apa nu se poate folosi? Înțelegeți că nu putem să ne spălăm nici pe mâini cu apa asta împuțită?", spune un alt cetățean.
 • "Serios??? Asta numiți dvs în parametri? Am făcut aseară un piure cu apă "potabilă" de la robinet. Va invit să îl gustați și să îmi spuneți dacă este în parametri. Ne miros hainele proaspăt spălate cu apă "potabilă" de parcă le-am spălat cu Domestos!", scrie alt cetățean.
 • "Arătați o mare lipsa de respect față de consumatori. De ce nu ați transmis un comunicat oficial înainte să va scrie atâția oameni??? Cum explicați mirosul puternic de dezinfectant al apei așa-zis potabile? Poate ați uitat proprietățile apei... Pe de altă parte, poate ar trebui să aveți o atitudine proactivă și să acționați preventiv deoarece în orice anotimp pot apărea probleme", a scris alt cetățean.
 • "În Drumul Taberei este aceeași situație că în Militari, Brâncuși și Chiajna. Mirosul este insuportabil. Măcar dați un comunicat în care să explicați ce se întâmplă, dacă e să murim, măcar să nu murim proști. Nu ne puteți spune că totul este ok dacă nu este așa. Dacă dvs v-ați duce la magazin și vi s-ar oferi produse urât mirositoare (peste împuțit, carne alterată, etc) iar vânzătorul v-ar spune că e ok, o cumpărați și o consumați? Cred că nu", scrie alt cetățean.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4008 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  s-a rezolvat.. :) (Joi, 31 ianuarie 2019, 15:35)

  pehash [utilizator]

  nu neaga nimeni ca ieri si alaltaieri apa de la robinet nu era potabila, dar daca azi testele au iesit in parametri, nu mai conteaza!..
 • +7 (7 voturi)    
  Asta e banc? (Joi, 31 ianuarie 2019, 15:42)

  LiviuX [utilizator]

  Daca nivelul e normal, de ce trebuie prudenta in utilizarea apei???
  • +4 (6 voturi)    
   clorul o fi normal (Joi, 31 ianuarie 2019, 16:37)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   dar pe langa clor, tabelul periodic mai cuprinde vreo 100 si ceva de elemente :)
  • +3 (3 voturi)    
   Corect! (Joi, 31 ianuarie 2019, 16:54)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Asta inseamnă ca zilnic să folosim apa cu prudență? Pentru că (bănuiesc) zilnic probele ar indica concentrații normale de clor.
 • +2 (4 voturi)    
  Misto sfatul asta - Prudenta (Joi, 31 ianuarie 2019, 17:29)

  gigiduru_ [utilizator]

  Adica ce trebuie sa faci? Sa bei, sa nu bei?
  Sa bei, dar sa inghiti prudent?

  Si zau, asta era ministrul meu preferat, adica singurul care arata ceva competenta.
 • +3 (3 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Joi, 31 ianuarie 2019, 17:57)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  tanti, erai simpatica, da' acu' zau c-o dai de gard ...
 • +3 (3 voturi)    
  Scuză-mă Sorina,dar ești proastă. (Joi, 31 ianuarie 2019, 18:01)

  asavreau [utilizator]

  Clorul existent în apa de la robinet nu-i un pericol.Indică că în apă nu sunt bacterii care să-l //consume//.Când apa este mai rece amestecul apă-clor nu se mai face,rămânând clor liber care //miroase//la robinet.Nu-i nici-un pericol când apare temporar,clorul fiind un element cancerigen.În schimb fără clor în apă riști sigur să mori de multe,multe boli,dizenterie,boli de ficat.Dacă pui apa într-o sticlă,după 24 de ore clorul din apă dispare,dar nici apa nu mai trebuie păstrată prea mult timp.În lipsa clorului în apă se dezvoltă diferite bacterii.
 • +1 (1 vot)    
  Alba-neagra (Joi, 31 ianuarie 2019, 21:13)

  Lu48 [utilizator]

  Vrăjitoarea de la Sănătate joacă alba-neagra cu bucureştenii.
  Provincia aşteapţă ! A, degeaba, acolo firmele de gospodărire a apelor sunt româneşti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by