Kremlinul a refuzat luni să comenteze informația furnizată de CNN potrivit căreia Statele Unite ale Americii s-au pregătit „riguros” pentru un potenţial atac nuclear rusesc în Ucraina la sfârşitul anului 2022, informează Reuters.

Dmitri PeskovFoto: Sefa Karacan / AFP / Profimedia Images

CNN a relatat sâmbătă că administrația președintelui american Joe Biden era îngrijorată în mod special de faptul că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică sau pe câmpul de luptă în Ucraina.

Ceea ce a determinat administraţia lui Joe Biden să ajungă la o evaluare atât de surprinzătoare nu a fost un singur indicator, ci o serie de evoluţii, analize şi - aspect crucial - noi informaţii extrem de sensibile. Teama administraţiei SUA, a spus un oficial de rang înalt al administraţiei, „nu a fost doar ipotetică - s-a bazat şi pe unele informaţii pe care le-am cules”.

„Acesta este tipul de speculații care sunt publicate în diverse ziare", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. „Nu cred că merită niciun comentariu".

Planurile de contingenţă au început să fie elaborate la un nivel fără precedent după ce membri de rang înalt ai administraţiei Biden au devenit din ce în ce mai alarmaţi de situaţie, potrivit CNN.

„Trebuia să planificăm astfel încât să fim în cea mai bună poziţie posibilă în cazul în care acest eveniment - care nu mai este de neconceput - ar fi avut loc”, a declarat acelaşi înalt oficial al administraţiei SUA.

Un asemenea scenariu nu este exclus să reapară ca posibilitate, potrivit oficialilor citați de CNN.

Dacă s-ar întâmpla o astfel de lovitură în Ucraina, ar fi primul atac nuclear de când SUA au lansat bombe atomice asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki, cu aproape 80 de ani în urmă.

Urmărește ultimele evoluții din a 747-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.