Primăriile ar putea fi obligate prin lege să aloce 10% din buget spitalelor județene, potrivit unui proiect USR: Poate fi un proiect de țară, la fel de important ca modernizarea educației. Resursa bugetelor locale e cheltuită în mare parte ineficient, în cheie populistă

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 6 decembrie 2018, 18:04 Actualitate | Sanatate


Mai multi bani pentru spitale
Foto: sxc.hu
 documente
(06 Dec 2018) PDF, 454KB
Primăriile din orașele mari ale României (municipii) ar putea fi obligate prin lege să aloce minimum 10% din bugetul anual pentru finanțarea celui mai mare spital din județul respectiv - spitalul județean. USR va depune săptămâna viitoare un proiect de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în acest sens. În prezent, legea prevede că primăriile pot finanța spitalele, însă nu există nicio obligație în acest sens. România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile alocate sănătății, iar, în paralel cu subfinanțarea cronică, numărul contributorilor la asigurările de sănătate este în continuă scădere: doar 6,7 milioane de plătitori de asigurări și 17,4 milioane de beneficiari.

"Procesul de descentralizare în sănătate trebuie să continue, cheia fiind descentralizarea fiscală și angrenarea bugetelor municipiilor din România în susținerea investițiilor din Sistemul Public de Sănătate. De altfel, în mare parte resursa bugetelor locale este cheltuită ineficient, fără dimensiune durabilă, în cheie populistă. Consider că asumarea pentru următorii ani ca prioritate investițională pentru administrațiile publice locale a infrastructurii din Sănătate este esențială. România are nevoie de asta mai mult ca oricând. Poate fi un proiect de țară, la fel de important ca si modernizarea educatiei",
a declarat joi, pentru HotNews.ro, senatorul USR Adrian Wiener, inițiatorul proiectului de lege. Adrian Wiener este medic, este membru al Comisiei de Sănătate din Senat și fost manager al Spitalului Județean de Urgență din Arad.

Adrian Wiener


 • Ce se modifică în legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății
Propunere pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății:

"Art. I. - Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 199 aliniatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

ART.199
(1) Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale. Municipiile de pe raza teritorială a aceluiași județ, care nu au preluat în administrare ca și ordonator de credite un spital, alocă obligatoriu minim 10% din bugetul local aprobat, pentru a finanța și susține spitalele de interes județean, indiferent de subordonarea acestora."


 • România alocă cei mai puțini bani pentru sănătate dintre țările Uniunii Europene
România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile alocate sănătății, raportat la Produsul Intern Brut, dar și la cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, arată raportul "Health at a Glance: Europe 2018" publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). România alocă sănătății 5,1% din PIB, cel mai mic procent din UE și mai puțin decât țări europene din afara Uniunii, precum Albania (6,8%), Macedonia (6,1%) sau Muntenegru (5,9%).


De asemenea, potrivit raportului "Starea de sănătate în UE. Profilul sănătății în 2017", publicat de Comisia Europeană, România ocupă ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor, iar sistemul sanitar din România este caracterizat prin finanțare scăzută și utilizarea ineficientă a resurselor publice.


"Sistemul de sănătate este subfinanțat cronic, bugetul sănătății din România fiind printre cele mai mici din UE. Mai mult, cheltuielile pentru sănătate ca pondere a PIB-ului au scăzut constant din anul 2010, în ultimii ani înregistrându-se o creștere discretă, mult sub minimul necesar", arată senatorul Adrian Wiener, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiatorul proiectului de lege atenția că, în acest moment, "Majoritatea spitalelor din România au ajuns să aloce peste 90% din buget în masa salarială".

Impactul pozitiv al proiectului de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății este estimat la aproximativ 2,3 miliarde lei (500 de milioane de euro), sume care vor fi folosite pentru finanțarea și susținerea spitalelor de interes județean.

Proiectul de lege a fost semnat de parlamentari de la toate partidele și urmează să fie depus săptămâna viitoare la Senat. Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect de lege.


 • 6,7 milioane de români contribuie la asigurările de sănătate pentru 17,4 milioane de beneficiari
"În paralel cu subfinanțarea scade constant numărul contributorilor la Fondul Unic Național de Asigurări Sociale de Sănătate. Astfel, la ora actuală, din 17,4 milioane de beneficiari doar 6,7 milioane sunt și contributori la FNUASS. Cele mai mari dezechilibre sunt în județele din Moldova – Suceava și Botoșani unde, din 100 de beneficiari mai puțin de 30 sunt și contributori. De altfel 25% dintre femeile din mediul rural nu au asigurare de sănătate la fel ca jumătate din populația rroma. Este evident că valoarea veniturilor, a banilor colectați din contribuții nu ține pasul/ritmul cu valoarea cheltuielilor generate de sistemul de sănătate, cu atât mai mult cu cât creșterile salariale semnificative din 2017/2018 ale personalului din Sistemul Public de Sănătate sunt acoperite prin transferuri de la FNUASS, sumele obținute de spitale în baza contractelor cu Casele de Asigurări neacoperind nici pe departe aceste sume", se arată în expunerea de motive.

"Spre exemplu, doar pentru semestrul II al anului 2017 a fost necesară suplimentarea la titlul VI al bugetului FNUASS - 'Transferuri între unități ale administrației publice' cu 1.331 milioane lei, pentru compensarea influentelor financiare determinate de creșterile salariale, la nivelul acordat în luna iunie 2017. Cu toate aceste rectificări, pentru întreg anul 2017 execuția bugetului FNUASS s-a încheiat cu un deficit în sumă de 560,8 milioane lei, cheltuielile fiind de 29.321,7 milioane lei în timp ce veniturile încasate la bugetul fondului fiind de 28.760,9 milioane lei. Compensarea consecutivă de la bugetul de stat și ponderea masei salariale în bugetele spitalelor vor crește în defavoare cheltuielilor pentru asigurarea serviciilor medicale. Nici nu mai poate fi vorba de investiții în ameliorarea infrastructurii hoteliere sau dotarea cu aparatură și tehnică medicală a spitalelor", arată inițiatorul proietului de lege.

Subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate se reflectă, printre altele, inclusiv în procentul de mortalitate evitabilă (cel mai mare din Europa), în accesibilitatea la serviciile de sănătate (printre cele mai mici din UE) și în rata mare de nevoi medicale nesatisfăcute.

"În ansamblu, sistemul de sănătate românesc se află pe ultimul loc din Europa UE si non-UE conform clasificării EHCI 2017 (https://healthpowerhouse.com/media/EHCI-2017/EHCI-2017-report.pdf) . Mai mult, România are cel mai mic Index al Capitalului Uman, conform raportului Băncii Mondiale (http://www.worldbank.org/en/publication/human-capital), datorat în special componentelor de supraviețuire și stării de sănătate a populației previzionate pentru viitorul mediu și îndelungat. O mare parte din aceste neajunsuri ale sistemului se datorează și infrastructurii de sănătate din România care este precară, majoritatea spitalelor din țara noastră având autorizații de funcționare temporare, cu programe de conformare întinse pe ani de zile", potrivit expunerii de motive.

Inițiatorul proiectului de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății amintește că "În 2010 prin OUG 48 373 din cele 435 de spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății 373 au trecut în subordinea autorităților locale. Acest demers a fost considerat, pe bună dreptate, o 'descentralizare decizională' și o 'responsabilizare a autorităților locale în singurul serviciu public în administrarea căruia aceste autorități nu sunt implicate și de care beneficiază cetățenii în cadrul comunităților locale.' Așadar, s-a avut în vedere crearea unui 'lanț scurt' de decizie/responsabilitate/finanțare în ceea ce privește autoritățile locale și cetățenii/beneficiarii sitemului public de sănătate. Bineînțeles, se avea în vedere o eficientizare a gestionării resurselor umane și financiare din domeniul sănătății. Mai mult, implicarea autorităților administrației publice locale în managementul asistenței medicale, a determinat, într-o oarecare măsură, implicărea acestora în identificarea, cunoașterea și soluționarea nevoilor reale de sănătate ale populației din comunități."

"În general, angajarea bugetelor Primăriilor Municipiilor reședință de județ în susținerea sistemului public de sănătate este una marginală și inconstantă, spitalele Județene, care tratează de departe majoritatea cazurilor cu costuri ridicate din fiecare județ fiind preluate de către Consiliile Județene, carea au în general bugete semnificativ mai mici decât primăriile reședințelor de județ. Astfel, investițiile din bugetele Primăriilor mari din România a fost minoră deși majoritatea spitalelor Județene și regionale au nevoie de investiții în infrastructură fie că vorbim de condițiile hoteliere fie că vorbim de dotarea cu aparatură și tehnică medicală, materiale sanitare, medicamente sau consumabile și cu toate că legea 95/2006 – Lgea Sănătății permite autorităţile publice locale 'participarea la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale' (art.199)", se mai arată în expunerea de motive.

Inițiatorul proiectului de lege mai atrage atenția că "Majoritatea spitalelor din România au ajuns să aloce peste 90% din buget în masa salarială. Listele de investiții întocmite de șefii de secții și centralizate de conducerea spitalelor rămân de multe ori doar deziderate. De altfel, una din cauzele principale ale deșertificării medicale din România, ale plecării masive de cadre medicale din țară este chiar vulnerabilitatea practicii medicale și riscul ridicat de malpraxis în condițiile deficiențelor majore ale sistemului de sănătate."

Impactul pozitiv al proiectului de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății este estimat la aproximativ 2,3 miliarde lei (500 de milioane de euro), sume care vor fi folosite pentru finanțarea și susținerea spitalelor de interes județean.Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1659 vizualizari

 • 0 (10 voturi)    
  hei rup hei rup (Joi, 6 decembrie 2018, 18:09)

  moka [utilizator]

  cam asa suna proiectul asta.
  de ce ar vrea contribuabilii ca 10% din banii platiti de ei ca taxe la primarii sa se duca catre niste spitale regionale?
  • -1 (3 voturi)    
   De ce nu ar vrea? (Joi, 6 decembrie 2018, 20:02)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui moka

   Cat control au contribuabilii la cheltuirea banilor rezultati din taxele platite de ei? Niciuna. Asa macar s-ar micsora diferentele ENORME care exista intre spitalele din diferite municipii.
   O stire recenta HN: un spital din Buzau suspenda activitatea la o sectie de pediatrie, fiindca singurul medic pleaca in concediu. Ti se pare normal?
   Cunosc in schimb municipii unde asa ceva nu s-ar intampla niciodata. De exemplu in Oradea lui Bolojan.
   O lege ca cea propusa de USR ar putea imbunatati situatia generala.
   • +1 (3 voturi)    
    "Cat control au contribuabilii... (Vineri, 7 decembrie 2018, 7:32)

    iLiBERAL [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    ... la cheltuirea banilor rezultati din taxele platite de ei? "

    Pai, bineinteles ca nu au absolut nici un control, ca altfel nu am avea o tara de oameni saraci plina de fosti ministri si parlamentari multimilionari in euro (de Adrian Nastase stiu sigur ca e miliardar).

    Insa, daca rumanii vor mai da 10% din bugetul local spitalelor (ca si asa sint prosti localnicii astia si nu stiu ce sa faca cu banii), atunci vor avea, desigur, control asupra cheltuirii banilor din taxele alea duse la Bukale.

    Ne explici tu cum se va intimpla fenomenul?

    Ce-ar di sa se desfiinteze ministerul sanatatii si banii sa ramina la judete?
 • +3 (3 voturi)    
  pacat (Joi, 6 decembrie 2018, 18:29)

  razeshu [utilizator]

  pacat dde bua intentie dar banii se vor sifona in continuare prin achizitii aiuristice in spitale. caracatitza consiliilor locale are deja tentaculele intinse si in spitale si va controla atent directionarea acestor 10% catre cine trebuie. au astia suficiente resurse sa omoare din fasa si cea mai laudabila initiativa. din nefericire
 • +4 (6 voturi)    
  Pb e ca banii dispar repede, se fura (Joi, 6 decembrie 2018, 18:44)

  MTG [utilizator]

  Pb e ca banii dispar repede, se fura de mafia din sistemul medical. se poate face buget si de 50%, trebuie distrusa mafia din sistemul de sanatate, ca sa ramana ceva si pentru pacienti!
 • +3 (3 voturi)    
  sac fara fund (Joi, 6 decembrie 2018, 20:03)

  carmen_i [utilizator]

  Individul care a propus proiectul a fost manager de spital, prin urmare un om al sistemului.
  Nu vedeti ca oricati bani se aloca, tot nu se schimba nimic in bine?
  Eliminati mai intai coruptia si apoi ridicati problema finantarii, altfel pentru pacienti va fi exact la fel ca inainte.
 • -1 (3 voturi)    
  Perfect! Si inca 10% pentru educatie (Joi, 6 decembrie 2018, 20:38)

  bigbrother [utilizator]

  Este nevoie de urgenta de o prioritizare a cheltuielilor primariilor pana cand nu ajung sa dea jumatate de bani pe salarii, prime si sporuri iar cealalta jumatate de bani pe panselute..

  Pe langa cei 10% pentru sanatate ar fi ideal sa se aloce inca 10% pentru educatie a.i sa nu mai existe scoli cu toaleta in curte, fara caldura si autorizatie la incendiu.

  Trebuie sa intelegem ca politicienii nu vor da niciodata bani pentru ce are poporul nevoie pentru ca ar ramane fara bani de furat pentru ei. Legea ii poate forta macar sa nu fuga cu borcanul de miere, ca mana deja au bagat-o pana la cot.
  • +1 (3 voturi)    
   Ce nevoie mai ai de primarii... (Vineri, 7 decembrie 2018, 7:38)

   iLiBERAL [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   ... daca le distribui bugetul priun lege?

   Eu le-as desfiinta pe toate de pe o zi pe alta, as reduce corespunzator taxarea populatiei, urmind ca cetatenii din fiecare sat si oras sa decida daca vor sau nu vor primarie si de citi angajati au nevoie.
   • 0 (2 voturi)    
    Le distribui doar o parte din buget (Vineri, 7 decembrie 2018, 10:47)

    bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui iLiBERAL

    Nu pe tot. Cineva trebuie sa se ocupe de treburile administrative, nu o putem face toti ca nu se mai intelege nimic..ia exemplul intalnirilor de bloc ca sa iti faci o idee..

    Primariile au o logica buna in sensul ca descentralizeaza deciziile si le aduc la nivel local, acolo unde se stie mai bine decat birocratul de la Centru care sunt necesitatile.

    Ca la noi primarii sunt alesi dupa cati bani pompeaza in campanie si apoi uita ce au promis..asta e problema generala la nivelul intregii tari si se aplica pentru toate institutiile publice. D'asta oamenii ar trebui sa reactioneze cand promisiunile nu sunt onorate si sa se implice in viata civica locala.

    Stiu, sunt vorbe mari pentru o tara saraca, mai ales la sate unde oamenii au treaba cum sa traiasca. Dar ar putea trai mai bine daca si-ar aduce aminte ca primarul este la dispozitia lor, nu viceversa.
  • -1 (3 voturi)    
   Educatia ar trebui sa fie... (Vineri, 7 decembrie 2018, 7:40)

   iLiBERAL [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   ... exclusiv treaba parintilor, iar statului sa-i fie interzis prin constitutie sa faca legi in domeniul asta.
   • +1 (1 vot)    
    Eu ma refeream la chestii administrative (Vineri, 7 decembrie 2018, 10:51)

    bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui iLiBERAL

    legate de educatie, nu orarul si programa de educatie in scoli. Spuneam ca ar fi normal ca primariile sa administreze scolile locale a.i sa reactioneze obligat fortat cand o scoala nu are toalete sau apa curenta, transport pentru copii unde este cazul etc.
 • +2 (2 voturi)    
  10% pt spitale (Joi, 6 decembrie 2018, 22:04)

  Milka Man [utilizator]

  90% pentru salarii si gata banii...
 • +2 (6 voturi)    
  Ce misto e sa faci politica... (Vineri, 7 decembrie 2018, 7:15)

  iLiBERAL [utilizator]

  ... cu banii altora.

  Iei de la unii si dai la altii. Si obtii voturi in schimb.

  As desfiinta trei sferturi din ministere, as reduce sau as elimina majoritatea taxelor si as da afara un milion jumate de birocrati de pe o zi pe alta.

  Casa Poporului as transforma-o in cladire de birouri, conferinte si spectacole, iar parlamentului de 40 de senatori si 40 de deputati i-as face o cladire identica cu un hangar de avioane, undeva in mijlocul Baraganului.

  Guvernul de 7 ministere l-as muta intr-o scoala profesionala din Berceni plina de igrasie, construita pe vremea lui Dej.

  As desfiinta toate serviciile de spionaj si as da banii respectivi la Armata si la Biserica.

  As taia de la buget Academia, SNSPA, institute de tot felul, Uniunea Scribalailor, muzee, filarmonici, teatre, echipe de fotbal, popice etc. Comunitatile locale vor avea, astfel, suficienti bani sa finanteze arta, cultura si sportul dupa cum vor dori fiecare.

  As interzice toate ong-urile cu bani de afara.

  Pe jurnalistii din Bucuresti i-as pune intr-un rind si i-as trata asa cum faceau romanii (aia din Roma Antica) cu cei care se intorceau invinsi de la razboi.
 • +1 (3 voturi)    
  GRESIT (Vineri, 7 decembrie 2018, 9:26)

  jidanul [utilizator]

  Este grasit ca primariile sa aloce bani din bugetul lor pentru spitalele judetene. Spitalele judetene trebuie finantate din 2 surse: Ministerul Sanatatii sa asigure salariile personalului medical, echipamentele medicale si medicamentele, inclusiv solutiile de dezinfectare si mentinerea curateniei si consilile judetene sa investeasca in infrastructura spitalelor, in cladiri, in echipamentele nonmedicale (centrala termica, lifturi, bucatarie, accese la spital, etc.) ale spitalelor si in serviciile conexe activitatii unui spital judetean (procurarea hranei pentru personalul medical si al bolnavilor, plata facturilor la utilitati, s.a.).
 • +1 (3 voturi)    
  Privatizarea sistemului (Vineri, 7 decembrie 2018, 12:22)

  BlaBla1234 [utilizator]

  Pe cand o propunere de privatizare a sistemului de sanatate?
  • +1 (1 vot)    
   Niciodata! (Vineri, 7 decembrie 2018, 18:07)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui BlaBla1234

   Pentru ca e foarte greu sa furi si sa controlezi mediul privat din postura de politician corupt...Poti cere spaga, dar exista riscul foarte mare sa fie raportat la DNA etc...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by