Sorina Pintea: Alegând vaccinarea, părinții protejează nu doar sănătatea copiilor lor, ci contribuie si la protejarea altor copii care nu pot fi vaccinați

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 2 octombrie 2018, 16:59 Actualitate | Sanatate


Sorina Pintea
Foto: AGERPRES
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, că "fiecare copil care intră în contact cu rujeola o poate transmite celor care nu sunt protejați, inclusiv copii prea mici pentru a fi vaccinați sau copii care nu pot fi vaccinați din cauza unor condiții medicale preexistete. Alegând vaccinarea, părinții protejează nu doar sănătatea copiilor lor, ci contribuie si la protejarea altor copii care nu pot fi vaccinați''.

Campania door-to-door de informare și vaccinare împotriva ROR, inițiată de Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, a continuat, marți, la Strehaia, în județul Mehedinți. La Strehaia au fost prezenți, marți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și reprezentanții celor două organizații partenere.

''Așa cum am promis, vom continua campaniile door-to-door în cât mai multe comunități din țară. Campania de la Strehaia este un exemplu practic care poate fi replicat în județele din Sud-Vestul României. Acest gen de acțiuni trebuie realizate la nivelul întregii țări. Fiecare copil care intră în contact cu rujeola o poate transmite celor care nu sunt protejați, inclusiv copii prea mici pentru a fi vaccinați sau copii care nu pot fi vaccinați din cauza unor condiții medicale preexistete. Alegând vaccinarea, părinții protejează nu doar sănătatea copiilor lor, ci contribuie si la protejarea altor copii care nu pot fi vaccinați'', a declarat Sorina Pintea.

Citește și:
La Liceul Tehnologic Matei Basarab din Strehaia a fost organizat un centru de informare pentru părinți privind beneficiile vaccinării și un centru de vaccinare, unde medicii de familie din Strehaia împreună cu medici voluntari au consultat și vaccinat copiii.

În cadrul sesiunilor de informare, o echipă de specialiști formată din medic de familie, medic epidemiolog și psiholog a prezentat părinților informații cu privire la beneficiile vaccinării și riscurile nevaccinării și a răspuns  întrebărilor  adresate de părinți.

Campania door-to-door, de informare și educare a părinților cu privire la vaccinare, precum și de creștere a gradului de vaccinare în rândul comunităților vulnerabile, inițiată de Ministerul Sănătății, a demarat în orașul Strehaia și în localitatea Plopi din județul Mehedinți în urmă cu o lună.

În luna septembrie, echipe formate din personalul Direcției de Sănătate Publică împreună cu asistenții medicali comunitari si școlari și medicii de familie pe listele cărora figurează copiii restanțieri la vaccinare au vizitat peste 164 de familii din Strehaia și 46 de familii din localitatea Plopi. În urma acestor acțiuni, au fost vaccinați peste 90 de copii. Astăzi peste 60 de părinți participă la sesiunile de informare pentru a lua cea mai bună decizie pentru copiii lor.

"Trebuie să ne asigurăm că fiecare copil din România beneficiază de protecție împotriva bolilor ce pot fi prevenite, cum ar fi pojarul. Cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea. Atunci când părinții cunosc beneficiile dovedite ale vaccinării, decid să-și vaccineze gratuit copiii la medicul de familie. Din experiența pe care UNICEF o are atât pe plan local, cât și internațional, știm că este posibil să creștem numărul copiilor vaccinați prin campanii de recuperare realizate în parteneriat cu Ministerul Sănătății, reprezentați ai comunităților, dar și specialiști cum ar fi asistenții medicali și mediatorii sanitari” a declarat Gabriel Vockel, Reprezentantul Adjunct al UNICEF în România.

În urma campaniei desfășurate în cele două comunități din județul Mehedinți, rata de acoperire vaccinală a crescut în interval de o lună, astfel: În Strehaia, rata de vaccinare era de 11,3 % la 1 septembrie și a crescut până astăzi la 60%. În urma campaniei care se desfășoară astăzi la Strehaia, sperăm ca rata de vaccinare să crească până la peste 90%; În satul Plopi, comuna Tamna, rata de vaccinare înregistrată la 1 septembrie era de  6,9% și a crescut azi la 97 %.

Specialiștii din Direcțiile de Sănătate Publică prezenți astăzi la Strehaia au primit o serie de materiale pe care le pot folosi ca suport în campaniile pe care le vor desfășura în următoarea perioadă: afișe de promovare a vaccinării, un material video despre importanța vaccinării și o prezentare suport pentru echipele de specialiști care vor informa populația despre beneficiile vaccinării.

Participantă la campanie, Dr. Miljana Grbic, șefa Biroului OMS România, a declarat: "Rujeola este extrem de contagioasă iar virusul continuă să se răspândească în România. Ca să oprim răspândirea rujeolei și să prevenim alte epidemii, cel puțin 95% dintre copii care pot fi vaccinați trebuie aduși la medic. Riscul izbucnirii unei epidemii crește cu fiecare persoană care ratează o vaccinare de rutină. Ca să prevenim îmbolnăvirile și focarele în rândul copiilor, părinții trebuie informați despre beneficiile vaccinării și trebuie să urmeze sfatul medicului de familie privind vaccinarea copiilor cu toate vaccinurile de rutină, conform calendarului național de vaccinare."

594 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  E trist! (Marţi, 2 octombrie 2018, 17:01)

  Dragoda [utilizator]

  Ca vorbim despre acest argument logic in secolul 21, anul 2018!
 • 0 (0 voturi)    
  Conservatori pana la capat (Marţi, 2 octombrie 2018, 17:09)

  JustinCase [utilizator]

  Da ma, dar vezi tu, in familia noastra traditionala cu traditii milenare de ortodoxie inca de pe timpul dacilor, nu aveam vaccinuri de-astea. D-asta eu zic, ca ar trebui sa votam sa revenim la familia traditionala.
  Plus ca trece si cu o frectie cu tuica.
 • 0 (0 voturi)    
  Acuma Daca se Schimba Codul penal (Marţi, 2 octombrie 2018, 17:13)

  un domn [utilizator]

  pentru Deddy, ar fi bine sa fie Incriminate Faptele Difuzorilor de stiri antivaccinisti cat si Faptele Antivaccinistei Dovedite !
 • -2 (2 voturi)    
  cum contribuie? (Marţi, 2 octombrie 2018, 17:41)

  Kosmos [utilizator]

  cel vaccinat e mai puternic cum .. ce-i mai pasa?
 • -2 (2 voturi)    
  Dna Pintea bate cuie (Marţi, 2 octombrie 2018, 17:44)

  Un cititor [utilizator]

  Tonul grav al ministrului îmi amintește de medicii secolului 19 care, tot așa, știau foarte bine cum stă treaba cu bolile și cu medicina. Acum ne amuzăm de ei, așa cum se vor amuza și nepoții noștri de medicii de azi .
  Las-o baltă cu vaccinurile dna ministru! Habar nu ai despre ce vorbești. OMS e organizație politică, nu profesională, așa cum este și funcția pe care o dețineți.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version