Ministerul rus de externe a publicat marți o listă cu „cele mai ostile figuri” din țările baltice, aceasta incluzând practic oficiali și politicieni din cele 3 țări, cărora Rusia le-a interzis să intre pe teritoriul său, relatează TASS.

Kaja Kallas, premierul Estoniei (stanga) si Evika Silina, premierul Letoniei, la o intalnire cu omologul lor grec, Kyriakos MitsotakisFoto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Lista publicată de MAE rus este deschisă de prim-miniștrii Letoniei și Estoniei, Evika Silina și Kaja Kallas, precum și miniștrii lor de externe. Astfel, Krisjanis Karins, Gabrielius Landsbergis și Margus Tsahkna au fost incluși pe „lista neagră” întocmită de Moscova.

Pe listă apar și numele ministrului leton al apărării, Andris Spruds, cel al ministrului de interne al Letoniei, Rihards Kozlovskis, și al comandantul armatei lituaniene, generalul Valdemaras Rupsis.

Ministerul rus de externe a inclus pe listă și foști lideri ai țărilor baltice: președinții letoni Vaira Vike-Freiberga (1999-2007) și Egils Levits (2019-2023) și fostul președinte al Estoniei Kersti Kaljulaid (2016-2021).

Ministerul de externe de la Moscova a anunțat anterior că a impus sancțiuni împotriva a 347 de cetățeni din Letonia, Lituania și Estonia pe care îi consideră „ostili” față de Rusia, printre aceștia numărându-se inclusiv miniștri, membri ai parlamentelor celor 3 țări și alte persoane publice.

Persoanelor sancționate le este interzis să intre în Rusia.

Rusia e deranjată că țările baltice demolează monumentele dedicate ocupanților sovietici

În luna februarie poliția rusă a dat-o în urmărire pe Kaja Kallas, premierul Estoniei, din cauza rolului guvernului ei în înlăturarea monumentelor sovietice din țara baltică.

Tot atunci Rusia i-a dat în urmărire și pe secretarul de stat estonian Taimar Peterkop şi ministrul culturii din Lituania, Simonas Kairis.

Deși poliția rusă nu a specificat în notificarea sa oficială motivele pentru care aceștia sunt cercetați în Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cei trei sunt ostili Rusiei, fiind „răspunzători de decizii care sunt de facto o insultă la adresa istoriei” şi „persoane care întreprind acţiuni ostile împotriva memoriei istorice a ţării noastre”.

Rusia se consideră eliberatoarea ţărilor baltice şi susţine că orice alt punct de vedere reprezintă o falsificare a istoriei, ceea ce potrivit legislaţiei ruse constituie o infracţiune.

Agenţia de stat rusă TASS afirma luna trecută, citând o sursă neidentificată din domeniul securităţii, că oficialii respectivi sunt învinuiţi de „distrugerea şi degradarea unor monumente ale soldaţilor sovietici” din cel de-Al Doilea Război Mondial.

După începerea invaziei ruse în Ucraina, în statele baltice au fost demolate mai multe astfel de monumente moştenite de la fosta Uniune Sovietică - gesturi care au marcat respingerea perioadei în care Estonia, Letonia şi Lituania au fost sub ocupație rusă.

Urmărește ultimele evoluții din a 748-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.