Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, comentează, într-o postare pe Facebook, propunerea făcută de Sorina Pintea ca rezidenții să fie ținuți mai mult în țară în baza unui "act adițional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează": "Nu știu cum s-a gândit dânsa, dar propun ca de mâine să le asigure tuturor posturi, fiecăruia după calificarea sa. De condiții de pregătire și de lucru nu mai vorbim... că astea nu se fac din pix și pesedeul doar așa știe."

Vlad VoiculescuFoto: AGERPRES

Postarea lui Vlad Voiculescu pe Facebook:

"Aud că doamna ministru Sorina Pintea propune ca medicii rezidenți să fie obligați să rămână să lucreze în țară.

Perfect.

Nu știu cum s-a gândit dânsa, dar propun ca de mâine să le asigure tuturor POSTURI, fiecăruia după calificarea sa.

De condiții de pregătire și de lucru nu mai vorbim... că astea nu se fac din pix și pesedeul doar așa știe."

Sorina Pintea vrea să îi țină mai mult în țară pe medicii rezidenți: "Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă"

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, că "Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătății. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară pentru că, ştiţi foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării salariile rezidenţilor au crescut considerabil", potrivit Agerpres.

Sorina Pintea mai spune că în mediul rural sunt aproximativ 700 de cabinete de medici de familie neocupate: "În acest moment, în România există în jur de 700 de cabinete de medici de familie din zona rurală neocupate."

Sorina Pintea a adăugat că anul acesta a fost suplimentat numărul de locuri la rezidenţiat pentru specialităţile deficitare - medicină de familie şi epidemiologie: "Eu cred că vocaţional s-au înscris doar şase, ceilalţi nu s-au înscris, decât au accesat la un loc, pentru că au avut medie mai mică, din cauza salariilor. Mărindu-se salariile mult la medicii specialişti, partea de medicină de familie a rămas oarecum în urmă, dar am precizat de nenumărate ori - vom încerca să facem un echilibru, va trebui să facem acest echilibru. Să nu uităm că au fost momente în care medicii de familie erau mult mai bine plătiţi decât un medic specialist, de exemplu."