Oficiali instalați de ruși într-o parte din regiunea ucraineană Herson controlată de Moscova au acuzat vineri forțele Kievului că au bombardat două secții de vot acolo în timpul votării în prima zi a alegerilor prezidențiale care vor duce la un nou mandat al lui Vladimir Putin, relatează Reuters. În același timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Ucraina a încercat să perturbe alegerile atacând ținte civile din Rusia, avertizând că acțiunile nu vor rămâne „nepedepsite”

Rusii ii acuza pe ucraineni ca le perturba alegerile prezidentiale -Comisia Electorala Centrala a RusieiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Comisia electorală pentru regiunea controlată de Rusia a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că Ucraina a lovit clădiri folosite ca secții de votare în localitățile Kahovka și Brîlivka.

Aceasta a spus că un număr nespecificat de oameni au fost răniți, iar clădirile avariate.

Reuters nu a putut confirma în mod independent afirmația.

Totodată, AFP a scris că o bombă a explodat vineri, fără a provoca victime, în fața unei secții de vot din regiunea Herson, la Skadovsk.

"La Skadovsk, un dispozitiv exploziv improvizat a fost plasat într-un coș de gunoi în fața secției de votare. A avut loc o detonare, fără victime", a declarat comisia electorală regională a ocupației ruse pe Telegram. Potrivit acesteia, forțele ucrainene au bombardat și două comisii electorale locale fără a provoca victime.

În septembrie 2022, Rusia a declarat că a anexat regiunea Herson, împreună cu alte trei provincii ucrainene, deși nu controla pe deplin niciuna dintre ele.

Ucraina și aliații săi occidentali au respins această mișcare ca fiind anexare ilegală.

Kievul a spus că rezultatele oricărui vot în cele patru regiuni sunt nule.

Citește și:

VIDEO Alegeri prezidențiale ruse: O femeie a incendiat o cabină de vot la Moscova / Un cocktail Molotov aruncat într-o secție de poliție / Incidentele se înmulțesc