Câți bani pierde bugetul sănătății, cel mai sărac din UE, după controversata ordonanță adoptată vineri: De 17 ori mai mult decât costă spitalul construit din donații de Asociația Dăruiește Viață

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 24 decembrie 2018, 9:20 Actualitate | Sanatate


Pacient in Romania
Foto: Agerpres
​Bugetul sănătății din România, cel mai mic din Uniunea Europeană, va pierde, în 2019, aproximativ 1,3 miliarde de lei (echivalentul a peste 270 de milioane de euro) ce proveneau anual din taxa pe viciu și se vărsau automat, potrivit legii, în bugetul Ministerului Sănătății. Contactată de HotNews.ro, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a refuzat să facă vreun comentariu privind efectele acestei măsuri. 270 de milioane de euro înseamnă, spre exemplu, de 17 ori mai mult decât costă primul spital de oncologie pediatrică din România, construit în curtea spitalului Marie Curie din București de ONG-ul Dăruiește Viață, din donații și sponsorizări.

Concret, Ordonanţa de Urgenţă privind introducerea unor noi taxe, adoptată de Guvern în ședința de vineri seară, prevede că încasările din taxa pe viciu nu mai merg în bugetul Ministerului Sănătății, așa cum prevedea legea până vineri, ci se vor vira integral la bugetul de stat, de unde nu mai există niciun fel de garanție că acești bani vor mai ajunge la sănătate.

Potrivit surselor HotNews.ro, Sorina Pintea este îngrijorată de efectele măsurii (despre care ar fi aflat, ea însăși, de pe o zi pe alta de la colegii de Guvern) și de cum va putea susține, în aceste condiții, cheltuielile ministerului pe care îl conduce, însă nu a avut niciun fel de poziție publică pe această temă. Mai mult, contactată de HotNews.ro după adoptarea Ordonanței de Urgență, Sorina Pintea a refuzat să facă vreun comentariu privind efectele pierderii a 270 de milioane de euro din bugetul ministerului pe care în conduce.

Sorina Pintea

"Taxa pe viciu, echivalentul sumelor cu care s-ar putea construi 16 spitale, va trece din bugetul de venituri al Ministerului Sănătății în bugetul general al statului român, adică în 'gaura neagră'!", acuză deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, care s-a întâlnit vineri, înainte de adoptarea Ordonanței, cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, în încercarea de a-l convinge să renunțe la măsura scoaterii taxei pe viciu de la bugetul Ministerului Sănătății. "Va ține de bunăvoința unui ministru sau a altuia" ca acești bani să ajungă din nou la sănătate, avertizează Emanuel Ungureanu.

Ca o comparație, spitalul de oncologie pediatrică construit de ONG-ul Dăruiește Viață în curtea spitalului Marie Curie din București, din bani proveniți din donații și sponsorizări, este estimat la aproximativ 16 milioane de euro, costuri totale, din care 10 milioane au fost deja strânși. 270 de milioane de euro, suma totală colectată în anul 2017 din taxa pe viciu, este echivalentul contruirii a 17 astfel de spitale. • Ce prevede Ordonanța de Urgență adoptată vineri:

Art. 57 - (1) Disponibilităţile Ministerului Sănătații provenite din încasarea veniturilor aferente contribuțiilor stabilite conform art. 367 din Legea nr.95/2006 (taxa pe viciu - n.red.) privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pana la data abrogarii acestuia, existente la data de 31 decembrie 2018, se virează integral la bugetul de stat, potrivit mecanismului stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
(2) Restituirile de sume aferente veniturilor încasate din contribuțiile stabilite conform art. 367 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se efectuează de la bugetul de stat conform procedurii de restituire prevăzute de normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.
(3) Cheltuielile finanțate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, din contribuţiile constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, prevăzute de Legea nr.95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se vor finanța de la bugetul de stat, cel putin la nivelul platilor efectuate in anul 2018.


 • Câți bani se strâng din taxa pe viciu, introdusă acum 12 ani special pentru a finanța cheltuieli din sănătate

Taxa pe viciu a fost introdusă în anul 2006, fiind gândită special pentru a finanța cheltuieli din sănătate.

Potrivit unui răspuns al Ministerului Finanțelor la o solicitare HotNews.ro pe această temă, suma totală colectată în anul 2017 din taxa pe viciu a fost de aproximativ 1,3 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 270 de milioane de euro.

Veniturile colectate în anul 2017 din taxa pe viciu (sursa: Ministerul Finanțelor):Potrivit OUG 33/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal (prin care a fost introdusă taxa pe viciu), "nivelul accizelor prevăzute la art. 176, alin. (1), nr.crt. 5-8, cuprinde şi contribuţia pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate prevăzute la titlul XI din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănatăţii. Sumele aferente acestei contribuţii se virează în contul Ministerului Sănătaţii Publice şi se vor încadra, în 'Clasificaţia indicatorilor privind bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, la capitolul 14. 'Accize', la subcapitolele:

14. 02 Accize încasate din vânzarea de alcool, distilate şi băuturi alcoolice;
14. 03 Accize încasate din vânzarea produselor din tutun;
14. 12 Accize încasate în vamă din importul de alcool, distilate şi băuturi
alcoolice
14. 13 Accize încasate în vamă din importul de produse din tutun."

De asemenea, conform art. 364 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănatăţii, "veniturile din contribuţii de la persoane juridice care realizeaza încasari din activităţi publicitare la produsele din tutun şi băuturi alcolice se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii Publice, începând cu 1 ianuarie 2007. Aceste venituri se vor înregistra la capitolul 'Taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurareade activitati', cod 16, subcapitolul 'Taxa asupra unor activități dăunătoare sănătății și din publicitatea lor', cod 16. 05."


 • Emanuel Ungureanu: Echivalentul sumelor cu care s-ar putea construi 16 spitale trece într-o gaură neagră

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, care s-a întâlnit, vineri, cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre viitorul taxei pe viciu, atrage atenția că "Nu aș vrea ca bugetul sănătății să depindă de bunăvoința unui ministru sau a altuia. Ar trebui să stăm la mâna legii și legea să se aplice."


Emanuel Ungureanu

Potrivit acestuia, la întâlnirea de vineri de la Ministerul Finanțelor, Eugen Teodorovici "a dat doar garanția că bugetul Ministerului Sănătății nu va avea de suferit și că va fi cel puțin la nivelul de anul trecut".

Nu este însă clar cum va fi posibil acest lucru, în condițiile în care o sumă imensă dispare, prin lege, din bugetul sănătății.

"Am fost la o întâlnire cu domnul ministru Eugen Teodorovici, fiind îngrijorat de ce se întâmplă cu taxa pe viciu, mai exact 1,2 miliarde de lei dispar din bugetul de venituri al Ministerului Sănătății către o zonă necunoscută. E o îngrijorare pe care o transmite societatea civilă și cei precocupați de faptul că bugetul Ministerului Sănătății este cel mai mic din Uniunea Europeană și există o îngrijorare legitimă că și această sumă care ajuta la plata salariilor, în condițiile în care rectificările bugetare au fost atât de slabe în ultimele luni, în condițiile în care creșterea bugetului de salarii pe medici, nu și pe alte categorii salariale din spitale, sunt spitale fără medicamente, în condițiile în care programele de sănătate sunt prost făcute și foarte prost finanțate, la HIV/Sida s-au luat bani din program, programul de bolnavi cronici a fost finanțat tot din taxa pe viciu, am făcut acest drum instituțional normal, am avut un dialog de aproape o oră cu ministrul Finanțelor", afirmă Emanuel Ungureanu.

"Eugen Teodorovici mi-a dat doar garanția că bugetul Ministerului Sănătății nu va avea de suferit și că va fi cel puțin la fel de mare ca cel de anul trecut. În textul Ordonanței, ministrul Finanțelor garantează că bugetul Ministerului Sănătății, cel mai mic din Uniunea Europeană și în anul 2018, va fi la fel cum a fost anul trecut", spune Emanuel Ungureanu.

Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților adaugă că "Unele îmbunătățiri s-au întâmplat în ministeriatul doamnei Pintea, trebuie să recunoaștem acest lucru, dar nu se construiesc spitale de la zero. Nicio urmă de spital construit de la zero."

El mai spune că "Nu există nicio garanție prin această intrare a taxei pe viciu în bugetul mare, consolidat, că această taxă va fi transmisă exclusiv către Ministerul Sănătății, așa cum s-a întâmplat până acum. Nu avem, din păcate, nicio garanție prin lege. Filosofia bugetară a Ministerului Finanțelor este că punem totul într-o oală și de acolo luăm în funcție de nevoi și dăm în stânga și în dreapta. Nu există nicio prioritizare a Ministerului Sănătății care să se facă printr-un act normativ, este iarăși la dispoziția ministrului Finanțelor, care mi s-a părut deschis la dialog pe zona de sănătate în anul 2018, s-au făcut pași, dar s-au făcut pași din păcate în stil pompieristic, nu există o strategie, sper să o aibă, vreau să contribui la ea împreună cu colegii din USR de pe zona de sănătate."

"Care vor fi aceste consecințe încă nu știm. Am primit doar această asigurare, că bugetul sănătății în 2019 nu va fi mai mic decât cel din 2018. Să vedem de la vorbă la faptă ce distanță este. Nu aș vrea ca bugetul sănătății să depindă de bunăvoința unui ministru sau a altuia. Ar trebui să stăm la mâna legii și legea să se aplice. Consider că nu este o măsură bună acest transfer al taxei pe viciu de la bugetul sănătății la bugetul general. Ce este stabilit prin lege că se duce către un minister și apoi această taxă se duce către altă zonă mă face să fiu îngrijorat că sănătatea, din cenușăreasă, va deveni cenușă", încheie Emanuel Ungureanu.


 • România alocă cei mai puțini bani pentru sănătate dintre țările Uniunii Europene

România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile alocate sănătății, raportat la Produsul Intern Brut, dar și la cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, arată raportul "Health at a Glance: Europe 2018" publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). România alocă sănătății 5,1% din PIB, cel mai mic procent din UE și mai puțin decât țări europene din afara Uniunii, precum Albania (6,8%), Macedonia (6,1%) sau Muntenegru (5,9%).

(Citește pe larg aici: Raport OECD: România alocă cei mai puțini bani pentru sănătate dintre țările Uniunii Europene).


De asemenea, potrivit raportului "Starea de sănătate în UE. Profilul sănătății în 2017", publicat de Comisia Europeană, România ocupă ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor, iar sistemul sanitar din România este caracterizat prin finanțare scăzută și utilizarea ineficientă a resurselor publice.

(Citește pe larg aici: Raport al Comisiei Europene: România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor. Practica plăților neoficiale, în special în spitale, este larg răspândită)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8317 vizualizari

 • +29 (31 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 24 decembrie 2018, 9:48)

  complet_retard [anonim]

  • +29 (31 voturi)    
   Si nu numai (Luni, 24 decembrie 2018, 10:20)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

   Si mai multe felicitari celor care s-au considerat niste pretiosi, niste finuti care nu s-au "regasit" in niciun candidat si au fost prea "scarbiti" ca sa mearga la vot! Sunt sigur ca nici ei nu au nevoie de asistenta medicala de calitate si nici de banii din Pilonul II.
   • +17 (17 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 24 decembrie 2018, 14:57)

    complet_retard [anonim] i-a raspuns lui omezu

  • +18 (24 voturi)    
   Felicitări încă și mai călduroase ... (Luni, 24 decembrie 2018, 10:29)

   AEV [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

   Felicitări încă și mai călduroase milioanelor de conaționali care NU au votat în decembrie 2016!! De bine de rău, votanții PSD s-au deranjat să meargă până la secția de votare și să exprime o opțiune. Celor foarte mulți care au considerat atunci că e de bon ton să stea acasă le datorăm dezastrul spre care ne prăvălește azi guvernarea PSD-ALDE.
   • +19 (19 voturi)    
    ... (Luni, 24 decembrie 2018, 10:53)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui AEV

    Realitatea e ca electoratul PSD e cam in jurul acelorasi cifre mereu. Ceilalti fac diferenta prin absenteism, doar la prezidentiale ii mai vezi. Nu mai stiu la ce alegeri CTP, care acum se zvarcoleste in gol, recomanda sa nu se voteze sau anularea votului. Ma rog, tot ceva in linia de gandire "nimeni nu e suficient de bun pentru mine".
  • -15 (21 voturi)    
   255 mil = salariile nete pe un an a 10 mii doctori (Luni, 24 decembrie 2018, 10:36)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

   Suma de 255 mil. Euro este egala cu salariul net de 2000 Euro/luna dat la 10625 doctori vreme de 1 an.

   255 mil. Euro/2000 Euro/luna/doctor/12 luni = 10625 doctori

   Face bine statul ca preia acești 255 mil. Euro. Poate mai scad salariile nesimțite ale doctorilor, în proporție de 90% incompetenți care nu au ajutat pe nimeni cu nimic niciodată.
   • +4 (10 voturi)    
    normal... (Luni, 24 decembrie 2018, 15:47)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    cabnd e o masura credinta a psd facem un straw man...
    distragem atentia ca atat ne duce capul...

    2k euro / luna e salariu nesimtit pt 10-12 qani de facul;tate?!
    hai sictir postac tampit!
    • +3 (3 voturi)    
     Postacii votaci pesediști vor (Marţi, 25 decembrie 2018, 11:24)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     muncă patriotică din partea profesorilor și medicilor, pentru ca să poată Partidul să fure cât mai mult, pentru că se aleg și ei cu câte-o ciozvârtă din furăciune. Pomana guvernamentală e mai dulce când furăciunea e mai mare....
   • +3 (5 voturi)    
    mostra de gandire PSD-ista (Luni, 24 decembrie 2018, 17:55)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    "Poate mai scad salariile nesimțite ale doctorilor, în proporție de 90% incompetenți care nu au ajutat pe nimeni cu nimic niciodată."
    Pai desfiintati mai comunistilor meseria asta, sunt suficienti niste felceri si niste popi.
    • +3 (3 voturi)    
     Plus... (Marţi, 25 decembrie 2018, 1:47)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     ...AKH Viena pentru "noi si-ai nostri". Ca doar n-o sa ne amestecam cu pleava, nu?!?
 • -22 (26 voturi)    
  catedrala (Luni, 24 decembrie 2018, 10:06)

  Bogdan222 [utilizator]

  Se vor gasi o groaza de destepti care vor spune ca sistemul sanitar n-are bani din cauza Catedralei de fapt nu din cauza furturilor PSD... tara asta e plina de destepti
  • +17 (27 voturi)    
   nu ai inteles nimic.... (Luni, 24 decembrie 2018, 10:23)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan222

   hai sa-ti explic ceva...

   ai 10 mere.... si ai 10 prieteni....
   daca dai 2 mere unui prieten o sa ramana 1 prieten fara nici un mar....

   cam asa functioneaza si bugetul... cand ai o suma finita de bani, faptul ca dai mai multi bani cuiva, inseamna ca tai de altundeva... de unde au taiat ca sa dea la catedrala?! nu stiu! dar iti garantez ca au taiat de undeva!

   despre asta e vorba... si mai e vorba despre faptul ca e o cladire inutila cand deja avem o biserica la 5 locuitori!
   • -3 (5 voturi)    
    Hah?!? (Marţi, 25 decembrie 2018, 1:49)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    O biserica la cati locuitori?!?
  • +20 (22 voturi)    
   Partial adevarat (Luni, 24 decembrie 2018, 10:24)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan222

   Consider ca Biserica, prin reprezentantii ei, a fost un complice al P$D-ului si a primit mereu bani de la buget cu nemiluita, inclusiv pentru Catedrala. A participat indirect (uneori direct) la devalizarea acestei tari. De curand am fost la o inmormantare si intre slujbe, parintele a tinut sa ne zica cat de bun e P$D-ul si ce naspa e DNA-ul cu abuzurile sale. Plus ce naspa sunt USR si Ciolos, agenti straini care ne vor raul. Asa ca tragi singur concluzia.
   • -1 (3 voturi)    
    Nu stiu... (Marţi, 25 decembrie 2018, 2:14)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui omezu

    Am fost in ultima vreme la multe slujbe (si da, cam toate de inmormantare, pomenire, whatever, am invatat versetele alea pe de rost), dar niciun preot nu si-a permis ce spuneti dvs.
    In experienta mea (si in istorie, cu cateva exceptii) preotimea ortodoxa pacatuieste mai degraba prin non-actiune... ca asa-i dogma ortodoxa, contemplativa, stai rezemat in bat cu firul de iarba in gura si meditezi la nemurirea sufletului, in loc sa pui mana pe bata si sa-i altoiesti pe nemernici.
    Cat despre bani, incontestabil au fost si sunt bani publici injectati in BOR. Cu nemiluita... hmmm.
    La mine-n sat trei "proiecte" au beneficiat de bani publici in ultimii 20 de ani. Cel mai costisitor a fost scoala - facuta pe vremea lui Nastase, a costat cca 200keuro si n-a fost folosita de niciun copil, niciodata, pentru motivul banal ca nici atunci si cu atat mai putin de-atunci incoace nu existau copii intr-un catun de sub 100 de suflete si cu media de varsta pe la 60+. Bani aruncati, cladirea a fost folosita exclusiv ca sectie de votare si e deja darapanata.
    Doi, drumul de legatura cu comuna. Balast aruncat mereu si mereu, ploaia-l spala, ei pun altul etc. Nu prea ai ce-i face, asta-i situatia, asta-i relieful, e o cheltuiala anuala, dar e OK, "se merita", ii tine pe amaratii aia cat de cat in contact cu lumea.
    Trei, biserica din sat. "Investitia" publica (intr-un acoperis nou, cred), a fost minora, echivalentul catorva mii de euro si oricum mult sub contributia proprie a enoriasilor. Rostul/rolul ei e greu de apreciat. Totusi, a ramas probabil singurul lucru care aduna laolalta, din cand in cand, mana aia de oameni.
    Ce vreau sa spun, pana la urma (si exemplul satului meu, lasand la o parte sumele absolute, e relevant) e ca statul roman risipeste sume incomparabil mai mari pe nenumarate alte proiecte de-a dreptul tembele (500kEuro pentru nu mai putin de 1000 de GRADINITE CU PROGRAM SPORTIV??? GRADINITE de juma de miliard???) cu justificare socio-economica zero decat pe biserica.
 • +6 (14 voturi)    
  Salvati Romania ! (Luni, 24 decembrie 2018, 10:06)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  Trebuie incepute procedurile de Faliment Guvernamental !
 • +17 (21 voturi)    
  ce conteaza ma?! (Luni, 24 decembrie 2018, 10:07)

  liviu_ [utilizator]

  psd are ca singur scop distrugerea acestei tari///

  a inceput cu justitia pentru ca ii intereseaza direct, apoi continua cu privatul si asta e o sa ajungem ca venezuela....

  nu vede nimeni ca slugarel o propune iar pe aia la DNA?! a 2a oara.... singur curios ce o sa zica slugile de la CCR .... pentru ca CCR ne cam transforma "cosntitutional": in dictatura lundu-i ORICE drept presedintelui (ceea ce e apropos, NECONSTITUTIONAL !!!)
 • +2 (12 voturi)    
  pana la urma (Luni, 24 decembrie 2018, 10:11)

  codrean [utilizator]

  si banii de la CAS merg in Bugetul General Consolidat. De pe vremea guvernului Radu Vasile. O fi bine - o fi rau, nu stiu,oricum nu inseamna ca s-au pierdut pentru sanatate, vor fi alocati prin alt mecanism ...?
  • +10 (10 voturi)    
   Deficit (Luni, 24 decembrie 2018, 11:59)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Prin 2000, încă mai era ceva surplus in fondul de pensii - după 2008 odată cu valurile de emigrare fondul de pensii s-a adâncit în deficit. Creșterile promise de pensii vor duce datoria publică lânii cote.
   Diferența fata de programele de prevenție e că acolo se pot fura bani: se aleg șefi de programe pesedisti, se fura la contracte, se mai dau parandaraturi la partid. Ce-o să fie dacă mai mor niște bolnavi cu boli grave pentru că s-a amânat birocratic o decizie?
   • 0 (0 voturi)    
    Fals. Nu era nici-un surplus în 2000. (Luni, 24 decembrie 2018, 17:58)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    De peste 20 de ani țara se împrumută pentru pensii și bugetari!
 • -4 (10 voturi)    
  Mai putini bani pentru boli (Luni, 24 decembrie 2018, 13:08)

  Un cititor [utilizator]

  mai puține vaccinuri, mai multă sănătate.
 • +10 (10 voturi)    
  Sorina Pintea (Luni, 24 decembrie 2018, 13:27)

  florinos [utilizator]

  Aveam un respect deosebit pentru doamna Sorina Pintea care incearca sa faca ceva bun pentru pacientii din românia mai ales pentru ca stie foarte bine cu ce probleme se confrunta insa nu inteleg de ce Tace și este părtașă la acest atentat la sănătatea românilor.

  Este evident că pentru PSD, Liviu Dragnea si Guvernul Dăncilă este mai important să sustina pensiile speciale decât să sprijine Bugetul Ministerului Sănătății.

  Bine a punctat cineva mai sus ca vor avea de suferit pensionarii si cei din categoriile sociale defavorizate, adică mare parte din electoratul PSD.
  • +5 (5 voturi)    
   Din pacate (Luni, 24 decembrie 2018, 16:29)

   dealucaragiale [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Cel mai mult vor avea de suferit copiii. Pentru ei avem nevoie de un sistem sanitar bine pus la punct: spitale curate, dotate, medici pregatiti, vaccinuri si lista poate continua. Vorba lui Pittis, vinovatii fara vina...
   • +2 (2 voturi)    
    Copii vor plăti alegerile bunicilor. (Luni, 24 decembrie 2018, 17:55)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui dealucaragiale

    Și ale părinților. Asta este. Ghinion.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu numai pensiile „speciale”. (Luni, 24 decembrie 2018, 17:57)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Și o uriașă armată de bugetari, de acoperiți și „servicii”. Și niște salarii de nababi ale bugetarilor.
 • +6 (6 voturi)    
  Buget infim la sănătate dar pensii „speciale”! (Luni, 24 decembrie 2018, 17:51)

  prec [utilizator]

  Bașca cele mai multe „servicii” și cei mai mulți acoperiți! Plus o armată uriașă de bugetari!!!
 • -3 (3 voturi)    
  Sistemul privat de sanatate (Luni, 24 decembrie 2018, 18:37)

  Vasile2003 [utilizator]

  Credeți ca in Romania este benefic pentru romani sistemul de sănătate privat? In Olanda nu exista sistem privat de sănătate... mai sunt si alte state. Oare de ce au ajuns ei la concluzia ca nu aduce plus valoare cetățeanului un astfel de sistem? Pe când la noi abunda! Asta da stat paralel, nu credeți?! La un moment dat ascultam radio, iar acolo se discuta despre mall-uri, preturi, etc versus puterea de cumpărare a noastră. A venit cineva cu ideea de boicot. Ce părerea ti avea daca timp de 2 luni nu am cumpăra nimic din mall-uri.? Sau nu am merge la un medic in privat? Pana când nu vom lua atitudine, nu se va schimba nimic. Iar daca aveți prieteni pe jumătate lobotomizați, convingeți-i sa vi se alăture. Sa vedeți atunci, veste rosu-galben-albastru.
 • +2 (2 voturi)    
  Sunt naivi cei care cred (Marţi, 25 decembrie 2018, 10:46)

  Nelamuritul [utilizator]

  ... că Dragnea are mustrări de conștiință dacă ia din bugetul Ministerului Sănătății. A luat bani de la copii și nu l-a durut nici măcar în ...c*r. De fapt nu mai au bani și sunt disperați, iar toate acțiunile lor sunt pentru a-l scăpa pe Dragnea de pușcărie și de a face rost de bani pentru pensii și salarii.
 • 0 (0 voturi)    
  Bani pierduti dupa ordonanta! (Miercuri, 26 decembrie 2018, 22:52)

  sori07 [utilizator]

  Dupa decembrie 89 toate partidele existente in Romania au fost la guvernare fie singure fie in tandem. Cate spitale au construit pana acum? Poate au inchis nu au construit. Vai! Pierde ministerul Sanatatii banii pe viciu!!! Dar cate aparate stau nedesfacute in subsolurile spitalelor iar pacientii nu se pot bucura de aceste servicii? De asta de ce nu spune nimeni? Hai sa ne cramponam de Dragnea si PSD. Cand toti sunt o apa si un pamant (namol). Cati sefi de partide din Germania si-au permis sa foloseasca un limbaj de fostul "Ferentari" vis-a-vis de Merkel atunci cand aceasta a luat o decizie care nu le-a convenit?
  Asta dovedeste nivelul clasei politice din Romania - au iesit din mocirla si au ajuns in Parlament cu ajutorul nostru al votantilor (chiar daca i-am votat sau nu)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by