România în Europa

VIDEO Răzvan Nicolescu: În 5 ani, UE va impune taxă pe centralele de gaz / Dumitru Chisăliță: Racordarea gratuită la gaze nu este o abordare sănătoasă, vom ajunge să devenim dependenți de import

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 24 mai 2021, 18:47 Romania in Europa


Razvan Nicolescu si Dumitru Chisalita, la interviurile HotNews LIVE
Foto: Hotnews
Încălzirea pe gaz nu va reprezenta un avantaj pentru consumatori în următorii ani, sunt de părere Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Aceștia au declarat luni, la interviurile HotNews.ro LIVE, că vor crește foarte mult costurile pentru cei care folosesc centrale pe gaze.

Răzvan Nicolescu spune că are curajul să pună pariu că în cinci ani, autoritățile de la Bruxelles vor emite o directivă pentru taxarea centralelor de gaz folosite la încălzire. La rândul său, Dumitru Chisăliță crede că în următorii ani, gazul natural ar putea să devină un combustibil nedorit din cauza creșterii costurilor. Gazele din Marea Neagră ar trebui folosite pentru relansarea industriei chimice, consideră Răzvan Nicolescu și Dumitru Chisăliță.


Răzvan Nicolescu: Nu vreau să fim în situația să punem populația să facă două tranziții în mai puțin de 10 ani
Înlocuirea unor centrale de cărbune cu unele pe gaz sau construirea unor noi centrale pe gaz care să aprovizioneze și să asigure acel necesar de echilibrare sunt foarte utile și pot ajuta la tranziția energetică, consideră Răzvan Nicolescu.

Alte declarații făcute de Răzvan Nicolescu:


 • Producția națională este pe un trend destul de mare de scădere, iar aceste resurse identificate prin Marea Neagră au devenit mai degrabă o Fata Morgana decât o realitate.
 • Gazul natural ca și combustibil pentru extinderea sistemului actual de încălzire eu am rețineri. Gazul natural poate fi folosit pentru producția de energie electrică în centralele eficiente de cogenerare, poate fi folosit pentru relansarea producției de îngrășăminte chimice unde România este un importator net, poate fi folosit pentru petrochimie, așa cum este folosit în țări din vecinătatea noastră, precum Ungaria.
 • Dar este important să nu transformăm aceste resurse, mai ales cele din Marea Neagră, într-o Fata Morgana, tot alergând după ele și nereușind să ajungem acolo.
 • Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale. Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament.
 • Deci, eu vreau să facem o tranziție inteligentă. Nu vreau să fim în situația să punem populația să facă două tranziții în mai puțin de 10 ani, să-și cumpere boilere, după care să treacă pe altceva. Adică, vreau să fim inteligenți cum au fost generațiile dinaintea noastră, prin anii '60-'70. Noi încă trăim din ce au făcut bunicii noștri prin anii '60-'70.


Dumitru Chisăliță: Anul acesta se estimează un deficit între cererea și oferta de gaze de 27%
Extinderea gazelor sau racordare gratuită nu înseamnă a transfera niște costuri de pe umerii cuiva pe umerii altcuiva. Nu este o abordare sănătoasă, consideră Dumitru Chisăliță.

Alte declarații făcute de Dumitru Chisăliță:

 • Anul acesta se estimează un deficit între cerere și ofertă de 27%. Dacă ne aducem aminte, până în 2018 ne propuneam să devenim un hub, să devenim exportatori. Acum suntem pe deficit. Pe trendul acesta, în 10 ani jumătate din gaz va trebui să îl aducem din import.
 • În situația în care exploatarea din gazele din marea Neagră va porni în 5 ani, tot vom ajunge ca în următorii 15 ani, să devenim dependenți de import.
 • Momentul actual de a ne extinde consumul nu este un moment care să favorizeze România, ci cel mult importatorii de gaze naturale.
 • A doua problemă sunt acele interdicții: Măsura de interdicție a aplasării coșului deasupra blocului, măsura legată de anumite impozite care vor veni pe imobile care consumă gaze naturale, măsura legată chiar de niște accize care ar trebui să acopere această poluare a gazului în mediul exterior. Toate aceste elemene sunt vehiculate de ani de zile și există niște planuri clare, niște foi de parcus.
 • Atunci când am termina racordarea gratuită a 1,8 milioane de consumatori, pe lângă faptul că pe lângă această racordare am scumpi gazul naturale cu câteva zeci de procente bune la toată lumea, ne-am găsi și în situația să adăugăm costuri suplimentare, făcând ca și gazul natural să devină un combustibil nedorit, prohibit.
 • Cred că aici trebuie să avem o abordare rațională, o abordare din care să nu eliminăm sub nicio formă exploatarea gazelor din Marea Neagră coroborat cu realizarea unei cereri reale, nu artificiale, pentru racordarea la gaze naturale. Adică, cei care consideră că vor gaze naturale, că pot să susțină această investiție, să o facă fără să pună presiune pe ceilalți consumatori.
 • Trebuie în același timp o abordare echilibrată și inteligentă inclusiv cu tranformarea și transferarea tuturor centralelor de cărbune pe gaz, care astăzi, dacă am lua în considerarea planurile, ar însemna să mai punem încă 4-5 miliarde mc pentru a fi arse în aceste centrale.
 • Aceste abordări care sunt, nu neapărat din perspectivă energetică, ci le-aș vedea mai mlt din perspectivă socială, ar trebui regândită și pusă într-un sistem corect.
 • La ce ar trebui folosite gazele din Marea Neagră? Chimizarea rămâne un sector care va dăinui și după 2050, care nu va dispărea.
 • Noi avem astăzi undeva la 47-48% oameni care se încălzesc cu lemn. Nu trebuie să uităm acest lucru și trebuie să găsim soluții și acolo. Ideea de a nivela, de a pune peste tot aceeași formă de energie este profund greșită, care nu este benefică nici pentru viitorii consumatori, nici pentru consumatorii prezenți.


Răzvan Nicolescu și Dumitru Chisăliță au fost luni, la interviurile HotNews.ro LIVE, pentru a discuta despre cât este România de pregătită pentru tranziția energetică.

Câteva dintre ideile exprimate la interviurile HotNews.ro LIVE


 • Costurile au scăzut, încât energia regenerabilă e una dintre cele mai ieftine modalități de a produce energie.
 • Proiectele în sectorul energetic sunt blocate deoarece mulți investitori așteaptă alocarea de fonduri europene.
 • Ținta României de a ajunge la o cotă de 30,7% regenerabile până în 2030 este cel mai mare angajament luat de o țară din Europa centrală și de sud-est.
 • Sectorul de cărbune va dispărea natural în anii următori, nu din cauza obiectivelor europene legate de energia verde, ci din cauza modului în care sunt administrate companiile producătoare.
 • Energia nuclează are din ce în ce o problemă mai mare de competitivitate.
 • Nu este o abordare corectă să consideri că hidrogenul este bun oriunde.
 • Avem prea puțini specialiști care să schimbe lucrurile. Acest deficit de resursă umană calificată se regăsește și la nivel decizional.

Pentru mai multe amănunte, vezi
Acest articol face parte din proiectul România în Europa, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

86050 vizualizari

 • +60 (68 voturi)    
  in evul mediu se nimea taxa pe fumărit (Luni, 24 mai 2021, 18:58)

  Dodel540 [utilizator]

  Si oare cu ce se incălzesc iarna toți experții astia care isi dau cu părerea? Cu lemne?
  • +20 (24 voturi)    
   nu mai lasati animalele nesupravegheate .. (Marţi, 25 mai 2021, 1:21)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   pai in orice tara civilizata, inainte sa ai autorizatie de constructie, ai trase utlitati ... Cand se face un cartier, hop si primaria, face planu' si apoi ii da autorizatie de constructie ... iar trompetele noastre platiti de cei interesati incep si apar public cu enormitati ... nesimtire!
   • +2 (6 voturi)    
    utilitatile, obligatoriu (Marţi, 25 mai 2021, 7:30)

    mongolul [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

    si asfaltul......
    De asta creste pretul la terenurile de construit.
    La noi.....
  • +5 (9 voturi)    
   in epoca fanariota (Marţi, 25 mai 2021, 7:29)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   noi eram -inca- in Evul Mediu. Europa intrase in epoca moderna.
  • -5 (5 voturi)    
   cu H2 (Marţi, 25 mai 2021, 12:09)

   young_e [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   cel mai verde H2
  • 0 (2 voturi)    
   I love global warming! (Marţi, 25 mai 2021, 15:41)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   O sa fie stickerul preferat al tuturor Europenilor.
  • 0 (0 voturi)    
   Acesti experti nunt Europeni !!!!! (Miercuri, 9 iunie 2021, 17:43)

   Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   In Canada (uitati-va pe harta si comparati distantele) exista retele de transport inclusiv pentru gaz si electricitate de la Est la Vest si cu USA. Deci specialistii dvs. ai HN se gandesc doar la centralele existente/sobe si inspecial ala cele cu randamente mici. Aici s-au dat subventii pentru cei care s-ai schimbat centralel la un randament (AFUE de peste 90%). Se masoara scaparile inainte si dupa instalarea noului echipament si se acorda cam 40-45 % din suma cheltita de proprietar (dupa 2-3 luni).
   Taoate casele sunt contorizate si racordate individual de acter distribuitor care, in cazul Canadei sunt Crwon Corporation.
   Este o situtie "win-win" ; statul nu amana cel putin pentru o perioada de timp noi investitii in transport/distribuitie iar cetateanul platest mai putin datorita randamentului centralei. Cit priveste poluaare se degaja doar vaprori de apa prntr-o teava laterala aflata la max. 2 metri de sol si nu se simte nici macar un pic de fum. Aerul de incalzit se extrage din exterior cam la 2 metri distanta. Deci aerul proaspat aspirat si incalzit se degaja in casa direct printr-o tubulura (ingropata sau aparenta) comuna cu aerul conditionat (evident exista si varianta cu calorifer cu-n Romania dar randament global mai redus) si fortat sa iese afara, primenind si aerul din interior. La atingerea temperaturi interioare, se opreste si aerul de afara va patrunde prin imperfectiunile izolatie (usi, fereste) si va reporni ciclul de incalzire al casei.
   Exista si case cu 3 etaje cu cosuri pe verticala dar nu este obisnuit. Casa mea avea, si a ramas doar pentruit boilerul de apa cald.
   Solutii tehnice exista - totdeauna si trebuie de date de - profesionisti - care au licenta profesionala si nu fosti, fosti, niciodata practicand o profesie anume ci "doar cea cu mapa si limba de lemn".
 • +34 (40 voturi)    
  Lol (Luni, 24 mai 2021, 18:59)

  mitg [utilizator]

  Atunci sa dea 10000 Euro la lume sa-si puna pompe de caldura (acolo unde tine reteaua!), sau sa lase majoritatea romaniei in secolul 16 cu lemne in soba sau centrale pe peleti.
  • -14 (22 voturi)    
   solutia e mai simpla (Marţi, 25 mai 2021, 10:39)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Izolarea locuintelor cu strat gros de izolatie (minim 20cm). Ulterior consumul energetic va fi nesemnificativ. Chiar daca e bazat pe electricitate, nu va fi o incarcare mare a retelei, nu vor fi costuri mari.
   Deja legea (romaneasca, dar si restul UE) spune ca noile constructii trebuie sa respecte conceptul NZEB (Near Zero (consumption) Energy Building). Adica trebuie in primul rand izolare masiva, sistem de incalzire eficient (pardoseala), iluminat inteligent, surse curate de energie pentru o parte din consum (pompe caldura, panouri solare, fotovoltaice, eoliene). Costa, dar se amortizeaza prin economiile facute in timp.
   Asta e viitorul, fie ca va place sau nu. Ar fi bine sa va ganditi inca de pe acum cum se poate alinia propria locuinta la cerintele de peste 5-10 ani. Pentru ca cei care nu o vor face vor plati. Vor fi costuri mari pentru conversia locuintelor vechi. Avantajul e ca vom consuma mult mai putina energie, vom fi independenti de importurile de gaz. Dar statul va trebui sa isi atinga targetul de conversie a infrastructurii de productie si transport energie pentru a putea face fata noului tipar de consum.
   • +11 (13 voturi)    
    Sa revenim totusi la realitate (Marţi, 25 mai 2021, 14:05)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

    Ia treceti prin satele si comunele din sudul tarii sau de prin Moldova. Si in general cam prin orice inseamna rural in Romania, chiar si urban mic (gen Slobozia sau Dorohoi)

    Aceste zone sunt cronic subdezvoltare economie, iar oamenii se incalzesc in multe locuri inca cu lemne. Vorbim de MILIOANE de oameni.

    Iar dumneavoastra le cereti acestor oameni sa nu mai frie prosti, sa isi reconstruiasca casele ca sa respecte conceptul NZEB si sa investeasca in pompe de caldura si panouri solare.

    Eu zic sa reveniti totusi la realitate. Romania nu are cum face aceasta tranzitie azi sau in urmatorii 10 ani, e complet peste puterile ei. E complicat chiar si pentru tarile vestice sa faca asta, dar pentru Romania. Condamnati din pix milioane de oameni la stat in frig si la saracie.

    Utilizarea gazelor pentru incalzire pentru inca 15-20 de ani in Romania e inevitabila, daca nu ne-am pierdut cumva mintile.

    Trecerea spre ce vreti dumneavoastra se va face, fara doar si poate. Dar mult mai incet, e imposibil sa sarim peste incalzirea cu gaze.
    • -2 (8 voturi)    
     nu intelegeti problema (Marţi, 25 mai 2021, 16:28)

     t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     Pentru ca unul care se incalzeste pe lemne sa treaca la incalzire pe gaz (presupunand ca infrastructura ajunge in majoritatea satelor...) saltul e la fel de dificil ca izolarea casei. Iar incalzirea cu lemne ESTE eco, atata imp cat lemnele sunt obtinute sustenabil (pentru ca e o resursa care se regenereaza iar carbonul generat prin ardere e recuperat prin cresterea de noi paduri). Doar ca sobele obisnuite produc prea multe noxe si sunt ineficiente. Cine doreste sa ramana pe lemne va trebui sa investeasca intr-un cazan pe peleti sau pe lemne modern. Bun, nici lemnele sustenabile (actual nu sunt) nu vor fi ieftine, dar e alta poveste.
     Sa-ti spun un secret. EVIDENT ca statelor bogate le convine. Lor le e usor, noi va trebui sa punem o gramada de resurse locale in plus pentru a tine pasul, ne vom consuma resursele gafaind in urma lor. Dar se va face. Alternativa e si mai neplacuta. Daca ratam tintele vom pierde sume enorme de bani, vom plati penalizari enorme.
     PS: nu mai dati minusuri aiurea. Nimanui nu-i place realitatea viitoare, asa cum se anunta, nici mie nu-mi convine. Dar sa nu va treziti prin 2030 ca va costa dublu incalzirea pe gaz. Sa nu spuneti ca n-ati stiut, ca e prea din scurt sa faceti ceva.
  • +18 (24 voturi)    
   Plus prostia să nu consumi gazul metan. (Marţi, 25 mai 2021, 10:39)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Gazul metan dacă nu este consumat se degajă în atmosferă și are efecte mai rele decât CO2 produs din arderea gazului. Gazul metan afectează stratul de ozon, permițând creșterea nivelului radiațiilor ultraviolete, care pot distruge viața pe Pământ. Ridicăm în slăvi câte unul ajuns într-o funcție pe la UE și-l credem deștept. Părerea mea este că d-l Răzvan Nicolescu ori nu a învățat prea multă carte, ori este rău voitor cu românii.
   • 0 (2 voturi)    
    gazul metan nu iese singur din marea neagra (Marţi, 25 mai 2021, 16:32)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    el iese doar daca il forezi
    E adevarat insa ca la zacamintele de petrol unde gazul nu merita sa fie exploatat se aprinde ca sa nu afecteze mai rau la efectul de sera (34 de ori mai rau decat CO2).
    • +1 (1 vot)    
     Am spus gaz metan. (Marţi, 25 mai 2021, 18:25)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Nu gazul din Marea Neagră, cu toate că și acesta poate ieși în caz de cutremur.
     • 0 (0 voturi)    
      Care gaz metan atunci? (Miercuri, 26 mai 2021, 20:08)

      Denulu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Avem alt gaz metan care iese de la sine din pamant?
  • -5 (5 voturi)    
   The world is changing... (Marţi, 25 mai 2021, 13:57)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   UE s-a angajat la niste obiective ambitioase de reducere a emisiilor de gaze de sera. Pentru asta vor fi facute schimbari majore peste tot unde se pot inlocui tehnologiile poluante cu ceva mai eco (dar si mai scump).
   Pentru aceste obiective s-au alocat (sau se vor aloca) bani, s-au propus termene. Din 2030 NU se vor mai permite instalarea de centrale individuale pe gaz in cladiri noi. Asta e un fapt. Posibil sa se si opreasca complet vanzarea acestora. Si daca se strica centrala actuala....
   Schimbarile care vin vor fi costisitoare. Nimanui nu-i place sa trebuiasca sa dea bani pentru a schimba ceva care merge, doar pentru ca polueaza. Dar vom fi obligati sub amenintarea pierderii de fonduri importante de miliarde. Asa ca schimbarile vor fi facute de guvern. Aveti 5-10 ani la dispozitie sa va ganditi ce veti face cand gazul nu va mai fi o tehnologie ieftina. Nu va culcati pe o ureche! Nici mie nu-mi place ca va trebui sa investesc sume mari in anvelopare performanta si schimbarea tehnologiei de incalzire. Dar schimbarile vin. Macar avem niste ani la dispozitie sa gasim o solutie.
   • +1 (3 voturi)    
    UE se sinucide energetic si economic (Marţi, 25 mai 2021, 19:57)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

    In numele unei ideologii nocive numita "schimbare climatica" (nume schimbat acum cativa ani din "incalzire globala")
    Spune-ti sa ne adaptam si sa ne obisnuim cu idea ca vom cheltui mult mai mult pentru mai putin. Sigur ca unii ca dl Nicolescu s-au adaptat deja si castiga bani frumosi din chestia asta.
    Dar sa ii spui aluia de la tara care are WC-ul in fundul curtii ca trebuie sa investeasca intr-o centrala pe peleti e culmea ipocriziei.
    • +1 (1 vot)    
     sigur ca da (Miercuri, 26 mai 2021, 9:06)

     t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     De ex sa-i spui unuia ca dieselul lui non euro polueaza cat 10 masini, si sa-i ceri sa aiba in vedere si factorul poluare cand isi ia masina, mare ipocrizie.
     UE ne da o parte din banii necesari pentru tranzitie. E o ipocrizie sa te astepti ca tot efortul finaciar va fi sprijinit de UE.
     Si las-o balta cu negationismul asta. Schimbarile climatice, incalzirea globala, sunt atat de evidente incat numai 1% din populatie nu accepta realitatea. Problema e ca din cei 99% canre inteleg ce se intampla, foarte putini sunt dispusi sa faca ceva pentru asta. MAI ALES daca costa bani. Totul pana la bani. Sa arunci peturile pe garla e cel mai ieftin, cum sa platesti 30 lei pe luna sa vina sa-ti ia pubela? Sa arzi cauciucuri si resturi de plastic in soba e mai ieftin decat sa cumperi niste lemne.
     Asa e romanul. Desi e in interesul lui sa nu aiba schimbari climatice (cu schimbari de anotimpuri, furtuni puternice, tornade, seceta extrema, etc), are mereu pretentia ca altul sa plateasca, ca el e taaaare sarac, mititelul.
 • +42 (56 voturi)    
  OK, ca sa taxezi centralele pe gaz (Luni, 24 mai 2021, 18:59)

  Parzivall [utilizator]

  Trebuie sa vii si cu o varianta de inlocuire!!! Rezouri electrice??? Aveti idee cate eoliene si cate fotovoltaice sunt necesare pt asa ceva? Averi idee cata exploatare de resurse e necesara [pt toate astea? Aveti idee ca pt exploatare de resurse e nevoie de fossil fuel 99%? Inteleg ca sunteti sclavii Bruselului, dar putintica logica nu strica, ba din contra. Si daca nu ati observat dupa ultima iarna, Soarele e la minim de activitate. Sa va vad eu cum va incalziti cu regenerabile in ierni similare celor din anii 70-80!!!
  • -2 (18 voturi)    
   :) (Luni, 24 mai 2021, 22:45)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   De ce eoliene si fotovoltaice cand poti avea centrale electrice pe gaz (cum este cea de la Brazi)?

   Deci...resouri electrice si plite pe inductie-in loc de centrale pe apartament si aragaz. Avantajul e ca salvam toata tevaraia aferenta gazelor, plus pericolul de accidente este redus foarte mult, plus poluarea se muta din mijlocul oraselor undeva pe camp under ar fi construite centralele electrice pe gaz samd.

   Cat despre lobby-istii astia, nu e greu de vazut jocurile cui le fac. "Gazele din Marea Neagră ar trebui folosite pentru relansarea industriei chimice". Ghici ciuperca cine Ioan Niculae vrea gaze ieftine pentru "industria chimica"....
   • +14 (14 voturi)    
    Pai tot arzi gaz si poluezi!!! (Luni, 24 mai 2021, 23:26)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    Or ei spun ca vor sa ajunga carbon neutral, cum frate?
   • +22 (24 voturi)    
    o centrala electrica fara sa asigure incalzire (Luni, 24 mai 2021, 23:51)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    la un oras sau macar niste sere amarate, e o aberatie.
    Gazul e mult mai nepoluant, chiar daca nu e neutru la CO2 fata de lemne, coceni, stiuleti, peleti, frunze, etc
    Atata timp cat gazul de la aragaz e ok pt a gati cu el in casa chiar si fara aerisire, discutia despre toxicitatea centralelor de apartament e o prostie
    • +1 (1 vot)    
     ai pus pe punctul pe i (Marţi, 25 mai 2021, 20:02)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Cati mai tin minte faimoasa samota pusa pe aragaz pe timpul cizmarului la flacara aia anemica care ardea 24/24?
     Cand aveai 15 grade in apartament parca analizorul de gaze era ultimul lucru de care aveai nevoie.
     PS si asta era valabil doar in orasele cu gaz curent, in celelalte cand aveai dreptul la o butelie la 2 luni nu iti permiteai luxul.
  • +30 (30 voturi)    
   costuri (Marţi, 25 mai 2021, 0:15)

   gigilu [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Nimeni nu vine sa explice cat costa energiile astea verzi pe care toti vor sa le bage cetatenilor pe gat si in buzunar.Ca turbinele eoliene e musai sa fie racordate la reteaua normala ca de, vanturile, ca valurile nu sunt la comanda. Iar oglinzile de la panourile solare sunt energofage, adica se consuma extrem de multa energie ca sa fie fabricate, energie care, evident provine din fosilizanti. Si dupa ce ies din functiune ce se intimpla cu ele? Ca nu se recicleaza.Circula o poza pe net cu o statie de incarcare pentru masinile electrice, in Australia, care era racordata la.... retetaua de energie electrica clasica. Asta e nisip in ochii cetatenilor ca sa justifice introducerea unor noi taxe de jecmaneala.
   • +6 (12 voturi)    
    majoritatea statiilor sunt racordate la retea (Marţi, 25 mai 2021, 1:10)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

    1. Putere instantanee insuficienta. Exista statii de 50-100-200 kW. Un panou are cca 50W/mp. Ar fi nevoie de 1000-2000-4000mp de acoperis pentru fiecare punct dintr-o statie de incarcare
    2. Trebuie sa incarce si noaptea
    3. Nu au mereu incarcare si pacat de energia generata de panouri. Stocarea in baterii chiar si acasa e scumpa, poluanta si nu are sens decat daca sunt intreruperi frecvente.

    Nu garanteaza nimeni ca nu cumpara energie de la un producator sustenabil
    • +2 (4 voturi)    
     Un pic greșit. (Marţi, 25 mai 2021, 12:52)

     TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Un panou rezidențial cu 60 de celule are 1.6m/1m. Deci, 1.6 mp. Un panou cu 60 de celule are putere maximă Wp de ~ 370W(LG Neon 2). Adică o densitate de putere de ~230W/mp.

     Nu vom putea folosi niciodată doar panouri solare, de exemplu, sau eoliene. Întotdeauna va fi un mix de producători de energie (solar, eolian, hidro, nuclear, gaz, etc.). De asta sunt toate conectate la un sistem central, care nu va dispărea. Ideea este să reducem consumul de cărbune/gaz/uraniu folosind "regenerabile".

     Oricum ai da-o omul din articol vorbește aiurea. Sunt țări unde nu există consumatori casnici de gaz, doar industriali. Gen Franța. Dar de aici până la a construi centrale electrice pe gaz ca să renunțe lumea la centralele mici din case... e cale lungă și nu sunt convins că rezolvi ceva.

     Soluția ar fi să începi să faci parcuri de eoliene, panouri solare astfel încât să reduci dependența de energie produsă din gaze/cărbune. Nu să tai gazele pentru populație, ca să faci centrale electrice pe gaz, ca să acoperi necesarul de electricitate generat de tranziția populației la centrale termice electrice.
  • +14 (18 voturi)    
   @Parzivall ... (Marţi, 25 mai 2021, 1:46)

   xidabilino [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Nici macar nu e problema de cate eoliene si fotovoltaice. Problema e ca deja, in majoritatea blocurilor si cartierelor, vechi sau noi, daca da o zi doua mai geroase si incepe lumea sa mai bage cate un resou in priza, deja cedeaza transformatoarele si ramane toata strada fara curent minute sau ore bune. Acum imaginati-va toata lumea incalzindu-se electric!
   Handicapatii astia nu se gandesc decat la taxe, interziceri si asa mai departe, dar nu ii duce capul de retarzi ce sunt, sa gaseasca si solutii in locul centralelor cu gaze.
   La fel se intampla si cu reciclarea ambalajelor, PET-urilor, de ex... au pus taxa pe PET-uri si chipurile au rezolvat problema. N-au investit si nu vor investi insa absolut nimic in colectarea si mai ales in reciclarea plasticului... ca nici nu ii intereseaza asta.
   Taxele sunt importante pentru ei... inca niste banuti de la fraierii care vin morti de oboseala de la munca si vor sa nu inghete in case pana a doua zi cand o iau de la capat!
  • +13 (15 voturi)    
   pai... (Marţi, 25 mai 2021, 4:35)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   este trist sa vezi oameni cu asemenea CV-uri debitand astfel de ineptii "vizionare"..."Înlocuirea unor centrale de cărbune cu unele pe gaz sau construirea unor noi centrale pe gaz"... pe cetatean il taxeaza ca se incalzeste "pe gaz" pe stat nu...ce polueaza mai mult o centrala mare folosita la..60% sau o centrala mica in condensatie care functioneaza la 90%? ...la care se adauga amprenta de CO2 a pierderilor din reteaua de distributie despre care nu vorbeste nimeni nimic...cat despre alternative...recuperarea caldurii generate de frecarea mentei in aparatul de stat ar fi un bun inceput...
  • +6 (6 voturi)    
   Oamenii nu sunt sclavii Bruxellului (Marţi, 25 mai 2021, 14:09)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Sunt doar niste ONG-isti de oras. Par niste gugustiuci.

   Am vazut puncte de vedere mult mai pragmatice din partea unor politicieni romani, care sunt constienti ca Romania nu poate sa sara etape. Nu poti trece de la chirpici direct la pompe de caldura si case NZEB. Resursele necesare ar fi uriase.

   E inevitabila si o trecere prin incalzirea cu gaze.
 • +26 (28 voturi)    
  ”decat” doi lobbisti elceno-radetisti! (Luni, 24 mai 2021, 19:03)

  Antenistontel [utilizator]

  .
 • +39 (39 voturi)    
  Domnul Nicolescu vorbește prostii interesate (Luni, 24 mai 2021, 19:03)

  Kap [utilizator]

  Altfel nu pot să explic aberațiile pe care le înșiră.
  Cum poți să compari mizeria de complex energetic Oltenia, care arde cărbuni pe datorie, cu centralele de apartament în condensație, care ard gaze naturale într-un mod eficient?
  Nu știu cum trăia bunicul dânsului în anii 60-70 dar sigur pe vremea aceea mai merita conectarea la sistemul centralizat de încălzire. Acum sigur nu mai merită, normele mizerabile impun un mod de calcul absolut incorect și care favorizează furtul de unități cu repartitorul.
  Pentru utilizatorul de rând care are acces la un sistem centralizat, datorită pierderilor și a diferitelor găuri din sistem plus erorilor din estimările de calcul, soluția cea mai eficientă și corectă este o centrală individuală de ultimă generație. Și sigur este mai curată decât multe centrale care folosesc păcură, cărbune sau cine știe ce reziduuri petroliere ca și carburant.

  Probabil aceste inepții trebuie să sperie oamenii în interesul sponsorilor asociației dumnealui.
  • +6 (6 voturi)    
   Băieții (Marţi, 25 mai 2021, 13:01)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Kap

   deștepți din sectorul energetic care s-au îmbogățit de 31 de ani pe seama cetățenilor neputincioși și continuă s-o facă sprijiniți de toate partidele.
 • +30 (32 voturi)    
  Dupa ce s-a racordat cine trebuie nu mai e gratis (Luni, 24 mai 2021, 19:07)

  CezarN [utilizator]

  Poate publicati o lista cu cei care s-au racordat gratis, macar valoarea celor mai mari investitii necesare ptr racordarea "gratuita". Pun ghilimele pentru ca aceste costuri vor fi incluse in costul gazelor de catre companiile de gaze, deci tot prostimea va plati racordarea la gaze a viloaielor si caselor de vacanta ale barosanilor construite prin te miri ce pustietati.
 • +34 (38 voturi)    
  nu va racordati la gaze (Luni, 24 mai 2021, 19:33)

  mmmircea [utilizator]

  ramaneti la teracote in care ardeti lemne, pet-uri, cauciucuri. E mai ecologic asa, zice nicolescu. Cum cine-i nicolescu ?
 • -11 (17 voturi)    
  Taxare CO2 (Luni, 24 mai 2021, 19:35)

  idna [utilizator]

  "Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale. Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament."

  Pe la alții prin UE este implementată deja (cazul meu, Germania, 25 de euro pe tonă CO2 în 2021, în creștere până la circa 55 euro în 2025). Și atinge nu doar gazul ars în centrale (nu se taxează centrala), ci și benzina respectiv motorina plus uleiul folosit la încălzire (în mod total ilogic însă nu și lemnele arse în șeminee, de exemplu). Ghinion, încă o taxă, viața merge înainte.
  • +10 (14 voturi)    
   mda (Luni, 24 mai 2021, 21:51)

   bancheru83 [utilizator] i-a raspuns lui idna

   in germania sunt centrale pe motorina!!!omg..
   • -2 (6 voturi)    
    Dacă asta ai înțeles (Marţi, 25 mai 2021, 10:20)

    idna [utilizator] i-a raspuns lui bancheru83

    E trist.

    Aici vorbim despre CO2 iar el rezultă și din arderea carburantului în mașina personală (de la 1 ianuarie s-au scumpit carburanții cu 10-15 cenți pe litru / dar repet, e doar o taxă, de asta nu mai merg oamenii cu mașina), nu doar din arderea gazului în centrală sau a uleiului de încălzit.

    Omul v-a pus în gardă practic, probabil are acces la informații care încă nu sunt publice (nemții, mai precauți, au furat startul, dar cu pași mici, cincinal, să nu supere alegătorii) - atâta doar că la nivelul lui intelectual nu a înțeles că nu e o "taxă pe centrală", sau dacă a înțeles (că doar povestește despre Complexul Energetic Oltenia și taxa pe tona de CO2) bate cumva câmpii, cu ceva interese probabil.
    • +4 (8 voturi)    
     Germania (Marţi, 25 mai 2021, 11:06)

     Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui idna

     are un salariu minim de 1596 euro (9.50 Eur/h x 168 ore). Asta inseamna ca taxa de 55 euro reprezinta 3.45% din venitul minim. In contrapartida, Romania ar "inghiti" corect o taxa de 79 lei (acelasi procent aplicat la 2300 lei). Altfel, o taxa unitara in valoare absoluta este inechitabila.
     In acelasi timp, mai lasati-ma cu exemplele "bune" din Europa. Va intreb un lucru: pana cand si-au dezvoltat industria si au marit PIB-ul au consumat doar energie eoliana?
 • +13 (19 voturi)    
  Garantarea serviciilor (Luni, 24 mai 2021, 19:51)

  CptPopa [utilizator]

  Sunt de acord cu trecerea tuturor utilizatorilor casnici la sisteme centralizate daca garanteaza livrarea de servicii in parametrii optimi cel putin 98% din timp. Adica aprox 8 ore pe luna pot fi apa calda sau caldura oprite sau sub parametri. In cazul in care nu livreaza platesc ei penalitati catre clienti.

  Altfel ce zice domnu asta aici e ca mai stati si in frig fraierilor.
  • +20 (20 voturi)    
   bre, la centrala proprie ai zero ore de oprire! (Luni, 24 mai 2021, 20:36)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui CptPopa

   sistemele centralizate sunt doar sisteme de tocat subventiile acordate din banii fraierilor.
  • +6 (6 voturi)    
   deja (Marţi, 25 mai 2021, 9:45)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui CptPopa

   te bati singur la gura..
   in plus ai pornit cu ''sunt de acord'',trebuia sa adaugi si ''sa traiti'' la ordinul primit.
   nu-i de mirare ca inepti ca nicolescu se balacesc in banii proprietarilor cum vrea el si gasca lui de talhari
   cu oameni care ''sunt de acord'' sau care nu protesteaza la aberatiile astea,nu mai urcam noi nici un deal,nici cu boii uriasi!!
 • +22 (22 voturi)    
  avem gaze... (Luni, 24 mai 2021, 20:05)

  minus [utilizator]

  dar nu le scoatem din zacamantul din blocul Neptun. Inventam orice ne trece prin cap- rusii, UE, ungurii, ai dracu' de americani ca nu vor sa-si bage banii, OMV, Petrom, Romgaz- politica mare, d'omle... punem si niste taxe offshore aiurea pe care nu le plateste nimeni- doar, doar sa nu avem gaze sufciente. Pai dragilor, in satul in care stau acum- si unde nu este distributie de gaze- o sa folosesc lemne pana la sfarsitul vietii si voi o sa socotiti cu 6 zecimale amprenta de carbon....
 • +24 (24 voturi)    
  regenerabile?! (Luni, 24 mai 2021, 20:09)

  atc [utilizator]

  "Costurile au scăzut, încât energia regenerabilă e una dintre cele mai ieftine modalități de a produce energie."
  Din pacate, se exprima propagandistii si nu specialistii. N-am auzit ca vre-un propovaduitor al energiilor regenerabile sa vorbeasca despre:
  - costuri reale. Fata de ce alte costuri au scazut?
  - cum echilibrezi - fara centrale pe gaze/pacura - disfunctionalitatile din retea.
  - ce costuri implica echilibrarile dezechilibrelor de frecventa masive produse de regenerabilele imprevizibile?
  - care este impactul asupra mediului ( debite masive de apa din rauri "ascunse" in conducte la MHC -uri; suprafete agricole pierdute la solare si eoliene, depozitarea deseurilor radioactive( in cazul in care "nuclearul" apare ca regenerabil - Dzeu stie de ce?!)
 • +19 (19 voturi)    
  sasefacatotul (Luni, 24 mai 2021, 20:21)

  puke_on_the_moon [utilizator]

  Elena Ceaușescu aprobă pozitiv pariul și plusează: "tovarășii care n-au gaze să bage in sobe cozonac! ce atâtea mofturi când viitorul omenirii e in joc și codoiul e la un nivel fără precedent?! "
 • +21 (23 voturi)    
  mey frate (Luni, 24 mai 2021, 20:41)

  John_Re [utilizator]

  specialistii astia de valoare internationala nu se lasa pana nu distrug tot.

  sau poate ca vor sa emigreze toti sa nu mai fie nevoie de importuri.
 • +25 (25 voturi)    
  Lipsă de perspectivă (Luni, 24 mai 2021, 20:51)

  LordNelson [utilizator]

  Care va să zică, Germania îi dă înainte cu construirea lui Nord Stream și cineva își închipuie că la Bruxelles se va decide o astfel de aberație.
  Unora le-a intrat în cap că centralele pe gaz sunt poluante și nu mai știu altceva. Nu încearcă măcar să analizeze cât timp este flacără într-o centrală pe gaz comparat cu sistemele centralizate.
  • +17 (17 voturi)    
   Pai nu e aberatie pt ca e implementat deja (Luni, 24 mai 2021, 21:45)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui LordNelson

   in alte parti. Adica e o aberatie de taxa, dar e o vaca de mult pt Baieti Destepti! Fii atent la faza asta,in provincia Canadiana Alberta, care bubuie de cat gaz are in subsol, gazul metan utilizat este TAXAT. 99% din locuintele din Alberta utilizeaza asa numitele pompe de caldura, furnace-uri pt a fi incalzite. 6 luni pe an e iarna si 4 un fel de primavara/toamna rece. Daca ai norc prinzi 2 luni de vara cu nopti in care temperatura poate scadea spre zero grade. Mult Prea Iubitul Prim Minstru, frantzuz la origini, Turdeau, insa vrea ca oamenii sa "get away from fossil fuel" punandu-i la plata. Nu ai nici o optiune sa inlocuiesti gazul metan, dar interesele catorva is deasupra plebeilor, se pare.
  • +2 (2 voturi)    
   Taxă CO2 (Marţi, 25 mai 2021, 10:30)

   idna [utilizator] i-a raspuns lui LordNelson

   Chiar nemții i-au dat drumul de anul acesta, 25 euro pe tona de CO2 - CO2 care iese și când mergi cu mașina (au sărit prețurile la carburanți cu 10-15 cenți pe litru), și când arzi gazul în centrală (mai puțin la gătit, de obicei asta se face electric), și când arzi uleiul de încălzit. Plan cincinal, se va ajunge în 2025 probabil undeva la 55 de euro pe tonă.
 • +15 (17 voturi)    
  Pai nu e corect (Luni, 24 mai 2021, 21:12)

  benicio [utilizator]

  Daca taxeaza suplimentar centralele pe gaz, atunci sa elimine si subventia la apa calda pentru Bucuresti. De ce sa plateasca cei care au centrale, din impozitele si taxele locale, pentru subventia acordata celor care sunt la pausal? E o masura care suna a "taxarea bogatilor", o masua care daca venea de la PSD nu ma mira, dar daca vine de la PNL+USRPLUS, e cel putin bizara.
  • +19 (19 voturi)    
   Pai daca elimina subventia (Marţi, 25 mai 2021, 0:15)

   UnAltVasile [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   sa ma lase sa ma debransez. Mai bine platesc taxe la centrala decat la apa rece la RADET
  • +4 (4 voturi)    
   Nu e propunerea unor oameni politici! (Marţi, 25 mai 2021, 14:14)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   Nu inteleg de ce e atat de greu sa citim chiar si primele 4 randuri:

   "sunt de părere Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă"

   Sunt doi sefi de ONG-uri. Ca oamenii politici sunt fortat de realitate sa mai si cugete, ce pot face si ce nu.
 • +16 (16 voturi)    
  ! (Luni, 24 mai 2021, 21:49)

  chiuaua [utilizator]

  Taxa pe centrala se impune pentru a se descuraja a se mai avea centrala pe gaz
  Si probabil este corect , din punctul D-lui Razvan N.
  Locatarii din cimitire nu au nevoie de incalzire si pana acum nu s-a plans nimeni.
  E baiat bun tipul asta ... Razvan N....are viziuni tare optimiste
 • +13 (13 voturi)    
  ! (Luni, 24 mai 2021, 22:07)

  tudorr [utilizator]

  Fugi bai nene cu prostia ta :))
 • +8 (12 voturi)    
  gazeificari (Luni, 24 mai 2021, 23:43)

  gigilu [utilizator]

  In Europa numai Germania are voie sa foloseasca gaze si alea pentru ca vin direct pe teava de la rusi.In Romania, in special in Bucuresti Radetul ar fi trebuit sa dispara. Este o gaura neagra .Daca ar fi fost facuta reteaua de incalzire centrala de catre capete de ingineri competenti (ca erau destui si inca sunt ) nu cu capete de activisti comunisti atunci ar fi existat centrale de bloc sau de cvartal si oamenii n-ar mai fi fost obligati sa-si puna singuri centrale termice, si sa-si ridice singuri costurile de operare ca sa aiba un minim confort aka apa calda si caldura. Ca cei inca racordati la retea, chiar daca platesc intretinerea la timp sunt victimile hotzeistilor de la Radet care le taie caldura si apa calda cind vrea muschii sindicatului lor. Sa se puna centrale de apartament eoliene sau solare care sa satisfaca dorintele UE.
  • 0 (6 voturi)    
   nu sunt o solutie (Marţi, 25 mai 2021, 9:36)

   mos_teaca [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

   centralele de bloc sau cvartal.
   S-a incercat in unele orase si finalitatea a fost ca oamenii au trecut toti pe centrale de apartament si s-au cheltuit inutil sume uriase
   • +1 (1 vot)    
    Ar trebui sa fie (Marţi, 25 mai 2021, 18:45)

    gigilu [utilizator] i-a raspuns lui mos_teaca

    Pentru ca gestionarea acestor centrale a fost facuta pe modelul Radet. Este o problema de costuri si eficienta raportate la confort. Daca ar fi fost gestionate eficient si omul ar fi avut caldura si apa calda la un pret mai mic decat l-ar fi costat instalarea si operarea unei centrale de apartament atunci evident nu mai avea motive sa investeasca racordarea separata .Adica bataie de cap si cheltuieli cu proiect de gaze, instalatie separata, ventilatie, aprobari etc, in afara de costul centralei care nu e ieftina.. Sa nu uitam de costurile de verificare , intretinere si reparatii ale unei centrale proprii care se adauga la costul initial si faptul ca, la un moment dat ( pe care-l dorim cat mai indepartat) trebuie inlocuita. Cum or reusi aia in strainataturi sa faca asta si sa n-aiba probleme, oare?
    • +1 (1 vot)    
     Repartizarea costurilor (Miercuri, 26 mai 2021, 12:37)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

     In Elvetia platesti jumate din consumul comun si daca nu folosesti, iar atunci pastrezi o temperatura acceptabila si daca pleci de acasa. La noi sunt unii plecati in strainatate cu anii si faci igrasie, plus ca nu se imparte costul ca-i incalzesti casa.
     Repartitoarele pe calorifer sunt o butaforie, detecteaza caldura de la aragaz, etc
     Ca sa montezi calorimetre ca sa verifice diferenta de caldura intrare-iesire e scump si trebuie sa refaci toata instalatia pe orizontala, nu pe coloane, la fel ca la centrala individuala.
     Plus ca apar vesnicele discutii despre cand pornim/oprim incalzirea toamna/primavara, diverse propuneri cu program de apa calda si alte aberatii. Mno, jumate din oraseni sunt veniti de mai putin de o generatie de la tara
  • 0 (0 voturi)    
   exact, centralele comune de cartier/bloc/scara (Marţi, 25 mai 2021, 13:37)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

   nu au reusit in romania.
 • +5 (13 voturi)    
  Răzvan Nicolescu.. (Luni, 24 mai 2021, 23:44)

  POMPIERUL [utilizator]

  Nu are viziune si e fricos. In sistemul in care ne aflam, Hidrogenul este o sursa aproape inepuizabila de energie. Ramane doar sa intelegem putina chimie, cu cat sunt mai putini atomi de Carbon atasati de H cu atat se polueaza mai putin prin folosirea H-lui din molecula. Gazele au mai putin C in componenta fata de carburantii lichizi ori solizi. Apa are si ea H insa mai putin si legatura e mai 'tare' deci un randament scazut. Membranele de schimb de protoni (PEMFC) sunt o solutie, si de aceea Germania si-a asigurat "spatele" comercial vorbind. Toate marile companii petroliere au in dezvoltare proiecte de obtinere a H pentru ca asta v-a fi viitorul. Mai e o chestie : metanul din Siberia e mai nociv decat CO ori CO2, nu poate fi absorbit de plante.
  • -1 (3 voturi)    
   dap (Marţi, 25 mai 2021, 8:44)

   Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui POMPIERUL

   La urma urmei in domeniul energiei, trebuie gasite metode de producere a energiei la un cost redus, nepoluant iar apoi se pune problema stocare si transportarii energiei.
   Hidrogenul poate sa satisfaca nevoia de transport si stocare (pentru consumatori de uz caznic - masini), dar la nivel macro cred ca o metoda foarte simpla de stocare a energiei ar fi sa ne folosim de atractia gravitationala. Pur si simplu sa pompam apa dintr-un bazin din aval intr-un bazin din amonte la care sa fie legata o hidrocentrala...
   • 0 (2 voturi)    
    De ce nu hidrogen? (Marţi, 25 mai 2021, 10:50)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

    La gol de sarcină în loc să pompezi apa//înapoi//, să produci hidrogen, care stocat, poate fi folosit la vârf de sarcină.
    • +3 (3 voturi)    
     Nu sunt de acord. (Marţi, 25 mai 2021, 16:33)

     Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Au existat la inceputul secolului trecut niste masinarii zburatoare care erau considerate varful tehnologiei si viitorul transportului pe glob, se numeau dirijabile sau zepeline, tinerii de azi nici nu au auzit de asa ceva. Se bazau pe hidrogen. Problema este ca este greu de stocat, si periculos, transportat este exclus. Ajunge sa explodeze o astfel de statie cu hidrogen si se va renunta imediat la el in toata lumea.
     • -1 (1 vot)    
      Nu uita ce ai spus. La început de secol. (Marţi, 25 mai 2021, 18:40)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Razorxyz

      Acum sunt alte posibilități tehnice de stocare hidrogen, printre care și injecția în rețele de gaz, iar folosit la transport se poate folosi producând cât se consumă. Nu prin electroliză. Am o nelămurire, de ce spui//nu sunt de acord//?Ești în situația în care poți aproba ori nu o asemenea utilizare? Aici este o dezbatere de idei, fiecare spune ce știe și împreună poate găsim o soluție. Vrei nu vrei, hidrogenul va fi folosit , inclusiv în transporturi. Deocamdată noi risipim gaz și hidrogen, arzând inutil aceste resurse pentru a nu fi eliminate brut în atmosferă.
      • +1 (1 vot)    
       Nu sunt de acord, (Miercuri, 26 mai 2021, 7:39)

       Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

       pentru ca nu vreau sa vad rezervoare de hidrogen in aproprierea zonelor locuite, nu vreau hidrogen in reteaua de gaz casnica. Accidentele sunt un rezultat firesc al activitatii omului, iar cele legate de hidrogen vor fi devastatoare.
  • +6 (6 voturi)    
   ramane sa intelegem putina chimie (Marţi, 25 mai 2021, 13:04)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui POMPIERUL

   Treci la tabla si scrie de 100 de ori, viata pe pamant este bazata pe carbon. Carbonul (sau dioxidul de carbon) nu este un poluant decat in mintile unor activisti fanatici.
   Hidrogenul, ca si energia soarelui pare inepuizabil numai ca dpvd tehnic ridica probleme de depozitare, transport si utilizare care nu prea pot fi rezolvate cu tehnologiiile actuale.
   • 0 (2 voturi)    
    Poluarea.. (Marţi, 25 mai 2021, 21:13)

    POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Poate ca tu poti respira cantitati insemnate de CO si CO2 fara sa te intoxici, da uite aici ce spune wikipedia :
    -At what level does carbon monoxide become toxic? For healthy adults CO becomes toxic when it reaches a level higher than 35 ppm (parts per million) with continuous exposure over an eight hour period.. When the level of CO becomes higher than that a person will suffer from symptoms of exposure.
    -13/06/2019 · Carbon Monoxide (CO) Pollution in Outdoor Air. The greatest sources of CO to outdoor air are cars, trucks and other vehicles or machinery that burn fossil fuels. CO is a colorless, odorless gas that can be harmful when inhaled in large amounts.
    Am fost olimpic la chimie faza pe tara, taticule, am mancat-o pe paine vreo 2 ani, deoarece aveam o profa prinin 1983 care ma vroia repetent, deoarece am comentat la ora ei.
  • +3 (3 voturi)    
   aham (Marţi, 25 mai 2021, 17:27)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui POMPIERUL

   trebuia sa apara si hidrogenatii la creier cu chimia lor futurista.cand oare vor intelege ce-i aia interese globale si cine-i minte-n fata.
   astia sunt mai rai ca greta frate...
   • 0 (0 voturi)    
    Uita-te la Toyota Mirai (Marţi, 25 mai 2021, 21:15)

    POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui Point

    Si mai citeste putin , nu privi doar la antene...
 • +13 (15 voturi)    
  Taxa de Co2 (Marţi, 25 mai 2021, 0:06)

  JackSparrow [utilizator]

  Asa va fi , nemtii au pus taxa asta pe toti combustibilii fosili, o mare vrajeala care va fi pusa si in ro ca doar ii copiem pe nemti la prostii.Tot ce e prost de la ei luam noi inclusiv gunoaiele lor.
 • +14 (16 voturi)    
  Oare ? (Marţi, 25 mai 2021, 3:16)

  danmarian [utilizator]

  Coane Dumitrescule ! Lasa povestea cu interzicerea folosirii gazelor pentru incalzitul locuintelor ! Ca "imbecilii" de la Bruxelles vor sa puna taxe - nu ma mira ! Asa o sleahta de imbecili - dar plini de ifose si importanta s-a adunat la B ca ti se face greata. Pentru informarea Dv - Locuiesc de multi ani in USA - in prezent i Chicago - si pot sa va informez ca peste 95 % din locuintele individuale sau blocurile de apartamente SE INCALZESC CU GAZE NATURALE Si - chiar daca si in USA sunt "haite de latrai" cu incalzirea globala - climat challange si energia regenerativa - NU S-A DISCUTAT si NU SE INTREVAD posibilitati de inlocuire a incalzirii locuintelor cu altceva decat Gaz metan. Personal mi-ar face placere sa-i vad pe toti acesti falsi prooroci ai viitorului incalzindu-se EXCLUSIV cu enrgie eoliana si photo-voltaica intro noapte geroasa de iarna fara vant , ca de soare .... Si mata si toata "selecta adunatura" de inovatori CU URGENTA a viitorului energeticii nu prea aveti habar de ce vorbiti - dar continuati cu hotarire sa ne explicati cum putem rezolva problema - irezolvabila actualment - cu stiinta si nivelul tehnic cunoscute ! Acumularea energiei electric in baterii de acumulatoare - VIS - Productia de hidrogen - porin electroliza cu en. electrica "curata" - este ralizabila - dar cu randament energetic scazut - si cu posibilitati reduse - la ORA ACTUALA - a hidrogenului - Transportul H prin actualele conducte de Gaze Naturale ridica mari probleme (difuziunea H prin peretii de otel este o problema - molecula de H fiind mult mai mica decat molecula de gaz ! Iar folosirea directa a H in motoare va impica importanta modificari sau va cere motoare noi compatibile cu noul combustibil !(combustia H intr-un cilindru de motor este diferita de combustia benzinei, motorinei sau a gazelor Propan-Butan - Metan) Deci : Hai sa lasam propaganda si sa-i lasam pe tehnicienii seriosi sa analizeze problema viitorului si sa gaseasca solutiil adecvate. In rest ... numai bine
 • +12 (12 voturi)    
  aberant (Marţi, 25 mai 2021, 7:07)

  vangall [utilizator]

  nu am nimic cu Nicolescu, si chiar asa vindut cum este. incalzirea pe gaz are avantajul ca este ieftina, trecerea la incalzirea electrica tripleaza costurile de incalzire a unui apartamament. Clima se va schimba in radical, Europa se raceste accelerat - vom avea nevoie de gazele alea ca de aer... ei vor sa faca tranzaitia energetica - dar nu ai cu cine. Cea mai mare pierdere de caldura in UE este in zona de locuinte - acestea trebuie reabilitate termic... costa insa enorm, la nivel unei tari, u mai vorbesc de calitatea in executie. Dl. Nicolescu pedaleaza pe aceleasi aberatii, ca si restul 97%.
 • +8 (8 voturi)    
  sau? (Marţi, 25 mai 2021, 7:34)

  mongolul [utilizator]

  gazele din Marea Neagra sunt fata morgana? De asta ne amintea Putin ca avem posibilitati de colaborare la Marea Neagra? Bai, da tugulani ne mai crezi....
 • +5 (11 voturi)    
  Ce prostie! (Marţi, 25 mai 2021, 7:47)

  ploiesteanu [utilizator]

  Cică gazul nu va mai fi dorit în UE. Iar nemții abia așteaptă conducta Nord Stream 2 cu gaz rusesc. Vrăjeli de 2 bani de adormit copiii. Bănuiesc de ce sunt aruncate pe piață. În contextul exploatărilor din Marea Neagră. La ora actuală din ce în ce mai multe voci se aud că cică hai mai repede cu schimbarea legislației, să putem exploata și noi gazul, la preț cât mai mic, dacă s-ar putea gratis, din Marea Neagră. A apărut un val în sensul ăsta cu sperieturi: aoleu, UE vrea să elimine gazul metan! Să ne grăbim cu legislația să le facem pe plac băieților deștepți care vor totul aproape gratis. Hai marș!
 • +10 (10 voturi)    
  care e solutia alternativa? (Marţi, 25 mai 2021, 8:06)

  Barbaneagra [utilizator]

  Dl Nicolescu nu ne spune, ne lasa sa dibuim pe intuneric. Adica toata populatiunea sa treaca pe incalzire electrica, ca e verde.
  Sunt milioane de romani care se incalzesc acum cu lemne, si probabil ca putini stiu (dl Nicolescu nu are habar, cred) cat de greu este sa dramuiesti cantitatea de lemne primite de la stat, sa tai lemne toata ziua pregatindu-le de foc, sa faci focul de cateva ori pe zi cand e frig, sa scoti cenusa (aia nu o fi problema pentru climat?), mai ales cand treci de o anumita varsta...
  Sute de mii de romani nici nu au avut placera sa se bucure de gaze prin centrala, nici macar prin teava trasa de la strada.
 • +8 (8 voturi)    
  este SEN pregatit sa livreze aceasta energie? (Marţi, 25 mai 2021, 9:14)

  AM1981 [utilizator]

  Se bate apa in piua ca e posibil sa se taxeze, ca energie verde, etc. Germania amana inchiderea minelor. Energia nucleara e trecuta la energie verde, etc. Se vede de la o posta (pentru cine are ochi sa vada) ca nici o tara din UE nu e pregatita 100%(cred ca nici 60%) pentru a trece de la incalzirea pe lemne/gaze/combustibili fosili la incalzirea pe energie electrica.
  Sunt multe probleme - si primele la care ma gandesc:
  La blocurile foarte inalte trebuie sa refaci bransamentele ca sa suporte iarna acel consum simultan crescut de energie. Poate si la aparamentele individuale - poate chiar bransament trifazat la apartament. In Bucuresti (si nu numai) vara cand pornesc toti AC-urile mai pica curentul in anumite zone din cauza consumului. Ce va fi daca toti isi vor monta calorifere electrice si se debranseaza de la Termoelectrica/Elcen sau aparmanetele mai noi care au centrale pe gaz vor trece toate pe incalzire electrica.
  Vor trebui construite noi puncte de transformare in caretiere si redimensionate cele actuale....cine va plati?
  E frumoasa chestia cu energia verde....pana aprofundezi. Palelel de eoliene nu sunt reciclabile - se ingroapa (vezi cimitirele de pale din SUA, ele se inlocuiesc cam la 10 ani). Solarele au materiale toxice, etc.
 • +9 (11 voturi)    
  well (Marţi, 25 mai 2021, 9:15)

  alexandre dumas nepotul [utilizator]

  parerea mea e ca viitorul apartine energiei nucleare. investitiile mari la inceput se amortizeaza in 20 de ani si dupa aia mergi doar pe profit. o centrala la cheie cu tehnologie americana duce undeva la 6-7 miliarde de dolari. centrala de la cernavoda, unde sunt 2 reactoare (care asigura minimum 10 la suta din consumul total) si vor mai fi inca 2 (inca 10 la suta), asigura constant energie la pret foarte mic (cel mai mic pret din retea). daca am mai avea o centrala cu 4 reactoare o sa obtinem 40% din energia necesara. restul hidro, eolian, gaz, cogenerare si solar si nu ne mai trebuie nimic, ba chiar o sa exportam sau putem inchide din centralele hidro si mai protejam cursurile de apa si fauna acvatica.
  • 0 (0 voturi)    
   Ar fi daca... (Marţi, 25 mai 2021, 18:52)

   gigilu [utilizator] i-a raspuns lui alexandre dumas nepotul

   Centralele atomo-electrice sunt intr-adevar o solutie buna. Mai ramine insa problema deseurilor nucleare.Fukushima este cel mai bun exemplu de aruncare in ocean a zeci de milioane (daca nu mai mult) de tone de apa contaminata radioactiv.Abia au anuntat japonezii ca evacueaza 1.25 mil tone apa radioactiva in ocean.
   • 0 (0 voturi)    
    dap, Dunarea e capabila de tsunami, e cunoscut (Marţi, 25 mai 2021, 20:24)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

    riscul imens.
    Hai sa fim seriosi, confunzi deseurile nucleare cu apa rezultata dintr-un accident punctual si unic prin aplasamentul centralei de la Fukushima.
    As putea paria ca cele 1,25 milioane tone de apa "radioactiva" nu vor ridica cu nici 0,01 radioactivitatea naturala a Pacificului nici macar la 100 km de punctul de deversare.
    • 0 (0 voturi)    
     Numele Cernobil iti spune ceva? (Marţi, 25 mai 2021, 22:08)

     gigilu [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Adica apa apa contaminata radioactiv e chiar buna zici tu? 1.25 milioane de tone le arunca acum, in afara de apa contaminata pe care o deverseaza continuu de 10 ani de la accident. SI nu pun la socoteala apa radioactiva din reactoare care se scurge ca n-are unde sa stea, Iti recomand o lectura interesanta pe tema asta care poate iti va lumina perspectivele www.livescience.com/38844-fukushima-radioactive-water-leaks.html. Pentru cultura ta generala , accidentul de la Cernobil nu s-a datorat unui tsunami si prostiei umane.
  • -3 (3 voturi)    
   da...viitorul.... (Marţi, 25 mai 2021, 19:43)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui alexandre dumas nepotul

   in mai putin de cinci ani, ue va fi sursa de emigrare. america latina si rusia vor fi tzintele. si nu vor pleca cei mai saraci.
   • +1 (3 voturi)    
    Hehe (Marţi, 25 mai 2021, 20:58)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    In 5 ani Rusia nici nu o sa mai exite, da...viitorul...pangolinule rusesc.
 • +7 (7 voturi)    
  codoi (Marţi, 25 mai 2021, 9:23)

  notnow [utilizator]

  Pt toti baieteii care se dau "oameni de stat" zilele astea, si vorbesc bruxeleza papagaliceste, exista (sau ar trebui sa existe) cateva intrebari la care sa fie obligati sa raspunda. Si probabil ar trebui sa o luam cronologic... Unde sunt decalajele de 20 de ani intre noi si "Europa civilizata"? Au disparut peste noapte? Ca daca nu, s-ar putea ca EI sa se poata incalzi cu ceva care la noi inca nu exista. Noi inca ne chinuim sa ducem peste tot conducte de gaze. Si surpriza, cand vor ajunge peste un an-doi, vor urma sa fie scoase, ca deh, "in cinci ani nu va mai fi eco friendly sa consumam gaz". De parca pana acum a fost...
  Apoi, urmatoarea intrebarea ar fi legata de modul obscen in care importam deseuri (de toate felurile - inclusiv cele pe 2 si 4 roti). De ce nu promovati d-lor cea mai mare taxa din UE pe tona de deseuri si cea mai dura pedeapsa pt cei care nu respecta regimul importului (si arderilor de deseuri)? Sa mai intreb de taxa de prima inmatriculare pt care s-a oripilat "toata lumea civilizata"? Nu mai intreb ca-i greu...
  Dar n-am sa mai intreb nici de paduri, ca deja is subiectele prea grele...
 • +5 (9 voturi)    
  aoleu! (Marţi, 25 mai 2021, 10:25)

  gelu antigelu [utilizator]

  Cand UE va taxa centralele pe gaz o sa iasa asa un sucar ca birocratilor o sa le fuga pamantul de sub picioare. Oamenii astia racordati la bani publici sunt rupti complet de realitate. Viitorul pe care il promoveaza nu e dorit de o proportie foarte subtire de fanatici, idiotii utili ai smecherilor care scot bani frumosi din aceste surse ”verzi” de energie.
 • +6 (6 voturi)    
  OK (Marţi, 25 mai 2021, 10:40)

  SvT [utilizator]

  Sunt de acord cu taxa pe centrale de apartament daca se dovedesc ca au un randament mai mic decat termocentralele care plimba apa calda prin sute de km de conducte si mai ales pe alaturi de conducte.
  De asemenea sunt de acord numai dupa ce se va rezolva problema poluarii rezultate din arderea cablurilor in Sinesti si altele asemenea.
 • +6 (6 voturi)    
  Suntem ultimii din UE privind racordarea la gaze (Marţi, 25 mai 2021, 14:07)

  Frankie [utilizator]

  Ungaria este racordata in proportie de aproape 100%, Romania undeva sub 50%.

  Si deja ne este frica de importuri si poluare, halal oameni politici avem!
 • +2 (2 voturi)    
  Nu ne mai incalzim, atunci. In Bucuresti ne antren (Marţi, 25 mai 2021, 14:17)

  AndreiSo [utilizator]

  ...ne antrenam deja din iarna trecuta.
  Nu cumva producatorii de energie verde primesc subventie din consumul nostru?
  Sa consumam verde ca sa-i ingrasam pe unii?
  Prin 2010, toti smecherii cu afaceri necurate s-au apucat de panouri fotovoltaice.
  Faceti mai guvernantilor Casa Verde, toata lumea sa aiba acoperis cu panouri subventionate care baga energie in retea... Nu mai dati la golani.
  • +1 (1 vot)    
   eu de 2 ani ma chinui cu casa verde (Marţi, 25 mai 2021, 15:53)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

   prima data au anulat dintr-o prostie a lor (am castigat la contestatie)
   apoi aflu ca .... firma care importa nustiu ce echipament (SINGURA din romania) e urmarita de DNA (ca au fost prea cuminti).
   a trebuit depuse iar actele si acum... astept... de 6 luni astept

   cand o sa se termine si DACA o sa se termine programu asta vreodata om vedea...
   o lalaie de vreo 3 ani fara sa faca nimic cu acest program... o bataie de joc ca multe altele...
 • +3 (3 voturi)    
  centralele electrice (Marţi, 25 mai 2021, 15:51)

  liviu_ [utilizator]

  costa inca mai mult (la consum ma refer)...

  ce ar fi sa rezolve tovarasii ieuropeni si iexperti problemele astea si brusc gazele nu o sa mai fie la cautare!

  de asemenea atata timp (si se aplica si la masinile electrice etc) cat majoritatea enrgiei electrice e obtinuta prin ardere ... centralelele electrice si masinile electrice nu sunt decat mutatul poluarii de la teava de esapament/coosu casei, la cosul termocentralei!!!

  este interesant cum astia se grabesc sa taxeze orice impotriva poluarii cand e vorba de populatie, dar nu se grabesc cand e vorba de intreprinderi...
 • +3 (5 voturi)    
  Mai la vale... (Marţi, 25 mai 2021, 15:51)

  vali_pk [utilizator]

  Lasati cu taxatul populatiei pe centrale cu gaz, in primul rand aceste centrale au evoluat cu timpul si nu mai polueaza ca atunci cand au iesit pe piata, si in al doilea rand, reparati intai sistemele de termoficare care sunt vechi, ruginite, in care nu s-a mai investit de cand s-au construit.
 • -4 (4 voturi)    
  Exemple (Marţi, 25 mai 2021, 15:52)

  CalugaruVaxile [utilizator]

  Deja in San Fran si new York, noile cladiri nu mai au voie sa aiba centrale de incalzire pe gaz. Asa ca se poate ... pentru citiva nebuni furiosi sa bage pe git asemenea timpenii citorva milioane de suflete!!
 • +5 (7 voturi)    
  Am mai postat asta de multe ori. (Marţi, 25 mai 2021, 19:32)

  Parzivall [utilizator]

  Dau doar doua exemple. Cum de fapt asa zisele regenerabile distrug mediul.
  1. Panourile solare: in ciuda faptului ca-s pe piata de mai mult de 50 de ani is ineficiente comparativ cu fossil fuel sau nuclear energy. E nevoie de foarte mult teren si durata de viata nu e cat pretind producatorii. La final, noaptea nu produc energie. Storage??? Hahahaha, trebuie ca alte suprafete sa fie ocupate cu ferme de baterii, care culmea, pe la 4-5 ani trebuie schimbate si ele.
  Dar, referitor la panouri, sticla, the silicon glass, necesara, este obtinuta prin topirea quartitului (nu nisip cum cred unii, ca e impur) cu o cantitate egala de cocs metalurgic (coking coal). Am condus personal explorarea pt coking coal de curand, exploatarea presupune eradicarea completa a catorva munti.
  Deci, cat de green sunt panourile???
  2. Eolienele: nu o sa ma leg de structura metalica, de paletele pt care sunt necesare anumite metale rare, etc. Ma leg de fundatia de beton. Betonul este obtinut din pietris, nisip si ciment. Cimentul e obtinut din calcar si argila, incalzite la 500-600 grade, culmea, din nou, cu carbuni. Calcarul si argilele sunt obtinute prin exploatari gigant, in cariera. Alti munti care sunt rasi efectiv de pe suprafata pamantului. Dupa instalare, datorita torsiunii uriase la care sunt supuse paletele, acestea cedeaza si trebuie schimbate. Acum intervine problema deseurilor. Germania cica le exporta in Africa, ca second hand parts, sa ii ajute pe africani sa lupte cu Schimbarile Climatice!!! La fel si pt panourile solare, unde am uitat de problema Cadmiului utilizat.
  Daca dati un search o sa vedeti destule ghost solar and wind farms in lume. Is un dezastru ecologic complet de fapt. Distrugem mediul ca sa salvam Clima. Suna haios nu?
  • +1 (1 vot)    
   China si India (Miercuri, 26 mai 2021, 11:37)

   gigilu [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   In China si India nu mai pune nimeni nici o taxa , polueaza la greu si nu respecta nici un acord. Si nu-i ma ia nici o comisie la intrebari. Si nici daca i-ar lua nu i-ar durea nici in virful pantofului.
   • 0 (0 voturi)    
    Taxele is in tarile bogate (Miercuri, 26 mai 2021, 15:06)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

    Jumulesc si baga Clasa Mijlocie in Clasa de Jos. Sa vorbesti despre asta in Romania, unde e plin de harburi nemtesti si destui nu-si permit nici macar un cazan si merg cu flaitonul, e SF.
 • +2 (2 voturi)    
  Mai bine tăiem pădurile ? (Marţi, 25 mai 2021, 19:44)

  Koczka [utilizator]

  Mai baga UE o primă că sa ardem lemne si gazul îl trimitem mai la vest că sa importam ingrasaminte și poate și curent.
  Cât despre hidrogen vecinii de la apus au pus deja în funcțiune o statie de incarcare.
  Mai citiți si dvs d-le Nicolescu. Ne-am cam saturat de sfaturile prietenilor Rusiei și a prietenilor lor ( Austria, Germania, Ungaria ).
  Cât despre următorii 5 ani, eu cred că nici un om sănătos la cap și la trup nu va mai rămâne în tzara, cu excepțiile de rigoare.
 • +5 (7 voturi)    
  UItati-va la mersul vremii in acest an (Marţi, 25 mai 2021, 19:46)

  vladulu [utilizator]

  Nu exista incalzire globala generata de poluare sau emisii CO2. Este un fenomen absolut normal ce face pare din ciclicitatea activitatii solare. Daca vor mai fi cativa ani in care vom fi nevoiti sa facem foc la sfarsit de mai, ne putem astepta sa intram intr-o noua era glaciara mai curand decat la incalzire globala.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by