"Ministrul Pintea vorbește despre clauze abuzive și bani publici ca și cum a fi rezident în spitalele din România ar fi un privilegiu; iar Teodorovici despre dirijat oameni și controlat vieți", scrie senatorul USR Adrian Wiener, medic și membru al Comisiei de Sănătate din Senat, într-o postare pe Facebook. Reacția vine la scurt timp după ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că "Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătății. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară pentru că, ştiţi foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării salariile rezidenţilor au crescut considerabil."

Adrian WienerFoto: Hotnews

Mesajul integral postat de Adrian Wiener pe Facebook:

"Teodorovici și ministrul sănătății Sorina Pintea par a nu înțelege mai nimic din principiile și valorile Uniunii Europene iar dincolo de ignoranță discursul izolaționist și euro-centrifug al PSD nu mai e nici măcar voalat.

Principiul liberei circulații în interiorul Uniunii se referă la oameni, servicii, mărfuri și capital. Să discuți despre limite, constrângeri sau permise, despre clauze care să lege rezidenții ‘de glie’ mi se pare insultător și iresponsabil. După o jumătate de secol de întuneric totalitar oamenii ăștia amenință că umblă la întrerupător.

Ministrul Pintea vorbește despre clauze abuzive și bani publici ca și cum a fi rezident în spitalele din România ar fi un privilegiu; iar Teodorovici despre dirijat oameni și controlat vieți.

Consider că PSD-ul a ajuns la limita contorsionismului politic. Că nimic nu mai poate cauționa faptul că au transformat România intr-o ruină demografică și socială.

Cel mai mare protest din istoria acestei țări e unul tăcut și permanent. Și nu e în stradă. Sunt cei 4 milioane de români nevoiți să plece."

Sorina Pintea vrea să îi țină mai mult în țară pe medicii rezidenți: "Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă"

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, că "Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătății. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară pentru că, ştiţi foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării salariile rezidenţilor au crescut considerabil", potrivit Agerpres.

Sorina Pintea mai spune că în mediul rural sunt aproximativ 700 de cabinete de medici de familie neocupate: "În acest moment, în România există în jur de 700 de cabinete de medici de familie din zona rurală neocupate."

Sorina Pintea a adăugat că anul acesta a fost suplimentat numărul de locuri la rezidenţiat pentru specialităţile deficitare - medicină de familie şi epidemiologie: "Eu cred că vocaţional s-au înscris doar şase, ceilalţi nu s-au înscris, decât au accesat la un loc, pentru că au avut medie mai mică, din cauza salariilor. Mărindu-se salariile mult la medicii specialişti, partea de medicină de familie a rămas oarecum în urmă, dar am precizat de nenumărate ori - vom încerca să facem un echilibru, va trebui să facem acest echilibru. Să nu uităm că au fost momente în care medicii de familie erau mult mai bine plătiţi decât un medic specialist, de exemplu."

Citește și: