12 spitale din România nu fac avorturi la cerere. Ce spune legea și ce spun doctorii. Medic: "Interzicerea avortului ar fi o întoarcere abruptă în întuneric"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 9:03 Actualitate | Sanatate


Spital
Foto: pixabay.com
Cel puțin 12 spitale din România nu fac deloc, în acest moment, avorturi la cererea pacientelor, ci doar avorturi terapeutice, considerate urgențe medicale, a descoperit HotNews.ro, în urma unei ample documentări. În alte spitale, o parte dintre medicii ginecologi refuză să ofere acest serviciu, dar au colegi care fac întreruperi de sarcină, în același spital. Fenomenul refuzului este în creștere în ultimii ani, iar unii medici și ONG-iști se tem că am putea asista la primii pași către o nouă interzicere a avortului. Subiectul este delicat: pe de o parte, legislația din România prevede că întreruperea de sarcină la cerere, până la 14 săptămâni, este legală. Pe de altă parte, "spitalele au bază legală atât pentru a oferi aceste servicii, cât și pentru a le refuza", a explicat un avocat contactat de HotNews.ro. Motivele religioase nu sunt nici pe departe singurele care stau la baza deciziei medicilor de a nu face avorturi, ci este vorba și despre cauze financiare și birocratice.


Info pe scurt:
 • Avortul este legal în țara noastră până la 14 săptămâni de sarcină. Este o procedură medicală la cerere, nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate și se plătește de către pacient spitalului.
 • Medicii din 12 spitale din România nu fac deloc avorturi la cerere, ci doar avorturi terapeutice - considerate urgențe medicale. În alte spitale, doar o parte dintre medicii din secția de Ginecologie fac avort la cerere, iar alți colegi ai lor refuză să ofere acest serviciu.
 • Motivele pentru care medicii refuză să facă întreruperi de sarcină la cerere nu sunt doar morale/religioase, ci și financiare/birocratice: lipsa unui spațiu adecvat în spitale, lipsa asigurărilor de malpraxis, neplata acestui serviciu către medici.
 • "Spitalele au bază legală atât pentru a oferi aceste servicii, cât și pentru a le refuza", a explicat un avocat contactat de HotNews.ro.
 • Medicii care refuză avortul la cerere spun că, potrivit Codului lor deontologic, nu pot fi obligați să ofere niciun serviciu medical împotriva voinței lor.
 • Medici și ONG-iști consultați de HotNews.ro se tem că tendința de refuz a avorturilor în spitalele de stat din România este în creștere și riscă să ducă la o nouă interzicere a întreruperilor de sarcină.
 • Avortul a fost interzis aproape în totalitate în România în perioada 1966 - 1989. Se estimează că 10.000 de femei au murit din cauza avorturilor provocate în condiții improprii, iar alte 100.000 de femei au fost mutilate din punct de vedere fizic și psihic.

 • Care sunt spitalele unde nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere
12 spitale din România au confirmat oficial, pentru HotNews.ro, că nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere. Peste jumătate dintre ele sunt spitale județene de urgență - cele mai mari din județele respective.

Lista spitalelor care au confirmat oficial pentru HotNews.ro că nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere:


1. Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova
2. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Satu Mare
3. Spitalul Județean de Urgență din Slatina
4. Spitalul Județean de Urgență din Vaslui
5. Spitalul Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin
6. Spitalul Județean de Urgență "Sf. Pantelimon" din Focșani
7. Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Cuza Vodă" din Iași
8. Spitalul Municipal de Urgență din Roman
9. Spitalul Municipal din Orăștie
10. Spitalul Municipal de Urgență din Moinești
11. Spitalul Municipal "Dr. Eugen Nicoară" din Regin
12. Spitalul Municipal din Adjud

Protest în Piata Universității împotriva interzicerii avortului, în semn de solidaritate cu femeile din Polonia (3 octombrie 2016)

În alte spitale, doar o parte dintre medicii ginecologi oferă acest serviciu, în timp ce alți medici îl refuză (cazul Spitalului Județean din Botoșani, al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie "Dr. Dumitru Popescu" din Timişoara sau al Spitalului Municipal de Urgență din Timișoara).

De asemenea, în unele spitale nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în ajunul și în perioada marilor sărbători religioase (Paște și Crăciun): Spitalul Județean din Constanța sau Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Galați.

Și în București, unii medici ginecologi refuză să facă avort la cerere, însă nu există niciun spital care să aibă secție de Ginecologie și să nu ofere deloc acest serviciu. În plus, în București, pacientele au cele mai multe alternative, capitala fiind orașul cu cel mai mare număr de spitale de stat, dar și de clinici private din țară.

În unele dintre orașele cu spitale de stat unde nu se fac avorturi la cerere, pacientele au ca alternativă alt spital de stat unde se oferă acest serviciu, în timp ce în alte localități, singura alternativă este reprezentată de clinicile private.

Un avort la cerere costă între 100 și 300-400 de lei la un spital de stat, în funcție de localitate, și poate ajunge la 700-1.000 de lei la o clinică privată.


 • Între religie și bani: Motivele pentru care medicii refuză să facă avort la cerere
5 sunt principalele motive identificate de HotNews.ro în discuțiile cu medicii și reprezentanții spitalelor ce refuză să facă avort la cerere, care stau la baza acestei decizii:

1. Motivele morale/religioase. Medicii contactați de HotNews.ro spun că, potrivit Codului deontologic, nu pot fi obligați să ofere un serviciu medical împotriva voinței sau convingerilor lor.

2. Unii medici ginecologi s-au specializat pe zona de medicină reproductivă/fertilizare in vitro și spun, de asemenea, că avortul ar reprezenta "o contradicție în convingerile lor".

3. Faptul că asigurarea de malpraxis oferită de către spital nu acoperă niciun serviciu medical la cerere, prin urmare, nici avortul.

4. Avortul la cerere este un serviciu plătit de pacient către spital și nu este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Unii medici sunt nemulțumiți că acest serviciu este plătit de către pacient, dar banii ajung doar la spital, nu și la medici.

5. Lipsa unui spațiu dedicat întreruperilor de sarcină în unele spitale.


 • Ce spune legea: avortul este legal în România. Spitalele au bază legală să ofere serviciul, dar și să îl refuze
Întreruperea de sarcină care nu reprezintă urgență medicală (sarcina nu este întreruptă din evoluție sau nu pune în pericol sănătatea mamei) este legală în România până la 14 săptămâni de sarcină și intra în categoria serviciilor medicale la cerere. Nu intră în categoria serviciilor din pachetul medical de urgență și din pachetul medical de bază, astfel că nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, ci se plătește de către pacient.

Legea nu prevede obligativitatea spitalelor de a oferi servicii medicale la cerere, ci decizia aparține fiecărei unități medicale în parte. "Spitalele au bază legală atât pentru a oferi aceste servicii, cât și pentru a le refuza", a explicat un avocat contactat de HotNews.ro.

Efectuarea de servicii medicale la cerere de către spitale reprezintă o modalitate prin care unitățile medicale pot obține venituri suplimentare prin care poate fi achiziționată aparatură medicală și este recomandată inclusiv de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

La medic

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede că medicii pot refuza un serviciu medical doar în două situații: atunci când "pacientul este trimis altui medic, furnizând toate datele medicale obținute, care justifică asistența altui medic cu competențe sporite", și atunci când "pacientul manifestă o atitudine ostilă și/sau ireverențioasă față de medic". Prevederile Legii 95/2006 se referă, însă, tot la serviciile medicale de urgență și din pachetul de bază, decontate de CNAS, nu la serviciile medicale la cerere.

Avortul la cerere este legal în România până la 14 săptămâni de sarcină, cu condiția să fie efectuat numai în unități spitalicești cu dotări și cu personal ATI (Anestezie-Terapie Intensivă) sau în cabinete medicale private autorizate în acest scop. După 14 săptămâni, întreruperea de sarcină se mai poate face doar în mod excepțional, din motive medicale sau în alte două situații excepționale, prevăzute de lege: sarcinile rezultate în urma unui incest sau viol.

Avortul la cerere a redevenit legal în România pe data de 26 decembrie 1989, când a fost abrogat celebrul decret nr. 770/1966, ce dusese la interzicerea aproape totală a avortului în țara noastră și la incriminarea lui în Codul Penal. Se estimează că, în perioada 1966 - 1989, 10.000 de femei au murit din cauza avorturilor provocate în condiții improprii (prin metode empirice), iar alte 100.000 de femei au fost mutilate din punct de vedere fizic și psihic.


 • Medic ginecolog: "Interzicerea avortului ar fi o întoarcere abruptă în întuneric"
Bogdan Doroftei este medic ginecolog și directorul medical al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Cuza Vodă" din Iași. La acest spital nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere, decizia fiind luată de ginecologii din unitatea medicală. Motivele nu țin, nici pe departe, doar de morală sau de religie.

Bogdan Doroftei s-a specializat de mulți ani pe zona de medicină reproductivă/fertilizare in vitro și este unul dintre medicii care nu fac întreruperi de sarcină. Motivele sale nu sunt însă religioase, ci țin de faptul că, spune Bogdan Doroftei, "Atâta vreme cât eu mă ocup de partea de medicină reproductivă, ajut cuplurile să obțină o sarcină, e o contradicție în convingerile mele. Nu e nimic religios. Dar dacă focusul meu medical și toată pricerea mea e în folosul pacienților de a avea o sarcină, mi s-ar părea o ipocrizie să vin să spun că eu fac și chiuretaje".

În ceea ce îi privește pe colegii lui Bogdan Doroftei, aceștia au decis să nu facă întreruperi de sarcină la cerere, "dar nu din motive religioase", spune el. Principalul motiv este acela că asigurarea de malpraxis a spitalului nu acoperă eventuale daune civile pentru niciun serviciu medical la cerere, prin urmare, nici pentru întreruperile de sarcină. În caz de malpraxis la efectuarea unei întreruperi de sarcină la cerere, cel care răspunde este medicul, nu spitalul. Medicii au și opțiunea de a își plăti singuri asigurarea de malpraxis pentru aceste servicii, dar fie aceasta este prea scumpă, fie unele societăți de asigurare "nici nu acoperă manevra asta de chiuretaj", fiind vorba despre o intervenție cu risc, spune Bogdan Doroftei.

Test de sarcină

Un ginecolog de la Spitalul Județean din Botoșani, unde o parte dintre medici refuză, de asemenea, să facă avorturi la cerere, a confirmat, sub protecția anonimatului, pentru HotNews.ro, că "despre asta este vorba, nu sunt motive religioase și alte prostii. Poți să ai oricâtă experiență, că tot poți să o dai în bară la un avort, că e un fibrom, ceva alături, e o operație oarbă. Riscul e foarte mare." Medicul din Botoșani a ținut să adauge că "O să vedeți multe scandaluri pentru că noi cu multe lucruri nu suntem asigurați."

La rândul său, medicul ieșean Bogdan Doroftei subliniază că discuția pe tema avortului este "foarte sensibilă". Chiar dacă este unul dintre medicii care nu fac întreruperi de sarcină, Bogdan Doroftei atrage atenția că "nu aș vrea să se ajungă să se interzică avortul în România. Devine foarte periculos pentru o categorie socială importantă, a femeilor tinere. Putem să ajungem să ne întoarcem în întuneric, cu 30-40 de ani în urmă. Nu pot să nu văd discuția aceasta vizavi de viitorul referendum. Interzicerea avortului mi s-ar părea o întoarcere abruptă în întuneric. Asta e părerea mea, ca medic care nu se ocupă cu avorturi."

Bogdan Doroftei amintește și că la întreruperi de sarcină la cerere nu ajung doar cuplurile care nu se protejează, ci poate fi vorba și despre accidente și metode contraceptive care nu sunt 100% sigure.

Medicul e însă optimist și crede că, în acest moment, "marea majoritate a ginecologilor din România nu refuză avortul la cerere."


 • ONG-ul care a distribuit gratuit contraceptive în mediile defavorizate: "Lipsa accesului la educație sexuală, principala cauză"
Carmen Suraianu este directorul executiv al Societății de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), ONG fondat în anul 1990 și unul dintre pionierii în oferirea de servicii de educație sexuală și planificare familială în România.

În ultimii 10 ani, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală a jucat un rol major în Programul Naţional de Planificare Familială, inițiat de acest ONG și implementat, ulterior, de Ministerul Sănătății. Programul a avut ca obiectiv reducerea ratei avorturilor prin creșterea accesului la servicii de planificare familială și a utilizării metodelor de contracepție.

În cadrul programului au fost distribuite gratuit contraceptive prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, pentru câteva categorii de persoane (persoane fără niciun venit care dădeau o declarație pe propria răspundere în acest sens, elevi și studenți, persoane care făceau parte din familii beneficiare de ajutor social). De asemenea, au fost instruiți specialiști în domeniul planificării familiale - aproximativ 8.000 de medici de familie, în special din zonele rurale - și au fost organizate campanii de informare și conștientizare privind planificarea familială și mijloacele de contracepție.

Programul ar putea fi implementat în continuare de către Ministerul Sănătății, însă momentan, este blocat din cauză că, potrivit legii, contraceptivele orale sunt medicamente și pot fi distribuite doar prin farmacii, nu și în cabinetele medicilor de familie. "Trebuie găsită o modalitate legală ca ele să poată fi distribuite prin medici. Buget este alocat și este inclus în programul național pe 2017 și 2018", spune Carmen Suraianu.

Potrivit directorului Societății de Educație Contraceptivă și Sexuală, rezultatele acestui program și ale altor campanii inițiate după legalizarea avortului, în decembrie 1989, și-au arătat, în timp, efectele: dacă, în 1990, s-a înregistrat "o explozie" a numărului de avorturi - aproximativ un milion, România a ajuns, în ultimii ani, la o medie de circa 60.000 - 70.000 de avorturi anual. Cea mai recentă statistică oficială, publicată de Eurostat, arată că în România s-au înregistrat, în anul 2016, 63.518 avorturi.

România, fruntașă la numărul mamelor-adolescente în Europa


Evoluția numărului de avorturi în spitalele de stat din România în ultimii 10 ani (sursa: Eurostat):

2007 - 137.226 întreruperi de sarcină
2008 - 127.907 întreruperi de sarcină
2009 - 116.060 întreruperi de sarcină
2010 - 101.915 întreruperi de sarcină
2011 - 103.386 întreruperi de sarcină
2012 - 87.975 întreruperi de sarcină
2013 - 86.432 întreruperi de sarcină
2014 -  78.371 întreruperi de sarcină
2015 - 70.885 întreruperi de sarcină
2016 - 63.518 întreruperi de sarcină

*(În statistica oficială Eurostat figurează doar avorturile făcute în spitalele de stat, nu și în cabinetele private - n.red.).

Cu toate că statisticile oficiale arată că este în continuă scădere, rata avortului din România rămâne una dintre cele mai ridicate din Europa.

Carmen Suraianu, directorul executiv al Societății de Educație Contraceptivă și Sexuală, atrage atenția că România are și cea mai mare rată a sarcinilor în rândul tinerelor și adolescentelor și este țara europeană cu cel mai mare număr de adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani care au un copil. "Suntem fruntași în ultimii 10 ani, deci nu este o situație care durează de ieri sau de azi, este o situație care s-a perpetuat cel puțin în ultimii 10 ani", spune Carmen Suraianu.

Ea subliniază că "din punctul nostru de vedere, lipsa accesului la educație sexuală este principala cauză. Tinerii din România nu au informațiile necesare pentru a se proteja. Organizația Mondială a Sănătății recomandă mai multe lucruri pentru a reduce numărul sarcinilor neintenționate, printre care accesul tinerilor la educație sexuală, coroborat cu accesul la servicii pentru sănătate reproductivă."


 • Patriarhia Română: "Copilul are nevoie de educație, nu de educație sexuală intensivă"
Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală a militat și pentru introducerea educației sexuale în școli, însă fără succes. "Opoziția cea mai mare este din partea asociațiilor religioase", spune Carmen Suraianu.

Într-o declarație din mai anul acesta, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, se arăta reținut în ceea ce privește necesitatea educației sexuale în școli: "Copilul are nevoie de educație cu majusculă, și nu de educație sexuală intensivă. Biserica Ortodoxă Română este de acord, la nivelul unor ore de informare pe care le poate face profesorul de biologie sau dirigintele, în legătură cu riscurile reale la care se pot expune tinerii care încep o viață sexuală prea timpuriu și dezordonată. Nu trebuie să absolvim cursuri de kamasutra ca să fim oameni normali." (Sursa: Basilica.ro)


În ceea ce privește nașterile din rândul adolescentelor din România, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spunea că "nu este vorba de un fenomen, e vorba de cazuri punctuale, probabil numeroase, care însă nu au în spate o cauză legată de absența educației sexuale în școală".

Carmen Suraianu se teme că "Ne uităm în jurul nostru și vedem acțiuni susținute financiar și în media, și în spațiul politic, prin care se dorește restrângerea drepturilor sexuale și reproductive. Ceea ce reprezintă un real pericol, pentru că nu vrem să ne întoarcem la situația dinainte de 1990, când au murit peste 10.000 de femei făcând avort empiric."

Ea atrage atenția că, în acest moment, în România, "sunt orașe mici unde avortul la cerere nu mai este disponibil decât în privat".

Concluzia lui Carmen Suraianu este că "Statul nu poate controla decizia femeii, iar dacă nu există accesul la serviciu, femeia este pusă în situația să recurgă la metode empirice."

În Europa, avortul la cerere e interzis complet în Malta, iar în Polonia se poate face doar dacă sarcina a apărut în urmă unui viol, incest, dacă fătul are malformații grave sau dacă viața și sănătatea mamei sunt puse în pericol. Și în Irlanda de Nord, avortul a fost interzis până anul acesta, când s-a organizat un referendum în cadrul căruia s-a votat pentru legalizarea întreruperilor de sarcină.

În Cipru, Finlanda, Luxemburg şi Marea Britanie, avortul se poate face doar în anumite condiții (medicale și care țin de situația materială a mamei/familiei).

Celelalte state europene permit fără restricții întreruperile de sarcină la cerere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19165 vizualizari

 • -10 (46 voturi)    
  ciudat (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 9:28)

  codrean [utilizator]

  felul in care prezentati lucrurile, subliniind de mai multe ori ca refuzul nu are ca motivatie convingerile religioase ale medicului. Ca si cand daca asta ar fi motivul - si nu banii, lipsa sigurarilor, etc - ar fi ceva de condamnat !?
  • +6 (10 voturi)    
   Poate (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 16:13)

   Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Vrem si noi sa stim care e motivul, asa de curiozitate. Oare tu de ce vrei sa-mi restrangi accesul la informatie?
   • +1 (7 voturi)    
    Unul din motivele grave (Duminică, 30 septembrie 2018, 4:02)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui Cardplayer

    Este că avortul e văzut ca o metodă de contracepție in loc de a fi văzut ca o măsură de extremă urgență, când orice altă metodă a eșuat. Și da, in general, medicii pot refuza orice pacient și orice procedură. Excepția sunt urgențele majore, când pacientul nu ar avea posibilitatea să și aleagă un alt medic.
  • +5 (19 voturi)    
   convingerile religioase nu pot fi o motivatie (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 16:30)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   sau un pretext pt. refuzul efectuarii unui act medical de catre un medic. cei care fac asta, ar trebui demisi imediat si exclusi din sanatate, nu mai suntem in evul mediu.
   eu ma astept ca un medic sa aiba cat de cat un anumit nivel intelectual, nu un naiv care crede in horoscop sau in superstitii, totusi, suntem in sec. XXI.
   • -6 (20 voturi)    
    "Actul medical" e si eugenia sau eutanasia (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 22:13)

    Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    Evident ca un medic poate refuza sa faca un act ne-medical care n-are legatura cu sanatatea:

    - poate refuza sa faca un avort daca motivul nu e unul medical (sarcina nu pune in pericol sanatatea femeii sau a fatului) si asta contravine convingerii sale
    - poate refuza sa faca o circumcizie unui copil daca nu are un temei medical

    Chiar juramantul original al lui Hipocrate le interzice medicilor sa faca avorturi la cerere.

    In secolul 21 un medic ateu inrait nu poate considera fatul nenascut ca fiinta umana nenascuta inca si sa i se para scarbos sa omoare o fiinta cand el s-a facut medic ca sa salveze vieti?

    Nu zic sa interzicem avorturile. Dar mi se pare de un troglodism-stalinist scarbos sa ceri excluderea unui medic care-si face strict datoria: salveaza vieti si nu e de acord cu avortul la cerere.

    Daca de maine se legifereaza eutanasia, e ok sa excludem din sistem toti medicii care nu ar fi dispusi s-o practice?
 • -12 (58 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 9:51)

  [anonim]

  • +13 (57 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 10:14)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • +12 (28 voturi)    
    Cititi cu atentie c-o luati pe aratura (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 12:10)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui

    Este vorba despre refuzul de a intrerupe sarcina doar LA CERERE.
    Nu este vorba de persoane in stare de urgenta sau situatii in care medicul este obligat si este platit prin asigurarea medicala sa faca avort. Si nu in ultimul rand este protejat pentru greseala (asta este asigurarea de malpraxis, pana la urma, un fel de CASCO)
    Daca tot vrei sa dai spaga la medic, de ce nu te duci la policlinica privata si platest exact cat scrie pe factura?
    Te duci la spital de stat, dai spaga, iar daca -doamne-fereste - se intampla vreun accident, ii sari medicului la beregata, ca el e de vina...
    Articolul mai incerca sa spun ca, daca se continua cu discutii aiurea, fara reglementari clare, s-ar putea ajunge la interzicere totala din motive religioase si atungi ajungem EXACT ca in situatia din vremea odiosului, cu singura deosebire ca atunci EL era "dumnezeu" cu drept de viata si de moarte asupra noastra si ne urmarea cu ochii si urechile omniprezente. Dar rezultatul au fost zeci de mii de femei care au murit din cauza avorturilor clandestine.
    Vrea cineva sa-si aroge dreptul divin de judecator ca sa le aplice pedeapsa acelor femei fiindca au pacatuit?
    • +1 (23 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 13:52)

     [anonim] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

     • +1 (9 voturi)    
      e dezgustator (Duminică, 30 septembrie 2018, 13:01)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

      sa fii marioneta...
     • +1 (3 voturi)    
      n-am inteles nimic... (Duminică, 30 septembrie 2018, 13:45)

      Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui

      decat ca esti pornit
   • +2 (28 voturi)    
    esti p..st (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 12:42)

    Kornell [utilizator] i-a raspuns lui

    Da, medicii sunt platiti din impozit, ca sa faca procedurile care ajuta la vindecarea pacientilor. Ca sa faca o procedura LA CERERE, GRATUITA si foarte RISCANTA, NEASIGURATI fiind impotriva riscurilor....la ce bun??? Daca ar fi acoperiti de spital, ar mai fi ceva. dar de ce sa-si riste cariera pt ca dobitocul vorbitor nu a stiut sa-si tina ...acasa? Una este avortul terapeutic si cel in conditii medicolegale si alta este cel facut pt ca in 2018 nu stie omul (incult delicat spus) mijloacele minime de contraceptie. Si se trezeste dr. Pepper, mare specialist in medicina sa-si dea cu prep..tul pe internet
    • -3 (27 voturi)    
     Deci ca sa inteleg... (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 13:22)

     ac [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

     ... celelalte proceduri nu au risc, si medicul face numai ce vrea el. Data viitoare cind faci apendicita sa nu te duci la doctor, ca e riscant, si e si pacat, daca ai nevoie de vreo transfuzie, ceva?
     • +5 (21 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 13:45)

      [anonim] i-a raspuns lui ac

      • +1 (13 voturi)    
       Mai citeste tu ce am zis eu (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 20:04)

       ac [utilizator] i-a raspuns lui

       Da, am priceput de mult. Dar tu?

       Deci medicul nu ofera serviciile pentru care nu e asigurat. Din ce motiv, ce regulament are spitalul, ce probleme are el personal, am toata intelegerea, dar nu e problema mea.

       Eu sint clientul care cer ceva si deodata aflu - oare in preajma celebrului referendum? nu se poate - ca medicul nu-si poate asigura raspunderea.
       Asta in momentul in care li s-au ridicat lefurile la puterea N - nu ca UNII nu ar merita-o - si dupa ce s-au facut 100 de catralioane de intreruperi de sarcina. Deci atunci nu erau riscuri si nu ii mustra constiinta, si acum deodata au aparut toate. Superb.
       • +2 (12 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 21:17)

        [anonim] i-a raspuns lui ac

        • 0 (8 voturi)    
         Da, clar (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 23:32)

         ac [utilizator] i-a raspuns lui

         Rastalmacesti absolut tot ce spun, si mai ai si neobrazarea sa ma trimiti la pascut ca n-am citit.

         - clientul nu e dictator decat in zicale.
         Unde dracu am spus eu asta? Pentru a n-a oara: eu vreau pe cineva sa ma ajute. Nu sa oblig pe unul care nu vrea. Fatarnic, as zice eu, dar e alta discutie.

         - Fiecare are dreptul sa isi faca meseria asa cum i-o impune constiinta si legea.
         Am spus eu altceva? Condamn fatarnicia, repet; au facut un milion de avorturi, dar acuma ii apasa constiinta. S-o fi dezvoltat un fenomen nou.

         - Daca unui medic constiinta ii impune sa nu faca avort si legea ii permite, poti sa te smiorcai tu clientul cat vrei.
         Nu ma smiorcai. In schimb tu esti obraznic gratuit.

         - Nu are nici o obligatie
         Din nou, nu are/nu vrea/nu poate sa fie altuil disponibil care vrea. Sau i-a lovit pe toti constiinta in acelasi moment?

         - [...] nu e platit pt asta
         Il platesc eu.

         - [...] si daca ai fi un om inteligent...ai alege sa iti rezolvi problema cu unul dispus sa faca asta, nu sa il obligi pe unul care nu vrea.
         Da, eu sint. Tu, in schimb, nu esti. Nu oblig pe nimeni, nene. Unde dracu am zis eu ca oblig pe cineva?
         • +2 (4 voturi)    
          Ce tare (Duminică, 30 septembrie 2018, 13:37)

          Ord [utilizator] i-a raspuns lui ac

          de-acum toti doctorii dupa ce au un loc de munca vor trece la cultul religios "Martorii lui Iehova", oricum is partial inscrisi acolo de catre stat. Esti "martor" si stai asa degeaba prin spital, le zici pacientilor sa creada in Dzeu si el ii va salva.
        • +1 (3 voturi)    
         la medic (Duminică, 30 septembrie 2018, 13:17)

         nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

         nu esti client, esti pacient.
         numai la carciuma merge cu, clientu' nostru, stapanu' nostru.
         .
     • +1 (5 voturi)    
      sa intelegi ca (Duminică, 30 septembrie 2018, 13:13)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui ac

      medicii fac o meserie riscanta si sunt acoperiti prin asigurare. spitalul este acoperit printr'o asigurare care, in caz de accident, shit happens, acopera eventulalele pretentii.
      daca nu e asigurat, si se intampla un necaz, va fi dat in judecata si va suporta pe cont propriu.
      dece si'ar risca cariera si averea pt. ceva ce nu este obligat sa faca ?!

      iar, din punct de vedere moral, ca unul p'acilea ii dadea cu juramantul lui hipocrat, el a jurat sa salveze vieti, nu sa ia vieti.
      un avort are aceiasi greutate morala, pentru un medic, sau orice alt om, ca si o eutanasiere la cerere.
      ia vezi, poate vreti sa fiti acoperiti si pt. aia. :-)

      si nu in ultimul rand, nici in asigurarea medicala obligatorie nu este prevazuta gratuitate pt. avorturi. pachetul de baza.
      • +1 (1 vot)    
       Deci... (Vineri, 5 octombrie 2018, 17:38)

       ac [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

       ... el trateaza daca vrea. Atunci si eu vreau sa imi platesc asigurarea unuia care imi ofera serviciile pe care le doresc, nu unuia care NU mi le ofera. Sau tie iti place sa platesti servicii medicale si cind colo stai, constiinta nu-mi permite.
       Cind sint implicati banii, da, sint client in primul rind, si al doilea rind pacient.
   • +5 (19 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 13:05)

    [anonim] i-a raspuns lui

    • -1 (13 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 13:52)

     [anonim] i-a raspuns lui

   • +1 (3 voturi)    
    Dacă ție nu ți convine (Duminică, 30 septembrie 2018, 4:04)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui

    Du te și tratează te in minele de cărbuni. Se pare că ție ți a luat chiureta juma de creier dar în rest ai reusit sa te ascunzi prin vre un defect al uterului.
  • +5 (5 voturi)    
   merge de minune in contextul divizarii societatii (Duminică, 30 septembrie 2018, 8:47)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui

   aka "Referendumul"
   UIte-asa se pune inca de unul.....
 • -3 (37 voturi)    
  intreruperea sarcinii la cerere (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 10:16)

  nash pandelica [utilizator]

  nu este o necesitate medicala, este, ca si chirurgia estetica, o optiune personala.
  sa plateasca.
  sau, mai ieftin, prezervative !
  • +3 (15 voturi)    
   placerile (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 15:09)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   se platesc, oriunde in lume. :-))
 • +7 (33 voturi)    
  articolul mentioneaza (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 10:20)

  nash pandelica [utilizator]

  ca in caz de necesitate, ca violul, boala, punerea in pericola a vietii femeii, medicii o fac.
  e vorba de avorturi la cerere.
 • +5 (35 voturi)    
  Atunci de ce mai sint platiti (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 10:52)

  ac [utilizator]

  Nu oferi un serviciu pe care trebuie sa il oferi, foarte bine, lasa pe altul. Nu e obligatoriu. Nici o mama care nu poate creste un copil nu trebuie sa-l faca sa crape de foame ca ai tu convingeri.
  Altfel, data viitoare nici eu nu o sa mai pot face debugging miercurea si vinerea ca e post, simbata si duminica e zi libera (lasata de d-zeu, scuzati), joi e sarbatoare mare etc.
  • +4 (20 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 13:46)

   [anonim] i-a raspuns lui ac

   • +1 (9 voturi)    
    nu si'a facut (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 17:15)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

    aia...debuggingu' ~:-))
    e zi libera...
    • -2 (8 voturi)    
     Ai ceva de adaugat? (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 23:34)

     ac [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     Sau iti place sa comentezi pe linga? Sint destui care baga cu commentul pe aici si macar sint pe subiect.
     • -1 (5 voturi)    
      da, am o intrebare (Duminică, 30 septembrie 2018, 15:00)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui ac

      in romaneste, debugging inseamna despaduchere, nu ?! :-))
      ma rog, dezinsectie...
 • +19 (27 voturi)    
  Da, problema e sensibila dar... (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 10:58)

  Observator roman [utilizator]

  ...din bugetul din ce în ce mai mare alocat Ministerului Sănătății cât anume este cheltuit pentru PREVENȚIE? Să știe, adică, și ultima adolescentă din vreun colț de țară că nu e neapărat nevoie să meargă la spital pentru chiuretaj, că poate obține GRATUIT pastile contraceptive prin diferite programe, iar băieții să afle că cel mai sigur este să folosească prezervativul?

  Principala sensibilitate a acestei probleme este însă alta. Oameni tineri, sănătoși, pleacă pe capete din țară. Pleacă și își întemeiază familii aiurea, numai în România aflată la cheremul unor hoți și incompetenți nu! Și atunci, dacă se întâmplă vreun „accident” recurg oamenii și la chiuretaj fiindcă nu găsesc condiții civilizate de a-și întemeia o familie și de a-și crește copiii într-o Românie cu statut incert după 28 de ani de la pretinsa „răsturnare” a comunismului.

  N-am răsturnat nimic! Doar s-au reașezat „conducătorii”...
 • +3 (31 voturi)    
  Divide et impera (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 11:10)

  ww [utilizator]

  Desigur, dupa problema homosexualitatii, ce alt subiect este mai in masura sa creeze falii si dispute aprige in societate? Iata un bun subiect de intaratat populatia cu un nou referendum. Intrebarea sa fie, de exemplu: "Nu-i asa ca femeile care au facut sau vor sa faca avort ar trebui spanzurate de zidurile cetatii?"
  Nu exista miscare neo-totalitara care sa nu fructifice cu suuces acest subiect pentru a dezbina si arunca in bezna societatea. Uitati-va la Polonia si la debilul de Erdogan si faceti paralelele necesare.
 • +4 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 11:22)

  [anonim]

 • -7 (29 voturi)    
  Cinismul (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 11:54)

  Un cititor [utilizator]

  celor care susțin avortul este fără margini. Fac întrecere toți hedoniștii și neo-marxiștii să găsească argumente imaginare pro-avort fără să se gândească o clipă la ființa vie, lipsită de apărare, care, nu-i așa, este în minoritate și care nu-și poate apăra singură dreptul la viață.
  P.S. Astfel de articole pro-avort trebuie citite cu lămâie. Ca să nu ți se facă greață.
  • -7 (17 voturi)    
   Fiinta vie nu are drepturi (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 12:54)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Militantii pro avort au toata dreptatea din lume si vor sa isi impuna ideile.
   Fiinta vie nu apartine naturii, apartine mamei care decide ca trebuie sa nu sa o omoare.
   Mamele devin instantele supreme care decid dreptul la viata.
   • +1 (1 vot)    
    f. bine (Luni, 1 octombrie 2018, 9:43)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

    atunci, mama sa plateasca pt. omucidere. sa plateasca calaul....
 • +13 (23 voturi)    
  Vreti sa scada avorturile ? (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 13:30)

  demetru [utilizator]

  Faceti educatie sexuala in scoli. Cine se opune e vinovat de sarcinile nedorite si avorturile care urmeaza.
  • -10 (26 voturi)    
   Faceți educație normală în școli (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 13:46)

   Un cititor [utilizator] i-a raspuns lui demetru

   Un om copil normal, educat de oameni normali nu-și pune problema să aibă viață sexuală în afara căsătoriei. Dar la neo-marxiști e permis orice. Pentru ei nu există nici limită, nici morală, nici înfrânare. Înfrânarea, limita și morala e pentru primitivi, care nu știu să aprecieze rafinamentul unei partide de sex cu o găină, cu un bebeluș sau cu un cadavru.
   • +2 (20 voturi)    
    Sarmanul de tine (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 14:41)

    tordz [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

    Te-au indoctrinat temeinic popii. Ai ramas cu ideile de acum 2000 de ani. Pe cand lapidarea celor care fac sex in afara casatoriei ? Iran scrie pe voi habotnicilor.
   • +4 (16 voturi)    
    Ia spune-ne cum e o partida de sex (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 16:18)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

    cu Popa??? Ala care nu s-a putut infrana, etalonul si guru-l Familiei Traditionale!!!
   • +2 (12 voturi)    
    ce are ...cu prefectura (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 16:28)

    Kornell [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

    Ce are neo-marxismul cu educatia si viata sexuala??? Nu zic ca singurul care s-a ocupat de familie a fost Engels (Vezi "Originea familiei...") dar educatia sexuala, infranarea, astea sunt idei ale BOR si mult mai putin ale lui Marx care s-a ocupat doar de economic. Da bine pe internet insa s-o faci pe desteptul insa
   • +3 (3 voturi)    
    iarta'i doamne (Luni, 1 octombrie 2018, 9:51)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

    ca nu stiu ce fac...
    ei nu militeaza pt. altceva decat pt. sclavagismul modern. fara familie, fara proprietati, gata spre a fi cumparat de orice stapan.
    diferenta fatza de sclavagismul clasic, cel antic, este ca atunci sclavii erau vanduti, acum se vand singuri.
    cu credinta ca sunt oameni liberi, liber cujetaatori, progresisti, liber schimbisti, ca sunt stapani pe viata lor.
    de fapt, sunt robii banului. caci alt mijloc de trai si alt motiv in viata n'o sa mai fie. fara familie, casa, copiii de intretinut. azi aici, maine'n focsani....
    banul va fi vehicolul supravietzuirii.
    ai, iti satisfaci poftele, n'ai, te vinzi la cine da mai bine, sau dai in cap cuiva sa'i iei portofelul....
 • -3 (23 voturi)    
  Foarte bine (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 13:33)

  Benedict1944 [utilizator]

  Sa refuzi sa omori un copil nenascut ar trebui sa fie un lucru normal.
 • -5 (19 voturi)    
  Daca imi este permis (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 13:47)

  Appollodor [utilizator]

  As dori sa adaug si o perspectiva conservatoare in aceasta discutie. Si anume aceea ca avortul reprezinta, prin finitudinea sa, o incalcare a dreptului la viata a fatului nenascut.

  Desigur, in ultimul timp se poarta discutii despre avort cu predilectie in cheia dreptului femeii ce a decide in legatura cu propriul corp, insa consider ca perspectiva conform careia acelasi drept ar trebui sa il aibe si fatul nenascut nu ar trebui sa fie intru totul ignorata. Desigur, argumentul oferit in general impotriva acesteia este cel conform caruia fatul nu reprezinta pana la o anumita varsta, in cazul nostru 14 saptamani, decat un fel de apendice al corpului mamei, lipsit de constiinta si deci de posibilitatea de a decide pentru sine insusi. Insa cum putem determina clar care este momentul in care se trage linie, in care constiinta se formeaza si fatul devine om? Pana si la 8 luni ar fi impropriu sa spunem ca fatul este 'constient' sau ca poate lua 'decizii' cu privire la propria viata, totusi la acel moment avortul este in general, refuzat.

  Sigur, prefer o tara in care sa se poate face avorturi legale si sigure uneia in care se fac avorturi pe ascuns, cu mari riscuri de sanatate, cum sa intampla in perioada comunista, insa totusi cred ca nu ar fi intru totul nepotrivit sa cautam, in cazurile in care se poate, solutii alternative acestei proceduri, inclusiv conceperea unui sistem de adoptii realmente functional.
  • -7 (9 voturi)    
   Fatul nenascut (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 16:20)

   Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

   Nu ar trebui sa aiba dreptul de a-si lua cu forta cele necesare vietii, impotriva vointei unui adult. Chiar daca am admite ca sunt egali in drepturi.

   Sa iti ofer o analogie: Daca eu am o boala ce necesita transplantarea unui rinichi sau mor si tu esti donator compatibil, ar trebui sa ti se ia cu forta daca nu vrei?

   E exact acelasi lucru.
   • -1 (17 voturi)    
    ipocrizie la maxim (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 17:00)

    Adran [utilizator] i-a raspuns lui Cardplayer

    in toate statele civilizate, daca treci pe langa un necunoscut pe strada care are nevoie de ajutor si e in pericol de moarte si tu mergi mai departe , ce se intampla? te baga la parnaie, iti spun eu. cum... soc.. te obliga sa-l ajuti, sa-ti sacrifici timp, resurse si sa te risti asa degeaba ?

    Daca insa iti omori propriul copil.... eh... ce mai conteaza... nu cumva sa-ti produca vreo neplacere financiara sau de silueta, o greata de dimineata...

    Mintea se intuneca acolo unde dragostea dispare....
    • -2 (4 voturi)    
     Nu mai minti (Duminică, 30 septembrie 2018, 17:16)

     Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui Adran

     Spune-mi tu un stat in care te obliga sa iti donezi rinichiul ca in exemplul meu. Astept.
   • -1 (9 voturi)    
    In acest caz (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 17:52)

    Appollodor [utilizator] i-a raspuns lui Cardplayer

    Sunteti de acord cu avortul pana in luna a 9-a? Poate doriti sa detaliati..
    • -2 (12 voturi)    
     in cazul lui (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 20:28)

     Adran [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

     e de acord cu crima pana pe la vreo 10-12 ani. Ca doar atunci poate n-ar mai depinde asa mult copiii de parinti si putem sa-i trimitem la munca grea. Ce-i asta, sa ne oblige sa avem grija de ei ? si daca nu-i omoram tre sa ne oblige pe toti sa punem bani sa-i creasca prin orfelinate.. mai bine ii omoram. noaptea mintii
    • +1 (3 voturi)    
     Da, cu anumite conditii (Duminică, 30 septembrie 2018, 17:19)

     Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

     Fatului sa i se dea sansa sa supravietuiasca singur (incubatoare etc) daca e posibil acest lucru (gen luna 6+)

     Observ ca nu ai raspuns la intrebarea mea. Tu ar trebui sa fi obligat sa donezi un rinichi ca sa salvezi viata cuiva?
     • +3 (3 voturi)    
      Nu am raspuns (Duminică, 30 septembrie 2018, 23:38)

      Appollodor [utilizator] i-a raspuns lui Cardplayer

      Doarece consider abordarea dumnevoastra drept un sofism, dealtfel destul de ingenios, ce se indeparteaza insa nefericit de mult de la discutia originala.

      Desi nu ma declar expert in domeniul medical apreciez donarea unui rinichi drept cauza a unei forme de infirmitate permanenta, pe cand purtarea unei sarcini timp de noua luni, in majoritatea cazurilor nu implica o asemenea dificultate, prin urmare ati produs o comparatie cel putin usor deplasata.

      In esenta ati utilizat un dispozitiv retoric dubios, de ridicare a unei probleme nerelevante drept comparatie cu problema discutata. Similar, as putea si eu sa va intreb daca in situatia in care gasiti o persoana conectata la aparate, avand certitudinea ca peste maxim 9 luni isi va reveni, sunteti capabil sa faceti alegerea constienta de a o deconecta de la acestea, cauzandu-i decesul, in baza unui principiu egoist conform caruia persoana respectiva nu ar avea dreptul "sa-si ia cu forta cele necesare vietii"?

      Iar daca raspunsul este da, va inteleg, insa haideti sa cadem de acord ca nu putem fi acord...

      Totodata tin sa va atrag atentia ca si utilizarea unui incubator reprezinta o metoda de luare cu "forta" a unor resurse, prin urmare am sa va rog sa-mi explicati de ce anume va contraziceti propria idee incipienta?
 • +8 (18 voturi)    
  In intuneric (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 14:01)

  amicugri [utilizator]

  Pentru multi romani intunericul e locul in care se simt bine. Vedem asta in multe locuri si ocazii.
  • -5 (17 voturi)    
   ce bine (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 17:03)

   Adran [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

   ca te-a nascut maica-ta nu? sau tu esti din ala din doi tati ? dupa ce te-ai nascut... iti dai cu parerea. De aceeasi parere erai si la 5 saptamani de la greseala parintilor tai ?
 • -3 (21 voturi)    
  intoarcere la lumina (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 14:14)

  cugetatorul [utilizator]

  Deci daca interzicerea avortului este intoarcere in intuneric, atunci sa omori fiinte nevinovate total lipsite de aparare este viata in lumina? sa te fereasca Dumnezeu de medicii care nu merg la biserica
 • -5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 15:55)

  [anonim]

 • -5 (13 voturi)    
  Sa faurim Epoca Luminii! (Sâmbătă, 29 septembrie 2018, 17:04)

  Irina25 [utilizator]

  Sex anal si avorturi pe saturate!

  P.S. Carcotasii trebuie sa recunoasca ca ar fi o solutie viabila la problema suprapopularii planetei.
 • +4 (8 voturi)    
  bani (Duminică, 30 septembrie 2018, 0:35)

  revo [utilizator]

  Atat. Bani. Nu se deconteaza de catre Casa de Sanatate, nu fac.
  Daca de maine s-ar plati, n-ar mai avea nicio mustrare de constiinta, te-ar trage de maneca, ba chiar te-ar ruga sa mai aduci si pe altele la cabinet!

  Ne-am intors inapoi la babe si la masa de bucatarie!
 • -5 (9 voturi)    
  Crima (Duminică, 30 septembrie 2018, 3:29)

  Protoss [utilizator]

  avortul este uciderea copilului de catre mama, ce pretentii mai ai la cei care duc razboaie in lume ce pace iti mai doresti, daca tu duci un razboi cu propriul copil.
 • +2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 30 septembrie 2018, 9:42)

  [anonim]

  • +4 (6 voturi)    
   Mare dreptate (Duminică, 30 septembrie 2018, 12:12)

   Anjo [utilizator] i-a raspuns lui

   Majoritatea acestor medici sunt medici care lucreaza cateva ore in spitalele de stat si restul zilei prin clinici/spitale private. Te prezinti la spitalul de stat si te trimite intr-un mod elegant si voalat la clinica unde lucreaza si acolo, contracost iti face tot ce ai nevoie ca pacient.
 • +3 (9 voturi)    
  pentru ipocritii de mai sus (Duminică, 30 septembrie 2018, 14:04)

  Kornell [utilizator]

  Va roade pe majoritatea invidia ca nu sunteti doctori (ca educatie, pozitie, prestigiu) si dupa o bere la crasma va dati mari si tari pe net. N-ati fost in stare sa va tineti C. in pantaloni si acum va legati de dreptul femeii si ,bineinteles, de doctori - cele mai rele persoane din RO
  Ca medic eu insumi - chiuretajul estre o manevra cvasi in orb (chiar cu aspirator , tot trebuie chiuretat uterul de resturi). Nu faci cit trebuie, raman resturi si infectie. Intri prea mult.. peritonita si batem in lemn. Da sunt de acord cu chiuretajul terapeutic (bioptic, medicolegal). In rest e o procedura LA CERERE - medicina de rezultat pt cine stie ce-i aia, ca si cea estetica. Platesti la spital, obtii rezultat, bine, daca se intampla ceva e vina doctorului - ceea ce nu e normal. De ce sa risti cariera la stat pt un chiuretaj, neacoperit fiind de asigurare ? Cine il face in privat, treaba lui, riscul lui, asigurarea lui de malpraxis.
 • +1 (3 voturi)    
  intunericul e reprezentat (Duminică, 30 septembrie 2018, 17:34)

  Coco Whistle [utilizator]

  de lipsa de educatie si de inconsistenta vietii. cind regulile nu sint respectate, cind nu exista lideri, cind ierarhia e pusa la indoiala, cind toti isi dau cu parerea fara sa mai existe valori nu ramine decit sa se aleaga praful.
 • +1 (9 voturi)    
  Sa-si schimbe specializarea ! (Duminică, 30 septembrie 2018, 17:45)

  Susufler0 [utilizator]

  Sa se faca orl-isti, urologi, proctologi, sa se faca chiropractori, ori sa trateze bataturi, monturi etc !

  PS. Dar sa lase chestia cu "eu aduc copii pe lume, e impotriva constiintei mele" , ca nu tine !
 • +4 (4 voturi)    
  Daca m-ar fi avortat cineva, (Marţi, 2 octombrie 2018, 17:58)

  JustMe. [utilizator]

  m-as fi enervat. Mi-ar fi interzis sa alerg, sa ma bucur, sa ma minunez, sa empatizez s.a.m.d. Ar fi fost o crima impotriva mea.Daca-ti asumi placerea actului procrearii, asumati-l pana la capat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by