​Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a anunțat Maternitatea Giulești (Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie 'Prof. dr. Panait Sârbu') că, începând de astăzi, poate relua integral activitatea medicală, anunță Ministerul Sănătății. Internările la Maternitatea Giulești au fost suspendate în urmă cu 3 săptămâni, pe 30 noiembrie, în urma scandalului infectării cu stafilococ auriu meticilino-rezistent a 45 de bebeluși născuți la acest spital.

Maternitatea GiuleștiFoto: AGERPRES

Potrivit Ministerului Sănătății, "decizia inspectorilor sanitari vine după ce au fost finalizate lucrările de igienizare, curățenie și dezinfecție terminală în spațiile unității sanitare. De asemenea, rezultatele probelor de laborator privind autocontrolul coroborate cu probele de sanitație prelevate de reprezentanții DSPMB sunt în prezent conforme".

"Reluarea activității unității sanitare implică respectarea cu strictețe a normelor legale privind supravegherea, prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare", mai precizează Ministerul Sănătății.

Sorina Pintea anunțase, marți, că Maternitatea Giulești urma să fie redeschisă vineri (mâine - n.red.).

Maternitatea Giulești, închisă de 3 săptămâni. DSP a amendat medici și asistente

Sorina Pintea a mai anunțat marți că medicii de la Giulești și unitatea sanitară au primit amenzi care însumează 10.000 de lei în urma controlului Direcției de Sănătate Publică.

"Decizia inspectorilor sanitari a fost să amendeze personalul din această unitate sanitară și să amendeze unitatea sanitară cu 10.000 de lei. S-a luat decizia amendării medicului șef de secție de la Neonatologie cu 2.000 de lei, amendarea directorului medical cu 2.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Neonatologie cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la sala de nașteri B2 cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Obstetrică-ginecologie 1, a medicului epidemiolog al spitalului, amendarea medicului șef de laborator, amendarea coordonatorului activității în relația cu mediul și amendarea șefului de spălătorie", a anunțat marți Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a precizat, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, că la Maternitatea Giulești nu au fost prelevate suficiente probe de către medicul epidemiolog înaintea izbucnirii scandalului.

Sorina Pintea a mai anunțat că amenzile pentru astfel de cazuri vor fi majorate prin modificarea Ordinului ce reglementează valoarea lor. Potrivit ministrului Sănătății, valoarea amenzilor pentru astfel de cazuri este neactualizată din anul 2011.

45 copii născuți în ultimele săptămâni la Maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, doi copii au fost colonizați cu infecția, iar în cazul a încă 5 bebeluși, analizele de laborator au infirmat prezența infecției, a anunțat joia trecută Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică au decis să oprească toate internările la Maternitatea Giulești începând din data de 30 noiembrie. Pe măsură ce pacienții internați sunt externați, se trece la dezinfecție și nu se mai fac alte internări, a anunțat atunci ministrul Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății: Stafilococ auriu și germeni în două saloane de la Giulești, evidențiați de probele de laborator

Ministerul Sănătății a anunțat, pe 30 noiembrie, că "primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul Direcției de Sănătate Publică evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într-un salon de lehuze."

"Direcția de Sănătate Publică București a anunțat Ministerul Sănătății că, în data de 28 noiembrie 2018, inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe igienico - sanitare și exudate nazale din Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie 'Panait Sîrbu'.

Astfel, au fost recoltate 40 de probe AMF (aeromicrofloră), 5 probe de ape sterile, 20 teste de salubritate din mai multe săli de operație, saloane, secții ATI, blocuri operatorii, precum și 10 exudate nazale de la medici și asistente medicale, 10 teste igienico - sanitare de pe mâini tot de la medici și asistente medicale, 10 teste de sterilitate recoltate din diverse truse medicale.

Primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul DSPMB evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într- un salon de lehuze, a arătat Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Probele pozitive vor fi trimise la Institutul National de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino" pentru serotipare și lizotipare, mai precizau reprezentanții Ministerului.

Și Gabriela Firea trimite Corpul de control la Maternitatea Giulești

Corpul de Control al Primarului General al Capitalei va face și el un control la Maternitatea Giulești, a anunțat săptămâna trecută Gabriela Firea, în ședința Consiliului General al Municipiului București.

În plus, Primăria Capitalei va achiziționa trei clădiri pentru relocarea Maternității Giulești, a Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu", precum și pentru o parte dintre secțiile Spitalului Cantacuzino, potrivit unui proiect adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului București la propunerea primarului Gabriela Firea.

Maternitatea Giulești se află în subordinea Primăriei Capitalei. Controlul recent din maternitate a fost realizat de Direcția de Sănătate Publică, la solicitarea Ministerului Sănătății, care au decis sistarea temporară a internărilor, începând din data de 30 noiembrie. Ministerul Sănătății nu poate dispune însă eventuale sancțiuni conducerii maternității, acest lucru fiind de competența Primăriei Capitalei.

Controlul Primăriei la Maternitatea Giulești a fost cerut insistent de consilerii USR din CGMB. Ana Ciceală, consilier USR în cadrul Consiliului General al Municipiului București și membru al Comisiei de Sănătate din CGMB, acuza, după ședința de săptămâna trecută a acestei comisii, că "Primăria nu a luat nicio măsură, nu se consideră responsabilă pentru nimic din ceea ce se întâmplă la Giulești și nici nu are de gând să facă măcar un control. Așadar, Gabriela Firea nu se simte responsabilă pentru absolut nimic în legătură cu îmbolnăvirea celor aproape 40 de nou-născuți".

Citește și: