Ministerul Sănătății recomandă bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet pentru băut, gătit sau igiena personală: S-a folosit clor peste limitele legale după o poluare pe Argeș

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 30 ianuarie 2019, 22:23 Actualitate | Sanatate


Apa de la robinet
Foto: slashfood.com
Ministerul Sănătății recomandă bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet care miroase puternic a clor pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală. ​"Distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă", a anunțat miercuri seară Ministerul Sănătății, după ce Direcția de Sănătate Publică București a primit, de la locuitorii din sectoarele 5 și 6, sesizări privind calitatea apei potabile. "Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare", arată Ministerul Sănătății.

"Până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosita pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea 'apa este bună de băut' ", anunță Ministerul Sănătății.

"În cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București( DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apă potabilă în cele două sectoare", arată Ministerul Sănătății.

Reprezentanții Ministerului Sănătății precizează însă că, potrivit specialistilor Institutului Național de Sănătate Publică în domeniul apei potabile, "rezultatele parțiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apă din rețeaua publică de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat și miros si nu există alte efecte pe termen lung".

Ministerul Sănătății mai precizează că Direcția de Sănătate Publică București "analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare."

Bucureşteni din sectoarele 5 și 6 ale Capitalei s-au plâns miercuri pe reţele de socializare că apa furnizată de Apa Nova miroase foarte puternic a clor, nefiind adecvată pentru gătit sau băut.

Reprezentanţii Apa Nova au recunoscut că este o problemă din cauza topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă şi au anunţat că s-au luat măsuri suplimentare de tratare, dar susțineau că apa este potabilă şi respectă standardele de calitate.

"Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală. În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019", se arăta într-un răspuns transmis de Apa Nova miercuri, la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentanții companiei mai spuneau că efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și urma să dispară în după amiaza zilei de miercuri.

Ce au reclamat consumatorii:

 • "Apa Nova Bucureşti să consumați voi apă de la robinet! Și hainele spălate miros îngrozitor...nu am curaj să gust așa ceva. Până atunci să lăsăm robineții deschiși că să se ducă toată apă "tratată în parametri" să va umflăm facturile? Cât o să dureze situația asta?", a postat un cetățean pe pagina de Facebook a Apa Nova.
 • "Hei, nu ne-am născut ieri, nu ne spuneți că e prima dată în 30 de ani când depunerile de gheață și zăpadă afectează râurile Argeș și Dâmbovița! Niciodată (repet, NICIODATĂ) apa nu a puțit în halul ăsta. Voi înțelegeți că apa nu se poate folosi? Înțelegeți că nu putem să ne spălăm nici pe mâini cu apa asta împuțită?", spune un alt cetățean.
 • "Serios??? Asta numiți dvs în parametri? Am făcut aseară un piure cu apă "potabilă" de la robinet. Va invit să îl gustați și să îmi spuneți dacă este în parametri. Ne miros hainele proaspăt spălate cu apă "potabilă" de parcă le-am spălat cu Domestos!", scrie alt cetățean.
 • "Arătați o mare lipsa de respect față de consumatori. De ce nu ați transmis un comunicat oficial înainte să va scrie atâția oameni??? Cum explicați mirosul puternic de dezinfectant al apei așa-zis potabile? Poate ați uitat proprietățile apei... Pe de altă parte, poate ar trebui să aveți o atitudine proactivă și să acționați preventiv deoarece în orice anotimp pot apărea probleme", a scris alt cetățean.
 • "În Drumul Taberei este aceeași situație că în Militari, Brâncuși și Chiajna. Mirosul este insuportabil. Măcar dați un comunicat în care să explicați ce se întâmplă, dacă e să murim, măcar să nu murim proști. Nu ne puteți spune că totul este ok dacă nu este așa. Dacă dvs v-ați duce la magazin și vi s-ar oferi produse urât mirositoare (peste împuțit, carne alterată, etc) iar vânzătorul v-ar spune că e ok, o cumpărați și o consumați? Cred că nu", scrie alt cetățean.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

34707 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 22:34)

  Lok [anonim]

 • +7 (9 voturi)    
  ah, da (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 22:40)

  Filbert [utilizator]

  Clorul neutralizeaza amoniul, mai nou...
  • +4 (4 voturi)    
   informații (Joi, 31 ianuarie 2019, 7:46)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Filbert

   nașpa.
   Madam ministresata sănătății zice că numai în sectorul 5 și 6 ar fi probleme, dar doar pentru cei foarte sensibili (nu a definit sensibilitatea) și că cei de la Apa Nova au procedat corect (comunicare telefonică a ministrului la DIGI24), cei de la Apa Nova spun că analizele arată că apa este acceptabilă din punct de vedere al gustului și mirosului dar e foarte bună, iar aici pe HN, titlul articolului zice că ministerul sănătății interzice bucureștenilor (deci tuturor) să foloseasca apa de la robinet.
   Situația asta seamănă cu cea de la revoluția din 1989 cănd toată lumea știa că apa a fost contaminată de teroriști.
   • +2 (2 voturi)    
    totusi (Joi, 31 ianuarie 2019, 11:55)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    apa are gust si miros oribil, that's a fact!

    De ce problema e doar in sectoarele 5 si 6 ? Restul nu se alimenteaza din Arges?
    De ce topirea zapezii a afectat doar raul Arges? daca dam crezare explicatiilor oficiale

    Ministerul ne recomanda sa nu folosim apa nici macar pentru spalat, deci mai degraba problema nu e nici clorul, nici amoniul, care e un indicator pentru o posibila poluare si cu alte substante...
  • +5 (7 voturi)    
   mda (Joi, 31 ianuarie 2019, 9:23)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Filbert

   iti dai seama ce angajati corigenti la chimie in liceu lucreaza la apanova :DDD

   ce bine ca nu stau prin bucuresti...

   si totusi speranta de viata e cea mai mare prin bucuresti..

   Darwin ar fi mandru sa stie ca bucurestenii sunt perfect adaptati prin evolutie la poluarea din bucuresti, fie ca este din aer, apa sau din mancare
  • +5 (5 voturi)    
   Ai auzit de clorura de amoniu? (Joi, 31 ianuarie 2019, 9:42)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Filbert

   Da,neutralizează și este singura metodă ieftină și ușor aplicabilă.
   • +1 (1 vot)    
    corect (Joi, 31 ianuarie 2019, 12:45)

    mlutescu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Iar clorura de amoniu este dezinfectant pentru apa potabilă. Amoniul apare în mod natural în apele naturale.
   • +1 (1 vot)    
    acizi si cloruri (Joi, 31 ianuarie 2019, 17:46)

    Filbert [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Eu am auzit de clorura de amoniu insa am auzit si ca, pentru a obtine clorura de amoniu in apa, trebuie sa combini amoniul cu acid clorhidric, nu cu clor.
  • -2 (4 voturi)    
   ??? (Joi, 31 ianuarie 2019, 10:04)

   cchris [utilizator] i-a raspuns lui Filbert

   Asta nu inteleg nici eu. Adica exista poluarea cu amoniu, o substanta foarte toxica, si atunci mai adaugam una si mai toxica ca sa nu fie singura??

   Nu sunt chimist, poate s-or fi neutralizand una pe cealalta, dar stiu ca cel putin separat ambele sunt foarte toxice.
   • +1 (1 vot)    
    de unde stii? (Joi, 31 ianuarie 2019, 11:21)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui cchris

    vad ca sunt numai mesaje de panica pe aici si toate pe baza de stiu eu ca...
    Macar tu recunosti ca nu te pricepi.

    Acum s-a dat liber la murdarie cica nici "în igiena personală".
    Da' oare avem voie sa tragem apa?
 • -4 (8 voturi)    
  ministerul (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 22:41)

  Kosmos [utilizator]

  Trebuie luat la molotoave
 • +7 (9 voturi)    
  Cine minte? (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 22:46)

  NME [utilizator]

  „Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală. În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019”, se arată într-un răspuns transmis de Apa Nova la solicitarea HotNews.ro.

  „Distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă”, a anunțat miercuri seară Ministerul Sănătății, după ce Direcția de Sănătate Publică București a primit, de la locuitorii din sectoarele 5 și 6, sesizări privind calitatea apei potabile. „Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare”, arată Ministerul Sănătății.

  Deci, recapitulând.
  Firma privată Apa Nova spune că nu-i nicio problemă, s-au topit ceva mai repede zăpezile și-au „spălat” niște suprafețe. Dar parametrii de consum ai apei potabile au fost permanent în limite.
  Ministerul Sănătății spune c-ar fi fost o poluare cu amoniu pe râul Argeș, iar Apa Nova ar fi hiperclorinat apa potabilă. Parametrii apei potabile livrate de Apa Nova nu au fost în limitele de siguranță.

  Cine minte?
  Apa Nova, când spune că apa a fost mereu potabilă, sau Ministerul Sănătății, când spune că apa nu era potabilă?
  • +2 (8 voturi)    
   2 aspecte: (Joi, 31 ianuarie 2019, 6:38)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui NME

   1) plătim tot timpul o apă LA VALOARE DE APĂ potabilă, cu toate că are o culoare gălbuie și în cadă când faci baie miroase a petrol.
   2) poate are acest preț ridicat pt că substanțele folosite dezinfectează și înlătură virusii epidemiei de gripă?
   3) spălați-vă pe mâni chiar fără săpun, curăță f bine...
 • +4 (4 voturi)    
  :) (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 22:47)

  tirolez [utilizator]

  Apa Nova mi-a trimis SMS "clorul in apa indica potabilitate. Pentru mai multe informatii " etc. Pana cand tine recomandarea?
 • +2 (8 voturi)    
  . (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 22:50)

  g01an [utilizator]

  daca nu ma insel amoniul nu reactioneaza cu clorul, fiind tot un acid, deci au turnat ca inconstientii o cantitate prea mare de clor degeaba si neintrand in reactie acum apa ramane poluata cu ambele substante.

  si intr-un comunicat de mai de vreme, Apa Nova ne zicea sa stam linistiti. Las-o in spanac de treaba.
  • +4 (4 voturi)    
   Chiar nu se mai învață carte. (Joi, 31 ianuarie 2019, 9:45)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui g01an

   Nici clorul,nici amoniul nu sunt //un acid//.Împreună,la rece se combină și dau clorura de amoniu,etc,etc.
 • +5 (9 voturi)    
  Adica (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 23:13)

  florinos [utilizator]

  1. Adica autoritatile au aruncat zapada in rau desi este interzis, asa s-a produs polarea.

  2. Apa Nova a spus ca totul este ok si ca apa este potabila, beti încet sa nu va inecati, acum aflam ca Apa nu este potabila.

  3. Pana la remedierea problemei, faceti reclamatie la Protectia Consumatorului sa nu platiti degeaba apa potabila ce nu poate fi consumata, este Ilegal.

  4. Cine amendeaza Apa Nova pentru lipsa de reactie ?
  • 0 (0 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 1 februarie 2019, 10:53)

   complet_ret [anonim] i-a raspuns lui florinos

 • +7 (7 voturi)    
  Apa de spalat (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 23:19)

  Obi Wan [utilizator]

  Si cu ce se spala oamenii? ... nefericitii din sectoarele amintite ...
  Persoanele responabile trebuie trase la raspundere, inclusiv civil.
  O tara de prosti.
 • +7 (7 voturi)    
  dar la ce-o putem folosi?! (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 23:49)

  Cosmin-cel-Mare [utilizator]

  Daca nu e cu bănat, dar la ce putem s-o folosim daca pentru gatit sau igiena nu putem? Doar ca sa spalam pe jos?! Dar daca are asa de mult clor, nu cumva riscam sa ne "patam" si hainele sau gresia din casa?!
  • +1 (3 voturi)    
   Aiurea! (Joi, 31 ianuarie 2019, 12:15)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Cosmin-cel-Mare

   Daca sustine ca nici pentru igiena personala nu e buna inseamna ca anuntul e vrajeala.
   Ar insemna ca ar trebui schimbate toate conductele.
   De fapt, in cel mai rau caz vor iesi rufele mai albe la spalat.
 • +3 (9 voturi)    
  SI APA NOVA E BINE MERSI! (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 23:50)

  schroedinger [utilizator]

  Nu-i asa?
 • +8 (10 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 23:54)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  ANB sustine si citez:

  [...]Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală.[...]Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019."


  Sursa:
  https://www.apanovabucuresti.ro/noutati/comunicat-privind-calitatea-apei-de-la-robinet/

  MS sustine ca "[...]valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare"

  PSD minte de fel, dar de data asta tind sa cred ce spune MS, pentru ca ma astept sa mai aiba si ceva angajati capabili, spre deosebire de ANB care vrea sa evite amenzi.

  Chiar si asa, hard to tell.
 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 31 ianuarie 2019, 0:12)

  [anonim]

 • +12 (12 voturi)    
  Asa, si? (Joi, 31 ianuarie 2019, 1:56)

  Cataleya [utilizator]

  Ce rost are aceasta "recomandare"?
  Adica nu beti, nu va spalati si nu gatiti cu apa de la robinet, dar daca totusi o beti, va spalati sau gatiti cu ea nu patiti absolut nimic
  • +6 (8 voturi)    
   Nu-i pasa de nimic, nimanui, in Romania (Joi, 31 ianuarie 2019, 2:36)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Fiecare face ce vrea, indiferent de consecinte.

   Cine minte? Poate toata lumea.
 • +3 (5 voturi)    
  Idiotii (Joi, 31 ianuarie 2019, 6:38)

  Coco_papagal [utilizator]

  Luati de la Bivolaru!
 • +4 (4 voturi)    
  Unde am mai auzit eu? (Joi, 31 ianuarie 2019, 7:58)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Povestea cu `apa a fost otravită' am mai auzit-o cândva. O fi semn bun? O fi de rău?
  • +5 (5 voturi)    
   In dec 89, dezinformarea securitatii (Joi, 31 ianuarie 2019, 10:14)

   lasa [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Teroristii au poluat apa , atacand podul de la Ciurel, la ora 1 noaptea, dar nu a fost comunicat oficial. ci telefonic.
   Eu aveam un copil de 3 saptamani si ii facusem laptele praf la ora 2 si am zis ca daca e asa nu trebuie sa ne ferim, murim cu totii. Ce s-a intamplat? Nimic, copilul are 1.8m si 80 de kg, eu mai scartai dar nu ma ingroapa pe mine nici Firea, nici Dragnea, nici Dancila, nici baietii veseli din jurul lor.
 • +4 (6 voturi)    
  Lobby (Joi, 31 ianuarie 2019, 8:10)

  Zagura [utilizator]

  Lobby in stil "original" romanesc pentru distribuitorii (sau anumiti distribuitori in prealabil informati) de ape minerale ?
 • +3 (5 voturi)    
  Sa se sisteze si plata catre Apa Nova! (Joi, 31 ianuarie 2019, 8:22)

  lasa [utilizator]

  Nu cred ca mai e cazul sa mai platim facturile de la Apa Nova, pentru ca NU PUTEM folosi apa furnizata de companie.
  Rusine maxima, demisia Primarului General si de sector sunt prea putin pentru astfel de contaminere publica si recunoscuta!
  Dna Premier, este afectata sanatatea publica si Primarul General al capitalei nu face NIMIC! Dvs nu credeti ca aveti vreo responsabilitate in acest sens? Nici ministrul Mediului? Amenzi stit sa dati, mai e putin si va aplicam si noi amenzile meritate.
  Dl LD sa ramana in Dubai sau in Venezuela, sa fie martor la ce va fi si in ROmania, curand!
 • +1 (5 voturi)    
  Explicatii dupa sesizari - INADMISIBIL (Joi, 31 ianuarie 2019, 9:07)

  Alex-ya [utilizator]

  Orice demers care pune in pericol starea de sanatate a oamenilor trebuie anuntat dinainte. Este inadmisibil ca Apa Nova vine cu explicatii la sesizarile oamenilor. Avand in vedere ca platim apa ar trebui acum ca Apa Nova sa dea apa de baut gratuit oamenilor sau sa se scada pretul la factura. Asteptam ca autoritatile sa se sesizeze. Scurgeri de amoniu in Arges nu este acelasi lucru cu spalari de suprafete. De ce suntem mintiti???
 • +5 (5 voturi)    
  isterici (Joi, 31 ianuarie 2019, 10:28)

  Cocalarul_Electronic [utilizator]

  peste tot numai isterici. asta cu apa e ca furtuna lu' firea de anul trecut cand a plouat un pic in bucuresti si au inchis scoli, spitale, corporatiile au trimis oamenii acasa mai devreme
 • +3 (3 voturi)    
  Numai despre H2S de la Rudeni nu recomanda nimic (Joi, 31 ianuarie 2019, 10:41)

  Vinceroy [utilizator]

  E si normal, acolo e combinatia prietenului lor, Pascu... Acolo e "sanatos" sa deversezi in fiecare noapte H2S in atmosfera, ca de, daca scapa in instalatia de biogaz, corodeaza tot... Si filtrele costa, mai bine facem o combinatie, ca doar e PSD la putere!
 • +4 (4 voturi)    
  Dar stiati cat este nivelul de azot in aer? 80%!!! (Joi, 31 ianuarie 2019, 12:24)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  Ia intreabati-l pe Severin daca azotul nu e cumva toxic!
  • +3 (3 voturi)    
   După Severin este toxică. (Joi, 31 ianuarie 2019, 13:04)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

   Apa conține de două ori mai mult hidrogen decât oxigen și nu-i corect.Trebuie un echilibru.ori se mai ia din hidrogen,ori se mai adaugă oxigen.Ăștia de la Apa Nova au adăugat clor.Oare știu că clorul nu reacționează cu apa ,ci numai cu bacteriile din apă?Săracele bacterii!Ce oameni răi!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by