Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că Moscova va răspunde scrisorii trimise de președintele Elveției lui Vladimir Putin privind negocierile de pace cu Ucraina, relatează Lenta.

Dmitri Peskov si Vladimir PutinFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Întrebat luni în timpul conferinței sale de presă zilnice, Peskov a răspuns că deocamdată nu are nimic de spus despre scrisoarea președintelui elvețian, Viola Amherd, dar a promis că va reveni mai târziu asupra acestei probleme.

„Să verificăm aceste informații și vă informăm mâine”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

El a fost întrebat despre acest subiect în condițiile în care săptămânalul elvețian SonntagsBlick a scris sâmbătă, după ce a obținut o confirmare oficială din partea guvernului de la Berna, că Amherd i-a transmis o scrisoare președintelui rus după victoria acestuia la alegerile prezidențiale din martie, una marcată de absența oricărei opoziții reale.

Potrivit ministerului elvețian al apărării, instituția interpelată de jurnaliști pe acest subiect, scrisoarea nu a fost însă una de felicitare pentru victoria la alegeri, ci o „invitație la dialog în vremuri dificile”.

Amherd, președintele prin rotație al Elveției care ocupă și funcția de ministru al apărării, i-a cerut lui Putin în scrisoare să respecte dreptul internațional, drepturile omului și principiile universale înscrise în Carta ONU. Scrisoarea a subliniat că acestea trebuie să fie „busola” în căutarea păcii și prosperității și l-a invitat pe președintele rus să participe la dialog.

Elveția va organiza o conferință de pace pentru Ucraina

AFP amintește că Elveția urmează să organizeze în luna iunie o conferință de pace pe tema conflictului din Ucraina, fiind așteptat ca reprezentanți de rang înalt din 120 de țări să fie invitați, printre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel american Joe Biden.

Deși lista finală a invitaților nu a fost finalizată, ministrul elveţian de externe Ignazio Cassis a confirmat mai devreme în cursul acestei luni că Rusia nu are în vedere să ia parte la conferinţa ce va avea loc pe 15-16 iunie. El a avertizat în aceste condiții că „un proces de pace nu se va putea face fără Rusia, chiar dacă ea nu va fi aici la prima noastră reuniune”.

Moscova a sugerat însă că nu a fost invitată la conferință, un lucru criticat chiar de către Vladimir Putin, care a afirmat că nimic nu poate fi decis pe acest subiect fără participarea Rusiei.

Vinerea trecută ministrul rus al externelor Serghei Lavrov a criticat la rândul său Elveția, afirmând despre aceasta că și-a pierdut statutul de țară neutră și, prin urmare, nu este într-o poziție de a organiza negocieri de pace.

Comentariile lui Lavrov au venit la o zi după ce guvernul elvețian a anunțat că a decis în favoarea participării la „Sky Shield”, planul european de creare a unei „umbrele” antiaeriene, insistând însă că acest lucru nu schimbă statutul de neutralitate al Elveției.

Urmărește ultimele evoluții din a 789-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.