Forțele ucrainene au îndepărtat trupele rusești din satul Orlivka, la vest de Avdiivka, dar situația pe frontul de est rămâne dificilă, a declarat joi șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, potrivit agenției Reuters.

General-colonelul Oleksandr SirskîiFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

Orlivka se află la mai puțin de 2 kilometri nord-vest de Lastochkyne, care a fost ocupat recent de forțele rusești.

Forțele rusești au capturat săptămâna trecută orașul strategic Avdiivka din estul Ucrainei, după un asalt care a durat luni de zile, și fac presiuni asupra altor câteva zone de-a lungul liniei frontului, spun autoritățile ucrainene.

Armata ucraineană a anunțat săptămâna aceasta că s-a retras din alte două sate din apropierea Avdiivka, pierzând astfel și mai mult teritoriu, în timp ce sprijinul aliaților săi occidentali se diminuează.

„Inamicul continuă acțiunile ofensive active în multe zone de pe linia frontului. Situația este deosebit de tensionată în sectoarele Avdiivka și Zaporojie", a afirmat Sîrski pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a precizat că unitățile de asalt rusești încearcă să străpungă apărarea ucraineană și să captureze așezările Tonenke, Orlivka, Semenivka, Berdychi și Krasnohorivka.

Sîrski, care a vizitat trupele de pe frontul de est, a declarat că unii comandanți au dezvăluit anumite deficiențe în ceea ce privește „cunoașterea situației și evaluarea inamicului", ceea ce a afectat în mod direct sustenabilitatea apărării în anumite zone.

„Am luat toate măsurile pentru a remedia situația de pe teren, cu alocarea de muniții și resurse materiale suplimentare, precum și a rezervelor necesare", a declarat Sîrski.

Ucraina cere disperată aliaților armament și muniții

Armata ucraineană și președintele Volodimir Zelenski au declarat în repetate rânduri că trupele nu dispun de echipamentele militare și muniția necesară pentru a respinge atacurile rusești din cauza lipsei de ajutor militar din partea aliaților occidentali.

Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi decizii care să grăbească furnizarea de arme şi muniţii, insistând că nu mai este timp de pierdut în faţa armatei preşedintelui rus Vladimir Putin.

Pe frontul din estul Ucrainei, după ce a ocupat oraşul fortăreaţă Avdiivka, armata rusă continuă să împingă înapoi trupele ucrainene aflate în criză de muniţii, obosite de doi ani de război şi cu rândurile diminuate de pierderi, despre care duminică Zelenski a spus că au ajuns la circa 31.000 de soldaţi ucraineni ucişi, primul bilanţ oficial al victimelor furnizat de Kiev, declaraţie după care Moscova a spus că „Zelenski minte”.

Zelenski a deplâns faptul că, din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise de UE ţării sale în urmă cu un an, au fost efectiv livrate doar aproximativ 300.000. Cehia a anunţat recent că a identificat surse pentru achiziţia rapidă din state terţe a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a circa 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, dar mai este nevoie ca statele UE să finanţeze aceste achiziţii, subiect dezbătut în prezent.