După ce a ordonat suspendarea participării Rusiei la Tratatul New START privind armele nucleare, Vladimir Putin a declarat miercuri că nu intenționează să reia discuțiile cu SUA pe acest subiect și că forțele nucleare strategice ale Moscovei sunt „gata de utilizare”, relatează News.ro.

Vladimir Putin alaturi de Serghei Soigu si generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major RusFoto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images

„Statele Unite oferă Rusiei un dialog privind stabilitatea strategică, în timp ce încearcă să-i aplice o 'înfrângere strategică pe câmpul de luptă', ceea ce este o ipocrizie. Afirmaţiile Washingtonului privind interesul pentru un astfel de dialog sunt "demagogie în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale americane”, a apreciat Putin, el însuşi aflat la două săptămâni de realegere.

„Ei vor doar să le arate cetăţenilor lor - şi tuturor celorlalţi - că încă mai conduc lumea”, a declarat Putin, adăugând că „afirmaţiile potrivit cărora Moscova intenţionează să desfăşoare arme nucleare în spaţiu sunt nefondate” și că „astfel de insinuări (...) sunt o stratagemă doar pentru a ne atrage în negocieri în condiţiile lor, care sunt favorabile doar Statelor Unite.

El a transmis de asemenea că Moscova nu va discuta cu Washingtonul despre stabilitatea strategică separat de propriile interese naţionale:

„Dacă doriţi să discutaţi probleme de securitate şi stabilitate care sunt responsabile şi importante pentru întreaga planetă, trebuie să o faceţi doar ca parte a unui singur complex”.

De asemenea, el a acuzat Occidentul că în locul Rusiei ar dori să vadă „un spaţiu care se estompează şi moare” şi i-a avertizat pe „eventualii intervenţionişti” că soarta lor va fi mult mai tragică decât în epocile trecute.

„Forţele nucleare strategice ale Rusiei sunt în stare de pregătire deplină pentru utilizare, în timp ce complexele hipersonice Avangard şi Peresvet sunt în misiune de luptă”, a declarat liderul rus în discursul său în faţa Adunării Federale.

Vladimir Putin a lăudat din nou sistemele de armament ale Rusiei

Potrivit acestuia, tot ceea ce s-a planificat în sfera armamentului a fost realizat sau lucrările sunt în curs de finalizare.

„Sistemul de rachete hipersonice Kinjal nu numai că a fost pus în funcţiune, dar este folosit cu mare eficienţă pentru a lovi ţinte deosebit de importante în timpul unei operaţiunii militare speciale”, a declarat Putin, referindu-se la războiul din Ucraina.

„Sistemele hipersonice Avangard cu rază de acţiune intercontinentală şi sistemele laser Peresvet sunt în serviciu de luptă”, a adăugat liderul rus.

Interfax arată că potrivit datelor oficiale, Kinjal este un sistem de aeronave cu o rachetă aerobalistică hipersonică de mare precizie, bazat pe avionul de vânătoare-interceptor cu rază lungă de acţiune MiG-31 modernizat. Potrivit armatei ruse, acesta este capabil să lovească ţinte la o distanţă de peste 2.000 km, „garantând” în acelaşi timp „depăşirea tuturor sistemelor de apărare antiaeriană şi antirachetă existente şi în curs de dezvoltare”.

Toate planurile din sfera armamentului, anunţate în discursul din 2018 adresat Adunării Federale, au fost îndeplinite sau sunt aproape de îndeplinire, a mai spus liderul de la Kremlin, adăugând că sistemele de rachete hipersonice „Kinjal” şi „Zirkon” sunt deja utilizate în „operaţiunea militară specială”, și că sistemele hipersonice cu rază de acţiune intercontinentală „Avangard” şi sistemele laser „Peresvet” sunt în misiune de luptă.

El a mai spus că testele rachetei de croazieră „Burevestnik” şi ale vehiculului subacvatic fără pilot „Poseidon” sunt în curs de finalizare.

„Primele rachete balistice grele de serie Sarmat au fost, de asemenea, livrate trupelor. În curând le vom demonstra (forţa) în zonele de bază în serviciul de luptă”, a anunţat el.

„Lucrările la o serie întreagă de alte sisteme de arme promiţătoare continuă. Şi vom afla în continuare despre noi realizări ale oamenilor noştri de ştiinţă şi ale producătorilor de arme”, a promis acesta.

Principalele declarații pe care le-a făcut acesta în timpul discursului său de miercuri în fața națiunii pot fi consultate AICI.