Un atac ucrainean ce ar fi fost desfășurat cu cel puțin o rachetă anti-navă Neptun ar fi provocat daune și un incendiu la cel mai vechi vas din dotarea Marinei Ruse, potrivit unor informații și imagini de pe rețelele de socializare. Rușii au spus că atacul ucrainean cu rachete a fost respins.

Kommuna, cea mai veche navă din marina rusă, are un rol specialFoto: Elizaveta Becker / akg-images / Profimedia

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, a declarat că nava, Kommuna, a fost lovită în golful Sevastopol duminică dimineață și că „este clar că nu mai este în stare să îndeplinească misiuni”, scrie Reuters.

O postare de pe canalul Telegram al Forțelor Armate ucrainene spunea că nava era una dintre cele mai vechi operate de marina rusă și fusese lansată în 1913.

......

Forțele ruse au respins duminică dimineața devreme un atac cu rachete anti-navă asupra uneia dintre vasele sale în portul Sevastopol din Crimeea, a declarat guvernatorul pus de Moscova în Peninsulă.

Fragmentele căzute au provocat un mic incendiu, care a fost stins cu promptitudine, a afirmat guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhayev, potrivit Reuters.

OSINTdefender, un cont de pe platforma X cu o reputație foarte bună în ce privește informațiile militare din surse deschise a scris că „se pare că o rachetă ucraineană R-360 `Neptun` lansată astăzi asupra orașului-port Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia a provocat avarii și un incendiu la bordul navei Kommuna, o navă de salvare a submarinelor din Flota rusă a Mării Negre, aflată în serviciu din 1915”.

Incendiu după atacul ucrainean cu o rachetă Neptun în Sevastopol

„Oficialii ruși au afirmat că racheta a fost doborâtă de apărarea aeriană, iar incendiul a fost provocat de resturile căzute, care au fost stinse rapid”, a adăugat acesta.

Un alt cont de pe X, cel al analistului naval H I Sutton, a scris, de asemenea, că „lovitura ucraineană asupra bazei marinei ruse de la Sevastopol din Crimeea pare să fi avariat, posibil grav (nu este confirmat), nava de sprijin pentru submarine Kommuna”.

Nava Kommuna a mai apărut în prim plan în urmă cu doi ani, în aprilie 2022, când a fost trimisă de marina rusă la locul unde s-a scufundat crucișătorul Moskva.

Cea mai veche navă din marina rusă a intrat în serviciu în 1915

Kommuna (Коммуна) a fost construită în 1912, lansată la apă în 1913. Având formă de catamaran permite transportarea unor submarine mici între carene.

Kommuna, cu un aspect unic, a intrat pentru prima dată în serviciul activ sub numele de Volkhov în 1915, pentru a acționa ca o navă de salvare pentru submarine.

A fost activă în timpul Revoluției Ruse și al celor două războaie mondiale, servind în marina imperială rusă, sovietică și, în prezent, în cea a Federației Ruse.