USR propune ca legea să prevadă obligativitatea accesului elevilor la educație sexuală: Suntem pe locul I în Europa la sarcini nedorite

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 17 octombrie 2018, 17:19 Actualitate | Sanatate


La scoala
Foto: Agerpres
Deputatul USR Cristina Iurișniți a anunțat, miercuri, că va propune corelarea prevederilor legislative din Legea 272/2004 și Legea 1/2011, "în sensul atribuirii Ministerului Educației a obligativității de a facilita accesul elevilor la informații corecte și controlate în programa școlară" cu privire la educația sexuală și educația pentru sănătate. "10,6% dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani au sarcini nedorite, iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Suntem pe locul I în Europa în ceea ce privește rata sarcinilor nedorite!", arată deputatul USR.

Cristina Iurișniți va propune modificarea și completarea, în acest sens, a Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
     
"Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge, iar statul are obligația de a derula în unitățile școlare programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii. Deși Ministerul Educației și Ministerul Sănătății și-au asumat strategii naționale cu privire la implementarea educației sexuale și a educației pentru sănătate în programa școlară, starea sănătății psiho-emoționale și fizice a elevilor din România este foarte precară. Țara noastră se confruntă cu o rată ridicată de morbiditate și mortalitate în rândul tinerilor cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim. Mai mult decât atât, 10,6%  dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani au sarcini nedorite, iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina conform Organizației Mondiale a Sănătății. Suntem pe locul I în Europa în ceea ce privește rata sarcinilor nedorite! Nu putem rămâne pasivi în fața unei realități care nu ne face cinste la nivel european, iar în acest context voi iniția o serie de modificări legislative pentru modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Aceasta inițiativă vine în completarea  demersurilor de modificare a articolului 68 a Legii Educației 1/2011 care prevede introducerea o dată la 4 ani a opționalului Educație pentru sănătate cu componenta educației sexuale adaptată vârstelor și nivelului psiho-cognitiv al elevilor", arată deputatul USR Cristina Iurișniți.

"Educație pentru sănătate sexuală include informații care privesc atât dezvoltarea fizică a copilului și adolescentului, cât și dezvoltarea lui emoțională, relațională și socială, toate adaptate nivelului de înțelegere a acestora. Accesul la educație pentru sănătate sexuală completează spectrul educației universale și formează atitudini responsabile și sănătoase, o înțelegere și o informare corectă, o împuternicire a tinerilor membri ai unor comunități și ai unei societăți românești lipsite de discriminare. Astfel, îmi propun să corelez prevederile legislative dintre Legea 272/2004 și Legea 1/2011 în sensul atribuirii Ministerului Educației Naționale a obligativității de a facilita accesul elevilor la informații corecte și controlate în programa școlară cu privire la educația sexuală și educația pentru sănătate", mai spune deputatul USR.


Patriarhia Română: "Copilul are nevoie de educație, nu de educație sexuală intensivă"


Într-o declarație din luna mai a acestui an, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, se arăta reținut în ceea ce privește necesitatea educației sexuale în școli: "Copilul are nevoie de educație cu majusculă, și nu de educație sexuală intensivă. Biserica Ortodoxă Română este de acord, la nivelul unor ore de informare pe care le poate face profesorul de biologie sau dirigintele, în legătură cu riscurile reale la care se pot expune tinerii care încep o viață sexuală prea timpuriu și dezordonată. Nu trebuie să absolvim cursuri de kamasutra ca să fim oameni normali." (Sursa: Basilica.ro)

În ceea ce privește nașterile din rândul adolescentelor din România, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spunea că "nu este vorba de un fenomen, e vorba de cazuri punctuale, probabil numeroase, care însă nu au în spate o cauză legată de absența educației sexuale în școală".


Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1840 vizualizari

 • -10 (30 voturi)    
  parca aveam alte prioritati (Miercuri, 17 octombrie 2018, 17:35)

  Stefan534324 [utilizator]

  scoli si spitale.
  • +10 (28 voturi)    
   e prea complicat? (Miercuri, 17 octombrie 2018, 21:53)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   prioritatile sunt educatie si sanatate, nu "scoli si spitale".

   nici crestinismul nu se propaga doar construind biserici. dovada este ca desi ati construit zeci de mii de biserici.. abia strangeti 3-4 milioane la vot. urmeaza bomboana de pe coliva.. catedrala prostiei neamului, cu chip cioplit pe clopote, ca sa fie clar cine la cine se inchina.
  • +9 (23 voturi)    
   Prioritatile (Miercuri, 17 octombrie 2018, 22:17)

   Eu123 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Sunt aceleasi. Educata in scoala ca sa evitam vizitele la spital, si aici ma refer strict la subiectul articolului.
   • 0 (14 voturi)    
    N-are nicio treaba! (Joi, 18 octombrie 2018, 7:05)

    Anarb [utilizator] i-a raspuns lui Eu123

    Educatia sexuala e simpla: pune-ti prezervativ cand faci sex. Gata. De ce-ti trebuie ORE de predare pentru asta? O campanie serioasa de informare, inclusiv in scoala, e prea suficienta.
    Altfel sint bani aruncati pe fereastra. Plus ca cine ne garanteaza ca publicul tinta mai frecventeaza scoala sau va frecventa ora de educatie sexuala sau va fi atent macar o secunda la ora?
    A incercat insa cineva sa faca o analiza sa vada cat din publicul tinta provine din familii in care controlul parental nu exista? Parinti plecati afara la munca, parinti despartiti care nu se intereseaza de copii, parinti alcoolici; daca e undeva de bagat bani aici as baga bani! Inteleg ca unii au de bifat o agenda electorala, dar nu pe banii mei si timpul de educatie al copilului meu.
    • -1 (11 voturi)    
     Educația sexuală (Joi, 18 octombrie 2018, 7:32)

     KayT [utilizator] i-a raspuns lui Anarb

     e mai mult decât “pune prezervativ”. Ma îngrozesc de ce fel de educație sexuală ați avut dumneavoastră parte si de câte cunoștințe aveți in domeniu, in consecință.

     Copii trebuiesc învățați de exemplu sa recunoască si sa evite prădătorii sexuali. Dacă nimeni nu le vorbește despre lucrurile astea intr-un mod echilibrat si pe întelesul lor, fără exagerări si panica, se poate ajunge la drame. Cunosc cazuri. Nu din Occidentul depravat, ci din România anilor 80, când educația sexuală nu exista.
     • +3 (7 voturi)    
      Te ingrozesti degeaba (Joi, 18 octombrie 2018, 20:07)

      Anarb [utilizator] i-a raspuns lui KayT

      S-ar putea sa n-ai tu ani de scoala cati ani de vacanta scolara am eu. De fapt dupa cum scrii copiii fara un i sau pui punct in mijlocul ultimei propozitii sunt chiar convins.
      Faci si o confuzie conceptuala; identificarea comportamentelor antisociale - pradatori sexuali, agresori fizici, hoti, escroci etc nu are nicio legatura cu educatia sexuala si sincer, prefer sa fac asta acasa. Scoala vietii nu e o lectie care se preda la tabla si e probabil cea mai importanta lectie pe care o pot preda parintii.
      • -4 (4 voturi)    
       Ok... (Joi, 18 octombrie 2018, 22:15)

       KayT [utilizator] i-a raspuns lui Anarb

       Argumentele dv. se reduc la atacuri ad-hominem, si cu toate acestea credeți ca ați făcut mai multă școala ca mine. Cu cati de i se scrie forma articulata de plural a cuvântului copil am învățat in școala primara. Haideți sa ne comparam diplomele, dacă alte argumente nu aveți.
       P.S. De autocorrect ați auzit? Am scris pe tel într-un loc aglomerat
       • +2 (4 voturi)    
        Nostim (Vineri, 19 octombrie 2018, 7:19)

        idsoc [utilizator] i-a raspuns lui KayT

        Agresorul se simte agresat. Prietene, tu i-ai spus primul omului, inainte de orice, ca esti ingrozit de ce educatie a primit si ca n-are cunostinte. El macar a observat niste greseli. :)
        • -3 (3 voturi)    
         cititi inca o data ce am scris (Vineri, 19 octombrie 2018, 9:24)

         KayT [utilizator] i-a raspuns lui idsoc

         Eu m-am referit strict la faptul ca nu mi se pare ca respectivul user a avut parte de prea multa educatie sexuala. Pai si normal, daca nu se face educatie sexuala in Romania. N-am spus nimic de cata scoala ar fi facut sau nu. Faptul ca el s-a simtit agresat e problema lui si nu a mea.
         Sustin in continuare ca educatia sexuala nu se rezuma la "pune un prezervativ", ci include multe alte aspecte, biologice, de sanatate, psihologice, legale (ce drepturi si ce obligatii are fiecare...). A sustine contrariul inseamna ca habar nu ai ce e aia educatie sexuala, ergo lipsa de educatie sexuala.
         • +3 (3 voturi)    
          Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 octombrie 2018, 14:26)

          [anonim] i-a raspuns lui KayT

          • -1 (1 vot)    
           "macane"? (Vineri, 19 octombrie 2018, 14:37)

           KayT [utilizator] i-a raspuns lui

           Discutia a alunecat de mult in ridicol, dar, pentru a 3-a oara: NU am spus despre nimeni ca nu e educat, jesus! M-am referit STRICT la educatia sexuala, SUBIECTUL ARTICOLULUI! Una scrie acolo, alta cititi dv. Si va rog sa pastrati un ton civilizat. La mine nu macane nimic, va asigur.

           Pentru admin: chiar nu ma supar daca nu mai publicati replicile astea din ce in ce mai ridicole, inclusiv prezentul comentariu.
    • -6 (8 voturi)    
     si religia e simpla (Joi, 18 octombrie 2018, 12:53)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Anarb

     "exista un om in cer care a facut lumea si care e preabun , dar daca nu faci ce vrea el o sa putrezesti in iad" there. la ce trebuie religie?!

     FACT: avem cea mai mare rata de graviditate la minore...
     este chiar o solutie spre civilizatie... majoritatea tarilor o fac!
     ce e asa complicat?!

     da de religie in schili ce zici? aia nu e pierdere de timp si de bani?!
     faptul ca avem o rata de abandon la copii f mare nu e o problema in mintea ta?! sper ca nu ai copii! pentru binele lor!
  • -6 (6 voturi)    
   realizezi (Joi, 18 octombrie 2018, 12:51)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   ca nu costa atat de mult si ca e ceva de preventie, nu?!
   adica nustiu stii ca suntem tara din UE cu cea mai mare rata de graviditate la minore, nu?!
 • -6 (34 voturi)    
  Extrema stanga incepe (Miercuri, 17 octombrie 2018, 17:54)

  Je__ [utilizator]

  Usor usor, gender neutral, ziua cand vin toti la scoala imbracati fetele ca baietii, baietii ca fetele....introducem genul neutru....si de aici incepe spalarea identitara pana la crearea individului unisex, bun palmas al societatii, consumerist si trendy

  Abia astept! O sa umblam toti cu pantaloni roz in vine, ciocate rosii si blanite in cap. Incepe sa fie foarte trendy moda asta
  • +8 (26 voturi)    
   de ce ti-e frica? (Miercuri, 17 octombrie 2018, 22:01)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   asa usor crezi ca iti pierzi identitatea? poate nu ai avut-o niciodata...
   programa materiei este tocmai despre diferenta dintre sexe. cat de ingust la minte poti sa fii sa nu intelegi macar atat?
  • -6 (6 voturi)    
   ce gender neutral tovarase?! (Joi, 18 octombrie 2018, 12:54)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   ce treaba are educatia sexuala cu ce zici tu?!
   aberezi GRAV!
 • +8 (24 voturi)    
  si orfelinate (Miercuri, 17 octombrie 2018, 18:27)

  ADan [utilizator]

  locul 1 si la nr de copii nedoriti aflati in orfelinate
  • +4 (4 voturi)    
   Ai o statistica din care citezi? (Joi, 18 octombrie 2018, 21:32)

   Iomen [utilizator] i-a raspuns lui ADan

   Sau e doar parerea ta.
 • +12 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 octombrie 2018, 18:36)

  [anonim]

 • +8 (28 voturi)    
  BOR si mincinuna fac casa buna.. (Miercuri, 17 octombrie 2018, 19:28)

  pehash [utilizator]

  Sa minti si sa furi, sa instigi la ura si degradare morala.. astea sunt pacate doar daca nu esti hirotonisit...

  Ce legatura are Kamasutra cu educatia sexuala? Doar purtatorul de cuvant al BOR poate sti... Cine a citit programa scolara la disciplina "Educatie pentru sanatate", introdusa in anul scolar 2004/2005, intelege imediat ca BOR evita dezbaterea argumentata si vine cu minciuni sfruntate.
  Si cum ar trebui sa se numeasca disciplina? "Educatie"? Adica vom avea un minister al "Educatiei" care se ocupa doar cu materia "Educatie"? :) Termeni simpli pentru oameni simpli, care inca mai cred in minciunile BOR.
 • -10 (36 voturi)    
  obligatoriu (Miercuri, 17 octombrie 2018, 19:40)

  Adran [utilizator]

  Ca asa stiu sa se impuna leftistii in general si cei useristi in particular. Tot ce tine de Dumnezeu sa fie cat mai ascuns si mai greu de accesat. Perversiunile, deviatiile si ideologia de gen ... cat mai obligatoriu si de la varste cat mai mici.
  • -7 (7 voturi)    
   baiete (Joi, 18 octombrie 2018, 12:56)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Adran

   religia NU are ce cauta in scoli... din o gramada de motive... unul dintre ele ca cea mai mare religie are mai putin de 35% din planeta asta care cred in ea!

   educatia sexuala e stiinta...also oamenii o sa faca sex indiferent ce zici tu! si ar trebui sa stie de la o varsta exact cum sta treaba! nu dealta dar avem cea mai mare rata de minori care fac copii (si rata de abandon scolar, de abandon al copiilor etc)...
 • -7 (23 voturi)    
  USR ar trebui sa stea pitit o vreme (Miercuri, 17 octombrie 2018, 20:19)

  D-or [utilizator]

  dupa isprava cu referendumul.

  Altfel se erodeaza de tot si sponsorii or sa-si caute alte unelte si scule.

  Sigur, o sa auzim in curind de alte 274 milioane bugetate pt pretinii lor pt educatia sexuala - teoretica si practica - in scoli, pe linga cele pt educatia parintilor.
  • -5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 octombrie 2018, 12:03)

   [anonim] i-a raspuns lui D-or

   • +6 (6 voturi)    
    La ce alegeri a avut 80% USR? (Joi, 18 octombrie 2018, 21:39)

    ids [utilizator] i-a raspuns lui

    Sau conform carui sondaj 80% din romani plac USRul?
    Ca asa si Dragnea zice ca l-au votat peste jumatate din romani cand participarea la vot a fost vreo 33%.
  • -6 (8 voturi)    
   hehe... (Joi, 18 octombrie 2018, 12:57)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   vad ca e plin internetu de pudici carora le e rusine sa vb de unul din cele mai normale lucruri care le face specia umana!

   sexul este mai normal si natural decat hainele, sau casele. dar din cauza religiei ne ferim sa vb de el !

   tot urlati de buget... da vad ca nu urlati nimic de banii aruncati la religie... aia e buna , nu?!
   hai sictir de spalati pe creier ce sunteti!
 • -5 (7 voturi)    
  foarte bine... (Joi, 18 octombrie 2018, 12:50)

  liviu_ [utilizator]

  poate nu o sa mai fim chiar tara din UE cu cei mai mult copii nascuti din minore
  • +5 (5 voturi)    
   Sigur, asta era problema (Joi, 18 octombrie 2018, 21:42)

   ids [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Nu dadusera minoritarii care se casatoresc la 12 ani lucrare de control la educatie sexuala. Uite daca fac matematica ce se cunoaste; curg banii fara numar, fara numar!
 • 0 (0 voturi)    
  A fost făcută o analiză a cauzelor... (Duminică, 21 octombrie 2018, 11:50)

  gotcan [utilizator]

  pentru a fi siguri că legea o să fie eficientă în aplicare? De ex., multe dintre sarcinile fetelor care au sub 20 de ani se întâlnesc în rândul etniei rrome, etinie ai căror copii nu sunt înscrişi sau renunţă în proporţie mare la educaţie încă de la vârste fragede (grădiniţă şi şcolala primară sau gimnazială). USR s-au gândit şi la acest aspect în lege? Posibil să mai fie şi alte aspecte care nu pot fi rezolvate într-un mod generalist şi atunci legea îşi ratează o parte importantă din obiectiv.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by