Mugurel Amariţei, un ieșean în vârstă de 37 de ani, diagnosticat în anul 2011 cu multiple afecţiuni pulmonare și care a trăit în ultimii 3 ani conectat la aparatul de oxigen, este beneficiarul primului transplant pulmonar din România, efectuat miercuri dimineață la Spitalul Sfânta Maria din București, scrie Ziarul de Iași. Pacientul depusese în anul 2015 cerere de finanţare pentru transplant în străinătate, iar Direcţia de Sănătate Publică Iaşi i-a trimis dosarul către trei clinici din afara țării.

Echipa care a efectuat primul transplantFoto: Spitalul Sfanta Maria

Clinica AKH din Viena a fost singura care a răspuns, refuzând însă cazul lui Mugurel Amariței deoarece pe lista de aşteptare se mai aflau încă patru pacienţi din România.

Mugurel Amariței se afla de un an pe lista de aşteptare a Spitalului Sfânta Maria.

“Pacientul care a fost supus intervenției se afla de un an pe lista de așteptare a Spitalului Clinic ‘Sfânta Maria’. Pacientul a suportat bine operația extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Vom reveni cu detalii despre evoluția stării de sănătate a pacientului”, a anunțat managerul spitalului, Narcis Copcă.

Managerul Spitalului Sfânta Maria a mai precizat că “În noaptea de 17 spre 18 aprilie 2018 a fost realizat un transplant pulmonar la Spitalul Clinic ‘Sfânta Maria’ din București. Organul a fost recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 46 de ani, la Spitalul Clinic de Urgență București, la ora 01:30, în data de 18 aprilie 2018. Acordul de prelevare de organe din partea familiei a fost obținut ieri, în data de 17 aprilie 2018, la ora 09:30, iar prelevarea a început la ora 23:30.”

“Transplantul s-a efectuat, astăzi, la Spitalul Clinic ‘Sfânta Maria’ de la ora 04:00 până la ora 11.00, cu o pauză de o ora și jumătate între cei doi plămâni. Echipa medicală l-a avut ca operator pe dr. Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic ‘Sfânta Maria’, echipa de anestezie și echipa de asistente specializate pe bloc operator din același spital”, mai precizează reprezentanții unității medicale.

Spitalul Sf. Maria și managerul acestuia, Narcis Copcă, au intrat în atenția opiniei publice în anul 2016, când un raport al Corpului de Control al ministrului Sănătății realizat în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu a arătat nereguli în acreditarea pentru transplantul de plamani a Spitalului Sfânta Maria. Ulterior, Narcis Copca a depus o plângere penală la Parchet împotriva ministrului Sănătății de la acea vreme, Vlad Voiculescu, pe care l-a acuzat că refuză să finanțeze transplanturile de plămân

Citește și: