De ce vrea Clujul să construiască un spital regional pe cont propriu? Alin Tișe: Să stau să mă uit cum Guvernul nu depune proiecte pentru finanțare europeană, când avem banii care ne așteaptă, este inadmisibil

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 22 noiembrie 2018, 12:15 Actualitate | Sanatate


Alin Tise
Foto: Hotnews
Consiliul Județean Cluj va încerca să devină titular pentru construirea spitalului regional pentru a putea accesa bani europeni și a demara mai repede proiectul, în condițiile în care "Guvernul a amânat accesarea banilor după 2020-2025, iar noi nu avem niciun motiv să stăm să așteptăm", a declarat, pentru HotNews.ro, președintele CJ Cluj, Alin Tișe. Oficialul clujean atrage atenția că în acest moment "sunt 9 miliarde de euro care nu sunt trași pentru infrastructură", iar dacă ghidul Programului Operațional Regional se va modifica astfel încât Consiliul Județean să poată fi eligil pentru spitalul regional, pașii pentru construirea acestuia ar putea fi demarați anul viitor.

"Depinde foarte mult de modificarea ghidului pe POR, ca să putem fi și noi eligibili pe POR, pentru spitale regionale. Dacă s-ar modifica ghidul și ne-ar da posibilitatea să putem depune noi proiectul de finanțare, am putea să câștigăm noi această finanțare și să dăm drumul la construcție", explică Alin Tișe.

Alin Tișe: Am dat ministerului un teren de 14 hectare, iar acum nu mai vrea să facă spitalul din diverse motive

Despre motivele care au făcut ca CJ Cluj să ia decizia de a lua lucrurile în propriile mâini, Alin Tișe spune că "Atâta timp cât Guvernul a amânat accesarea banilor după 2020-2025, noi nu avem niciun motiv să stăm să așteptăm. Atâta timp cât noi, dacă s-ar modifica ghidul, am putea să tragem banii de îndată. Sunt 9 miliarde de euro care nu sunt trași pentru infrastructură. Iar noi, dacă devenim titulari prin ghid al unei finanțări, în acel moment Consiliul Județean devine titular pentru construirea spitalului."

Potrivit lui Alin Tișe, Consiliul Județean Cluj "are până acum bani europeni trași, avem două finanțări de peste 1 miliard de lei, adică vreo 250 de milioane de euro, bani trași în 2 ani - tot ce înseamnă infrastructură de transport, spitale, dotări de spitale".

Alin Tișe consideră "inadmisibil" faptul că Guvernul nu accesează finanțarea care există în acest moment și subliniază că nu este o problemă care ține de politică, ci de nevoia de a avea un spital: "Nimic nu oprește Guvernul, pe urmă, dacă vrea să investească în dotarea spitalelor, să o facă, dar noi nu mai putem să stăm. Am dat Ministerului Sănătății un teren de 14 hectare, cu titlu gratuit, să facă spitalul, iar acum nu mai vor să îl facă din diverse motive, cu toate că comisarul Corina Crețu a spus explicit că există bani, ei doar trebuie să fie trași. Să stau să mă uit cum ei nu depun pentru finanțare, când avem banii care ne așteaptă, este inadmisibil.

Aici nu discutăm de politică, discutăm despre nevoia de a avea un spital. Noi avem foarte multe spitale în oraș, oferim servicii medicale întregii regiuni, beneficiarii serviciilor medicale sunt din întreaga regiune. 60% din beneficiarii serviciilor medicale de la Cluj sunt din afara orașului Cluj, sunt din toată regiunea, din alte județe. Asta înseamnă că oamenii vin la Cluj pentru servicii medicale și de asta noi nu mai putem să așteptăm la nesfârșit, să ne uităm la cer. Dacă Guvernul își va reveni și va înțelege prioritatea acestor spitale, va putea să dea bani pentru dotarea lor măcar."

Șeful CJ Cluj mai spune că pașii pentru construcția spitalului ar putea fi demarați imediat după obținerea finanțării, posibil anul viitor: "Noi în momentul în care obținem finanțarea, dăm drumul imediat, vedem ce studii are Ministerul Sănătății, avem PUZ-ul făcut deja pentru teren, 14 hectare, terenul este foarte generos, la ieșirea din Cluj spre Oradea. Noi estimăm că anul viitor am putea să demarăm acești pași pentru construirea spitalului. Pe aceste considerente, dacă se modifică ghidul, noi putem foarte simplu să depunem noi proiectul, să obținem finanțarea europeană și să dăm drumul la lucrări, la studiu de fezabilitate, la tot ce înseamnă un astfel de spital. E totuși o clădire de spital, nu construim sub ocean și nici nu construim turnuri de 200 de etaje. Construim totuși o clădire de spital, despre asta vorbim."

Întrebat cât se estimează că va costa clădirea spitalului, Alin Tișe spune că și la acest capitol, lucrurile la Ministerul Sănătății sunt neclare: "Ministerul a făcut atât de multe studii că nu mai știu pe care să le cred. Au vorbit de 150 de milioane de euro, apoi de 200 de milioane de euro, apoi de 250. Noi nu suntem aici la loto, construim o clădire de spital, nu înțeleg ce este atât de complicat. Există standarde de cost pentru tot ceea ce se construiește în ziua de azi, nu inventăm apa caldă. Toate aceste lucruri se cunosc, nu trebuie să inventăm nimic, noi trebuie doar să le aplicăm."

CJ Cluj a cerut oficial Comisiei Europene și autorităților de la București preluarea proiectului spitalului regional


Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a transmis Comisiei Europene, dar şi Autorităţii de Management din Ministerul Dezvoltării, o adresă oficială prin care solicită preluarea de către forul administrativ judeţean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgenţă de la Cluj, potrivit unui comunicat de presă al CJ.

"Această solicitare este o continuare firească a demersurilor pe care le-am întreprins în mod constant, atât în primul şi în actualul mandat la conducerea Consiliului Judeţean, cât şi în calitate de senator de Cluj, pentru construcţia acestui obiectiv medical de o importanţă strategică. Consider că expertiza necesară derulării unui proiect de o asemenea anvergură precum şi capacitatea noastră financiară şi instituţională au fost deja dovedite de fondurile europene în valoare de circa 190 milioane de euro pe care le-am accesat în actuala perioadă de programare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, educaţionale şi de sănătate", a arătat Alin Tişe, într-un comunicat al instituției.

Potrivit solicitării adresate comisarului european Corina Creţu şi conducerii Autorităţii de Management pentru POR din cadrul MDRAP, preşedintele CJ Cluj solicită acestor instituţii să agreeze şi să propună modificarea Programului Operaţional în sensul înlocuirii Ministerului Sănătăţii, ca şi aplicant eligibil, cu unităţile administrativ-teritoriale, respectiv judeţele pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale, în calitate de proprietari ai amplasamentelor propuse.

”O asemenea modificare este necesară întrucât, potrivit POR 2014 - 2020, se prevede în mod expres ca activităţile privind spitalele regionale de urgenţă să aibă ca beneficiar Ministerul Sănătăţii, cel ale cărui demersuri au înregistrat, până în prezent, progrese minime. Realizată în regim de urgenţă, iniţiativa va permite Consiliului Judeţean Cluj să demareze toate procedurile de realizare a acestui proiect prioritar, absorbind fondurile europene alocate în prezenta perioadă de programare”, se arată în comunicat.

În prezent, în judeţul Cluj funcţiile unui spital regional unic sunt îndeplinite de cinci spitale, cu o structură de 45 de clădiri separate şi care au, în total, 3.100 de paturi. În plus, în ultimii 2 ani, adresabilitatea serviciilor de urgenţă a crescut la nivelul judeţului de cel puţin 3 ori datorită pacienţilor care provin din judeţele limitrofe.

Sorina Pintea, în luna iulie: Spitalul Regional din Cluj va fi gata în 2023

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara, în luna iulie, că Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj ar urma să fie gata în anul 2023, investiţia totală ridicându-se la o jumătate de miliard de euro. Costurile sunt asigurate din fonduri europene, guvernamentale, judeţene şi locale, spunea atunci Sorina Pintea.

"Am prezentat în cadrul unei reuniuni de lucru cu reprezentanţii BEI şi echipa Ministerului Sănătăţii draftul studiului de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgenţă Cluj care se va construi în Floreşti. Prin programul de guvernare, Guvernul şi-a asumat construcţia a 8 spitale regionale de urgenţă, dintre care cele din Iaşi, Cluj, Craiova sunt într-o fază mai avansată, Iaşi şi Cluj în faza cea mai avansată. La finalul lunii august vor fi depuse de către consultanţi studiile de fezabilitate pentru Iaşi şi Cluj, aplicaţia de finanţare se va depune la CE în octombrie – noiembrie 2018 , în 2019 va fi lansată licitaţia de proiectare, contrucţie şi supervizare, iar finalizarea construcţiei, echipare şi operaţionalizare în decembrie 2023. (…) Costurile totale ale spitalului din Cluj sunt de 500 de milioane de euro cu TVA, în integralitatea lor. Sursele de finanţare sunt fonduri europene, bugetul de stat, iar pentru utilităţi, autorităţi locale şi judeţene", declara, la acea vreme, Sorina Pintea.

Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj al lui Marius Nicoară (PNL), începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest. Iniţial, a fost vizat un amplasament pe un teren din comuna Apahida, proiectul fiind aprobat de Ministerul Sănătăţii în 2007 şi prins în planul de investiţii al acestei instituţii. După iunie 2008, locaţia a fost schimbată în cea actuală, şi anume terenul fostei unităţi militare din comuna Floreşti.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5999 vizualizari

 • +9 (53 voturi)    
  Felicitari Cluj!!! (Joi, 22 noiembrie 2018, 12:23)

  cristi_an [utilizator]

  Sper sa obtineti mai multa autonomie in raport cu pleava guvernarii din bucale !
  • +9 (19 voturi)    
   vrajeala (Joi, 22 noiembrie 2018, 14:06)

   pardalian [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Acest Tise, cu interese enorme in domeniul imobiliar din Cluj, cu zeci de dosare penale si cu o avere incredibila (ca doar e baron de Cluj, nu?) joaca cartea populismului de grota. De fapt el este direct interesat in construirea acestui spital doar pentru ca el personal ar face o groaza de bani din asta. Punct!
   • -3 (7 voturi)    
    Asa si ? (Joi, 22 noiembrie 2018, 15:46)

    micul_licurici [utilizator] i-a raspuns lui pardalian

    Si care e problema ? Sa moara capra vecinului, fie el si vecin interlop ?

    Rar se intampla ca interesele unui politician sa fie aceleasi cu alea populatiei.
  • +11 (13 voturi)    
   din Bucale? (Joi, 22 noiembrie 2018, 14:35)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   realizezi ca doar 10% din populatie si politicieni sunt din Bucuresti?
   • 0 (0 voturi)    
    de vina (Joi, 22 noiembrie 2018, 20:36)

    daldepsd [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

    e paralela 45, hi, hi! doar trebuie sa te uiti atent si intelegi de ce.
  • +9 (11 voturi)    
   Pleava e si la voi (Joi, 22 noiembrie 2018, 14:35)

   Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   sucursala psd din cluj l-a sustinut pe dragnea
   • +1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 noiembrie 2018, 15:12)

    [anonim] i-a raspuns lui Dodel540

    • -6 (8 voturi)    
     la fel era (Joi, 22 noiembrie 2018, 15:19)

     Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui

     La fel era si in bucuresti acum ceva ani. Pana cand nu a mai fost. Voi credeti ca Boc e vesnic acolo?
     • +6 (6 voturi)    
      Nu e vesnic (sper) (Joi, 22 noiembrie 2018, 15:47)

      plictisitu [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

      ...dar e problema de invatare (pe pielea ta). Noi am invatat pe vremea lui Funar. Voi invatati acum... Succes!
     • +5 (5 voturi)    
      Stai linistit (Joi, 22 noiembrie 2018, 21:06)

      RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

      Asa cum nu ai vazut pana acum, nici nu o sa vezi vreodata in Cluj primar PSD-ist. O sa-i vina timpul lui Boc candva si atunci probabil ii va lua locul un USR-ist, sau un PNL-ist mai tanar care a lucrat sub aripa lui. La ultimele alegeri parlamentare, in municipiul Cluj-Napoca, PSD a iesti pe locul 3, dupa PNL si USR. Populatia orasului e prea educata si mai ales prea tanara ca sa puna botul la vrajeala PSD-ului. Media de varsta a cetatii e undeva la 33-34 de ani.
  • 0 (4 voturi)    
   care felicitari si cui, ai idee cine este individu (Joi, 22 noiembrie 2018, 22:02)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   daca nu stii , mergi pe strada in Cluj si in citeva ore te vei speria.

   comentariile de mai jos reflecta realitatea ..... in oras construiesc doar amicii lui

   nu-i capabil musiu paunel sa rezolve problema de la groapa de gunoi si a infectat toata apa freatica pina la Gherla

   dar si-a facut ditamai blocul cu peste 10 etaje in plin centrul orasului dupa ce si-a demolat o vila de acu 2 secole ......... culmea blocul vindut prin off-shore
 • +18 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 22 noiembrie 2018, 13:06)

  polonyca [anonim]

 • +14 (14 voturi)    
  +++ (Joi, 22 noiembrie 2018, 13:28)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Guvernul se lupta de doi ani cu Justitia ca sa o distruga, Alta preocupare nu are, exceptand faptul că banii europeni nu pot fi furati dupa reteta jafului practicat de psd+alde (cu sprijin udmr).
 • -9 (31 voturi)    
  foarte bine! (Joi, 22 noiembrie 2018, 13:34)

  torna_fratre [utilizator]

  ar trebui ca si alte judete care vor sa faca ceva fara a astepta pomana din bucale si isi ia destinul in maini.
  astfel sa vada si cetatenii cine lupta pentru ei...
 • +9 (29 voturi)    
  ei vrea (Joi, 22 noiembrie 2018, 13:47)

  IonIonescuDeLaBrad [utilizator]

  Nu vrea nimic, doar sa mai sifoneze niste bani. Sa explice domnul Tise stadiul lucrarilor de extindere la aeroportul Cluj, de cand au inceput si in ce stadiu se afla. Probabil la fel vor face si cu spitalul, mai trag si ei turta pe partea lor sa mananca si gura lor ceva.
  • +13 (19 voturi)    
   ... (Joi, 22 noiembrie 2018, 14:01)

   Hexadanus [utilizator] i-a raspuns lui IonIonescuDeLaBrad

   Corect. Vezi printre comentarii numai laude si ridicari in slavi, dar ei habar nu au ce invarteli face Tise prin Cluj si Floresti.

   Ei comenteaza, isi dau plusuri unii la altii, ca sa vezi cat de spalati pe creier sunt.
  • +8 (16 voturi)    
   Tise = un altfel de psd-ist (Joi, 22 noiembrie 2018, 14:07)

   UT [utilizator] i-a raspuns lui IonIonescuDeLaBrad

   Sa explice mai bine stadiul Centrul de Management Integrat al Deşeurilor/PataRat, sau drumurile judetene asfaltate recent (stricate si mai recent)...sau cum e cu aeroportul?!? Poate mai bine cum a fost cu blocul si etajele ilegale din centrul Clujului (langa NTT Data). Suna bine ce zice el, pentru cei care nu sunt din ClujN...dar el ar trebui sa taca!
  • +6 (6 voturi)    
   Ce vorbesti maestre? (Joi, 22 noiembrie 2018, 15:10)

   Mdv [utilizator] i-a raspuns lui IonIonescuDeLaBrad

   Fii mai exact. Care extindere? a pistei sau alt terminal? Pista a fost extinsa la 2.200 si se asteapta devierea Somesului pentru 3.300 de m.
   • 0 (4 voturi)    
    asteapta mult si bine (Joi, 22 noiembrie 2018, 15:20)

    UT [utilizator] i-a raspuns lui Mdv

    Ai uitat (daca esti din ClujN) cum s-a bagat peste Ciceo, cu tot felu de aiureli tehnice (nedovedite); cand l-a bagat (temporar) pe Mircea Avram in consiliu aerport (desi ala n-are nici o treaba, mai ales cu drumurile)...
    E fain la CLuj, e mai bine ca in multe alte parti ale Romaniei, dar sa o lasam balta, cu astfel de oameni...astfel de oameni ne tin in loc!
 • 0 (16 voturi)    
  Se vede din ce (Joi, 22 noiembrie 2018, 15:32)

  Observatory [utilizator]

  in ce mai aproape și clar, Capitala de fapt se V-a muta la Cluj....
  Prea multe javre comuniste la București !
  • +1 (1 vot)    
   musca ti limba (Vineri, 23 noiembrie 2018, 7:51)

   UT [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   nu vb asa ceva...stau ei bine la Bukle acolo :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by