​România în Europa

Unde s-a blocat digitalizarea administrației locale din România: Documentele emise online nu sunt recunoscute de toate instituțiile, primăriile nu au acces la bazele de date din administrația centrală

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 1 aprilie 2021, 15:23 Romania in Europa


Dezbatere pandemia si digitalizarea administratiei locale
Foto: Hotnews
Administrația locală din România este una slab digitalizată, cu câteva excepții, între care: Cluj-Napoca, Oradea, Sectorul 3 al Capitalei, comuna Ciugud. Chiar și primăriile care au investit masiv în această direcție s-au împotmolit însă din cauza vidului legislativ și a lipsei voinței politice, au spus, într-o dezbatere organizată de HotNews.ro, reprezentanții celor mai digitalizate administrații locale din România. Astfel, de foarte multe ori documentele emise online nu sunt recunoscute de alte instituții ale statului, bazele de date nu sunt interconectate, ceea ce pune oamenii pe drumuri ca să plimbe hârtii, iar semnătura electronică este prea costisitoare pentru a fi folosită de toată lumea. O altă problemă este educația cetățeanului, care din neîncredere sau din lipsa obișnuinței preferă să stea la coadă la ghișeu.

"Din perspectiva digitalizării, administrația centrală se află în Evul Mediu"

Din perspectiva digitalizării, administrația centrală se află în Evul Mediu, și de cele mai multe ori este o piedică și în calea administrației publice locale.
 • "Mai mult, pentru a ne integra unii cu alții, avem nevoie să ne interconectăm pentru a avea performanță și eficiență (...). De exemplu, noi emitem certificatele de urbanism online, dar din cauza faptului că administrația centrală este în Evul Mediu, instituțiile publice centrale nu recunosc semnătura digitală.
 • Dacă un cetățean se duce cu certificatul de urbanism emis online la Mediu, la ISC, la CFR sau la altă instituție centrală, pentru că are nevoie de aviz, dânșii nu recunosc certificatele de urbanism și beneficiarii vin din nou către noi să ceară un certificat de urbanism cu semnătură și ștampilă ca să poate fi recunoscute și de administrația publică centrală, ceea ce este foarte trist”, afirmă primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, în cadrul dezbaterii organizate de HotNews.ro.
"Este nevoie de o abordare guvernamentală"

Fostul primar al orașului Oradea Ilie Bolojan, actual președinte al Consiliului Județean Bihor, este de părere că vidul legislativ pe anumite segmente și faptul că administrația centrală nu pune la dispoziția autorităților locale bazele de date sunt principalele obstacole.

El spune că este nevoie de modificări legislative care să clarifice în formule stabile, de exemplu, ce s-a lucrat în formulă improvizată în pandemie.

De asemenea, este nevoie de o abordare guvernamentală care să îi forțeze pe deținătorii de baze de date ca acestea să devină deschise sau semi-deschise pentru administrațiile locale.
 • "Cei de la Cadastru, de la Ministerul de Finanțe să își creeze baze de date care pot fi accesate electronic, ca să poți verifica tu, ca autoritate, dacă o companie are datorii, de exemplu, nu să trimiți cetățeanul să mai aducă o hârtie. Îl scutești de o deplasare la ghișeu, câștigă niște ore.
 • Gândiți-vă apoi la Ministerul de Interne, care are niște baze de date importante, de la cazierul judiciar, evidența populației, șamd. Aceste baze de date ar trebui gândite într-un format deschis sau semideschis, ca să poată fi accesate de autoritățile publice și să fie creată o infrastructură pentru asta, fiindcă nu se pot face lucrurile de pe o zi pe alta.
 • În câțiva ani de zile, cu un astfel de plan, cu investiții coordonate, cred că am putea avea rezultate mult mai bune”, spune Ilie Bolojan.
Principiul ”o singură dată”

Și Dan Tarcea, viceprimarul orașului Cluj-Napoca, reclamă faptul că documentele emise în format electronic nu sunt recunoscute de foarte multe instituții, iar autoritățile locale nu au acces la bazele de date.
 • ”În primul rând, eu mi-aș dori să aplicăm principiul ”o singură dată”. Ce înseamnă asta? Ca persoanele fizice și juridice să furizeze documente administrației publice o singură dată, fără obligația de a le mai prezenta din nou dacă le-au furnizat anterior.
 • Și domnul Bolojan amintea foarte bine de aceste baze de date open conectate. Adică, dacă vrea un loc de parcare să nu îl mai pun pe cetățean să îmi aducă talonul mașinii, să văd dacă are viza de la RAR și copia după buletin. Acestea sunt documente pe care le putem lua din bazele de date naționale, dacă sunt interconectate.
 • De asemenea, cred că este foarte important ca toate instituțiile statului să recunoască documentele eliberate în format electronic sau cu semnătură electronică calificată. Există legislație, din păcate nu este folosită și aplicată la toate instituțiile din România.
 • Am constatat că sunt foarte multe disfuncționalități legislative care duc la dublarea muncii pe anumite componente. De exemplu, certificatul de urbanism - noi îl eliberăm în format online, dar dacă merge la gaze cetățeanul, de exemplu, trebuie să-l ducă și cu semnătură olografă, ceea ce este o aberație”, explică viceprimarul Clujului.
El spune că autoritățile locale trebuie să colaboreze mult mai bine, pentru a folosi aceleași aplicații și platforme, următorul pas fiind integrarea lor la nivel național: ”Dacă fiecare autoritate își face propria aplicație, vor fi foarte greu de integrat”.

"Suntem în competiție directă cu multinaționalele, care își permit să plătească IT-iștii mult mai bine decât noi"

Primăria Sectorului 6 este foarte puțin digitalizată, însă noul primar, Ciprian Ciucu, spune că vrea să schimbe lucrurile.

Principala problemă cu care se confrună este este de a aduce oameni bine pregătiți pe parte de IT și faptul că primăria nu poate concura cu domeniul privat când vine vorba despre salarii. O altă problemă este pregătirea funcționarilor publici în acest sens.
 • ”Am probleme în special legate de nivelul de salarizare. Suntem în competiție directă cu multinaționalele, cu firme de consultanță, cu mediul de afaceri, cu băncile, care își permit să plătească IT-iștii mult mai bine decât noi. Aceasta este o mare problemă. (...)
 • Am găsit în Primăria Sectorului 6 windows fără licență, oameni care nu foloseau adresa de e-mail de serviciu, ci adrese personale, deci cele mai minimale procese, pe care orice firmă le face azi online, nu erau implementate, accesate”, explică Ciprian Ciucu.
Voință și reticiență

Comuna Ciugud este cea mai digitalizată din România, iar Dan Lungu, coordonatorul programului ”Ciugud Smart Village”, este de părere că principalele probleme în ceea ce privește digitalizarea României sunt lipsa voinței și reticiența celor din sistem.
 • ”Principalele probleme sunt voința și reticiență. Așa s-ar traduce principalele probleme din România în ceea ce privește digitalizarea.
 • Nu este voință pentru a implementa proiecte serioase, care să vină de sus în jos și există o reticiență a sistemului și a oamenilor care lucrează în sistem. Sunt foarte multe instituții care și nouă ne refuză actele semnate electronic.
 • Există și o reticiență a celor care lucrează la ghișeu fiindcă se gândesc că în viitor poate își vor pierde locurile de muncă”, afirmă Dan Lungu.
El mai reclamă lipsa legislației, semnătura electronică contra cost și procedurile greoaie de logare.

De exemplu, dacă faci un document electronic ar trebui să ai și o arhivă electronică, iar primăria, dacă vrea să se acrediteze ca deținător de arhivă, din punct de vedere legal nu are o procedură foarte clară.
 • "Interogarea bazelor de date cred că trebuie să devină cât de curând funcțională în România, astfel încât să nu mai plimbăm omul între ghișee.
 • De asemenea, sunt adeptul identițății digitale unice - cetățeanul să se înregistreze la o singură instituție, iar acea identitate digitală să i se preia în toate conturile pe care le va folosi ulterior la toate instituțiile publice.
 • Și nu sunt adeptul semnăturii electronice care să presupună costuri pentru cetățean, fiindcă îngreunăm procesul de digitalizare.
 • Mai avem o mare problemă: trebuie să gândim proiecte de educație pe ceea ce înseamnă viitorul digital al României. Dacă nu facem acest lucru, putem noi să gândim câte proiecte vrem fiindcă nu vom avea oameni care să le folosească. Educația este baza pe care trebuie să construim viitorul digital al României”, adaugă Dan Lungu.
Acest articol face parte din proiectul România în Europa, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7143 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Multe Institutii Publice sunt pe ghiseul.ro (Joi, 1 aprilie 2021, 16:01)

  un domn [utilizator]

  de acolo se poate incepe prin eliminare : cine nu e pe ghiseu.ro trebuie fortat sa o faca !
  • +3 (3 voturi)    
   :) (Joi, 1 aprilie 2021, 21:03)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Unde are sediul ghișeul.ro?
   Cine se ocupa de ghișeul.ro? ( exista la ultima întrebare doua răspunsuri:unul PSD si altul PNL)
 • +13 (13 voturi)    
  Intrebarea este: se vrea aceasta digitalizare? (Joi, 1 aprilie 2021, 17:25)

  bigbrother [utilizator]

  Am indoieli serioase atat cu privire la politicieni pentru ca pierd multe parghii de control cat si legat de cei care trebuie sa lucreze in format digital. Nu doar ca sunt oameni care n-au o minima cultura digitala dar reticenta este foarte mare, in special in cazul persoanelor in varsta.

  Mai mult, in dulcele stil mioritic vom sparge iar zeci de milioane de euro pe ceva ce s-a inventat deja si va iesi o mamaliga moale pentru care vom sparge iar alte milioane de euro ca sa o facem perfect inutilizabila..

  Deci..o facem sau nu?
  • +5 (5 voturi)    
   Exista vreo primarie de pe la noi in care adresele (Joi, 1 aprilie 2021, 20:51)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   de mail ale alesilor sunt publicate?
  • +6 (6 voturi)    
   NU se vrea, evident (Joi, 1 aprilie 2021, 21:24)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   si nici daca s-ar vrea nu s-ar putea pt ca: INCOMPETENTA, rea vointa, prostie in conducerea institutiilor din romania
  • +1 (3 voturi)    
   Cred ca ar fi timpul sa ne.... (Vineri, 2 aprilie 2021, 11:57)

   gigiN [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   .... convingem ca in Romania nimic nu se poate
   face cum trebuie si pana la capat, in ciuda
   .... devizei presedintelui.
 • +6 (10 voturi)    
  Normal ca merge rau, e Romania (Joi, 1 aprilie 2021, 19:13)

  emil bobu [utilizator]

  O tara care insista sa dispara de pe harta, cu un popor care voteaza majoritar hoti de fiecare data.

  Pentru asta au murit strabunicii nostri?
 • +5 (5 voturi)    
  Poliția Locală Iași mi-a clasat o sesizare trimisa (Joi, 1 aprilie 2021, 19:32)

  robyzs [utilizator]

  Poliția Locală Iași mi-a clasat o sesizare trimisa pe email pe motiv că este anonimă și nu conține toate datele mele de identificare, așa că m-au invitat la sediul din strada Bucium unde să le prezint buletinul, altfel nu îmi vor oferi informații la sesizarea pe care am trimis-o.

  Între timp, Mihai Chirica, primarul orașului și Președintele PNL Iași, se laudă că orașul este unul Smart.
  • +3 (5 voturi)    
   Prin felul in care ti au solutionat petitia (Joi, 1 aprilie 2021, 19:42)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Ei se lauda ca sunt smart pentr Alegatorii lor!
  • +1 (3 voturi)    
   Au gresit (Joi, 1 aprilie 2021, 21:01)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Pentru exista o mare confuzie intre, solicitare si petite.
   Au crezut ca ai făcut o petiție când tu aveai o solicitare. Solicitare semnată electronic conform unui oug din 2020. Daca știi cum sa ceri nu te pot refuza. Daca știi sa aduci argumente, cine a refuzat solicitarea ta poate fi sancționat disciplinar.
  • +2 (2 voturi)    
   Smart ? (Duminică, 4 aprilie 2021, 7:57)

   Observator roman [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Cum să fie „smart” dacă e vorba de Iașul lui Chirică?
 • +5 (5 voturi)    
  Unde s-a blocat digitalizarea adm. locale? (Vineri, 2 aprilie 2021, 0:26)

  Dinu-I [utilizator]

  Ha, ha, ha.......Cum unde ? La politicieni !!! Pentru ca ei sunt cei care nu vor mai avea unde sa-si plaseze toate pilele (amante, rude etc.).
  In tarile cu apa calda (de multa vreme) GUVERNELE introduc digitalizeaza pe scala larga tocmai, pentru ca sunt interesati sa ia decizii corecte pe baze de date obtinute in timp treal.

  Si nu se acorda "spor de calcutor" ci este o conditie (sine qua non) de angajare.

  In Romania guvernul nu are nevoie de asemenea date ca n-ar putea sa le masluiasca.
 • 0 (2 voturi)    
  Sectorul 4 ??? (Vineri, 2 aprilie 2021, 0:57)

  magicianul [utilizator]

  La sectorul 4 este o aglomerație de documente digitale.
  De ce autorul articolului a zis de sectorul 3 care are 25% din ce este existent la sectorul 4?
  Singurele lipsuri sunt la toate semnatura electronica.
  Dar, am înțeles ca la Sectorul 1 și la 4 va fi adaugata anul acesta.
  Sau ce înseamnă digitalizare? Nu trimiterea de solicitări online și raspuns digital tot on-line, cu baze de date?
  Așadar...parcările on-line unde se încadrează? Sectorul 4 e on-line cu parcările de 2 ani aproape....
  Și la Craiova este ceva on-line...și cred ca puțin și în Timișoara..
  Cred ca ar trebui mai bine documentate articolele.
  • 0 (0 voturi)    
   Sectorul 4 rulz (Duminică, 4 aprilie 2021, 22:15)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui magicianul

   Ar trebui sa construim un zid in jurul sectorului 4 sa nu se reverse competenta in alte sectoare.
   Digital fără semnătura :)
   Oricum Multumesc pentru sesizare :)
   Înțeleg ca exista ceva ilegalitați la sectorul 4.
   Cam 6 luni am discutat cu ei pe tema sesizare/petiție.
   Au înțeles diferența se pare. Dar sa spui ca sectorul 4 e lider...
   Sectorul in care dacă ai ghinionul sa alegi un liceu ești condamnat la analfabetism funcțional de DAUI.
   Sectorul care sparge 200.000.000 de euro prin contracte cadru netransparente ...
   Pe bune?
 • +2 (2 voturi)    
  https://dudestii-vechi.ro/ (Vineri, 2 aprilie 2021, 7:23)

  thon [utilizator]

  https://dudestii-vechi.ro/
  Daca se doreste, se poate.
  O mica comuna din Timis, cu adresa web functionala, plati online, documente online, etc. Argumentul, cum ca multa lume nu s ar descurca "in online", a fost eliminat prin faptul ca un contribuabil poate fi reprezentat de o alta persoana. Digitalizarea primariei a dus la "intinerirea" si reducerea angajatilor din administratie
  • 0 (0 voturi)    
   completare.. (Duminică, 4 aprilie 2021, 21:01)

   Ben-Zen [utilizator] i-a raspuns lui thon

   Da, daca se doreste se poate.
   Toti cei care au un sistem functional nu au pornit cu 100% cetateni alfabetizati digital.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Vineri, 2 aprilie 2021, 7:32)

  Elfu [utilizator]

  primăriile nici nu trebuei sa aiba acces la baza de date a administratiei centrale - pot cel mult ca prin apeluri specifice sa li se confirme validitatea anumitor informatii ... cum ar fi ca o persoana angajata a unei primarii sa 'rasfoiasca' linistita informatiile din bazele centrale ....
 • +1 (1 vot)    
  hehe (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 0:49)

  John_Re [utilizator]

  de digitizare vorbiti in Ro? fata de la xerox este sfanta.

  sa platesti taxele locale in Ro trebuie sa ai cardul inregistrat la una din bancile de pe lista primariei. sa iti faci cont. sa primesti accept. samd.

  mey tata. astia sunt normali la cap? in secolul 21?

  deci io pot sa cumpar de pe amazonul brazilian cu credit card german dar nu pot achita taxe in Romania cu acelasi card. (am dat un exemplu)
 • 0 (0 voturi)    
  hehe (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 0:49)

  John_Re [utilizator]

  de digitizare vorbiti in Ro? fata de la xerox este sfanta.

  sa platesti taxele locale in Ro trebuie sa ai cardul inregistrat la una din bancile de pe lista primariei. sa iti faci cont. sa primesti accept. samd.

  mey tata. astia sunt normali la cap? in secolul 21?

  deci io pot sa cumpar de pe amazonul brazilian cu credit card german dar nu pot achita taxe in Romania cu acelasi card. (am dat un exemplu)
 • +2 (2 voturi)    
  Digitalizare pe hartie (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 9:23)

  ZVrk [utilizator]

  Am facut o sesizare pe site (dau au site si se pot trimite sesizari!).
  Si am primit raspuns pe mail.
  Mailul era un atasament al unei hartii semnate de 5 (cinci!) "responsabili" si stampilat frumos.
  Ca fapt divers, in raspuns negau ca au uitat sa inregistreze ceva. Dar au inregistrat dupa sesizare.
  Daca cineva mai are sperante, e un mare naiv.
 • +2 (2 voturi)    
  Pai daca se face digitalizare administratiile (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 10:50)

  yellowdog [utilizator]

  devin eficiente.
  Vrea cineva din pleiada de incompetenti si hoti asa ceva? Mai pot fura cu atat abitir? Mai pot lenevi si sa-si bata joc de cetateanul de rand cu atata placere?
 • +1 (1 vot)    
  Digitalizarea incepe si moare la intrare. (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 21:11)

  Ion Popa [utilizator]

  La etajul doi, a doua pe stanga. Aia e digitalizare made in RO.
  Ati facut praf milioane de euro sa faceti o mamaliga moale. Acum cheltuiti alti bani s-o faceti sa fie lipicioasa. Cand o sa terminati, o sa treaca 15 legislaturi de psd,pnl,usr si udmr. O sa ne chemati iar milogi la vot. Sa va votam ca sa prindeti aer in piept, sa ne mintiti pana la pensia speciala.
  Cu cine faceti digitalizare? Cu plagiatori, coafeze,frizeri, soferi si pitipoance?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by