Un medic critică autoritățile după ce au făcut publice datele personale ale bărbatului care a murit noaptea trecută la Spitalul Județean din Alexandria și se simțise rău după ce a participat la protestul diasporei din 10 august: "Orice pacient trebuie protejat sub confidențialitatea actului medical și nu pot fi făcute publice date personale sau medicale despre el. Este ilegal. Indiferent dacă pacientul în discuție mai este sau nu în viață", afirmă Vasi Rădulescu, medic cardiolog și fondatorul leapșadesănătate.ro, un proiect de educație medicală în care toate materialele sunt scrise de medici și sunt destinate publicului larg.Vasi Rădulescu atrage atenția că "În SUA erați dați în judecată în următoarea secundă și plăteați milioane bune pentru așa ceva."
Reacția lui Vasi Rădulescu vine după ce Departamentul pentru Situații de Urgență a făcut publice, luni, numele și vârsta bărbatului, precum și faptul că acesta suferea de boli cronice. Ulterior, și Spitalul din Alexandria, unde bărbatul a murit noaptea trecută, a făcut public diagnosticul cu care acesta a fost internat.
Reamintim că poliţiştii din Teleorman au deschis luni dosar penal după ce reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Alexandria i-au sesizat în legătură cu decesul unui bărbat în vârstă de 68 de ani, care s-a simţit rău după ce a participat la protestul diasporei din 10 august din Piața Victoriei și a murit noaptea trecută la spitalul din Alexandria. Cauza decesului bărbatului va fi stabilită cu exactitate în urma efectuării necropsiei.
Postarea lui Vasi Rădulescu pe Facebook: "Orice pacient trebuie protejat sub confidențialitatea actului medical și nu pot fi făcute publice date personale sau medicale despre el. Este ilegal. Indiferent dacă pacientul în discuție mai este sau nu în viață.
Abaterea dumneavoastră ne arată că-n această țară ne permitem chiar orice. În SUA erați dați în judecată în următoarea secundă și plăteați milioane bune pentru așa ceva.
Dați exemplu de conduită impecabilă, dacă tot vă erijați în instituție de vârf. Nu mai apelați la asemenea gesturi anormale (ilegale chiar) pentru a demonstra lumii că sunteți imaculați. Nu așa se face."
Citește și:
- Spitalul din Alexandria despre bărbatul care a murit după ce a participat la protestul diasporei: Pacientul a fost internat cu hemoragie digestivă şi sindrom anemic sever
Egalitate dar nu pentru căței.
Și nu, GDPR-ul nu se aplică:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2017-007611&language=EN
De unde si dubiile. Zau?
Cat despre consimtamantul ca datele medicale sa fie comunicate unor terti, se cere in scris pacientului. Daca pacientul nu mai traieste, familia trebuie sa-si dea acordul. Daca aia de la spital nu au avut acord scris, da, pot fi dati in judecata pentru divulgare de date confidentiale. Sper ca am fost suficient de clara de data asta, pentru ca nu mai doresc sa comentez pe acest subiect. À bon entendeur, salut!
Daca informatiile au fost date fara acordul scris al familiei, chiar daca medicii / familia le-au oferit autoritatilor, acele autoritati care le-au facut publice sunt primele incompetente, din perspectiva noastra, a publicului.
Cred, totusi, ca eram on-topic. Astept si eu cu interes o ancheta in acest sens si un eventual proces, pentru ca este incorect ca astfel de informatii sa ajunga in public, in principiu.
insa spune ca e ilegal si dupa aia da exemplu sua? pai acolo-s alte legi.