​România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile alocate sănătății, raportat la Produsul Intern Brut, dar și la cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, arată raportul "Health at a Glance: Europe 2018" publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). România alocă sănătății 5,1% din PIB, cel mai mic procent din UE și mai puțin decât țări europene din afara Uniunii, precum Albania (6,8%), Macedonia (6,1%) sau Muntenegru (5,9%).

Pacient in RomaniaFoto: Agerpres

România alocă sănătății 5,1%, cel mai mic procent din Uniunea Europeană, în condițiile în care Franța, țara cu cel mai mare procent, alocă 11,5%, iar media europeană este de 9,6%. Alături de Franța, în fruntea clasamentului se mai află Germania și Suedia, în timp ce Letonia, Lituania, Luxemburg și România alocă cei mai puțini bani, raportat la PIB.

În ceea ce privește cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, țara noastră este și la acest capitol ultima din Uniunea Europeană. În România, cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor reprezintă doar o treime din media europeană și sunt de 5 ori mai mici decât în Luxemburg, țara UE cu cele mai mari cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor. Alături de România, la coada clasamentului se mai află Bulgaria și Letonia.

România este pe ultimul loc în UE și în ceea ce privește cheltuielile cu pacienții din spitale. Cele mai mari cheltuieli pe cap de locuitor la acest capitol le au Danemarca, Suedia și Luxemburg, în timp de România, alături de Bulgaria și Letonia, sunt la coada clasamentului.