De ce va fi retrasă de pe piață crema Aur Derm: "Un cocktail de substanțe medicamentoase ascuns ca produs cosmetic" / Unele farmacii continuă să comercializeze crema, la o zi după ce Agenția Medicamentului a cerut retragerea ei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 10 ianuarie 2019, 17:00 Actualitate | Sanatate


Crema Aur Derm
Foto: Laur Med Plant
Crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, produsă de firma românească Laur Med Plant, va fi retrasă complet de pe piața din România, în perioada următoare, de către Inspecția Sanitară de Stat. Procedura de retragere este în curs, a declarat joi, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, Anca Crupariu. Totuși, la o zi după avertismentul Agenției Medicamentului, crema continuă să fie disponibilă în unele farmacii, în special în cele online, iar președintele Colegiului Farmaciștilor, Dumitru Lupuleasa, a declarat, pentru HotNews.ro, că nu au fost notificați până în acest moment în legătură cu retragerea ei, pentru a îi informa pe farmaciști. Crema nu este un produs nociv sau toxic propriu-zis, însă este "un cocktail de substanțe medicamentoase", cu toate că a fost etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic. Ea poate cauza reacții alergice sau reacții adverse, mai ales să este recomandată frecvent de pediatri, inclusiv pentru bebeluși.

 • O parte dintre farmacii continuă să vândă crema. Președintele Colegiului Farmaciștilor: "Nu am fost notificați"
Etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic, crema conține "un cocktail de substanțe medicamentoase - diclofenac, lidocaină, benzocaină, procaină, ketoconazol, hidrochinonă, rezorcină", a explicat, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, Anca Crupariu.

Cel mai probabil, producătorul a ales să introducă pe piață crema ca produs naturist, nu ca medicament, din cauză că procedura de autorizare a unui medicament este mult mai strictă și durează mult mai mult (câțiva ani), în timp ce pentru un produs naturist este suficientă o simplă notificare, spune purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului: "Un produs naturist este mai ușor de autorizat. Autorizarea de punere pe piață pentru un medicament este un studiu care durează câțiva ani, pentru un produs naturist este o simplă notificare."

Anca Crupariu spune că Inspecția Sanitară de Stat deja a retras o parte din cantitate și că această instituție "se sesizase încă din vară pentru că pe etichetă sunt niște informații care nu au ce căuta la un produs cosmetic - indicații de utilizare, de ameliorare a unor simptome și așa mai departe, lucru care este complet interzis la un produs cosmetic. Imediat după aceea am primit și noi notificarea respectivă."

Totuși, o parte dintre farmacii continuă să vândă joi crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, în special cele online. Pe site-urile mai multor lanțuri de farmacii, crema este în continuare disponibilă la vânzare și poate fi comandată.

La rândul său, președintele Colegiului Farmaciștilor, Dumitru Lupuleasa, a declarat, joi, pentru HotNews.ro, că Colegiul Farmaciștilor nu a fost notificat până în acest moment în legătură cu retragerea cremei, pentru a îi informa mai departe pe farmaciști.

Anunțul de miercuri al Agenției Naționale a Medicamentului, prin care oamenii sunt sfătuiți "să nu achiziţioneze Aur Derm Crema cu mimoză, smirnă şi propolis până la finalizarea procedurii de retragere de la comercializare, urmată de distrugerea produsului, având în vedere posibilul impact negativ asupra sănătăţii persoanelor cărora li se administrează", a fost intens comentat pe rețelele de socializare, unde numeroși utilizatori au lăudat efectele cremei, ei declarându-se mai puțin interesați de faptul că autoritățile susțin că ar fi vorba despre un produs etichetat mincinos.

Citește și:

 • Agenția Medicamentului: Aur Derm nu este un produs nociv, dar poate cauza reacții adverse și alergice
Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului atrage atenția că produsul Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis nu este neapărat "nociv sau otrăvitor, dar este o înșelăciune și lumea trebuie să știe. Vorbim despre un medicament care s-a ascuns sub înregistrarea ca produs cosmetic. Vorbim de acțiuni ale unui medicament - unele dintre aceste substanțe au efect antiinflamator, altele anestezic, altele antifungic, antipsoriatic, antialergic."

"Nu sunt substanțe nocive, dar, pentru că acest produs, fiind considerat naturist, este recomandat de pediatri și la sugari, de aceea noi am făcut această atenționare. Până la retragere este bine să nu îţi asumi acest risc, al posibilității de a fi alergic la una dintre substanțe. Depinde de sensibilitatea fiecărui copil și a fiecărei persoane. De aceea este important ca un produs să fie înregistrat în categoria în care se încadrează. Este o înșelăciune în ceea ce privește modul de înregistrare, nu este o substanță nocivă sau interzisă, e vorba că el e un medicament și nu a fost înregistrat ca atare. Ca să eviți apariția unor reacții adverse e bine ca lumea să știe că de fapt în produs sunt substanțe medicamentoase, mai ales pentru copii", explică Anca Crupariu.

Ea subliniază că "Ne aflăm în fața unui medicament, lucru care explică de ce pe rețelele de socializare mulți îi iau apărarea și spun 'Mie mi-a făcut bine'."

Anca Crupariu a explicat și ce presupune autorizarea unui medicament, procedură care a fost "fentată" în acest caz de producător: "Nu e vorba că sunt otrăvuri, e vorba că, fiind un medicament, ar fi trebuit înregistrat ca medicament, ar fi trebuit să treacă prin tot ce presupune legislația europeană pentru medicamente - studiul calității, eficacității, siguranței, un studiu clinic, testarea dozelor optime, demonstrarea exactă a indicațiilor terapeutice, reacții adverse posibile, contraindicații. Tot ce presupune, toate informațiile care există într-un prospect sunt rezultate dintr-un studiu clinic riguros efectuat. Asta este problema."

 • "Misiunea" firmei care produce Aur Derm: "Revoluționăm modul în care omul înțelege să folosească natura ca suport în medicina tradițională"
Firma Laur Med Plant, producătorul cremei Aur Derm, "este o companie românească specializată în fabricarea remediilor naturiste și a produselor cosmetice cu profunde rădăcini în tradiția de vindecare", potrivit prezentării de pe site-ul propriu.

"Misiunea noastră: Ne-am propus să oferim răspuns la nevoile unui stil de viață sănătos. Cum ne îndeplinim misiunea: Revoluționăm modul în care omul înțelege să folosească natura ca suport în medicina tradițională pentru o viață sănătoasă, cu efect deosebit în prevenția și tratarea problemelor de sănătate", se mai arată în prezentarea de pe site-ul Laur Med Plant.

În ceea ce privește crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, aceasta este prezentată de producător ca fiind "produsă după o rețetă originală, brevetată, crema cu mimoză, smirnă și propolis, este deosebit de eficientă în tratarea afecțiunilor dermatologice de orice tip – alergii, pete, ciuperci, acnee, dermatoze, diferite forme de psoriazis, eczeme mixte, arsuri de gradul I și II, pe care le vindecă fără urme."

"Este eficientă în tratamentele după cobaltoterapie, în tratamentul cancerului de piele în forme ușoare, în acest ultim caz fiind necesar acordul medicului", se mai arată pe site-ul Laur Med Plant.

HotNews.ro a încercat, în cursul zilei de joi, fără succes, să îi contacteze pe reprezentanții firmei Laur Med Plant pentru un punct de vedere.

Firma Laur Med Plant a avut o singură reacție publică, pe data de 6 ianuarie, după ce autorițile austriece din domeniul sanitar au descoperit că produsul Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis conține substanțe medicamentoase. Reprezentanții Laur Med Plant au publicat, atunci, următorul mesaj pe pagina de Facebook:

"Urmare a mesajelor afisate in mediul online ( in special pe Facebook) prin care o parte din consumatorii produselor noastre si-au exprimat ingrijorarea, raspundem azi, in prima zi lucratoare pentru compania noastra dupa incheierea vacantei aferenta sarbatorilor de iarna.
Prin acestea, ne-a fost adus si noua la cunostinta faptul ca pe site-ul BASG ( entitate subordonata autoritatilor din Austria) exista o atentionare privind produsul nostru Aur Derm Mimosa potrivit careia in componenta acestuia au fost regasite , prin testarea de catre OMCL ( laborator austriac), elemente ce nu erau mentionate in ambalajul produsului. Aceste elemente ar putea clasifica acest produs drept unul farmaceutic si nu unul cu principii active naturale.
Desi intelegem pe deplin misiunea autoritatilor mai sus enuntate, mentionam faptul ca nu ne-au fost solicitate, pana in prezent, pe cale formala, mostre ale produselor noastre pentru a fi testate de catre autoritatile austriece, si , ca atare, sunt cateva elemente ce ridica semne de intrebare. In acest sens, subliniem inca o data faptul ca suntem la dispozitia autoritatilor in a oferi produsele noastre fabricate in mod controlat, din produse naturale, sub atenta supraveghere in laborator, asigurand astfel o sursa clara pentru orice teste considerate potrivite.
Misiunea noastra este de a oferi produse cu principii active naturale care sa amelioreze/atenueze efectele afectiunilor mentionate pe ambalaj si, ca atare, nu concepem utilizarea altor componente de natura sintetica si respingem vehement acuzatiile / presupunerile. In clarificarea aspectelor defaimatoare care iata, au dus la crearea unui val de neincredere printre clientii nostri fideli, am comunicat si intarim faptul ca suntem de acord cu testarea in conditii optime a produselor si asumarea rezultatelor.
Intrucat aceste proceduri necesita timp, facem apel la bonitatea castigata in timp si la calitatea produselor pe care le folositi in mod frecvent, pana la clarificarea acestor aspecte.
Multumindu-va pentru incredere,
Cu stima,
Echipa Aur Derm"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33492 vizualizari

 • -12 (26 voturi)    
  crema e f buna. (Joi, 10 ianuarie 2019, 17:13)

  bancher [utilizator]

  Se retrage pe nedrept de pe piata, este f eficienta in tratarea unor afeciuni ale pielii, are efect cicatrizant.
  Nu inteleg de ce se scoate!
  • +13 (17 voturi)    
   citeste si apoi comenteaza (Joi, 10 ianuarie 2019, 17:47)

   charon [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   din articol....

   Ea subliniază că "Ne aflăm în fața unui medicament, lucru care explică de ce pe rețelele de socializare mulți îi iau apărarea și spun 'Mie mi-a făcut bine'."

   Se retrage pentru ca nu vandut ca si medicament
  • +4 (4 voturi)    
   nu o foloseste adriana cotel (Joi, 10 ianuarie 2019, 17:58)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   e ieftina
  • +8 (16 voturi)    
   Cocktail de antibiotoce (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:08)

   Sasha57 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Se scoate pentru ca e un cocktail de antibiotice impachetat drept crema naturista. Ne mai facem de ras si prin restul Europei cu crema noastra “minune”...
   • 0 (0 voturi)    
    !!!!! (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:55)

    nlln [utilizator] i-a raspuns lui Sasha57

    Antibioticele sunt supuse reglementarii.
    Daca se doveste ca are antibiotice in compozitie , fara ca acest lucru sa fie mentionat.....nu ii vad bine.
    Hexifarma 2.
    Nu din cauza autoritatilor romane...ceilalti.
   • +5 (5 voturi)    
    niciun antibiotic (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:59)

    SerbanBjd [utilizator] i-a raspuns lui Sasha57

    care e antibiotic, ca nu zice de niciun antibiotic. nu toate medicamentele sunt antibiotice.

    o chestie nu inteleg. de ce ar fi pus procaina, cand pusesera deja lidocaina, ca sunt amandoua anestezice?
    • +6 (6 voturi)    
     :)) (Joi, 10 ianuarie 2019, 23:24)

     hollow [utilizator] i-a raspuns lui SerbanBjd

     din acelasi motiv pentru care au pus si benzocaina, care tot aia e. Fiindca nu trebuie sa treaca prin aprobari si nu dau socoteala nimanui.
   • -2 (6 voturi)    
    Prostii... (Vineri, 11 ianuarie 2019, 10:45)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Sasha57

    asta spun austirecii si ai nostri pun botul.
    Se retrage pentru ca este ieftina si face concurenta la produse din vest, mult mai scumpe, si cu acelasi grad de eficienta.
    Eu am folosit crema si a fost neasteptat de buna.
    Nu mai puneti botul la orice explicatie, pentru simplu fapt ca vine din occident.
  • +14 (16 voturi)    
   Ce nu intelegi? (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:16)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Este ca si cum ai vinde aspirina ascunsa intr-o bomboana mentolata.
   Medicamentele nu se pot vinde asa oricum. Trebuie sa fie testate, aprobate, sa aiba prospect, contraindicatii, etc. Daca o persoana este alergica la o substanta activa din el?
  • +6 (10 voturi)    
   Ce nu înțelegeți? (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:19)

   hohoho [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Că în loc de mimoză, smirnă și propolis, austriecii au găsit diclofenac, lidocaină, benzocaină, procaină, ketoconazol, hidrochinonă, rezorcină?
   Scrie destul de clar în articol.

   Foarte bine dacă are efecte bune. Asta nu scuză, totuși, încălcarea procedurilor.
   Comentariul dumneavoastră sună, mai degrabă, ca o pledoarie pentru produs, a unui cobai norocos
   • -2 (4 voturi)    
    mie mi-a facut foarte bine.. (Vineri, 11 ianuarie 2019, 10:47)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui hohoho

    insa nu cred nici in ce scriu austirecii...si ei mint de sting cu privire la compozitia produselor.
  • +4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:41)

   [anonim] i-a raspuns lui bancher

  • -6 (12 voturi)    
   Nu conteaza ca-i foarte buna (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:48)

   Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Daca Stapanii spun ca nu-i buna, nu-i buna si gata. Ce e asa greu de inteles?!
  • +8 (8 voturi)    
   91 % contine...??? (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:53)

   nlln [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Conform prospectului
   Compozitie:
   Mimoza 3%
   Smirna 3%
   Propolis 3%

   NU s-a intrebat nimeni pana acum ce contine in rest...91%?
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 19:17)

   [anonim] i-a raspuns lui bancher

 • +1 (11 voturi)    
  Bah banchere, cu dobanda de referinta (Joi, 10 ianuarie 2019, 17:24)

  asistat [utilizator]

  cum stam? Ca pe dermatologie mi-e clar ca ne pocneste capu’ ala plin de stiinta...
 • +5 (5 voturi)    
  Haos (Joi, 10 ianuarie 2019, 19:52)

  florinos [utilizator]

  La ce haos este in legile din România dar mai ales verificarea lor nu mă miră acest anunț.

  Vă mai amintiți de Sucul de mere care era vândut ca fiind Bio la pret mare dar de fapt doar eticheta era BIO, taranul cumpara merele din sat, nu stia cu ce sunt tratate dar i-a zis cineva ca daca scrie bio pe eticheta se vand mai repede si la pret mai mare.

  Va mai amintiti de scandalul cu Carnea de Cal ? A fost condamnat cineva ? s-au mai facut verificari ?

  Vă mai amintiti de cazul unui român care făcea șampon in bucatarie si il vindea ca fiind un sampon de marcă in supermarketuri ?

  Va mai amintiti ca inainte de revelion era o stire la TV cum branza vanduta de unele magazine este de fapt grasime vegetala ? era folosita mai mult in pizzerii si restaurante.

  .... concluzia este ca Statul nu isi face datoria si nu inaspreste amenzile.
 • +1 (1 vot)    
  stie (Vineri, 11 ianuarie 2019, 9:29)

  andrei1232000 [utilizator]

  cineva cate alte smecherii se ascund sub numele de dispozitive medicale? din acelasi motiv, de introducere simpla pe piata. o gramada de unguenti, etc. cu continut de substante active. cei de la Agentia Medicamentului se umplu de spagi si acestea iau drumul Partidului care numeste sefii. la fel ca la toate celelate agentii care trebuie sa dea avize si aprobari.
 • 0 (0 voturi)    
  este buna crema, sunt cretini cei care au retras-o (Duminică, 24 martie 2019, 16:26)

  Coroi Alexandru Mihai [anonim]

  Dupa mai multe incercari cu tot felul de creme pentru acnee pe glezne am folosit si aceasta crema si a dat rezultate. Pana acum e singura crema care chiar a dat rezultate, si uite ca au retras-o cretinii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by