O dronă ucraineană care încerca să atace o mare rafinărie din orașul Nizhnekamsk de pe râul Volga, a afirmat marți primarul orașului, adăugând că nu au existat victime sau daune, potrivit TASS. O altă agenție de presă rusă, RIA, a transmis că mijloacele de război electronic au interceptat o dronă în apropierea rafinăriei Taneco a Tatneft din Republica Tatarstan. Potrivit RIA, la rafinărie a izbucnit un incendiu care a fost stins în 20 de minute, fără ca producția să fie întreruptă.

Atac ucrainean cu dronă în TatarstanFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

O analiză Reuters a imaginilor cu atacul a arătat însă că o dronă a lovit unitatea primară de rafinare a petrolului (CDU-7) de la rafinărie.

Rafinăria de petrol Taneco este una dintre cele mai mari și mai noi rafinării din Rusia. Capacitatea sa de producție se ridică la aproximativ 360.000 de barili pe zi.

Unitatea lovită realizează aproximativ jumătate din capacitatea totală de producție anuală a uzinei, de peste 17 milioane de tone (340.000 de barili pe zi).

O sursă ucraineană din cadrul serviilor de informații a declarat pentru Reuters că Ucraina a lovit o importantă instalație petrolieră rusă din Tatarstan pentru a reduce veniturile din petrol ale Rusiei.

Potrivit calculelor Reuters, aproximativ 14% din capacitatea de rafinare a Rusiei a fost oprită de atacurile cu drone. Cererea de produse petroliere rafinate este mai mare decât cea de țiței rusesc, subliniază agenția de presă.

Un alt clip apărut online (neverificat) pare să arate o dronă cum zboară deasupra unor instalații de rafinare, dar filmarea se oprește înainte chiar în momentul în care drona intră în picaj.

Acest atac asupra rafinăriei nu a fost singurul efectuat marți în republica rusă Tatarstan.

Un atac cu drone a vizat marți fabrici din Tatarstan, la peste 1.100 km de granița cu Ucraina, rănind mai multe persoane, au anunțat autoritățile regionale, citate de AFP. În zona economică respectivă este o unitate industrială în care Rusia vrea să fabrice, cu ajutorul Iranului, mii de drone de tip Shahed, a scris vara trecută The Washington Post.