Președintele Alianței Medicilor: "Creșterea vârstei de pensionare nu rezolvă deficitul de medici. Ei își pot continua și acum activitatea după vârsta de pensionare, dar nu mai pot deține funcții de conducere, ceea ce această lege va permite"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 7 noiembrie 2018, 18:27 Actualitate | Sanatate


Bogdan Tanase
Foto: Arhiva personala
Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor, a confirmat, miercuri, pentru HotNews.ro, că proiectul de lege ce prevede că medicii pot amâna la cerere vârsta de pensionare până la 67 de ani, avizat favorabil ieri de comisiile de specialitate din Camera Deputaților (for decizional), "nu rezolvă deficitul de medici din spitale". Bogdan Tănase a explicat că medicii pot rămâne și în prezent, la cerere, în sistem, cu acordul conducerii spitalului și al Colegiului Medicilor, "dar nu mai poate deține o funcție de conducere, aici este problema".

Bogdan Tănase, reprezentantul Alianței Medicilor, afirmă că "Proiectul de lege privind creșterea vârstei de pensionare nu rezolvă deficitul de medici. Medicii își pot continua și acum activitatea peste vârsta de pensionare dar nu mai pot deține funcții de conducere, ceea ce această lege va permite. În momentul ăsta, se poate rămâne în sistem cu acordul conducerii spitalului și al Colegiului Medicilor. Dacă este cineva, spre exemplu, într-un spital din provincie care are o secție care nu poate funcționa, și sunt situații de genul ăsta, cu cererea respectivului medic și cu aprobarea conducerii și a Colegiului Medicilor, respectivul își poate continua activitatea, dar nu mai poate deține o funcție de conducere, asta este problema."

"Acest proiect de lege poate să fie cu dedicație pentru șefii de secții. Respectivul își poate continua activitatea de medic și acum, dar nu mai poate deține o funcție de conducere, asta este problema", confirmă Bogdan Tănase, care spune că inițiativa legislativă le va permite acestora nu doar să profeseze peste vârsta de pensionare, ci și, în cazul în care dețin o funcție de conducere (șef de secție în spital), să își poată menține această funcție.          

"Unora, care sunt deja în sistem în poziții de conducere, le convine această pensionare la 67 de ani sau împinsă cât mai târziu", subliniază Bogdan Tănase.

"Proiectul ăsta care cere pensionarea la 67 de ani la cerere nu rezolvă problema deficitului de medici, nu face decât să pună o sarcină suplimentară pe umerii celor care sunt deja în sistem. Unora, care sunt deja în sistem în poziții de conducere, le convine această pensionare la 67 de ani sau împinsă cât mai târziu, asta este altă problemă. Dar, normal, pentru medicii care au un regim de lucru total diferit de al altor categorii profesionale, adică nu lucrează de la ora 8:00 la ora 16:00, ci lucrează în regim de gărzi, normal ar fi să se pensioneze și în funcție de acest regim de gărzi, pentru că gărzile efectuate nu se iau în considerare la calcularea vechimii în muncă în momentul de față", atrage atenția Bogdan Tănase.

Bogdan Tănase mai precizează că de această lege ar putea beneficia doar șefii de secții, nu și managerii de spitale: "Managerii, teoretic, nu îndeplinesc activitate medicală, iar un manager nu e neapărat și medic. Atâta timp cât sunt manageri, în principiu, nu pot opera sau nu pot face activitate medicală decât după ce își îndeplinesc orele de program ca manageri."

Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, condusă de Bogdan Tănase, este o organizație non-guvernamentală care reprezintă interesele medicilor din România.


Emanuel Ungureanu (USR): "Proiect de lege cu dedicație pentru dinozaurii șefi de secții"

Proiectul de lege inițiat de senatorii PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, și Ion Rotaru, ce prevede că medicii pot amâna la cerere vârsta de pensionare până la 67 de ani, a fost avizat favorabil marți de Comisia Comisia de Sănătate și de Comisia de Muncă din Camera Deputaților, într-o dezbatere comună, cu 15 voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri. În timp ce inițiatorii susțin că inițiativa legislativă se vrea o soluție pentru deficitul de personal din spitale, proiectul de lege este criticată puternic atât de opoziție, cât și de o parte dintre parlamentarii PSD, care spun, pe o singură voce, că este vorba despre un proiect cu dedicație pentru "dinozaurii din spitale".

Concret, acest proiect le va permite șefilor de secții din spitale care ating vârsta de pensionare prevăzută de lege (65 de ani) nu doar să mai rămână să profeseze ca medici, lucru care este posibil și în prezent, ci și să rămână șefi de secții în spitale, în cazul în care proiectul de lege va fi votat de Camera Deputaților. "Legea e făcută în favoarea celor care vor să rămână șefi de secții", acuză Maricela Cobuz, deputat PSD și medic, în timp de Emanuel Ungureanu (USR), viceprședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, afirmă că "Deficitul de personal e folosit ca pretext. Toată dezbaterea s-a învârtit în jurul dinozaurilor".

Proiectul de lege ce vizează modificarea art. 391, alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost depus anul acesta, pe 3 iulie, la Senat, de Florian Bodog și Ion Rotaru (ambii sunt senatori PSD), care au propus următoarea modificare: "Medicii se pensionează la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare în anul anterior împlinirii vârstei de pensionare şi cu cel puţin 3 luni înaintea datei de împlinire a vârstei de pensionare."

Deputații PSD Maricela Cobuz și Nicolaie-Sebastian Radu au depus un amendament care prevede ca medici să poată cere pensionarea la vârsta de 67 de ani doar în spitalele cu deficit de personal, însă amendamentul susținut de cei doi parlamentari PSD a fost respins chiar de colegii lor de partid.

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbaţi. Femeile se pot pensiona și ele, la cerere, la 65 de ani.

Proiectul de lege a trecut de Senat și de comisiile de specialitate din Camera Deputaților și urmează să meargă la vot în plenul Camerei Deputaților (for decizional).Medici nu vor creșterea vârstei de pensionare, ci cer ca orele de gardă să fie considerate vechime în muncă


Mai mulți medici au făcut apel, recent, ca orele de gardă să fie considerate vechime în muncă, după ce 43 de medici români au murit în timpul gărzilor, în ultimii ani. (Pe larg aici). Reprezentanții medicilor au depus ieri, la Parlament, un memoriu în care cer modificarea legislației pentru ca orele de gardă să le fie recunoscute ca vechime în muncă.

​43 de medici români au murit subit, în ultimii ani, în timpul gărzilor sau al orelor de lucru, potrivit unei liste postate pe Facebook de Livia David, medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova. Livia David postase, inițial, o listă cu 31 de medici morți în timpul gărzilor, ea invitându-și colegii să completeze această listă.

Livia David a lansat un apel ca legea să fie modificată în așa fel încât orele de gardă ale medicilor să fie considerate vechime în muncă, lucru care nu se întâmplă în prezent: "Nu cerem favoruri, nu cerem pensii speciale la 45-50 de ani."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1524 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  medici, Romania ... (Joi, 8 noiembrie 2018, 10:21)

  codrean [utilizator]

  Urmaresc mai de mult discutiile unor neaveniti despre medici, spitale si, in general despre medicina din Romania. Problema este, desigur, mult prea vasta ca sa o putem cuprinde intr-un comentariu dar hai sa stabilim cateva repere :
  - "productia" anuala de medici a facultatilor de medicina din tara - sase in 1989, vre-o douasprezece (daca am numarat bine) astazi - depaseste cu mult necesarul !
  - migratia medicilor, fenomen real, are doua cauze :
  - salarizarea mult sub standarde, corectata actualmente si
  - normarea, lipsa posturilor disponibile in spitalele atractive.Daca in marile centre nu se pune problema acoperirii posturilor normate, in localitatile rurale sau in "micul urban" sunt multe posturi neacoperite. Medicul are de ales intre un orasel din Romania si unul din Franta, Germania, Anglia, pe un salariu - inca - mai bun. Ce credeti ca alege ?
 • 0 (0 voturi)    
  Asta-i boala șefilor. (Joi, 8 noiembrie 2018, 13:55)

  asavreau [utilizator]

  PSD-ALDE consideră că șefii nu trebuie să se retragă dacă sunt membri PSD-ALDE.Nu analfabeți funcționali ci de-a dreptul idioți în gândire.Cum cred ei că mai poate lucra un medic la vârsta de peste 65 ani?Asta-i semn că viața nu contează,că spitalul este anticamera morții.În cazul ăsta nu angajați direct niște popi?Avem cel puțin parte de niște procedee de înmormântare calificate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by