​Joe Biden ar urma să participe la Conferința la nivel înalt privind pacea în Ucraina, care va avea loc în Elveția la mijlocul lunii iunie, potrivit presei elvețiene, citate de agenția AFP.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Data conferinței nu a fost încă stabilită, dar mai multe instituții media au sugerat săptămâna aceasta că evenimentul va avea loc pe 16 și 17 iunie.

Invitațiile pentru liderii străini nu au fost încă trimise, dar cotidianul Neue Zürcher Zeitung a aflat, citând „mai multe surse de încredere”, că președintele american ar urma să participe. Cotidianul subliniază însă că, de obicei, confirmarea nu vine decât cu puțin timp înainte.

Deocamdată, autoritățile elvețiene au rămas rezervate cu privire la detalii și pregătiri.

Elveția a anunțat că a acceptat să organizeze această conferință pe 15 ianuarie, cu ocazia vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în țara alpină.

La momentul respectiv, șeful statului ucrainean a vorbit despre un „summit” și a exclus imediat posibilitatea ca Rusia să participe. Dar Elveția, care ține să-și păstreze neutralitatea, preferă să vorbească despre o „conferință la nivel înalt privind pacea în Ucraina” și face eforturi pentru a invita China și alte puteri emergente, potrivit AFP.

Șeful diplomației elvețiene, Ignazio Cassis, a încercat, de asemenea, să curteze Moscova, întâlnindu-se cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la New York, în ianuarie. Dar Rusia consideră că Elveția și-a pierdut neutralitatea prin adoptarea sancțiunilor introduse de Uniunea Europeană.

Reprezentanți din zeci de țări sunt așteptați să participe la conferință, potrivit presei.

Potrivit Bloomberg, conferința nu va avea loc la Geneva, așa cum sugeraseră unele instituți media, ci în apropiere de Lucerna, în Alpii centrali elvețieni, la hotelul de lux Bürgenstock, situat pe un deal, la peste 450 de metri deasupra lacului Lucerna.

Tot acolo au fost organizate în trecut negocierile privind Sudanul (2002) și Cipru (2004), printre altele.