Un atac cu drone a vizat marți fabrici din Tatarstan, la peste 1.100 km de granița cu Ucraina, rănind mai multe persoane, au anunțat autoritățile regionale, citate de AFP. În zona economică respectivă este o unitate industrială în care Rusia vrea să fabrice, cu ajutorul Iranului, mii de drone de tip Shahed, a scris vara trecută The Washington Post.

Atac cu drone în republica rusă TatarstanFoto: Captura Twitter
  • UPDATE 11:47 Rusia susține că a oprit atacul cu dronă asupra uneia dintre cele mai mari rafinării ale sale ,dar imaginile de la fața locului arată însă altceva
  • UPDATE 10:45 Agenția de informații militare a Ucrainei (GUR) a vizat o unitate de fabricare a dronelor de atac de tip Shahed din Tatarstan, a declarat o sursă din cadrul GUR pentru Kyiv Independent.

Acesta pare să fie primul atac ucrainean în republica rusă Tatarstan și este una dintre loviturile efectuate la cea mai mare distanță de granița cu Ucraina.

„Un atac aerian cu drone a fost efectuat în această dimineață împotriva unor fabrici din Tatarstan situate în Yelabuga și Nijnekamsk", a transmis pe Telegram serviciul de presă al liderului tătar Rustem Minnikhanov.

La Nijnekamsk se află și o importantă rafinărie de petrol. Un clip video neverificat postat pe rețelele de socializare ar arăta momentul loviturii asupra rafinăriei.

Atacul „nu a provocat pagube grave, procesul tehnologic al companiilor nu a fost perturbat", a precizat sursa citată, fără a preciza ce fabrici au fost vizate. „La Yelabouga, au existat din păcate câțiva răniți", a subliniat acesta.

Zona economică specială (ZES) Alabouga, creată în 2006 și care găzduiește zeci de fabrici și întreprinderi specializate în producția de produse chimice, inginerie mecanică și prelucrarea metalelor, este situată la aproximativ zece kilometri de orașul Yelabouga.

Două drone au atacat marți, la ora 02:45 GMT, o clădire din Alabouga, rănind două persoane, a precizat serviciul de presă al zonei economice speciale într-un comunicat. Un alt clip neverificat postat pe rețelele de socializare arată cum o dronă de mari dimensiuni ce seamănă foarte mult cu un avion ușor coboară spre sol și provoacă o explozie.

Rușii vor să producă acolo mii de drone de tip Shahed

The Washington Post a scris în august anul trecut, într-un amplu material de investigație, că în zona economică Alabouga rușii au înființat o unitate de producție în care asamblaseră deja 300 de drone explozive de tip Shahed cu componente furnizate de Iran.

Mai mult, se pare că rușii încearcă să le producă ei înșiși și chiar să îmbunătățească dronele de atac, având o țintă de a fabrica 6.000 de unități până în 2025.

Documentele consultate de The Washington Post arată că inginerii fabricii încearcă să îmbunătățească tehnicile de fabricație învechite ale Iranului, folosind experiența industrială rusă pentru a produce dronele la o scară mai mare decât a realizat Teheranul și cu un control mai mare al calității.

De asemenea, inginerii de acolo încearcă să aducă îmbunătățiri dronei, inclusiv pentru a o face capabilă de atacuri în roi, în care dronele coordonează în mod autonom un atac asupra unei ținte.