Mii de angajați din sănătate - în special asistente și infirmiere, nu medici - au protestat, luni dimineață, în spitalele din întreaga ţară, întrerupând lucrul pentru o grevă de avertisment de două ore, între 9:00 și 11:00. La protest au participat angajați nemulțumiți din sistem, care acuză că salariile lor au scăzut în unele cazuri, în urma plafonării sporurilor. Protestatarii care au ieșit în curțile spitalelor au scandat "Mincinoşii! Mincinoşii!", "Vrem salarii decente". "Noi muncim şi voi furaţi". Reprezentanții sindicatelor se află la această ora la noi negocieri la Ministerul Sănătății, în condițiile în care vineri este programată grevă generală.

Protest la Cluj (arhiva)Foto: Federatia Sanitas
  • Medicii nu participa la grevă pentru că reprezintă singura categorie din sistem avantajată de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor. Cei care au întrerupt lucrul sunt categoriile de salariați care spun că veniturile lor au scăzut din cauza noii legi a salarizării și in special a plafonării sporurilor la 30%: asistente medicale, infirmiere, angajați din medicina de laborator, biologi, chimiști, brancardieri, personalul TESA (tehnic, economic și socio-administrativ). Angajați din sănătate consultați de HotNews.ro susțin că există cazuri în care asistentele și infirmierele au pierdut 1.000 - 1.400 de lei din salariu.Pe perioada grevei, activitatea în spitale este asigurată în proporție de cel puțin 33%.

Protest la Institutul Matei Balș / Foto: Sanitas

În București, sute de sindicalişti au întrerupt lucrul. La Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia,angajații au cerut guvernanţilor să nu fie dezbinaţi, iar la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” asistentele și infirmierele au întrerupt lucrul şi au ieşit în curtea unităţii. Proteste au fost și la Spitalul de Urgență Floreasca, la Institutul Cantacuzino, dar și în alte spitale din Capitală.

Protest la Spitalul Alexandru Obregia / Foto: Sanitas

La ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Sanitas sunt la negocieri la Ministerul Sănătăţii, o rundă de discuţii fiind programată pentru ziua de luni şi la Ministerul Muncii.

Protest la Spitalul de Urgență Floreasca/ Foto: Sanitas

Protest la Institutul Cantacuzino / Foto: Sanitas

La Arad, în toate spitalele publice a fost grevă de avertisment, participanţii manifestându-se zgomotos, cu vuvuzele, fluiere şi scandări precum "Hoţii, hoţii!", "Mincinoşii, mincinoşii!" sau "Jos Olguţa Vasilescu!", potrivit News.ro. Dintre cei aproximativ 2.000 de membri de sindicat Sanitas, peste 1.000 au fost în greva de avertisment. Liderul Sanitas Arad, Otinel Şandru, a declarat că la nivelul Spitalului Clinic Judetean de Urgenţă Arad, o treime din angajaţi pierd din venituri după recalculare sporurilor, adica peste 700 din 2.000 de salariaţi. Printre cei care au ieşit alături de asistenţi, infirmieri, brancardieri sau farmacişti şi biologi, se numara mai mulţi medici, care au vrut să îşi arate susţinerea faţă de revendicări, o majorare unitară a salariilor din sistem.

Protest la Arad / Foto: Sanitas

Protest la Sibiu / Foto: Sanitas

La Sibiu, mai mulţi angajaţi ai unităţilor sanitate au încetat lucrul la ora 9.00 şi au ieșit fie în curtea unităţilor, fie în sălile sindicatului unde stau de vorbă cu liderii Sanitas. La Spitalul Judeţean Sibiu, cea mai mare unitatea din judeţ, care are aproape 1.200 de paturi, aproximativ o sută de salariaţi au ieşit în curtea spitalului, ulterior intrând într-una dintre sălile de şedinţă ale unităţii. Oamenii sunt nemulțumiți de pierderile salariale, odată cu plafonarea sporurilor, dar şi de faptul că medicii nu-i susţin în demersul lor.

Greva de avertisment a fost şi la Spitalul de Psihiatrie din oraş, dar şi la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Protest la Timișoara / Foto: Sanitas

Şi la Spitalul Municipal din Mediaş, al doilea municipiu al judeţului Sibiu, angajaţii au fost în grevă, câteva zeci de persoane întrerupând lucrul.

Protest la Timișoara / Foto: Sanitas

Şi sindicaliştii din Timişoara au protestat, oamenii ieşind în curtea spitalelor. La Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă, sindicaliştii poartă pancarte cu mesaje ca ”Vrem salarii decente”, ”Creşteri salariale pentru toţi” sau ”Grevă generală”.

Şi la Spitalul de Psihiatrie Gătaia din judeţul Timiş, salariaţii au întrerupt lucrurl, exprimându-şi susţinerea pentru colegii din întreaga ţară.

Protest la Constanța / Foto: Sanitas

Zeci de angajaţi ai spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au declanşat luni dimineaţă o grevă de avertisment de două ore, fiind nemulţumiţi de inechităţile din legea salarizării solicitând recalcularea salariilor care au scăzut de la 1 ianuarie astfel încât nimeni să nu aibă de pierdut. Oamenii s-au strâns luni în jurul orei 9.00 în incinta unităţii medicale pentru a-şi face prezenta nemulţumirile. Preşedintele Federaţiei Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, a declarat că angajaţii din sistemul sanitar solicită Guvernului îndreptarea inechităţilor din legea salarizării. De asemenea oamenii mai solicită ca majorarea de salarii să se facă pentru tot personalul din sănătate, şi să se calculeze salariile care au scăzut de la 1 ianuarie astfel încât nimeni să nu aibă de pierdut. Reprezentanţii Sanitas spun că în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate vor declanşa greva generală în sistemul sanitar. Activitatea Spitalului Judeţean nu a avut de suferit în urma acestei greve de avertisment.

Protest la Brăila / Foto: Sanitas

La Craiova au participat la protest aproximativ 450 de sindicalişti de la Spitalul Judeţean.

Protest la Galați / Foto: Sanitas

La Ploieşti, aproximativ o sută de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate sanitară din judeţul Prahova, au ieşit să protesteze în curtea spitalului faţă de scăderile salariale. Protestatarii, membri de sindicat, au spus că sunt în timpul lor liber. "Vrem sporuri înapoi", "Noi muncim şi voi furaţi", "Hoţii" şi"Mincinoşii" sunt câteva dintre sloganurile pe care le au strigat protestatarii. Liderul sindicatului Solidaritata Sanitară Prahova, Daniela Constantin, a declarat că angajaţii spitalului judeţean Ploieşti sunt nemulţumiţi de modificările privind salarizarea, despre care consideră că au creat haos în sistemul sanitar.

Protest la Vaslui / Foto: Sanitas

Protest în Vrancea / Foto: Sanitas

Protest în Mureș / Foto: Sanitas

Protest în Neamț / Foto: Sanitas

Protest în Satu Mare / Foto: Sanitas